Älmodozäsok kora

DK-s kanászkürt
Elmeséli a Csányi álmát: Húsár drágulás jön. (Már, ha lesz rá fizetőképes kereslet.)
Mellesleg, ha a kormány leoszt 25 % nyugdijemelést, akkor jöhet a 25 %-os húsáremelés. Megjegyzem, a takarmányárak nem nőttek 25 %-kal. A termelési költségek sem. Csak valaki rabolni szeretne.

Probálkoztak a csirkehús emelésével. Figyeltem a hypermarket forgalmát. 2 hétig unatkozott az eladó a húspultnál, mert a kutya sem vitte a 6-700 Ft-ra felemelt csirkecombot. Levitték 500 Ft/kg-ra. Most mär gyér forgalom lätszik. De 325-nél emlékszem, amikor a roma gyerek 1 q combot kért. Megjegyzem, van egy szük réteg, amelyik meg tudja fizetni a madárinfluenzában elpatkolt szárnyasokat "tanyasi csirke" néven akár felemelt ár mellett is.

már megint pénzt kapnak a nyugdijasok
Ugy, mint olvassuk, a népi hiedelemmel ellentétben nem 25%, hanem 3,6 % lesz az idei infláció.Ebbül már 3 %-ot kifizettek, igy a nyugdijasokra 0,6 % rendkivüli emelés vär. ami 2 milliós nyugdij esetén havi 12 000 Ft, 60 ezres nyugdijnäl 400 Ft emelést jelent. Mikozben 20%-os husär emelést emlegetnek. Mondjuk, a zsir sem olcsó..

E héten megint?
"Olyan alapvető anyagok ára szállt el 40-50, de akár 100 százalékot is meghaladó mértékben néhány hónap alatt, amiket rengeteg alapélelmiszer előállításánál használnak. A csomagolóanyagok mellett a takarmányoknál és gabonáknál is nagyon durva a helyzet, és ez így együtt komoly emelkedést vetít elore a kenyér, a tej, a tojás, a hús, az ásványvíz, és az üdítok árában is, de még hosszan lehetne folytatni a sort"

Takarmänyärak
A csirke ára az USA-ban 1,8 $/kg. (A decemberi 1,5 $ emelkedett.) Gabona: 3,2 $/36 liter (1 véka). Hazánk állitólag exportálja a gmo mentes szóját és gmo-st importál helyette.

Infláció
"Azt viszont lapunk mindig hangsúlyozza, hogy nem minden fogyasztói réteg érzékeli ugyanolyan súlyosnak az árak elszabadulását, de az esetleges csökkenéseket sem. "
Ugye, az infläció nem csak a különböző korosztályokat sujtja eltérően, hanem a jövedelmektől (vásárlási szokäsoktól) még jobban függ. Mintha a ferrari ára nem emelkedett volna olyan durván, mint az élelmiszereké. A lakásárak változása pedig a pénz inflációjától, a keresetek növekedésétől is függően bántja ifjúsägunkat. A húsárakról annyit, hogy a sertéstarja 1850 Ft/kg äron rekordmagassägban van. A baromfit most szeretnék a rablók 30 %-kal megemelni.

Az épitoipar
" a polisztirol szigeteloanyag (sokan hungarocellként ismerhetik) indította el a drágulók sorát, ez 40-60 százalékkal került többe a decemberi árához képest. A vasanyagok szintén 30 százalékot drágultak ezen időszak alatt"

Kapuk
Gates a közzétett videójában is beszél arról, hogy valódi hússal ellátni az emberiséget nem csak környezetszennyező, de nem sokáig lesz már fenntartható. (Mondjuk, az etanol helyett sertéshús is lehene a kukoricából. S 4 gyermek után szaporodás gätlás.)

A hosszú hétvégére élesztőt kerestem. A 3. üzletben kaptam. 60 Ft helyett 99 Ft-ért. ha az euro-hoz nézzük, akkor az éves infláció 3 % . De az euro is inflálódik (2,3%), ami ehhez hozzäadódik. S mindez az általános infláció. De a kisnyugdijas nyersvasat, vegyipari alapanyagot ritkán vesz. Ellenben enni minden nap kell. S a bevásárló kosár rezsit, gyógyszert, élelmiszert tartalmaz a kis- (átlag)nyugdijasnál. Az emberek lassan értik meg: A nemzeti tortät lehet újraszeletelni, de csak akkor lehet egy rétegnek több pénzt adni, ha másoktól elvesszük. Legutóbb az orvosoknak dobtuk össze a hálapénzt bér formájában. Megelőlegeztük hálánkat.

A faanyagok
ára 59 %-kal nőtt. Igaz, az arany ára meg csökkent. A sertés ára is messze a takarmányár felett. Vajh a 2 % nyugdijemelés (13. havi) kompenzálja ezt?

2021.06.06. Egy hipermarket leárazott termékeiböl (10-30%): csirkemellfilé: 1.239 Ft/kg; sztkirälyi viz: 119 Ft/1,5 l; óvatos duhaj sör: 538 Ft/l; idared alma: 299Ft/kg; marhacomb: 2990 Ft/kg;

Az élőbaromfi ára 2%-kal, a vägotté 30 %-kal emelkedett.
Felépül végül a házunk
az építoanyagok áránál május végéig körülbelül 15-20 százalékos áremelkedés volt átlagosan.
Náluk április végéhez képes bo egy hónap alatt egyes termékek árai harmadával mentek feljebb. Ez persze termékfüggo, de az áremelkedés átlagosan nézve is óriási.
betonacél kilója tavaly 150-160 forint körül volt, most 300 forint felett van, idén pedig 250 alatt már biztos, hogy nem lesz.

Infláció
Az is tudható, számszerusítheto, hogy általában a nyugdíjasok, és az alacsony bérbol élok által tapasztalható infláció mértéke magasabb, mint az átlag.
Nyilván való, hogy a kispénzüek jövedelmük jelentős részét költik élelmiszerre, s az élelmiszerek ára megy leggyorsabban felfelé. Mert enni muszäj, de a ferrarit jövőre is megveheti a kisnyugdijas.
"a nyugdíjas 137, a családanya 112, a pályakezdo fiatal pedig mindössze 99 forinttal költött többet ugyanarra a kosárra."
Ugyanarra a kosárra? Egy boltba járunk, egyforma dolgokat vesz a fiatalember és a kisnyugdijas!? Zaba szinten ez majdnem igaz! Azért a táplálkozási szokásokban van némi difi. Aztán a fiatal lakásra gyüjt, az öreg koporsóra. A fiatal autóra, az idös gyógyszerre.

Barom fi
Brazíliában annak ellenére csökkennek a baromfiárak, hogy egy sor új piacra tudtak belépni a globális járvány kitörése óta. A belföldi kereslet csökkenése azonban így is elérte oket. Ahogy a munkaero-kiesés réme is, amint azt láttuk például az amerikai húsiparban (nemrég Trump elnök rendeletileg kötelezte a húsipari cégeket a muködésre!). A brazilok a termelést tehát visszafogták, de a termelési alapokra nagyon ügyelnek, hogy gyorsan fokozni tudják a kapacitások kihasználását, amint növekszik majd a kereslet a világpiacon.
A kínai baromfiszektor március vége óta dolgozik a helyzet normalizálásán, de nyilvánvaló, hogy a felhalmozódott készletek nyomása, valamint a leállások miatt a koronavírus az egész évre rányomja bélyegét. Kína helyzetét jellemzi, hogy az USA-val kötött kereskedelmi megállapodásba most belekerült, hogy akkor sem korlátozza az amerikai baromfihús bevitelt, ha az USA-ban is kitörne a baromfiinfluenza.

A nyugdijakhoz igazodóan a baromfi ára is 2 %-kal emelkedett a felvásárlóknál. Mondjuk, a kiskereskedelmi eladási ár a 100 %-os emelést verdesi. Vegyél nyugdijas autót hús helyett! Takarmányár

Magyar tenger
Tavaly 600 forint volt a lángos az egyik balatoni strandon, idén 100-zal több, de olyan büfé is van, ahol 1400 forintot is elkérnek egy lángosért. Az egyik büfétulajdonos szerint az emberek nincsenek annyira elengedve anyagilag, kevesebben vannak és kevesebbet is költenek, de az alapanyagárak emelkednek. Egy palacsinta 250-300 forintba kerül, egy korsó sörét pedig sok helyen egy ezrest is elkérnek.

Lassul a német infláció
Júniusban a Destatis előzetes adatai szerint a piaci várakozásoknak megfelelően 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest és 0,4 százalékkal az előző havihoz képest.

