Kereskedők

Pártunk és kormányunk a nagyon keresztény Semjén elvtárs és tsa cég kérésére betiltotta a kereskedelmi egységek vasárnapi üzemeltetését. Mert hadd tudjon az a bolti alkalmazott is eljutni az Isten házába, amelyik csak az Úr napján üzemel. A hipermarketek tessék-lássék tiltakoztak ugyan, de magukban elkönyvelték az egy napi munkabér megtakarítást. Elvégre a paraszt megveszi majd 6 nap alatt a boltban a 7 napra valót, kiesés nincs. A kevés, méregdrága kis családi vállalkozás, amely vasárnap is üzemel, nem konkurrense a nagyoknak. Csak a nép szívott, mint mindig. Pláne, akinek még van költeni való pénze, ami a rezsicsökkentésből származhat. (A rezsicsökkentés számláin szépen kimutatta mindegyik szolgáltató, mennyi pénzt takarítottam meg, de azért a számláim összege nem változott. Csak kapzsi módon én fogyasztottam többet..)
Ma épp azon meditáltam, hová lettek a zsidók a boltokból? Mert ez a sok keresztény Karácsony előtti napon levitte a nyitvatartást déli 12 órára, amikor még tömve voltak az áruházak. Szabályosan kidobták a nagyérdeműt... Bizonyára már szuper nyereség jött össze eddig, minek strapálják magukat? S bizonyára időt hagynak a dolgozóiknak, hogy testben és lélekben felkészüljenek a megváltó születésnapjára.
A piszkos kommunista időkben (vezetőink apái irányítása alatt) ugye Karácsony előtt a fiatalok voltak műszakba osztva, Szilveszterkor pedig az idősek. Így adtak időt minden rétegnek a számukra legnagyobb jelentőségű ünnepre való felkészüléshez.
Na, de ne reklamáljunk! Egy olyan országban, ahol a jövedelmek tekintélyes hányada nem éri el az uniós országok segélyezési szintjét sem. Ugye, a svédeknél a nem dolgozó migráns a TELJES ELLÁTÁSon felül cca 63000 Ft-nak megfelelő összeget kap zsebpénzként. Itt, az unio rabszolgaövezetében ezért a 63000 Ft-ért keményen dolgozni kell, s az NEM ZSEBPÉNZ, hanem a létfenntartás összege. Már akinek jut munka.. Pedig azért csináltuk a rendszerváltást, azért csatlakoztunk az uniohoz, hogy legalább megközelítsük az osztrák-német szinvonalat! (Luxemburgról nem is álmodtunk..) Sajnos, egy lépést sem haladtunk előre, csak a kifosztóink lakcíme változott meg.

Gazdaság

Magyar oroszlán
Kiugró közép-európai fejlődésre számít a magyar kormányfő. A legfontosabb az emberek biztonsága - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Újabb egyeztetést tartott az érdekképviseletekkel az egészségügyi államtitkár.
Most, hogy a britek hazaküldik a képzetlen magyar munkaerőt, azok összefognak az itthoni közmunkásokkal és csodát művelnek.

Alap az önbizalomra
Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter szerint rövid időre még a mostaninál is alacsonyabb lehet a kőolaj ára. Úgy vélte továbbá, hogy akár már az idei év végén enyhíthetik az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat.

Konkurrencia
"Szerbia lehet Délkelet-Európa gazdasági tigrise" – jelentette ki Aleksandar Vučić a Világgazdasági Fórumon, ahol úgy fogalmazott, ha Szerbia végrehajtja a gazdasági reformjait (és szerinte az eddigi eredmények azt mutatják, hogy végre fogja hajtani), akkor ez meg is valósul.

Innen szép nyerni!
Amint korábban írtuk, Magyarországon az EU-n belül a harmadik legalacsonyabb volt a nettó bér 2014-ban Bulgária és Románia után (vásárlóerő-paritáson), ha egy gyermektelen keresőről van szó, tehát nyugodtan sorolhatjuk magunkat a legszegényebbek közé. A magyar átlagbér kissé elmarad a dánok 4200 eurojától. Egy nagyságrenddel..

Jáj, mi lesz velünk!
Merkel kancellár csökönyösséggel vegyes koncepciótlansága a menekült- és migráns-ügyben is csak felerősítette a törésvonalakat az Unióban és érezhetően legyengítette a német politikai centrumot. Emiatt is megnőtt az esélye annak, hogy – jó esetben – több sebességűvé válik a kontinens.
Már többen célozgattak arra, micsoda sorstragédia lenne az EU felbomlása (ami valószínűleg nem következik be). Ugye, nem jönne több pénz stadionépítésre, bezárt kisvasút újranyitására, kastély- és parkfelújításra, strandokra, művelődési házakra. Viszont megszünne a tagdíjbefizetés, ami valóban alacsonyabb a hazánkból kivitt és visszaosztott profitnál, ellenben hasznos dolgokra - felzárkózásra - költhetnénk. Olyan gyárak és üzemek létesítésével, amelyek importot váltanak ki vagy exportot generálnak. Természetesen az első pár év nagyon kemény lenne, de aztán - 25 év után először - megindulhatna a gazdaságunk a fejlődés útján.

Dübörgő gazdaság - Akit zavar a hang, elmegy.
A magyar munkaerőre újabban már nem csak Nyugat-Európa, hanem a régió is elszívó hatást fejt ki, olyan alacsonyak lettek a magyar bérek, hogy még Szlovákiába vagy Csehországba is érdemes lehet elvándorolni dolgozni. Míg korábban a határhoz közeli gyárakba sokan ingáztak Szlovákiából, ez a réteg mára gyakorlatilag eltűnt, a kifelé mozgó magyar munkások száma viszont nem csökkent.

Előkészítő agymosás vagy tényfeltárás?
Ezzel együtt a munkaerőhiányt a környező országokból már nem lehet pótolni, mert Magyarország nem versenyképes. Míg tíz évvel ezelőtt a szlovákok átjártak dolgozni Esztergomba (Suzuki), Rétságra (TDK), Vácra (IBM), Gödre (Samsung), Győrbe (Audi), ma már csak elenyésző számban jönnek.
Remélhetőleg itt nem arra célozgatnak, hogy kellene nekünk Merkel vendégserege. Mert nincs szükségünk idegen munkaerőre! A magyarokat kérjük vissza. Vajon hogyan sikerült elérni, hogy a legvidámabb barakkból Európa 3. legszegényebb országa lettünk?! Miközben milliomosok, milliárdosok tömege keletkezett a semmiből. Nem valószínű, hogy a magyar munkás az oka. Csak a magyar politikust lehet az elszegényedésünk okozójaként megjelölni, pártállástól függetlenül. Egyik 19, a másik 1 híján 20.