Házépítők
3-szoros áron a vasanyag és dupla áron a faanyagok. Non plus ultra
Már OV is sokallja az áremelést. Mi pedig lassan röhejesnek látjuk.

Házépítők 2
"októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre. "
Aki a télen akar építkezni, annak már lesz építőanyag. OV felhívta az oltással kapcsolatban a népet, hogy féljék az oltatlanok a 4. hullámot. Mert megvannak a címek, a virus tudja, ki nem oltakozott!

Ärdrágulás
"Az is tudható, számszerüsíthető, hogy általában a nyugdíjasok, és az alacsony bérből élők által tapasztalható infláció mértéke magasabb, mint az átlag."
Ugye, az általános infláció csak cca 5%. De ezen belül az élelmiszereké 30%. S a kisember jövedelmét élelmiszerre költi. A jómódú nyaral, a gazdag befektet. A bevásárló kosár szójapasztából (gmo-s) készült parizert tartalmaz. Macskáim nem eszik. Nem hús. Marika néni naponta vesz 1 kg kenyeret. Csirkeszárnyat vegyék a kutyások, nekem jó a sertéstarja is. (Bár a borjúhúst sem vetném meg!) A kígyóuborka helyett a pandémiás időben egyen inkább 2500 Ft/kg-os fokhagymát, leveséhez 1800 Ft/kg-os zöldséget. A piacon 2200-ról 2600-ra emelkedett sonkát (boltban 3800). Persze, a régi nyugdijak is 3 %-kal emelkedtek. Mondjuk, az én Marika nénim havi 60 ezret költ élelmiszerre. A rezsi is kb annyi. De én gazdag vagyok, a ruhát, cipöt sem darabra, hanem kilószámra veszem.

USA
Éves összevetésben 5,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami 2008 augusztusa (5,4 százalék) óta a legmagasabb érték.

Folytatódik
A statisztikai hivatal adatai szerint például az étolaj ára több mint 30 százalékkal emelkedett egy év alatt. Közel 15%-kal emelkedett a kerékpárok ára, ami a globálisan tapasztalható hiánynak köszönhető elsősorban. Sokaknak fájhat a félbarna kenyér majdnem 14 százalékos drágulása, de a zsemle is felkerült a 10 százalék feletti toplistára.

Tetöfelújítás
Hét nap alatt 700 000 forintot dráguló tető, a faanyagot bespájzoló ácsok, többszáz százalékos áremelkedések az elmúlt fél évben. Kereskedőkkel és kivitelezőkkel beszélgettünk az építőanyagárak alakulásáról.

Folytatódik a csirkeharc
A lap szerint mindössze 9 % áremelés történt a csirkehúsnál. A leárazott farrészes combot veszem a hipermarketben. Tavaly 315 Ft volt kilója, most 389 Ft. Igaz, az 1500 Ft-os mellfilé ára stagnál, de azért a pénzért sertéshúst veszek.

Mindent emelnének
Ameddig lesz fizetőképes kereslet, az árak emelkednek. Ha volt alapanyag áremelés, ha nem volt..

Bolt
"A boltos drágulás ugyanis az elso félévben 6,2 százalék volt, több, mint a teljes körben (a boltokon kívül eső termékekkel, szolgáltatásokkal együtt) számolt infláció." Mi, nyugdijasok, ezt sokkal többnek éreztük.

Mindennapi kenyerünk
A 70 Ft-os búzából 77 helyett 230 Ft/kg liszt készül (miért?) majd ebből a pékek 300 Ft-os kenyeret sütöttek. Most 30 %-os emeléssel fenyegetnek. A debil politikus (8 elemi megvan?) pedig ÄFA csökkentést szeretne. Nincs annyi esze az MSZP elnökhelyettesének, hogy csak a hatósági áras termékeknél van ÄFA csökkentéssel árcsökkenés !?

Nyugdijas infláció
Vajh a 60 ezer Ft-os vagy a 2 millió Ft-os nyugdijakra igaz?
Mint irják, a szemétszállítás dija csökkent. Melyik országban!? A csirkehús sem 10, hanem 30 %-kal drágult. A sertéshús ára nem behatárolható, mert naponta változik. Szombaton 1800-ért vettem a karajt, ez hétfőn csak 1100 lett. Az étolaj és a zsir 30 %-kal drágult, de még emelni akarnak. Vegyen a kisnyugdijas aranyat! Ällítólag annak ára csökkent. A természetes antibiotikum fokhagyma tartja 2000 Ft-os árát, bár a szebbjét láttam már 2500-ért is.

Ärral szembe
A világban lecsökkent a kereslet a baromfi iránt. Sok helyen visszaállították a termelést alapfokra. Ilyen helyzetben árat emelni botorságnak tünik.
De hol van már a tavalyi 315 Ft/kg farrészes csirkecomb !? Már "leárazva" 380-ért sem kapni. Pedig a cicáim szívesebben eszik, mint a gmo-s szójából készült baromfi parizert. Magamnak inkább a marhahúst választanám, de annak ára a tavalyi 1800-2800-ról 3-4 ezerre nőtt. Ellenben a tavalyi liszt 239 Ft-os ára 169-re csökkent, mert már itt az új termés. Kell a hely.

2020. augusztus 18. 10:05. Agrofórum Online ... A csirkecomb 660 forintos kilogrammonkénti ára is csak 4,1 százalékos plusz tavaly júliushoz képest.

Kenyérkeresők leszünk?
"A koronavírus-járványt megelozoen is érzékelheto volt egy komoly inflációs folyamat Magyarországon, ami a pandémia kitörése óta kontrollálhatatlanná vált. Az a nagybevásárlás, ami 3 éve még 35 ezer forintból megvolt, most már alsó hangon 50-60 ezer forint."
Már ha van annyi pénze...

Euro, te drága
Mi, nyugdijasok nem igazán érezzük az euro-forint átváltási árfolyamot. Ritkán utazunk Rómába reggelizni s a Hawai szigetekre nyaralni.
A vízvezeték szerelő sem a drága euro miatt kért fél órai munkáért 10000 Ft-ot számla nélkül. Meg a gázszerelő napi 100 ezret..
Tudomásul kell venni, hogy infláció van a bolygón. Többek között nálunk és az USA-ban is. Mert fedezet nélküli pénzkiáramlás folyik. Vígasztalódást! Ez viszont eliminálja a világ adósságát is.

Másik szagember
"Az infláció már a Fed-et is fojtogatja"
De hiszen ők csinálják!

Árhorror
2020 és 2021 novembere között ugyanis átlagosan 7,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak.
3 év leforgása alatt volt olyan termék Magyarországon, aminek az ára 87 százalékos dráguláson ment keresztül. Emelett azonban jócskán akadtak olyan áruk is, amiknek az ára több mint 50 százalékkal ugrott meg.

Borzalmasan megdrágul a sertéshús
Tessék mondani, eddig miért nem drágult? Vagy ez nem csak elhatározás kérdése, hanem fizetöképes kereslet is kell hozzá? Meg kevesebb német import?

A Debil Koalicio
baráti pártja, az MSZP sem okosabb emberek gyülekezete. Ällandóan az ÄFA csökkentést feszegetik. Nem képesek megérteni, hogy a szabadáras termékek ára nem csökken az ÄFA csökkentés hatására. Elöször tessék követelni a hatósági árassá nyilvánítást, csak utána az ÄFA csökkentést. De még jobb lenne, ha valamelyik MSZP-s tanulna egy kevés közgazdaságtant.

Hatósági ár nélkül
Minden termék annyiba kerül, amennyit a piacon megadunk érte. A kormánynak nincs beleszólása. Legfeljebb kormánycég importálhat olcsóbban, s terítheti a kiskereskedelemben. Emlékezzünk a 400 Ft-os kristálycukorra, mikor Bécsben ugyanaz 200 Ft volt! Csóró osztrákoknak.. Hadházy lódoktor a kormányt hibáztatja a magas étolaj árakért. Igaz, nem egyértelmü, hogy a tavaly októberi átlagárat miképpen értelmezzük? Egy fajta ára 1 Ft-ra csökken, csak éppen hiánycikk lesz, vagy mindegyik fajta árát a tavaly októberi szintre kell visszavinni?

A nemzet bohóca
átvette az MSZP ökörségét az ÄFA csökkentésröl. Pedig már ezerszer beigazolódott, hogy az ÄFA csökkentést lenyeli a termelö és a kereskedö. Kivéve hatósági áras termékeket.
Vajon mit akar a bohóc? Lépjünk ki az EU gittegyletéböl ? Majd ad neki a gazdi! Ällandóan az intézkedéseket hibáztatják, de az ÄFA csökkentés ökörségén felül még más javaslatuk nem volt. Mint emlékezhetünk rá, a ballib követelte a maszkviselést, távolságtartást, távoktatást, a telefonos orvosi ellátást és más, sorsunkat megnehezítö lépést. Mintha a ballib a magyar nép ellen lenne... A kötelezö méreginjekció is baloldalról jön.

Húshiány?
Ha az októberi árszintre viszik a sertéscombot, akkor a nyakukon marad. Mert a német import 1000 Ft-os olcsóbb a magyar 1400 Ft-osnál. A csirkéböl annyit importálunk, amennyi kell. Dömping van belöle a világpiacon. Kristálycukor detto. Búzatermésünk átlag feletti volt. Erthetetlen, miért ment fel a túlárazott liszt duplájára.
De mint ismert, az olaj (benzin) ára is elhatározás kérdése, mint a forintárfolyam. Az auto ára persze valóban a cheap /:-)/ hiány miatt ment fel.

Vészharang?
Ugye, a magas benzinár nagy drágulást, pénzromlást indukál. Hasonló kicsit a fedezet nélküli valutakibocsátáshoz. De ez nem fátum, hanem cél. El kell tüntetni a világ adósságállományát. Ezt pedig inflációval lehet kis fájdalommal véghezvinni.

Ärstop
Néhány árura a kormány 3 hónapos hatósági árat vezetett be. Ami valamivel értelmezhetöbb az ellenzék ÄFA csökkentési programjánál.
Ami nehezen megfogható, az az átlagár. Ugyanis a legkisebb áru termékféle árcsökkentése lehetne a cél a kiskeresetüek megsegítéséhez. Teszem azt, az olcsó liszt árát nem csökkentik, csak a drágáét, akkor is csökken az átlagár. Amely átlagár boltonként változott. De az olcsóból fogy sok, a drágából pedig kevés.
A húsárnál pedig felénk a német import fogy hónapok óta a magyar ár 66%-án akciósanan (comb). A csirke esetében az amúgy is drága mellfilé ára alig emelkedett, de a csirkecomb közel 100 %-kal.
A kenyér árát 3 havonta emelték, az elmúlt 1 év során legalább 25 %-kal. Igy könnyü kifizetni a pékek keresetét, ami 30%-kal több a pedagógusbéreknél. Persze, a mamlasz, - kötelezö oltást elfogadó - tanárok ezt is érdemlik.

Hol vette diplomáját ?
A „rezsicsökkentett” közmudíjak, illetve a közmutermékek idén várható piaci árának különbsége az elorelátható lakossági forgalommal felszorozva az állami költségvetés mérlegfoösszegének 5-7 százalékára rúghat - közölte kérdésünkre Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzoje. A konkrét összeget csak 2022-re durván kétezer milliárd forintra tette.
Meg voltam gyözödve, hogy mi a szénhidrogéneket szerzödés alapján vesszük az oroszoktól, s nem a multik által feltornászott világpiaci áron. Mellesleg ezért is kell az atomerömü és más megújuló forrást használó, hogy függetlenek legyünk a világpiaci olaj és gázáraktól.

Bontott csirke
"A múlt héten jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy február 1-jei hatállyal hét alapveto élelmiszer, többek között a csirkemell és a csirkefarhát árát befagyasztja a kormány a tavaly október 15-i szinten."
Mondjuk, a csirkemell és a farhát relative olyan magas volt, hogy alig tudtak emelni rajta pár fillért. Ellenben a csirkecomb, ami nem stopos termék, közel 100 %-kal drágult.

Pécs nem Magyarország ?
Azt irja a zugbolt tulajdonosa, hogy 299 Ft-ért veszi a kristálycukrot, s 261 forintért kell eladnia. Miért nem megy egyszer el egy igazi boltba? Ahol ma is 249 - 255Ft a kristálycukor ára. Amit ezek szerint most fel fognak emelni ?

Ätlagárak
Ha a kereskedö bebizonyítja, hogy az okt. 25.-i ár akciós volt, akkor akár árat is emelhet?
A kristálycukrot 219 Ft/kg áron vettem anno, most 255. Kötelezö ár 261 Ft/kg. A BL56? finomlisztet 156-ert árulták, most lemegy 203-ra? A sertéscomb sok hónapja akciós német sertés 1000 Ft/kg. Ez felmegy 1420-ra ? Az étolaj a legolcsóbb bolt legolcsóbb fajtája 680 Ft/l. Ez lesz 713 Ft? Na, majd holnap meglátjuk!

Jószolgálatban
Ätengedtük külföldnek a stratégiai gáztartalékunkat. Adj Putyin helyette a kardcsörtetöknek! Természetesen Európa nem akar háborút. Az USA érdeke is csak egy helyi csetepaté lenne, ami kicsit visszafogná az EU és Moszkva gazdaságát. Ép eszü ember nem akarhat világháborút. Bár az hatásosabban megritkitaná a bolygó lakosságát, mint a pandémia.

Stop ?
Futólag megnéztem az árváltozást. A liszté lényegében nem változott. A kristálycukor detto a januári 255 Ft. Lényeges változás az étolajnál van, ahol a legolcsóbb márka 680-ról 570-re csökkent. Cserébe nem találtam a spárnál az 1000 Ft-os combot. Helyette 1600-ért láttam, ami húzós áremelés. (Eladó: nem kaptak olcsó húst, s lehet, már nem is fog érkezni. Sertéshúst 3 naponta vettem. Olajat pedig 10 naponta.) Persze, az 1000 Ft az több hónapon át tartó akció volt.
Végeredményben sok hühó semmiért az árstop. Csak nem olyan átlátszó, mint a ballib ÄFA csökkentése.
Mellesleg én elhiszem, hogy a miniszterelnökünk keveset jár a boltokban, s nincs képben az árak vonatkozásában. Csak azt mondta, amit a famulusai állítottak. Elhitte, hogy jót tesz a néppel.

Nem lesz gázár emelés
Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.

Ukrajna
Biden komoly szankciókat helyezett kilátásba, ha Putyin megtámadja Ukrajnát. Bizonyára Európa nem vehet több gázt az oroszoktól, ami nagy bevételkiesést jelentene Oroszországnak. Európa pedig gyertyával fütene vagy az USA palagázával.

Ärstop
Felesleges indulatok. Minden éremnek 2 oldala van. Jó az árstop, amikor fizetnünk kell. De ez elvezethet az áruhiányhoz is. Mondjuk, biztonságosabb lett volna az árrés stop, ahol pár százalékot meghagy a kormány a kereskedönek. Vagy állami kereskedelmi cégekkel letörni a maszek áremeléseket.
A benzinkutak esetében a kormánynak lehetösége van a negativ bevételbe fordulóknál egyedi adócsökkentésre. ..hogy 1-2 % nyereség maradjon a kutasnak. De az elektromos autók korában nem lesz szükség ennyi benzinkutra.

Mesterséges áremelés
szinte minden területen. Mert az USA és szövetségeseinek adóssághalmát valahogyan el kell tüntetni. Erre van az infláció. Amivel minden ember hozzájárul mások adósságának törlesztéséhez.
Semmi sem indokolta a benzinár emelést. A pandemia expanzióját. a szir vagy az ukrán konfliktust. Az áruházak versenyezve kattogtatják az árazógépeket, s nem 5 % emelésért.

Napi hú firkásza szerint az ukrán háború miatt szabadultak el az energiaárak Nyugat-Európában. Nem pedig azért, mert az USA sarcolni akarta az EU és az orosz gazdaságot, továbbá piacot keresett a palagázának. Ugye, az északi gázvezeték kikerüli Ukrajnát. Csak az USA megtiltotta a németeknek az üzembehelyezését. Pedig Putyin nem a németek ellen hirdetett hadjáratot, csak a lopakodó NATO terjeszkedést akarta megállítani önvédelemböl. Putyin békésen türte a NATO agresszióját Sziriában is. Pedig fegyvertársára tört rá a NATO pusztán azzal az indokkal, hogy az USA ügynök ISIS-t kergetik.

Ez a Hohn Krisztina debil? Most kell csak igazán (és sürgösen) az új erömü! Amikor energiaválságba kerül Európa. Az LMP-be is bárki vezetö lehet, olyan gyenge a szinvonala. Pláne, hogy a Szakasits származék eljött tölük!

Tusk
"Az Európai Tanács volt elnöke szerint szégyent hoztak magukra azok az országok, amelyek blokkolták az Oroszországra kiszabható legdurvább szankciókat."
Tusk inkább arra koncentrálna, hogy az amerikai klimacélok jegyében bezárandó lengyel szénerömüveket mivel helyettesítik?