Váltógazdaság

Kapcsold az 5. sebességet!
Amerikai zsoldban
Hogyan kerülhető el a többsebességes unió és milyen lesz a jövő Európája? Erről beszélgettünk Florian Traunerrel, a Brüsszeli Szabadegyetem (VUB) európai tanulmányok intézetének professzorával, aki a jelenlegi, menekültekkel kapcsolatban elmélyült válságot összeurópai problémának látja, ami összeurópai megoldást is kíván.
Ha a menekültek száma jelentősen csökkenne, a törökökkel kötött megállapodás jól működne, akkor a rendszer kisebb reformokkal túlélhetné a válságot. Ha azonban a jelenlegi tendencia folytatódik, mélyrehatóbb változtatásokra van szükség, ehhez azonban az kell, hogy a tagállamok feladjanak szuverenitásukból, és a közösség egy szupranacionálisabb modell irányába mozduljon el. Egész Európára kötelező áttelepítési tervre, ténylegesen működő hotspotokra volna szükség.
Ne gondoljuk, hogy az úr ennyire ostoba! Csak kiszolgálja kenyéradó gazdáját.

Fizetni fogunk de mivel?
Kiss J. László, az MKI tudományos igazgatója azt mondta, az euróválság megoldására hozott közelmúltbeli lépések csak az időnyerést szolgálták, valódi megoldást nem jelentenek a kialakult helyzetre. A szakértő szerint a költségvetési politikák európai központosítására és eurókötvények kibocsátására is szükség lenne, továbbá az eladósodott országok állampapírjait az Európai Központi Banknak fel kellene vásárolnia.
Ez a tudományos, meg igazgató ember elfelejti, hogy nem az Európai Egyesült Államokban él. Amíg az országok akkora szabadságot élveznek, hogy akár fülig el is adósodhatnak, addig nem lehet közös monetáris politikáról beszélni. Ha egy állam hitelt csak az EU központi bankjától vehetne fel, az union kívül pedig sehonnét, akkor lehetne hasonló elképzelés az euro válságra.

Juncker, a közgazda
Angela Merkelről köztudott, hogy az első perctől a kétsebességes Európa híre volt. A német Die Zeit napilap egyik számában egy olyan titkos francia–német dokumentumról írt a német kancellár, amely az eurózóna tervezett radikális átalakítását jelezte előre. Eszerint az eurózóna tagországai a jövőben nemcsak gazdaságilag, de politikailag is erősebben fognak integrálódni. A szorosabb koordinációban való részvétel az eurózóna országainak kötelező lesz.
Cameron (brit korm.) viszont már korlátozná a munkaerő szabad áramlását az EU-n belül. (Kívülről jöhetnének?) Ugye, a bérek és munkahelyek szabad áramlása eddig is korlátozott volt. Lassan visszatérünk a Közös Piac eszméjéhez.

Ez a kérdés, válasszatok
Bár a differenciált integráció lehetőségével már régóta foglalkoznak az integrációelméleti teoretikusok, valójában a 2004-ben és 2007-ben lezajlott utolsó két bővítési hullám óta övezi a kérdést kitüntetett figyelem. A szerzők nagy többsége ugyanis amellett érvel, hogy az új évezredben túlságosan nagyra nőtt és túlságosan heterogénné vált huszonhét tagú Európai Unió már más utat nem is választhat magának, csak a differenciált integrációt.
Ugye, az a baj, hogy a németek jobb képességűek és szorgalmasabbak, mint pl a görögök. Ezen segítene, ha Németország IQ-ját jelentősen csökkentenék afrikai debil, illetve retardált emberekkel. (70-es IQ alatt debil, 85-ös IQ alatt retardált) Vagyis Németországba kell vinni pár milliót a fajtából, s máris lecsökkenti a német sebességet.

Ugye, a több sebességes EU nehezen képzelhető el. Pontosabban a jelenlegi többsebességes. Mert ugye, a felzárkózáshoz a perifériának kell magasabb fokozatra kapcsolni. Ha a mag halad nagyobb sebességgel, akkor a különbségek csak tovább növekednek. Félretéve a különböző népek képességeiről és szorgalmáról alkotott képet, a jelenlegi "felzárkóztatási" politika egy csődtömeg. Nem felzárkóztat, csak pofapénzeket osztogat. Ugyanis a provinciákban nem díszburkolatot kellene először építeni, hanem gyárakat. De sajnos, a németek megint beelőztek, hiszen oda vitték az összes gazdaságfellendítő migránst, akik olcsón és jó minőségben fognak termelni a német gazdaságban. A szomáliai származású informatikusok kiváltják a magyar informatikust, az afgán mérnök a német mérnököt és a szír orvos pedig egészségüket őrzi meg.
De nem tudják, hogy nekünk is vannak belső tartalékaink, amelyet eddig közmunkára pazaroltunk el..

Közgazdászok, oh!

Zsiday - Olvasta, hogy mit írt?
Az elmúlt hetekben visszatérő téma lett kormánypárti politikusok szájából, hogy az irdatlan mennyiségű EU-támogatás, amit ránk öntenek – és ami a növekedés és stabilitás forrása évek óta idehaza –, az valójában JÁR nekünk, azért cserébe, hogy hagyjuk magunkat kizsákmányolni az európai multik által.
Nem tanultam gazdaságtant, de még én is látom az ordas csúsztatást. Ugye, nem azért kapjuk az EU-tól a támogatást, mert kirabolnak minket, hanem, mert ELVILEG FELZÁRKÓZTATNAK A SAJÁT GAZDASÁGUK SZINTJÉRE. Ugye, csak a jövőben egy sebességessé váló EU lehet közös otthonunk. Addig is az elmaradottabb gazdaságokat támogatni, átlagon felüli növekedési sebességre kényszeríteni szükséges a majdani egységesüléshez. NEM SZOC SEGÉLY jár hazánknak, hanem FELZÁRKÓZTATNAK. Elvileg. Persze, a felzárkóztatás iparteremtéssel kellene járjon, nem sportlétesítményekre, uszodaépítésekre kellene forditani a felzárkóztatásra szánt összegeket. Viszont, ha túl gyors a felzárkózás, akkor pedig a német nép morog, mert elveszíti a jólképzett olcsó munkaerőt, s kénytelen néger rabszolgákkal BMW-t gyártani. Aztán megnézhetik magukat!..
Ha Zsiday úr esetleg tanult közgazdaságtant, akkor azt is tudnia kell, hogy a GDP magyar viszonylatban nehezen értelmezhető. Mivel bérmunkások vagyunk.
Országunk gazdasága a nyomott munkabérektől függ első sorban, meg a mezőgazdaság produktivításától, vagy éppen a "felzárkóztatás" összegéből megszerzett forrásoktól. Mert 25 éve megyünk Európába, csak senki sem veszi észre, hogy HELYBEN JÁRUNK. Hiányzik az a párszáz gyár, amit megszüntettek. Igaz, volt gyárunk, ami valóban semmire sem volt jó, de olyan is akadt, amit a 3. világban (USA) újra üzembe helyeztek. S míg a sokat szidott (általam is!) Kádár rendszerben a gazdaságunk folyamatosan nőtt, addig az elmúlt 25 évben stagnált. Ki a felelős?
De messzebb is mehetünk: Horthy és az etnikuma a 2 háború közötti 20 évben rendbetette az országot, pedig még egy világválság is volt '33-ban.