Putyin Ki fizeti meg a szankciókat?
A keddi 30%-os szárnyalás után a szerdán délelotti kereskedésben egészen hihetetlen mértéku, 58% körüli szárnyalás alakult ki a legközelebbi, áprilisi határidos gázárra a holland gáztozsdén, és így az ár 193 eurón új történelmi csúcsot ért el. Az Északi Áramlat 2 mögötti cég csodjét egyébként ma már be is jelentették a nyugati szankciók hatására és tegnap már kiszivárgott, hogy ez fog történni vele.Az USA nem szenvedett kárt.
Most már kezdik érezni az oroszok, mibe kerül a szankció. Bár a porno.hub-ról való leválasztásuk is nagy csapás. Az osztrák-magyar sberbank leállítása is érzékenyen érintette Putyint. Meg az osztrák-magyar bankolókat.

Ismert, hogy az energiaárak az ukrán háború elött meglódultak. Mert valakik igy akarták. A mesterséges infláción kivül egyéb oka nem volt. A gázvezetékek zöme kikerüli ukrajnát. Nos, pont azok nem üzemelnek. Mi kapjuk továbbra is az orosz gázt Ukrajnán keresztül. Ugye, a németek kezdték a szankciókat az oroszok ellen, s közben lábon lötték magukat. Most vehetik az USA méregdrága palagázát.

Baloldaliak!
Ne segítsétek Putyint! Zárjátok el lakásotok gázcsapját! Nézzétek nagykabátban az RTL müsorát!

Koszt cost: A szegények még szegényebbek lesznek. A szomszéd kisboltban idén másodszor emeltek kenyérárat. Meghaladva a nyugdijemelés százalékát. Hiába próbál a kormány szembe menni a Rocsildék inflációs politikájával. Mindig a nagyobb kutya pajzánkodik.

Az állatok is ennének
De nem jön a kukorica az ukrán magtárolókból. Az árak az USA-ban sem stabilak. Momentán 277 $/t. Persze, az etanolgyártást is fel lehetne függeszteni, mert enni fontosabb, mint autózni. (1 bushel = 36 liter). A magyar árak az USA árakkal vannak szinkronban. 80000 Ft/t.

Nyista buza, nyista kukuruza
A búza határidos jegyzése szerdán 7,62 százalékos emelkedéssel bushelenként 10,59 dolláron (3 651 forint) állt, ami a legmagasabb szint a 2008 március 26-i 10,9125 dolláros (3 758 forint) árfolyam óta.
Mint emlékezünk, már összel megemelkedett a gabonaár. Itthon azt mondták, hogy a parasztok tárolják, nem akarják adni a megszokott 60 000 Ft/t áron. Aztán jöttek a hírek, hogy 100 000 forintnál már eladnák. Most meg az ukrán háborúra kenik az áremelkedést.

Speizolók
Sokfelé elkezdték begyüjtni a tartós élelmiszereket. Pedig, ha mi is háborúba lépünk, az már rövid idejü lesz. A szerencséseknek aztán nem lesz több élelemre szükség.

Ärfelhajtók:
"Minden elegendo mennyiségben van, és Szerbiának egyáltalán nincs gondja a koolajszármazékok ellátásával. Nyilvánvaló, hogy valakik szándékosan gerjesztenek pánikot" – közölte a szerb kormány.

Bontott csirke
"Durva alapanyagköltség-emelkedéssel, éloállat-hiánnyal küzd az ágazat, sorra csökkentik a termelést a legnagyobb feldolgozók is."
Értsük: alig van élö állat, de még annak sincs takarmánya. Mondja. Pedig nem volt rossz a gabonatermésünk. Kivitték ? Brazilia szívesen exportálna csirkét nekünk. Csak érte kell menni. Az angliai tescoban az egész csirke 2,39 font/kg.

A háború ára
Csak is a bolygó népe fizeti meg a szankciók árát, s nem az USA vagy Oroszország.

Péter Äkos elmereng
Vajh van-e értelme a szankcióknak? Van: nesze semmi, fogd meg jól! De az EU szét is tárhatta volna a karját: Miért hallgattatok az USA-ra? Most nem lennétek ukránok bajban. Mert az egyértelmü, hogy Putyin nem engedheti Moszkváig az USA atomrakétáit. Vagyis Ukrajna semmiképpen sem lehet NATO tag, mert akkor Oroszországnak annyi. Megelözö csapás volt önvédelemböl Putyin cselekedete. Ha Ukrajna maradt volna a szuverén, semleges ország, akkor élhette volna a béke hétköznapjait. De a maidani puccs mindent felforgatott.

Drágulás
A zöldség-gyümölcs fronton tovább menetelnek az árak felfelé. Ätlag 15-30 %-kal. Paradicsom: 890 > 1275 Ft/kg. Paprika: 1000 > 1250 Ft/kg. Tovább drágul az étolaj.

Fuel stations
Egyre nagyobb a szakadék a 480 Ft-os befagyasztott ár és a szabad piaci 717 Ft-os ár között. Lassan ide jár fél Európa tankolni, ami komoly állami bevételt hoz. Ugyanis az üzemanyag ár cca fele adó. Vagyis az állam bevétele 717/2 Ft lenne, de helyette csak 480 - 717/2 Ft marad. Kárpótlásul rengeteg külföldi befizeti ezt az adót, amig nincs üzemanyag hiány.

Nem csak fázni, éhezni is fogtok
Az energiaigényes mütrágyagyárak leállnak. Mütrágya nélkül a termésátlagok felezödhetnek. Nadrágszij húzás jöhet, vagy lehet kuncsorogni Putyinnál gázért. Esetleg vehet az EU az USA-tól a drága gáz mellett drága mütrágyát is.

Nagy hír
A földgáz ára péntekre csaknem 70 százalékkal olcsóbb lett az európai piacon, a hét eleji árhoz képest. Az orosz külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, Moszkva soha nem kezelte sakkban tartó fegyverként az Európába irányuló földgáz, illetve gázszállításokat.

Cheap chip csóka
Az inflációt generálók nem nyugszanak. Ukrajnát most könnyedén ráveszik a munkabeszüntetésre, miáltal néhány termék hiánycikk lesz a világban. Mert TE fizeted meg nem csak az ukrán háborút, hanem az adósságban úszó államok költekezését is.
Megfizethetetlen lesz az új autó De a magyarok 2/3-ának még a használt is. Persze, üzemanyagra sem futná... Gyalogolni jó! (Mondták a kibombázott szirek is.)

Ärstop
Magyarországon: 8,3 százalékos éves áremelkedést mutatott ki a Központi Statisztikai Hivatal. Hiába remélte a lakosság, hogy a 2022-es év eleje végre mérséklodést hoz az osz óta tartó árdrágulásban, a január és február csak további emelkedést hozott. Úgy tunik, a február 1-jétol érvénybe lépo árstop sem tudta megállítani az árak drasztikus emelkedését, amit kivétel nélkül mindenki érez most a pénztárcáján. Nemcsak éves összevetésben, havi szinten is rengeteget nottek az árak, mely leginkább az élelmiszerárakban tettenérheto.
Vagyis az ätlagos 8,3 %-os infláció a szegény rétegnél elérheti a 30%-ot is. Továbbá az építkező fiataloknál, ahol a szaki arany árban építi be a csillagászati áru építőanyagot.
S még van pofája valakinek a drága valuták miatt sirni, merthogy drágább lesz a nyaralása. Na onnét lehet pénzt elvenni, a külföldön nyaraló gazdagoktól!


Benzinár
Péntektöl 40 % árcsökkenés. Mert már kezdett visszaesni az autók iránti kereslet, noha az autókat szánták pénzbegyüjtésre. De drasztikusan emelkedő üzemanyagár + háborús helyzet mellett nehezebben vesznek autót az emberek. Mert első az élelem és a biztonság. Csak az ételárat a nyomorult had miatt nem lehet jobban emelni. Mert akkor éhséglázadás lesz.

Chiphiány Elore elfogyott a legújabb Aston Martin összes példánya. Chipbőség A nyugati autóipari vállalatok komoly kábelköteggyártó kapacitást építettek ki a rendszerváltás után Ukrajnában. A VW, a nemrég kitört háború miatt innen próbálja áthelyezni a nélkülözhetetlen alkatrészek gyártását más kelet-európai és észak-afrikai országokba. Ez a folyamat bár nem összetett, de annál idoigényesebb. Lesz munkája a menekült ukránoknak! Drótunk, csatlakozóink vannak. Csak deszkapaneleken ki kell jelölni a kábelhoszt, saruzni, kötegelni, s mehet a cheap.

A német kancellár pánikban.
(A Politico zárt intézetben.) "EU és a nyugati világ milyen gyorsan elkezdett leválni az orosz olaj, gáz és szénimportól, hiszen az azokból származó bevételek kulcsfontosságúak a moszkvai pénzügyekben – állította zárt ajtók mögött percekkel ezelott a brüsszeli EU-csúcson Olaf Scholz német kancellár a Politico két forrásának egybehangzó jelzése szerint."
Télen pedig egy szál gyertyával fognak füteni a németek, mert a téli gázt nyáron kell betárazni. S hiába egyeznek ki késöbb, már nem lesz idö a gáz beszállítására. Nagy pánik lesz a németeknél. Jönnek majd a magyar vésztartalékért. Az USA röhög a markába. Eladja a drága palagázát az EU-nak, csak az itt kevés lesz. Az USA-nak nem okoz gondot a sok szankció. De honnan vesznek majd a németek rubelt, amivel orosz gázt vásárolhatnak? Ez a Scholz buta ember. Minek az oroszoknak euro, ha áll a kereskedelem ?!

Gáz lesz
Az EU megegyezett az USA elnökével, hogy ezután az oroszok helyett az USA szállítja nekünk a gázt. De természetesen a barátság nem üzlet. 3-4 szeres áron kapjuk majd. Akinek eddig 40 E Ft volt a havi fütése, az 120-160 E Ft-ot fog fizetni, amennyiben az infláció nem zavarja meg a forintot. Mert akkor ez tetemesebb összeg is lehet.

Napelemes fütés Nyáron kifogástalan

Brutális megszorítások jönnek Mindegy, ki nyer. Mert az inflációt vissza kell szorítani.

Téves diagnozis
" A paradicsom és a rétesliszt ára egy év alatt több mint 40 százalékkal emelkedett, de a kenyér és a csirkecomb is harmadával drágult. Sot, volt olyan nem szezonális termék, ami egyetlen hónap alatt drágult annyival, mint máskor egy év alatt. És ebben még csak az orosz-ukrán háború elso hatásai vannak benne, a tendencia várhatóan folytatódik majd a következo napokban. "
Elöször is az áremelés nem most kezdödött. Folyamatos, de már tavaly maglódult. Az ukrán háború hatása még nem érzödik. A tavalyi termés már ott is raktárakban, illetve feldolgozva van. Az idei termés meg majd a nyáron, összel esedékes.
De az USA által eröltetett szankciók komoly veszteséget jelentenek Európának. Ezen felül az inflációt mesterségesen fokozzák, hogy a világ adósságállományát lenullázzák. Mert már egyre kezelhetetlenebb volt. Nagy infláció esetén alacsony kamatú adósnak lenni jó.
Visszatérve a portfólió adataira: Nem egy üzletben vásárolunk! Az én boltomban a csirkecomb 100 %-kal emelkedett. Megszünt a hónapokon át érkezö olcsó német disznóhús. Kvázi 50 % emelés. A liszt és a kenyér valóban csak 30 %-ot emelkedett, bár a péksütemény jobban. A zöldség-gyümölcs árak már tavaly elszálltak, idén már észre sem vesszük, mert ritkán vásárolunk belölük. Persze, a kisiparosok árai is igyekeznek követni a változásokat, mert ök is szeretnének jól élni.


Üzemanyag
Tábla az üzemanyagtöltö állomáson: Tankolható mennyiség: max 10 liter. Csak nem hiánycikk? Gyorsan töltsük fel a tartályokat!

Visznek az erdöbe!
„A mi cégünknek van nagyjából 100 ezer tonna orlési kapacitása, ami után tavaly 250 millió forint áramszámlát fizettünk, ez idén 900(!) millió forint/év. Vagy utalhatnék a gázhajtású targoncáinkra, hiszen a gáz ára is négyszerese a tavalyinak. Ehhez még hozzájött a minimálbér emelése, az üzemanyagok drágulása, ami oda vezetett, hogy az eddigi 20 forintos orlési költsége a malomiparnak 35-40 forintra fog emelkedni. Ezt egy kiló búza megorlésére kell érteni.
100 millió kg búza lisztté örlése 250 millió Ft helyett 900 millió Ft-ba kerül. Vagyis 1 kg liszt elöállítása 2,5 Ft helyett 9 Ft-ba kerül. Ugye, a gabona ára 100 Ft/kg lett a 60 Ft-ból a nagy drágulás után idén. Ha ehhez hozzácsapjuk a malomipar költségét, akkor 140 Ft/kg a liszt ára. Ez a boltokban 300 Ft-ot mutat. Adók vagy kétszeres ár ? De hát már egy palack hideg víz is 150 Ft.

Drágulás
A csirkefarhát és a csirkemell alig változott. Ellenben a csirkecomb lassan a 200 %-os magasságba drágul. Azért a fogyasztás nem csökken, mert a német fizetésekhez és árakhoz szoktak dolgozóink. A nyugdijasok meg majd csak kihalnak... Mellesleg, az ukrán háborúnak még nem sok köze van a dráguláshoz. Ez még a Rócsildok által betervezett menet. Az ukrán vetömag csak most kerülne a földbe.

Hazudj valami elfogadhatót!
Raskó szerint az élelmiszer árstop idáig havi 20 milliárd forintba került magának az érintetteknek, így ha a kormány saját maga nem száll bele ebbe a finanszírozásba, akkor abból komoly olyan gazadsági pénzügyi természetü problémák keletkezhetnek, ami magát az ágazatot, például az élelmiszeripart egy lehetetlen helyzetbe hozza.
Szivem szakad meg! Csirkecomb 200 %-os emelése tönkreteszi a baromfiágazatot. A liszt 100 %-os emelése a gabonaipart. A zöldség-gyümölcs 30 %-os emelése a kistermelöket. Valaki már azt javasolta, süssünk magunknak kenyeret. Megvehetjük a 300 Ft-os lisztet, 60 Ft-os élesztöt. Vizet, sót ne számoljuk, de a sütési energia sincs ingyen. Vagyis 400 Ft-ból egy kevéske munkával eloállíthatunk 1 kg kenyeret. Az eso meg elmosogat.

Emlékezzünk! Az árak emelését már jóval az USA-Oroszország háborúja elött megkezdték. Nem a búzatermesztés költségei emelkedtek hirtelen meg, s az olajbányákat sem verte el a jég. Csak valakik igy döntöttek. Persze, idén már a mütrágyaárak is begyürüznek. Meg az energiaárak. Rebesgetik is az eddigi hyperinfláció utáni plusz 20% élelmiszerár növekedést.

Olaj
Orosz reakció az uniós olajembargóra: Így is meg fogják vásárolni, csak sokkal drágábban. (Az autóknak menni kell. A németeknél is.)

Az USA büntet
Márciusban az Oroszországba irányuló német kivitel 62,3 százalékkal esett vissza februárhoz képest 0,9 milliárd euróra a Moszkvával szemben bevezetett szankciók következtében – jegyzi meg a Destatis. Az Oroszországból származó import márciusban 2,4 százalékkal, 3,6 milliárd euróra csökkent.

Gáz van?
Áprilisban mintegy 317 forintot fizethetett köbméterenként a magyar állami gázkereskedo az orosz gázért a tozsdén (a holland TTF gáztozsde árához igazodik a magyar-orosz gázszerzodés). Az így beszerzett gázt aztán mintegy 82 forintért értékesíthette az állami cég a lakosságnak a rezsicsökkentés keretében.
Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.
Tulajdonképpen mi van a gázszerzodésünkben, ha az ár nem fix ?


A kormány szétteszi lábait
Ugye, nem valószínü, hogy pusztán burkolt adóztatásra készül az Orbán kormány. Hihetobbnek tünik, hogy meghajol a Rócsildok akarata elott, s beáll a sorba szankciózni. De mi lesz a kiskeresetüekkel, a nyugdijasokkal? Mert nem csak a fütés és a közlekedés drágul tovább, hanem velük együtt minden. Lesz itt még az idén 5. nyugdijemelés is. Vagy éhséglázadás.

Blokkolva
Ez lehetetlen. Olyasmit akarnak, mint a teljes felmentés. De ez orültség.
Lemondani az olcsó orosz gázról, s megvenni az USA méregdrága palagázát viszont nem orültség. Minden tagállam a sajátjával a csalánt! Pénzt pedig ne is ígérjenek, mert azt sem adták meg, ami járna!