Sajnos, ahogy nézem a gazdasági cikkeket, azt tapasztalom, mint a történelemnél. Az érdekesebbnek ígérkezők olvashatatlanná lettek téve. Qui prodest?

A munkaerő ára
1800 eurós luxemburgi minimálbérhez képest. Brutto. Magyar: 293 euro, román: 189 euro, Bolgár: 160 euro. Döglődő görög: 877 euro, spanyol: 748 euro, portugál: 566 euro.
Minimálbér - Macedonia 200 euro.

Napjainkban is vannak álközgazdászok, akik a legelemibb dolgokkal sincsenek tisztában:
- Uraim, egy modern gyárat építettem, ahol robotok állítanak elő személygépkocsikat.
- S tessék mondani, a robotok fogják megvenni a terméket?
- Dehogy! Az állam ad ingyen pénzt a polgárainak, s abból vásárolnak!
- Ha minden ingyen van, akkor Ön mit kezd a pénzével?

Megjegyzem, 2020-ban befejeződik a föld alapú támogatás. Ha a strukturális és kohéziós alapok is csökkennek, akkor kemény évek várnak ránk, hacsak nem építünk villámgyorsan 100 gyárat.

SAPS
Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) keretösszege 227,2 Mrd forint. Ezen jogcímen hektáronként várhatóan 45.525,- Ft vehető igénybe.
A 2015. évtől kezdődően a SAPS támogatás mellett bevezetésre került az úgynevezett zöldítés támogatása. Ennek keretösszege 2015-ben 126.5,- Mrd forint, ami alapján hektáronként a termelők várhatóan 25.354,- Ft-ban részesülnek. A két támogatás teljes mértéke 353,8 Mrd forint, ami 12,4 Mrd forinttal magasabb, mint az elmúlt évi.

Kohéziós alap - Magyarország: 6025,4 millió euro.
Kormányoldal A magyar felzárkóztatásra a török határvédelemmel összemérhető pénzt költ el az EU.

Hála Istennek! - Vége a magyar csodának!
Ugyanis a népünk már nagyon unja a 25 éve tartó csodát. Amióta vágtatunk Európába, de jottányit sem haladunk előre! Miközben mindenünket elkótyavetyélték, országunkat eladósították, s továbbra is éhbérért dolgozunk. Varsói Szerződésből a NATO-ba. Cseberből meg a vödörbe. Mert az orosz is rabolt, de a magyar birkáról csak a gyapjú egy részét vitte. A nyugat meg már a bőrt nyúzza.. A hír hallatán...

Közismert, hogy napjainkban nem a nép tudásán és szorgalmán múlik gyarapodása, hanem a háttérhatalom áldásán. Mert a pénzen keresztül oda viszik a jólétet, ahová csak akarják. S ott vonják ki a hasznot a pénz segítségével, ahol hanyatlást akarnak.
Keynes óta közismert, hogy a megszorító csomagok a fejlődés gátjai. Ha egy gazdaság rosszul teljesít, akkor "megszorítanak". Minek következtében az még rosszabbul teljesít, ami további megszorító intézkedéseket von maga után. Elindul egy negatív spirál az összeomlásig.
Ha baj van a gazdasággal - s azt nem szándékosan okozzák - úgy a bajokat kell orvosolni. Ma sajnos csak pénzt vonnak el vagy visznek a rendszerbe, s aztán várják az isteni csodát. Mivel nem vagyok közgazda, feltételezem, ezeket a dolgokat a szakemberek nálam jobban ismerik. Aminek folyománya, hogy napjainkban a gazdaság szándékosan van tönkretéve. Minél rosszabb, annál jobb! Ahogy a Csődör elvtárs mondotta anno: "Meg kell kopasztani a népet, s akkor könnyű irányítani!" Ugyanis az éhes ember minimálbérért is boldogan dolgozik, a jólakott meg magas béreknél is válogat. S emlékezzünk rá: Egy ország, egy ember helyzete nem a bankszámláján múlik, hanem értékteremtő képességén! Mert a pénznek se szaga, se értéke..

Világvége a gazdaságban
A szakértők azt tartják a modern gazdaság egyik fő gondjának, hogy a rendszer manipulált, azaz az egyre nagyobb jövedelmi koncentráció nem a szabadpiaci verseny eredménye, hanem egy olyan manipulált rendszeré, amely a politikai hatalmon lévőknek kedvez.
A világgazdaság több évig elhúzódó stagnálás, defláció és pénzügyi válságok előtt áll - véli Xie.
Noha amatőr szinten sem vagyok szakember, azért annyit én is tudok, hogy évtizedek óta fennálló világgazdasági válságban élünk. Köszönhetően az uralkodó elit szellemi fogyatkozásának, de újabban még szándékos továbbrontásnak is. Persze, voltak ebben a mélyrepülésben hullámvölgyek is, mint a 2008-as vagy az argentin válság, de messze vagyunk még a virágkortól.

Magyarország lépéselőnyben - Görögök a szakadék szélén
Ezt kb eddig is tudtuk. Azért 300 euro a magyar nyugdíj és 1000 euro a görög nyugdíj. Hasonló árak mellett. De aki ezt irigyli a görögöktől, annak jusson eszébe, hogy egy kétfeleséges migráns Bécsben közel 1 millió forintos támogatásban részesül. Beteg EU beteg vezetői..
De mielőtt a Merkel által kinevezett Junckert hibáztatná valaki, hát emlékezzen az ENSZ menekültügyi megszorító csomagjára, meg a határok nyitvatartására utasító ENSZ bürokratákra!
Sokak fejében megy a harc, hogy az állam vagy a magánember a jobb tulajdonos? Na, ez csak a zavarkeltésre alkalmas retorikák egyike. Ugyanis mindegyik tulajdonos lehet jó vagy rossz is az adott helyzettől függően. Feltételezhetően erős konkurrenciaharcok esetén a magántulajdonos lesz a jobb - vagy tönkremegy. Persze, kartell is létezik a világban..

Brutto nemzeti össztermék - nemzetek feletti vállalatokkal.
A baj azonban az, hogy máig sem tisztázott, mi is a gazdaság valós teljesítménye. Jobb híján a követett gazdaságpolitika hívei is az orrukat lógatva magyarázgatták, hogy egy negyedév alapján nem lehet végleges következtetéseket levonni.
Közgazdaság nem az én tudományom
Nekem mindegy, hogy GDP vagy GNP ! A lényeg, hogy mennyi a magyar kereset a termelt javak után az ország és az egyén eladósodása nélkül. Vásárlói paritáson a többi országhoz viszonyítva. Amiből kiderül, hogy én is vehetek-e egy ferrarit, netán suzukit, esetleg be kell érnem egy roncsautóval, kellemetlenebb helyzetben egy kerékpárral (ami nagyon egészséges, de én nem szeretnék örökké élni, a nyugdíjkasszát terhelve!).
Ma hazánk bevétele a német autógyárakból, az unios segítségből és a hazautalt rabszolgabér forintosításából ered. Így kiabálhatunk, hogy szuverén állam vagyunk, de ha Merkel mérges lesz, akkor másnap minden csapot elzárnak, s ételen kívül mindenben hiány lesz. A számonkérő szék előtt a gyáraink elkótyavegyélőinek, az ország eladósítóinak kell felelni, de attól még nem lesz több pénzünk.. S ugye, a bosszú a kislelkűek szenvedélye.

Svájc polgárai visszautasítják a munka nélküli jövedelmet!
..a svájci választópolgárok túlnyomó többsége elutasította azt a javaslatot, hogy az ország minden állampolgárának járjon alanyi jogon havi 2500 frank. Ez nagyjából 700 ezer forintnak felel meg.
Csatlakozva számos ott bújkáló magyarhoz, ennyiért én is szívesen kiköltöznék!
Azért a beházasodáson kívül van még néhány leküzdendő akadály!

Eurologus
A felzárkóztatáshoz a hivatalos magyar adatok szerint 2014 elejéig országszerte körülbelül 90 000 projekt kapott összesen 5600 milliárd forintnyi támogatást. Ezek között vannak állami irányítással megvalósult óriásberuházások, mint például a 2004 óta megépült 1000 kilométernyi autópálya, további 1600 kilométer közút, a Megyeri és két másik új Duna-híd, a négyes metró, a budapesti, debreceni, miskolci és a szegedi villamoshálózat bővítése, az új tiszai víztározók, vagy a csepeli szennyvíztisztító, amely Közép-Európa egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházása.
Magyarország is befizet a közös büdzsébe, a csatlakozás első évében még kevesebb mint 100 millió eurót, tavaly pedig nagyjából 1 milliárdot. Viszont ennek a pénznek átlagosan a hétszeresét kapja meg különböző támogatások formájában évről évre.
Noha néha nem tudjuk lehívni a ránk eső támogatási összegeket, néha az EU tagadja meg azok átutalását különböző okokból kifolyólag, azért szuper jól járnánk, ha az átutalt összegek valóban a gazdaság felzárkóztatására fordítódnának.

Ahány írás - annyi számadat.
A 2016-os magyar költségvetési törvénytervezet szerint 1401 milliárd forintnyi EU-támogatás, a GDP kereken 4 százaléka juthat a magyar gazdaságba jövőre, amelyből 862 milliárd forint ténylegesen Brüsszelből érkezhet, a többit a magyar büdzsének kell állnia - többek között ez derül ki a tegnap közzétett büdzsétervezetből. Ez jókora lassulást vetít előre az idei törvénytervezetben szereplő különlegesen magas, 2562 milliárd forintos EU-támogatási összeghez képest.

Hallgatom a média közgazdászait és pénzügyi szakembereit. Vajon hogyan képesek nevetés nélkül elmondani azt a sok marhaságot, amit gazdaságunkról állítanak?!
Béreink messze elmaradva a nyugatitól, de még a keletiektől is egyre inkább leszakadunk. Derék szakemberünk mindjárt ki is számolta, hogy a 30% GDP és munkabér előnnyel rendelkező Szlovákiát egy évtized alatt érnénk utól, ha ott 2% lenne az éves növekedés, nálunk meg 5%, ami helyből meredek elképzelésnek tűnik. A németek vonatkozásában már sok évtizedet emleget a derék szakember. Nos, egy újszülöttnek minden vicc új. Nekem ezeket a meséket már 25 évvel ezelőtt elmondták: Szavazz a rendszerváltásra, s ha holnapra nem is, de 20-25 év múlva utolérjük Ausztriát. Lejárt idő, lejárt lemez.
Most a magyar politikusokkal vitetnék el a balhét. Jó, benne volt a kezük könyékig a népvagyonban azoknak is. De nem a magyar tolvajok miatt tartunk itt. Még csak nem is gazdasági tévedések okán. Egyszerűen erre lettünk beállítva. Mint az első világháborút, úgy napjaink problémáit is a magyarok nyakába varrnák, pedig tudjuk kik robbantották ki a háborút és azt is, hogy miért kerültünk ki belőle maximális veszteséggel.
Próbál a közgazda operálni a magyar munkaerő képzetlenségével, a magyar vállalatok hiányával. Ne tessék mesélni, hogy a tótok képzettebbek! Hogy a néger menekült jobban szedi a krumplit Sziciliában napi 16000 Ft-ért, mint a magyar ugyanezt a munkát itthon 5000 Ft-ért. Az valóban igaz, hogy hiányoznak a magyar vállalatok. Ki adta el őket bontott téglának?! Parancsra tette, vagy csak 30 ezüstért?


..cincog zsebünkben..
A bérek természetesen első sorban nem a gazdaság teljesítményétől függenek. Lehetnek nagyon elmaradott országokban is szuper keresetek, legfeljebb a munkanélküliségi ráta lesz ott magasabb. A bérek első sorban a kereslet-kínálat alapján alakulnak. Ha az egész városban csak egy liftszerelő van, akkor amit nem szégyell, annyit kér, s kap meg. De egy lift és 2 liftszerelő esetében az egyik már munkanélküli, s miatta a másik is éhbérért kénytelen dolgozni. Vagy helyet cserélnek..
Hazánkból is elküldtük a szülőképes korú, legéletrevalóbb rétegünket külföldre rabszolgának. Aztán, ahogy szaporodott kint a népünk, egyre több ember ment utánuk. Mára már sok helyen több szakmában munkaerő hiány lépett fel. Ez pedig emeli a béreket, amit a munkaadó megfizet, vagy továbbáll. De nálunk alacsonyabb bérek már csak balkáni állapotok között vannak. Ergo, nincs tovább...
Tehát mindegy, mekkora a multik "GDP"-je, nem kell 10 év a szlovákok utoléréséhez sem. Szerintem 2 éven belül, vagy még nagyobb lesz a magyar gond..
S ne feledkezzünk meg az összeesküvés elméletekről sem. (Az elméletben én sem hiszek, csak a gyakorlatban!) Mi szerint egyesek annyi pénzt nyomtatnak, amennyit csak akarnak, s oda adják, ahová csak akarják. Vagyis életszinvonalunk egy kis társaság szándékán múlik.

Lédererné mi van a kosárban?
Az idén az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom Közép-Magyarországon csaknem 15%-kal bővült, az ország öt régiójában viszont csökkent. A számsorból több médium is arra következtetett, hogy a magyar gazdaság végzetesen kettészakadt. A prosperáló középső és nyugati országrésszel szemben ott áll a leszakadó déli, keleti térség, ahol a lakosság fogyasztása zsugorodik, az emelkedő bérek és a növekvő foglalkoztatottság hatását ki sem lehet mutatni.
Sok lehetőséget említenek, hogy miért kisebb a kiskereskedelmi forgalom a déli-keleti-északi országrészben, mint nyugaton és Bp térségében. Csak a lényeget nem írják: Budapesten sokkal magasabbak a keresetek, mint vidéken (ezért is drágábbak a lakások!) a nyugati országrészből meg sokan dolgoznak a sógoréknál 3-4-szeres magyar bérért, ergo van miből költeni.