Jön már a bika
Komoly esés bontakozott ma ki az európai és a tengerentúli tozsdéken, miután több bizonytalansági tényezo is van; a háború alakulása mellett többek között a kínai koronavírus-helyzet eszkalálódása miatt aggódhatnak a befektetok, emellett a múlt heti amerikai kamatemelés után továbbra is elsosorban az aggasztja a piacokat, hogy vajon képes lesz-e a Fed anélkül megfékezni az inflációt, hogy a gazdaságot recesszióba taszítaná.
Ugye, az energiaárakat az infláció növelése érdekében emelték. Csak ez szembe megy az orosz szankciókkal! Egye fene az adósságeliminálást, csak fájjon Putyinnak a dolog! Csökkentjük az energiaárakat.

Infláció
A minisztérium arra is kitér, hogy "a háború, a szankciók és az energiaárak emelkedése miatt egész Európában magas az infláció".

Az élet ára nem a háború miatt drágulnak az élelmiszerek
A Világbank áprilisi jelentése számottevo élelmiszer-áremelkedést jelez elore erre az évre - írja a K&H lapunknak eljuttatott elemzése. A pénzintézet szakértoje szerint ennek a fo oka elsosorban az energiaárak emelkedése és a fenntarthatósági célkituzésekkel járó többletköltségek, nem az ukrajnai konfliktus.

Rossz atom a Roszatom?
Az Európa ellenes szankciócsomag keretében az orosz nukleáris kapcsolatokat is leválasztanák egyesek. Természetesen ez is drágább lenne, mint az eddigi üzemanyag, de gazdagok vagyunk, kit érdekel? Nagyobb baj, hogy a Roszatom átvette a kiégett üzemanyag cellákat hatástalanításra. Eztán meg vihetnénk a Gellérthegy gyomrába? Ki kéne már lépni az USA-báb brüsszeli csapatból!

A drágulás oka
2022 I. negyedévében 34 százalékkal emelkedtek a mezogazdasági termeloi árak, elsosorban a növényi termékek 38 százalékos drágulása következményeként. Az állatok és állati termékek ára 24 százalékkal nott. Bár a beruházások, illetve a termelo-felhasználás összetevoi is jelentosen drágultak, a ráfordítási árak foként a mutrágyák (195 százalék) árnövekedése miatt lettek 37 százalékkal magasabbak.
Mitöl drágult a mütrágya? Az ukrán import ellehetetlenülése még most lép be. Elverte a jég a tavaly gyártott mütrágyát? Mint az olajkutakat..

A Rócsild népe kijátszaná a magyarokat
Uniós hatáskörben importvámot vezetnének be, kizárólag az orosz energiahordozókra. A vámfizetés a magyaroké, a bevétel az EU-é lenne. S az így megdrágult orosz energiahordozók már drágák lennének nekünk, vagyis mi is egy szál gyertyával fütenénk a lakást, amint azt Brüsszelben elképzelték. Nem lehetne ezt a véres kezü Zelenszkijt lelövetni? Hamarabb megoldódnának a problémák.

Fenyegetés?
Az ukrán energetikai miniszter tanácsadója arról beszélt, hogy bármi történhet a Barátság koolajvezetékkel, amelyen keresztül az orosz koolaj Magyarországra érkezik.
Majd kiküldjük a magyar hadsereget megjavitani! Mellesleg, ment már innét visszafelé is az energiahordozó. A lengyelek pedig örülhetnek, ha saját részre kapnak nyugatról. Ukrajna csak bennünk reménykedhet. De amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadj isten.

Olajos politika
Mindenesetre nem olyan rég még azt lehetett látni - egész pontosan április 20-án, egy rövid idore -, hogy a határidos piacokon már a negatív olajár is elofordult, azaz a kitermelok fizettek azért, hogy valaki - a megállapított idoben - átvegye tolük a fizikailag kitermelt olajat, és ezzel a tárolókapacitás is felszabaduljon a kitermelésbol érkezo újabb milliónyi hordó számára. Embargo Immár nem az orosz, hanem az USA olajtól fog függeni az EU. Csak kicsit drágábban.

Ha az EU eltörölné a szankciócsomagokat, akkor a gazdasága máris talpra állna. plusz az éhezök is megkaphatnák a szláv gabonát. Mindenki jól járna, csak az USA kevésbé.

Az ukránok elaknásitották a kikötöiket. Kereskedelmi hajók nem járhatják. Viszont Putyin megigérte, hogyha az EU ellenes szankciókat a NATO országok visszavonják, akkor felszedi az ukrán aknákat, s megindulhat az élelmiszerszállitás. A NATO országok kezében a döntés: Hány négerrel lesz kevesebb év végére?

Ukrajna kontra EU
A GTSOU közölte, hogy szerdától nem teljesít szállításokat a szohranivkai állomáson keresztül, amely orosz gázt továbbít Európába.
Az üzemelteto blokkolta a Novopszkov határmenti kompresszorállomásán keresztül történo gázszállítást is, amelyen keresztül az Oroszországból Európába irányuló gáz közel egyharmadát (napi 32,6 millió köbméterig) szállítják. A hála egy neme a gyülöletnek ? Jön még kutyára dér.

Amit az ujdondász nem lát
A hidegháboru lépett uj szakaszba: Az USA után Putyin is elment Ukrajnába, de mindjárt fegyverrel. Következésképpen az USA szankciókat vetett ki Európára, minek hatására a világkereskedelem lebénult.
Mivel az EU késlekedett az energia bojkottal, ezért USA utasitásra Kijev elzárta a gázcsapokat. Jöhetnek a hideg napok.

Most akkor mi van?
A Bloomberg jelentése szerint a földgáz európai ára már öt napja csökken, mivel Európa sikeresen válik le az orosz energiahordozóról. A kereslet csökken, miközben a kínálat továbbra is eros, köszönhetoen az lng-nek és a Gazprom Ukrajnán és az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történo folyamatos szállításainak.
Lesz gáz, vagy gáz lesz ?

Megtudtam honnan származol GÁZ
az EU saját kitermelése mindössze 54 milliárd köbmétert tett ki 2020-ban. Az import ebben az évben 326 milliárd köbméter volt, ami az összfogyasztás 82,7 százalékának felel meg. HAZÁNK SAJÁT TERMELÉSE A FOGYASZTÁS 15%. A többi orosz import.

Szállnak az árak
De miért nem nyittatják ki Ukrajnával a "Testvériség" gázvezetéket?

Schwechat után Százhalombatta? Összebeszéltek?
Schwechat karbantartását "elcseszték", üzemanyaghiány. Most Százhalombattán volt részleges leállás. Vajon milyen gyakori esemény?

Fahiány - világszerte
Ugye, nem kellett volna leégetni az Amazonas öserdeit, meg a tajga jelentös részét. Mellesleg az égetéssel széndioxod keletkezett azokból a növényekböl, amelyek széndioxidból oxigént termeltek. Nesze nektek, klima hívök!

Szankció?
A földgáz ára emiatt az egekbe szökött: a holland Title Transfer Facilitynél (ICE TTF), Európa vezeto benchmarkjánál az árak a január eleji 16 eurós megawatt/óra árról október végére 88 euróra emelkedtek, ami kevesebb mint egy év alatt több mint 450%-os emelkedést jelent. Ez viszont az egekbe repítette a villamosenergia-árakat.
Putyin már lassan éhezik...

Az "Ez a lényeg" szerkesztöi éheznek
"Arra jövünk rá: Luxusországban élünk, felsokategóriás árak között, de alsókategóriás fizetésekbol."
Ki kellene lépni az EU-ból, ahol nincs pénz modern gyárak épitésére, csak diszburkolatra és egyéb nonprofit beruházásokra.

Parasztbaj
Az elszaladt takarmányárakon kell felnevelni a jövö hús alapanyagát. Vagyis a termelönek meg kell elölegezni a drága takarmányban a következö hónapok húsárát. Persze, aki nem akart méregdrága (hiánycikk?) mütrágyát használni, hanem áttért a szerves trágyára, amit maga állit elö, akkor neki csak késleltetett értékesitése van. Mert a paraszti munka nem csak az lenne, hogy vetek tavasszal, s összel betakaritok, hanem a többi hónapban is dolgozni kellene.

Autoipar
A nagy nyugati autógyártók elhagyták Oroszországot. Ez most az oroszoknak fáj. De mi lesz, ha a helyüket kinai stb autogyártók foglalják el? Nyugati piacvesztés. A konkurencia európai megtelepedése. Az kinek fog fájni? Bizonyára nem az USA-nak.

Rekvirálna Manfred Weber
, aki nemrég még azért kampányolt, hogy be kell tiltani az orosz gázimportot, hadd fájjon Putyinnak! Most meg már a magyar tartalék gázra tenné rá a kezét. Tudtuk, hogy szellemi fogyatékosok, de legalább is az EU ellenségei vezetik az EU-t. De ilyen gyors pälfordulást még nem csináltak. Az EU elrendelte a gáztárolók kötelezö feltöltését.