Pénzromlás - A tiéd is romlik?
A fogyasztói árak júliusban átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Ugyanezen időszak alatt az üzemanyagok ára jelentősen csökkent. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak - jelentette a KSH.
ezen belül a cukor ára 25,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékkal nőtt. Disznóság: Ezek szerint a frissen árult tőkehús mellett a forrázva, sózva, fagyasztva, füstölve, locsolva kezelt húsokra is érvényes az alacsony adóteher. Akkor is, ha azt kutya- vagy macskaeledelként árulják.
Mint látjuk, a kisember kosarában az infláció dominál. Erre utal egyébként az ország zöménél tapasztalható kiskereskedelmi fogyasztás csökkenés is. De az USA kormányának köszönhetően a kőolaj világpiaci ára csökken, s ez jelentős deflációt generál hazánkban is.
Orosz helyett kínai - viszik a húst kifelé.. No meg a kanászágazat is emelte az élősertés árát. Állítólag tavaly volt olyan hely és idő, ahol csak 250 Ft volt az élősertés kilója, ami jelentős csökkenés lehetett a tavalyelőti árhoz képest. Most ez a felvásárlási ár újra 350-400 Ft lett kilónként. Tavaly január: Míg nyáron még 410-420 forint körül mozgott az élősertés felvásárlási ára egy kilogrammra vetítve, addig jelenleg ez mindössze 340 forint körül van.
Lakáspiac emelkedtek az ingatlanárak, de állítólag az albérleti díjak sokkal drasztikusabban.
Drága a magyar disznó - Nem kellene Afrikából migráltatni árletörés céljából?
Mint olvassuk, a múlt év végi trükközéssel lecsökkentett sertésfelvásárlási ár már elérte a tavaly előtti szintet, ezért nem lehet érvényesíteni az ÁFA csökkentést a hentesüzletekben.

Ár - víz helyzet. A marslakók lopják az ivóvízkészletünket? Bár a környező hegyekből a gravitáció minden édesvizet idehoz, azért még külön importálunk. Lásd a horvát "Jana-víz" s most a román csővezeték is.. Tényleg mérgezettek a talajvizeink? (Bukfenc meg valami kutmérgezéseket emlegetett..) Tényleg tilos magán embernek ártézi kutat furatni?
Az árakat és a 3 eurocentes kitermelési költségeket nézve, jobb üzlet a víz, mint az eddig állami monopóliumnak számító dohány, alkohol, paprika..
Be sober! - igyál vizet egy dollárért, ne sört
People in Western Europe consume almost half of all bottled water produced, amounting to more than 100 liters per person every year.
Hazai vizeken
2004. évben a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács tagjai által palackozott vizek mennyisége 580 millió liter, az egy fore jutó ásványvíz-fogyasztás 58 liter/fo/év volt.
Ásványvíz vagy szódavíz?
Az ásványvízes palackokon feltüntetett nagyon szép tájképeken látható forrás sok esetben szénsavval és ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz vagyis közműhálózatból származó csapvíz.
Inni kell..
Sokan viszont nem gondolnak bele abba, hogy a palackozott ásványvizek gyártása egyrészt rendkívül káros a környezetre – ha másért nem, a visszamaradó műanyag hulladék miatt –, másrészt ez a termék maga a két lábon járó lehúzás, főleg ha összevetjük egy félliteres palack árát egy köbméter friss csapvizével. Azért megkérdezném a cikkírótól, hogy ivott-e már olyan csapvizet, ahol a kútba mosóport öntöttek ízfokozónak?

Gabonapiac
Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének elnöke állítja: a 25 ezer hektáron termesztett napraforgónál és a nagyjából 70 ezer hektárnyi kukoricánál is megismétlődhet az a szégyenteljes állapot, ami a búzánál. A felvásárlási árak alacsonyak, a somogyi gazdálkodók kiszolgáltatottsága tovább nőtt.
Ugye, a kereskedő úgy kapja meg minimálbérét, hogy olcsón vesz és drágán ad. De tán a gabonatermelőnek sem kellene fillérekért odaadni kéthavi kemény munkájának a termését, hanem foglalkozhatna állattenyésztéssel is. Később annak feldolgozásával.

GDP
Tévúton járunk? A GDP nem jó semmire, a boldogság másutt van?
Már hogyne lenne jó! Egy ország, ahol nemzeti ipar, kereskedelem stb van, ott nagyon jó mutató a "nemzeti össztermék". De egy globalista világban nem mutat meg semmit! Pl az én életszinvonalam nem a GDP függvénye, hanem a magyar rabszolgák bérének és az EU-s támogatásoknak a függvénye. Ugye, saját iparunk nincs. Ha csökken az esetleg munkaképes migránsok miatt a magyar rabszolgák iránti kereslet, máris negatívan hat sorsomra. Ha lecsökkennek az unios támogatások, máris romlik életnívóm, noha lehet, közben a GDP meredeken nő.

Régiók
Mint a cikk mutatja: Budapest térségében és Nyugat-Magyarországon nőtt a kiskereskedelmi forgalom (életszinvonal), az ország többi részén csökkent. A KSH szerint azonban ez csak egy gyors mérleg, de már dolgoznak a kiegyenlítésen.

Az MSZP után a Jobbik is megmutatná a kormánynak, hogyan kell a költségvetést elkészíteni. Pedig a vállalkozóknak a feladata és érdeke végső soron a béremelés a nyereség terhére.
Látjuk, hogy a 30%-kal magasabb szlovák bér nem indukál nagyobb magyar átvándorlást a 400 %-kal magasabb német bérért pedig messze utazik hazánk népe. Vagyis a nyereség terhére kifizetett 40% béremelés már lelassítja a kiáramlást, 200 %-nál meg már csak a legelszántabbak indulnak útra.

Disznóság

Eltűnt a nemrég bevezetett ÁFA csökkentés
A sarki hentes széttárja a kezét, amikor arról kérdezzük, miért adja 1200 forintért a sertéslapockát, hiszen az áfacsökkentés következtében januárban még 1000 forint körül mozgott az átlagos ára.
A grafikonokról látjuk, hogy a hollandoknál, dánoknál olcsóbb a hasított félsertés, mint nálunk. Talán kevesebbet keres a dán munkás, mint a magyar?
Élő sertés ára 300- 330 Ft/kg. Az ÁFA csökkentés előtt 2012. Kicsit később (2013): A vágósertés felvásárlási ára májusban 382 forint volt kilogrammonként, ami 13 forinttal kevesebb, mint áprilisban - közölte a KSH.
2015: Jövőre, az élő- és félsertés áfája után a tőkehús áfája is 5%-ra csökken. Szakemberek szerint ezt a fajta áfa csökkentést már a fogyasztók is megérezhetik az olcsóbb árakon keresztül.