Jaj a lábam! Megint rosszkor lőttem.
Az USA mamelukjai addig vacakoltak a szankciókkal, hogy lenullázzák az EU gazdaságát. Jó, az orosz gáz 10%-át helettesiteni lehet 3-szor drágább USA gázzal, de ez még enyhe télen is kevés lesz. S a idöjárás szabályozás még nagyon gyerekcipöben van a bolygónkon. Mellesleg a minap még 20 % feltöltöttséget irtak a gáztározókra (a lengyel kivételével). S csak a magyaroknak van jelentös tárolókapacitása. Bumeráng
A szankciók visszaütnek az EU-ra. Az USA és Putyin meg nevet. De közgazdasági tudás nélkül is látható volt, hogy a kölcsönös kereskedelem leállítása mindkét felet bántja.

Nem infláció Csak emelkedtek az árak.
Durva: egy hónap alatt 6,6, egy év alatt 31,5 százalékkal emelkedtek az árak.
Már az feltünö volt, hogy a parasztságnak eddig évi 5-10 % áremelésnél nagyobbat sosem sikerült elérni. Most, az USA-orosz háború elötti hónapokban cca 100 %-os gabonaár emelést sikerült "kiharcolni". Ja, ha szólnak, hogy itt az idö...

Nagy gazember lehet, aki elhitette a köznéppel, hogy az oroszok elleni szankciók Ukrajna megsegítésére vannak. Aki minimális gazdasági ismeretekkel rendelkezik, az látja, hogy a kereskedelem befagyasztása 2 ország között mindkét országra káros. Vagyis az EU vezetöi az EU ellen hoztak szankciókat - az USA érdekében. Kit képvisel Ursula ?! Japán szagát nem birja az infláció. Ébredö magyarok.

Az áram ára
Hazánk áramellátását a paksi atomerömü és az osztrák vizierömüvek biztosítják. Ugye, az USA-orosz háború miatt a urán és a folyóvíz ára megnött, ezért 13-szoros piaci árat kell fizetni a havi 210 kWh felett fogyasztóknak.

Na, menje napi...
"Egy vidéki családi ház például jóval nagyobb energiaigényu, és gyakran kevésbé energiahatékony, mint egy városi panel- vagy társasház, pláne, ha a benne lakók alacsony jövedelme miatt évtizedek óta nem volt lehetoség felújítani. Így hiába spórolnak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, gyakran a meghatározott érték feletti marad az energiafogyasztásuk."
Ugye, a családi háznál - ha nincs pénzem - szinte ingyen ellakhatok. Ellenben a panelban havi közös költség, fütésröl sem lehet leválni, kut sincs, s hideg víznek ára van. Csak villamos árammal lehet sütni, fözni...

Ha lesz orosz gáz, lesz rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés. De jó, hogy 15 éves szerzödésünk van az oroszokkal!
Ok és okozat
Bár könnyu lenne kizárólag az orosz-ukrán háború, valamint az emiatt bevezetett mezogazdasági és egyéb tényezokkel magyarázni a válság kialakulását, a helyzet közel sem ilyen egyszeru. A bajok sokkal mélyebbre is visszavezethetok: ennek jó példája, mikor Brazíliában egy tavalyi szárazság miatt sokáig nem volt elég takarmány, a hatalmas ország pedig behozatalra szorult belole.

Mi a piaci ár?
Talán a tözsdék havi átlagárának átlaga lenne az? Ki számolja ki hivatalosan? Piaci ár, amennyiért az MVM eladja a fogyasztóknak a 210 kWh feletti részt. Ha nem tetszik, mehetsz más eladóhoz. Eladó az egész világ: 500 millióból 800 ? Miközben 44 %-os a raktárkészletünk?

Äramkartell olajozottan megy
Ennek során a június 18-i szállítási naptól a kelet-közép-európai országok alkotta úgynevezett 4M MC régió (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia), valamint a nyugat-európai országokat lefedo MRC régió árampiacai kapcsolódtak össze a közös osztrák, német és lengyel határokon. Tözsde. 0,3-0,45 € kilowattonként a piaci nagykerár. Igy lett a 12 Ft-os paksi áram 240 Ft-os. Francia, magyar atomerömüvi és osztrák vizierömüvi áramból.

Minden jól ki van találva A nagy csapat megveszi a paksi áramot 12 Ft/kWh árban, töle visszaveszi az MVM 170 Ft/kWh áron. Ráteszi a maga kis százalékát (kiskereskedelmi ár) + a 27% ÄFÄ-t, s a közpénzböl épített atomerömü áramát máris megveheti a köznép 20-szoros áron. Nagy ötlet volt a közös EU áramellátás! Ugye a klimavallásos németek bezárták a szénerömüveket, atomerömüveket. (Szélerömüvek alul teljesítettek.) Felverték az áram árát, s most ezt ránktestálják. Persze lehet, hogy Paks egyenest a tözsdére viszi az áramot, s az MVM ezt a tözsdei árat érzékeli. Ekkor Pakson képzödik 1000 %-os nyereség. Hallom, még a gáztartalékunkat is szeretnék megkapni. Meddig leszünk EU tagok még?

Paks
A paksi eromu korábbi kormánybiztosa megerosítette az MSZP állítását: egy kilowattóra ott termelt áram 12 forintba kerül.
Feltehetöen a Pakson termelt áram a lakossági ellátáshoz elég lenne. Csak az ipar igényelné a piaci árat. De mutatni kellett valamit az EU hiénái felé is a helyreállítási pénzekért.
Az idöjárás szabályozás fejlödésével a szélerömüveknek is befellegzik? Vizierömüvek? Marad az atom- és a naperömü...


Gáz van
Putyin újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy erre figyelmeztette Olaf Scholz német kancellárt. Tájékoztatása szerint közölte tárgyalópartnerével, az elkészült és beindítható vezeték számára a Gazprom tartalékokat hozott létre, amelyek "nem lóghatnak a végtelenségig a levegoben". Az elnök szerint a kancellár válasza az volt, hogy más, fontosabb kérdések vannak napirenden.
Láthatóan Putyin csak annyi gázt ad, hogy az EU épp ne omoljon össze.

Az ukránok szerint a szankciók beváltak. Most még a gázbehozatal ellen is fel kellene lépni az EU-nak, s ebbe már Putyin belehalna. A kihaló európai népet meg bizonyára négerekkel lehetne pótolni.

Riogatók Mindennapi kenyerünket...
Sajnos az élelmiszer áremelkedéseknek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal noni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára.
A búza ára tavaly 100 %-kal emelkedett, idén mennyivel fog? Nehéz ezt a 15 %-os nyugdijemeléssel kompenzálni. (Miután az elmúlt évtizedben évi 2,5 % nyugdijemelés volt.) A kiskeresetü embereket az élelmiszer áremelés sujtja, mert bevételük oroszlán része a táplálkozásra megy el. S hogyan lesz a 100 Ft-os búzából 250 Ft-os liszt?

A villamosenergia lakossági szükségletét a paksi erömü 12 Ft/kWh nagykereskedelmi árával biztosítani lehetne. (Erre jön az MVM /kiskereskedö/ 200 %-os haszonkulcsa.)
A magyar köolaj és földgáz a lakossági ellátás zömét biztosítaná, csak az ipari ellátás igényelné a külföldi behozatalt.
Derék szövetségeseink azonban elvárták a magyar lakosság megszorítását. De jó is, hogy az EU és a NATO tagja vagyunk!

Ahogy elkezdödött
egy hajszálnyival az ötéves átlag felett alakulhat az oszi árpa és a búza termése. Mivel a májusi esok rendben megérkeztek, a befejezésre jók a kilátások. (juniusban meg érési idöszak van, jobb, ha nem esik)
A tavalyi búzatermés 5,32 millió tonna 891 ezer hektáron. 2022: 932 ezer hektár az oszi búza vetésterülete. 3,6 t/ha terméshozamot prognosztizálnak. (Az oszi búza termésátlaga elmarad az eredeti várakozásoktól, országosan mindössze 4,2 tonna terményt takarítottak be.)
A 100 Ft/kg-os búzából miként lesz 600 Ft/kg-os liszt !? Nyista búza nyista kukuruza. The USDA lowered average farm price received by US farmers in MY 2022-23 by 10 cents/bushel to $6.65/bu. 1 bushel = cca 18 kg (búza: cca 33 cent/kg)- Máshol másképpen.
Wheat 36.7440 bu/t. 6,65x 36,744 = 100 EFt/t ? Terménysúlyok

Liszt ára: The current price of wheat (as of 22 June 2022) is $9.7650 per bushel, but projected to average out around $10.75 per bushel for 2022/23.

Meddig még !?
A szomszéd magyar üzletláncnál egy éve a kenyér 340 Ft/kg áron ment. Most 100 %-kal feljebb, 700 Ft/kg az ár. Jó, volt némi nyugdij emelés is. De nagyon távolról követjük az inflációt. Mellesleg annyi gabona termett, mint tavaly a világon. S hogyan lesz a 100 Ft-os búzából 700 Ft-os kenyér? Még ha a diósdi pék 2 tanár fizetését is viszi haza..

Nem volt ennyi!. A TESCO mai árai. Szeletelt fehér kenyér 799 Ft/kg. Egy vásárlói csapat. A kenyér árváltozása.

Rövid ideig volt csak a kenyér 700 Ft. Már 900 Ft kilója. (2022.10.14) A tojás átlépte a 100 Ft-ot, tejböl csak az olcsó 3-400 között, a tavalyi csirkecomb 500-ról 1000-re nött. Vagyis közeledünk a 100 %-os inflációhoz. De jól jön a 4 %-os nyugdijemelés!

Önkormányzat
Január óta 86 %-kal növekedtek az élelmezési költségek. Értelem szerüen a családoknál is ennyivel növekedtek a konyhai költségek. De ez a kisjövedelmüek gondja, mert a középosztály jövedelme kisebb részét eszi meg.

Akik máshol vásárolnak
Magyarországon az élelmiszerárak egy év alatt 35 százalékkal nottek Ugye, csak a kenyér 250 %-kal, tej 50-300 %-kal, hús csak 50 %-kal (baromfi 200%), tojás (108,5 százalékos áremelkedés).. Persze, az aszály meg a muszáj. Hiszen csak 50 %-kal termett több búza a hazai szükségletnél.

Kevés lett
különösen kukoricából és szójából termett kevés
Mi lesz veled, etanol? S mit adunk a gmo-s szójáért cserébe?
kis- és közepes gazdaságok az idén gyakorlatilag nem juttatnak ki mutrágyát.
Legalább nem emelhetnek árat a drága mütrágya miatt. Ällattartás?

Hatósági ár
Az üzemanyagok esetében müködött. De tejjel ritkán találkozom ilyen olcsón. Már nyitáskor is csak az üres helye van meg. A krumplin már szeptemberben sem tudtak emelni a boltok, hiszen a szebb darabok 100 Ft körül keltek el. A tojás egyenlöre müködik (80 Ft/db). Lisztböl az olcsónak a minösége hagy kívánni valót maga tán. Nehogy már valaki otthon süssön kenyeret! Mert a kenyér ára 200 %-kal nött ez évben. Az étolajat nem tudták az egekbe emelni, mert (igazi) zsirral fözni finomabb.

Van sapka, nincs sapka
A benzin esetében müködött az ársapka. Az élelmiszereknél korlátozottan. Ugyanis ritkán találkozni a boltban sapkás termékekkel. Spec a tesco csak az étolajból tart olcsót. Tej ritkán van. A lisztnek a minösége lett lerontva, aki jól akar sütni, az veheti a 200 %-kal felemelt árut. Egy szebb darab krumpli 150 Ft. Még jó, hogy nem emelték tovább! A tojás több boltban csökkentett árral megy. Ezt a tesconál nem látom. De a legdurvább dolog, hogy a magyar fogyasztásra böven elég búzából készült kenyér 200 %-kal emelkedett. Gyermek koromban a búza 10 %-áért örölt a malom. Most 100 %-ért?

Akiknek nem kell ársapkás benzint árulni ráfizetéssel. 200 kút listája.

Ärhullám
A hazai drágulási lista élén szinte csak élelmiszerek állnak: az elso 10 helyezettbol 8 élelmiszer. A szeptemberi részletes adatokhoz képest újdonság, hogy míg akkor még csak a vezetékes gáz ára esetében volt 100 százalék feletti emelkedés (135%), addig októberben több élelmiszer esetében is megfigyelheto volt az árduplázódás: a félbarna kenyér kilója 102, a vaj pedig 99 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év alatt. Emellett a trappista sajt és a fehér kenyér ára is közel megduplázódott.

Akinél a 100 csak 40
A miniszter hozzátette, hogy az élelmiszerár-drágulás azért tunik magasnak Magyarországon, mert alacsonyak voltak az árak. „Mivel túl mélyrol indult a magyar élelmiszerár-emelkedés, ez most 40 százalék” – mondta.

Az élet ára
Mint ismert, világon annyi búza termett, mint az elözö évben. Semmi se indokolta a kenyér durva áremelését (200%), csak a mesterségesen felfújt infláció. A búza ára valamennyit csökkent napjainkben, már csak 130 Ft/kg. Ebböl örlik a 160-600 Ft/kg-os kenyérlisztet. Gyermek koromban 10 % vám volt az örletési dij.

Nonstop
Ma megszünik a benzinen az ársapka. Eddig is inkább a kenyérre kellett volna sapkát tenni.
Befuccsolt a ballib által követelt áfacsökkentés
Ugye, ahogy látjuk, a hatósági ár, amely lehetövé teszi az áfacsökkentést, hiánygazdasághoz vezet. Olcsó lesz az áru, csak nem lehet kapni.

Niedermüller veje nem lett okosabb
"Úgy fogalmazott: o egy nagy autóval jár, 480 forintos benzinnel, „ezt azokkal is megfizettették, akik viszont nem is vezetnek, nincs autójuk. Ez végtelenül igazságtalan és elfogadhatatlan.”
Mielött Horn Gábornak lelkiismeret furdalása lenne, hogy a hozzám hasonló autó nélküli emberek fizették meg az ö 480 Ft-os tankolását közlöm, hogy 480 Ft-nál sem volt ráfizetéses a benzineladás. Csak kicsi volt a haszonkulcs.

Benzin, te drága

Alacsony a kerítés
Az inflácíó gerjesztése már az ukrán háború elött elkezdödött. Csak akkor még a pandémiára fogták. Már 2021-ben cca 100%-ot emelkedett a búza ára, ami vitte a pékárut az egekbe (100 %). S már akkor sejtettük, hogy a H1N1 begyürüzik a baromfitermékek árába, az afrikai sertéspestis meg a hentesáruba. S a kergemarha kórral még nem is operáltak. Az olajár is kiugrott a magasba a háború elött, mert hogy nehéz újraindítani a leállított kutakat. A tejet is addig utaztatták országokon át, még elhitették, hogy kevés van belöle. Az autók ára a "cheap" hiányában vált horribilissé, a lakhatás árát a várható infláció miatt ide menekülö töke tette horrorárrá.
A Dobrev Klára párt szerint a szabadáras terméket meg lehet fosztani az áfától, mert a különösen tisztességes kereskedök (attól gazdagodnak) odaadnák a népnek a különbözetet. Az áfaláncban a vetömag kereskedötöl a pékekig sokan benne vannak. Mindegyik levonja az általa felszámolt ár áfájából az általa kifizetett áfát. De a pék a boltostól már nem tudná levonni, mert az áfamentes lenne. Mert mindenki lényegében a hozzáadott érték áfáját fizeti be az államkasszába. Adja a pék a kenyeret 500 Ft+ áfa = 635 Ft/kg áron. A bolt erre ráteszi a maga szerény költségét, legyen ez az egyszerüség kedvéért 65 Ft. Vagyis 700 Ft egy kenyérért + áfa. Az áfa 189 Ft lenne, vagyis a kenyér ára 889 Ft/kg. Persze a bolt ebböl letagadja a pék 135 Ft-os áfáját, vagyis 54 Ft áfát ad be az államkasszába. (Ha hibáztam, elnézést. Müszaki ember voltam, most amatör történész. De hol vannak a szakemberek ?!)

tejhegyek a boltokban.
A hazai tejfelvásárlási ár 2022 májusában 4,2%-ot javulva újabb rekordszintet ért el, a 151,68 Ft/kg ár már 37%-kal múlja felül az egy évvel korábbi árat. Most ez a 150 Ft-os tejröl leveszik a vajat, sajtot, túrót, tejfölt, s a fehér vizet sokszoros áron piacra dobják. Tejhiány nincs. Roskadoznak a polcok a tejtöl, csak az ársapkás hiánycikk. Az utóbbi hetekben egyszer láttam 225 Ft/l áron tejet, de a 6-800 Ft-os tej állandóan kapható.

Még egy áremelés
Muszáj volt megemelni, mert már alig jutott külföldi kivitelre magyar tej. Nehéz a tejtermelö hegyvidéki országokkal konkurálni.

Ärváltozás
Egy Bogár naplója
Az infláció más megvilágításban.

Politika
Nyitólap