2010. - Jelenleg nettó 290-300 forintot adnak egy kiló élő sertésért, szemben a 2009-es májusi 420 forinttal.
2014. ápr. 29. - A sertés felvásárlási ára 370 forint körül alakul,
2015. jan. 5. - Míg nyáron még 410-420 forint körül mozgott az élősertés felvásárlási ára egy kilogrammra vetítve, addig jelenleg ez mindössze 340 forint
A felvásárlási ár júliusban 420 forint/kilogramm volt, ami még mindig nem érte el a tavaly szeptemberi (435 forint/kilogramm) csúcsot.
A vágósertés felvásárlási ára tovább csökkent, így 2015. decemberében 313 forint volt kilogrammonként, ami az elmúlt négy év legalacsonyabb ára.
2016.08.09. - Menczel Lászlóné hangsúlyozta: miközben áprilisban még önköltségen vagy önköltség alatt, vagyis 300 forint körül volt a vágósertés kilónkénti felvásárlási ára, jelenleg már több mint 400 forint.
A vágósertés felvásárlási ára az utóbbi 10 évben 300-420 Ft/kg között hullámzott a külföldi piactól függően. A kormány lecsökkentette a félsertés ÁFÁ-ját 27-ről 5 %-ra. Ezt 2016-ban kiterjesztette az összes húskészítményre, mert a demagógok szerint az adócsökkentés segíti a szegényebb családok étkezési számláját. Ez pár hónapig működött is, aztán a szokásoknak megfelelően a nagy hal megette a kicsit. Az adócsökkentést a húsipar elnyelte.

Szabadkereskedelem
Kanadával megkötött egyezség értelmében az EU a mezőgazdasági behozatali vámok 92,2 százalékát töröli el, és ezt az arányt hét év elteltével növeli csak 93,8 százalékra.
Mint látjuk, még a feltűnően alacsony vámok sem lennének teljesen eltörölve. A lényeg, hogy a globális cégek erősebbé válljanak, mint a nemzetállamok a szerződések kapcsán. Meg különben is, mit akarnak a fejletlenebb kelet-európai országok? Védővámokat az iparuknak? Inkább mondjanak le a saját iparról! A magyarok pedig a mezőgazdaság kapcsán már megtanulhatták, mit jelent egy erősen támogatott nyugati paraszttal versenyezni, most majd megismerkedhetnek a dömpingáru fogalmával is. Pedig a tejet már ma is drágábban állítjuk elő, mint a legtöbb unios ország, a vajat meg dupla áron. Gabonaáraink valamennyire idomulnak a nyugathoz, de a liszt veri a világpiacot - árban. 600 Ft/kg körül van a hasított félsertés ára nyugaton. Vajon meddig bírják a versenyt a magyar vágóhidak?

Pékek

A pékek 100 %-os béremelésre készülnek? Mert a kenyér árát 30 %-kal emelnék január elsejétől. Ez kilónként 60 Ft emelés lenne, vagyis egy 10 q/nap kisüzemnél napi 60 000 Ft emelés. Vajon egy ilyen mikroüzemben hány pék dolgozik? Miközben ma már elektromos kemencék vannak s dagasztógépek. A liszt pedig nagy tételben, malomból vásárolva 100 Ft/kg alatt lehet. A kenyér ára pedig 250 Ft/kg átlagosan napjainkban. Valaki egyszer utánajárhatna, miként lesz az 50 Ft/kg-os búzából 250 Ft/kg-os kenyér!

Sokan pályáznak a nyugdíjasok 1,6 %-os emelésére! De sehol sem látni egy számítást, hogy mennyi az annyi ?! Hogyan lesz az 50 Ft-os búzából 250 Ft-os kenyér? Hogyan lesz az 50 Ft-os búzából 100-170 Ft-os liszt? Persze, a liszthez víz is kell, meg só, némi élesztő, elektromos energia a kemencébe valamint élő erő. Na, de az apró kócerájoktól eltekintve, lassan minden gépesített. Dagasztógép, adagológép, kemencét sem kell fűteni embernek.
500 kg napi kapacitású kis kóceráj előállít 500 x 250 = 125 000 Ft ára kenyeret. Ehhez felhasznál max 40 000 Ft ára lisztet, 500 Ft ára vizet és 500 Ft ára sót becslésem szerint.
Egy pék max 200 000 Ft-ot keres havonta, ez napi lebontásban a vállalkozónak 15000 Ft. Ehhez jöhet még napi 20000 Ft energiaköltség, s a maradék 49000 Ft pedig az adók és a haszon. Naponta.
Valaki egy hitelesebb számvetést?..

Osonó áremelés

Ha egy üzlet beindul! Jöhetnek a zöldségek is. Ettünk mi már krumplit banán áron! Vásárcsarnok: Az alsó ár gyakran a rothadásnak indult termék ára. A fokhagyma már marhahús árba ért. Árgép


Szégyenlős inflció
A tojás 2,7, a tej 2,4, a sajt 2,1, a cukor 1,9, a sertéshús 1,5 százalékkal drágult. (Ez nem évi, hanem havi áremelés! A cukor 30% felett drágult pl éves szinten.) A benzin árában az elmúlt évben mintegy 10%-os emelkedés után újra a 2015 januári szintre csökkent a 95-ös. Bizonyára nagy veszteségeket könyvelhet el az olajipar.

Tejár - 55 Ft-os nyerstejből 145 Ft/l bolti ár
a 145 Ft-os fogyasztói árú tejnek 123 Ft a nettó ára, 5 százalékos kiskereskedelmi árrést feltételezve 107 Ft-ért kapja az üzletlánc a tejet a nagykereskedőtől, kb. 7 forint a logisztikai költség a gyárkaputól az üzletek polcáig, legalább 30 Ft-ba kerül a nem kupakos, hajtogatott tejesdoboz, így már 70 forintnál járunk, gyártási költség (pasztőrözés, fölözés stb.) 20 forint / kg – már 50 forintnál tartunk, nyerstej logisztika (fejőháztól a feldolgozóig) kb. 7 Ft – 43 forintnál tartunk zsírkorrekció (a 3,8 %-os tejből 1,5 %-os tej lesz): jelenleg kb. 600 forint a tejzsír kilója, így ha 2 %-ot elvesznek a nyerstejből, akkor az kilónként 12 forint bevétel a feldolgozónak, vagyis a végeredmény 55 forint.

Agrárkamarai siker: árat emelnek az áruházláncok.
Elkerülhetetlen, hogy emelkedjenek a felvásárlási árak, különben sok gazda külföldre viszi a magyar tejet, a hazai árak ugyanis még mindig 70 forint környékén mozognak
Német árakból. A nyerstej felvásárlási ára az unioban. A vaj ára a németeknél fele a magyar árnak, bár a nyers tejért többet fizet a gazdáknak a tejipar. Igyál tejet!: A közép-afrikai népek, az ázsiai eredetű amerikai indiánok közel 100%-ban laktózérzékenyek felnőtt korban, mert az ő szervezetükben nincs meg a már említett genetikai mutáció. Magyarországon a teljes lakosság közel 14%-a tejcukor érzékeny – egyes vélemények szerint ez a szám eléri a 30%-ot is. A fehér emberek között csak mintegy 10-20% a tejcukor érzékeny, addig a színesbőrűek között ez az arány 50-85% között mozog.

Visszapillantás a tejpiacra
1 l 2,8 %-os zsírtartalmú tartós tehéntej bolti ára: 1996: 64 Ft; 2008: 219 Ft; 2014: 249 Ft. 2016: 216 Ft. Megjegyzendő, hogy csak a tartósítás nélküli tej ÁFÁja csökkent 13 %-kal. A kiskereskedelemben ez sem látszik, mert kevés a tej Magyarországon. Ellenben az unios gazdák kvótáért tüntettek, mert a túltermelés miatt eladási nehézségeik vannak. Az egyéb kedvezmények miatt a nyugati gazdák olcsóbban állítják elő a tejtermékeket, s valahogy védeni kellene a piacunkat. Ugye, a német vaj felébe sem kerül a magyar vajnak. 2017 januárjában 159 Ft-ért láttam a legolcsóbb, tejnek csúfolt fehér vizet. A tejeskakaó 250-500 Ft/l áron minőségtől függően. 10 dkg vaj pedig 170-300 Ft közötti áron a vajtartalomtól függően.

Dolce vita
A kristálycukor kilója 2015 márciusában 188 Ft volt, ez 2016 márciusára 235 Ft-ra emelkedett. A visszaesésnek elsősorban az az oka, hogy Ázsiában kevesebb cukrot gyártanak, mert kisebb a termés a szárazság miatt. Kaposvár pedig bizonyára sztrájkol a bezárt 16 magyar cukorgyár miatt.
Azért emlékezzünk, hogy 2012 táján szárazság nélkül is a bécsi árnak duplája volt a magyar cukor ára! Ugye, a szállítási költségek.. Anno bezárták a magyar cukorgyárakat (s lerombolták), mert Brazilia cukorban törlesztette adósságát az EU felé, s emiatt lecsökkent az országoknak kiadható termelési kvóta. HVG. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy kiló kristálycukorért júniusban még 184 forintot kellett fizetni, novemberben viszont már 218 forintot. Árgép.
Londonban a szárazság elmaradt. (We are able to supply Brazilian sugar at $350 CIF. 12500 MOQ (Minimum Order Qvantity, tonna). Lukas Nezinau Jan 02, 2017 9:37PM GMT. CIF, is a trade term that means the seller must pay the costs needed to transport goods to a port of destination.)

Autózni muszáj

Karácsonyt követően a benzin átlagára Magyarországon 366 Ft/l lesz, de egyes kutaknál 2-3 % eltérés is lehet.
Magyar munkabér vállalkozói rész: A 300.000 Ft brutto munkabér kifizetése a vállalkozónak 385.000 Ft-ba kerül.
Európa üzemanyagárai
A csóró luxemburgiaknál, ahol a magyar 28.500 Ft-os minimálnyugdíj megfelelője a havi 500.000 Ft-os minimálnyugdíj, ott a benzin ára 1,175 euro. Velük egy szinten vannak a románok 1,118 euroval. A belorusz 0,535 euro az USA 0,558 eurojával versenyez. A magyar 1,167 euro a középmezőny. Nálunk többet fizetnek: Portugália 1,534 Hollandia 1,66 Izland 1,659 Olaszország 1,547 euro. Vajon eme országokban még a magyarnál is keményebb különadók vannak?

Emelkedőben: Brent olaj: 45,2 % az elmúlt év során. Ez bizony a magasabb jövedelműek (többet autózók) vásárlói kosarát megterheli.

Az olajár emeléséhez árkartellbe tömörült a világ olajkitermelőinek meghatározó hányada. Szaud-Arábia 486000 hordóval, Oroszország 200000 hordóval csökkentené termelését, hogy árat tudjanak emelni a gazdasági világválságban lecsökkent energia igény kompenzálásáért. 2017 benzinárai. Az alapár Európa szerte fél euro literenként, a többi a szolgáltatási díj és adók. Vagyis nálunk a 160 Ft/l benzin 200 Ft/l terítési és adózási összeggel fejelődik meg.

Csibehúsra vágysz?

Új év - új árak az 1,6 %-os nyugdíjemeléshez.
Nagyon hosszú listát írhatunk, ha összeszedjük, mi minden lesz drágább 2017-ben. Ugyanakkor néhány dolognak biztosan esik majd az ára.
Például a 4k felbontású TV ára akár százezer forint közelébe csökkenhet. A minimálbéresek, nyugdíjasok startra készen várják..
Csökkenhet a repülőjegyek ára is. Mondjuk, 10 éve én már jegy nélkül repültem..
Az elektromos autók ára is 10 millió közelébe csökkenhet. Nekem a 2 évente számítható akkucserére sem futná.. Az internet ára az ÁFA csökkentés miatt lejjebb mehet, de ezt a TV díjak kompenzálni fogják.
A kisembert a baromfihús ÁFA csökkenése érinti igazán pozitívan, mint tavaly pár hónapig a sertéshús ÁFA csökkenése. Neked csinálják, csak lenyúlják.
Baromfi múlt: Az EU a világ baromfitermelésének 11,5 %-át adja, s ezt kb el is fogyasztja. Importra nem szorul. Egy árlista: csirke mellfilé netto: 983 Ft/kg; btto 1249 Ft/kg. csirke egész: 480 Ft/kg; 609 Ft/kg. csirke far-hát: 149 Ft/kg, 189 Ft/kg.
Növekvő termelés - csökkenő árak. Az OECD-FAO hosszú távú előrejelzése alapján a világ baromfihús-termelése 22,3 százalékkal, 133,8 millió tonnára emelkedhet 2024-re a 2014. évi adatokhoz képest. Tavalyi csökkenés: A baromfi ára jelentősen csökkent a sertésáfa-csökkentés miatt – írtuk csütörtökön. A csökkenésben az játszott közre, hogy az emberek elkezdték az olcsóbb sertéshúst venni a csirke helyett, amit csak az árak csökkentésével tudtak kompenzálni a baromfitartók.
Statisztika - tojás és bontott csirke árak. Már 2016-ban is csökkent a baromfihús ára, ez a 17 %-os ÁFA csökkentés miatt 2017-ben tovább mérséklődik. Mire jó a felmelegedés: Lehet, hogy hamarosan ingyen kapjuk a tyúkokat? Új árak egy listája. A közeli baromfiboltban 1 éve még 130 Ft volt a csirkefarhát kilója. Az ÁFA csökkentés dacára a múlt héten már 190 Ft lett, ami cca 50% áremelést jelez. Nyugdíjkorrekció 1,6%.

Miniszter szájából is elhangzott az az ostobaság, hogy ÁFA csökkentés esetén csökken a termék ára! Ez pedig szabadáras termékeknél nem igaz, csak a hatósági árasokra érvényes!
Egy szabadáras terméket annyiért lehet eladni, amennyit még a piac hajlandó megfizetni. De ne nézzük le a kormányunkat! Feltehetően az volt a cél, hogy most az ÁFA csökkentéssel megtámogatják - nem a népet, hanem a gazdaságot, - majd jövőre ismét be lehet vezetni a magas ÁFÁ-t, de akkor már az időközben felkúszó árakat fejelik meg 17%-kal, ami a jövő évi béremelés alapját fogja képezni. A vállalat jól jár, mert 17 %-ot (+járulékcsökkentés) nyer, az állam bevételei regenerálódnak, s TE is megkapod a várt 15 - 15 %-os bérfejlesztést. Mindenki jól jár, vagy hibázik a számítás? [Amennyit kapsz, annyival többet kell költened ugyanazért a termékért..]

Érthetetlen számomra, hogy a baloldal miért nem kampányol a hatósági áras termékek körének kiterjesztéséért. Azoknál valóban csökkenteni lehetne a piaci árat, s ez az alapvető élelmiszereknél és a rezsinél óriási segítség lenne a kiskeresetűek számára. Persze, egy 200 %-os bér- és nyugdíjemelés esetén lehetne minden szabadárasan, piaci alapon.. S azzal még mindig félpénzért dolgoznánk a sógorékhoz viszonyítva!

Kiskereskedelmi módosítás

Tervek
A kisvállalkozások helyzetének ellehetetlenülését okozná a kötelezően kiadandó 2 szabad vasárnap. De ez könnyen kivédhető, ha a tulajdonosok körét kivonják ebből a szabályból, s csak az alkalmazottakra értik. Álljon a pult mögé vasárnap a tulajdonos!
Környezetterhelési adót vetne ki a kormány az áruházak parkolóira. Persze, a környezetet MINDEN parkoló egyformán terheli. S a magas parkolási díjakból igazán futja a fizetős parkolóhelyek tulajdonosainak is egy új adónemre.
Ellenben nehezen értelmezhető a kötelező alkalmazotti létszám, amit 36 mFt/fő alapján határoznának meg. Ugye, nem egyformán gépesíthető minden terület, s az sem mindegy, hogy milyen drága termékeket árul valaki. A minimálbért jogosan írja elő a kormány, de egy kötelező létszámot ?! Bár kétség kívül egy műszaki üzletben jó lenne, ha valaki el tudná magyarázni a kütyük közötti különbséget, s a "szereld magad" akcióknál használható szerelési útmutatóval kerülnének forgalomba az áruk.
Az áruházaknál valóban nagy bérfejlesztéseket hajtottak végre. Idén általában 25%-ot emeltek, miközben a nyugdíjak 1,6 %-os emelést kaptak. Mi külön sírunk, külön nevetünk ?!
A reklámköltségek 0,5 %-os korlátozása csak üdvözölendő! A jó bornak nem kell cégér, s csapjanak be máshol, másokat!
A gyűjtőcsomagolásban való értékesítés tiltása számomra értelmezhetetlen. Kivéve az árukapcsolás esetét..

Vásárlóerő
A „kosárméretekben”, azaz az alkalmanként elköltött összeg nagyságában is van eltérés, a magyar 7 eurónál a lengyelek 30 eurócenttel kevesebbet, míg a szlovákok 2,5 euróval többet költenek egy-egy alkalommal.
Vajon a magyarok naponta és fejenként költenek 2 szendvics árát élelmiszerekre, vagy ez egy család napi kosztja ?!
Szendvicsben számolva: Amerikában 5 dollár, azaz körülbelül 1400 forint egy Big Mac, Magyarország a 900 forint körüli hamburgerárral a középmezőnyben található, a 27. helyen állunk, az eurózónában 3,82 euró a szendvics átlagos ára.

Kevesebb marha falun - drágább a tej
Az ÁFA csökkentés dacára idén már kétszer drágult a tej. De jó, hogy nem iszom!

A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán korábban elmondta: hatvanmilliárd forintnyi beruházásra lenne szükség a tejiparban, hogy kezeljék a piaci anomáliákat, és javítsák a versenyképességet. Hozzáfűzte: 2017-től magyar tejszállítmányok juthatnak el Kínába, később várhatóan vaj-, sajt- és joghurtkészítmények is.
Európa tejel
A magyar nyerstej ára alacsony, ellenben a tejtermékek ára átlag feletti.
Tovább drágulunk
A tejipari termékek árát többféle tényező alakítja, ezért még nem lehet pontosan tudni, mekkora is lesz az emelkedés. A tej ára az elmúlt időszakban körülbelül 20 százalékkal emelkedett, de a magyar tejárak még mindig az EU-s átlag alatt mozognak.
Gáz - áremelés. Nem magyar sajátosság. Lehet, hogy a dél-európai bankoknál levő hiányt elinfláltatják? Mi pedig ezt meglovagolva "rendezzük" a béreinket?

A tej ára nálunk már meghaladja a palackozott ivóvíz árát! Míg 1 liter balfi víz 100 Ft a boltban, addig a gazdáktól felvásárolt nyerstej 92 Ft, a lefölözött bolti tej pedig ennek duplája, triplája. Sokba kerül a fölözés.. Láthatóan a vízeladás kifizetődőbb, mint a tejtermelés!

Lassuló infláció
A cikk szerint mindössze 2,6 %-os volt az utóbbi 1 évre vetített infláció. Ugye, ennél nagyobb eltérések vannak bolt és bolt között árban, így talán észre sem vettük, hogy a defláció átfordult inflációba.
Persze, megint az átlagadatok torzítják a képet. Mert lehet, hogy a nyersvas ára csökkent, de azt ritkán vásárolok. A magyarok zöme új autót sem vesz. Ellenben enni mindenkinek muszáj. Vagyis az alapvető élelmiszerek árának van legnagyobb hatása a széles néprétegekre. Tejtermék, tojás, zsír, olaj, kenyér, húsfélék, zöldség, gyümölcs. Továbbá a lakhatás költségei, a rezsi és a lakásamortizáció. A mi éghajlatunkon még némi ruha is szükséges, bár menőbb családok azt már rég kilóra veszik. Elkerülhetetlen kiadás az orvos, gyógyszer, valamint a születés (gyereknevelés), esküvő, temetés költsége. Valahogy ezeknek kellene szerepelni a minimál fogyasztó kosarában. A nyaraló, nyaralás, thai masszázs stb már luxus kategória az EU rabszolgaövezetében.
Az átlagember

Édes élet
A csokoládé ára 2008 óta cca 60 %-kal emelkedett. A nyugdíjak ezt nem követték, mert a vénasszonyok úgyis gyógyszerre költik pénzüket, a csokit nem kell szerepeltetni a fogyasztói kosárban a 6 W-os hangszóró mellett!

Csúsztatás felsőfokon
Lássuk be: nincs bérunió az ország térségein belül (sem a szakmák, sem a nemek között). A földrészen pláne nem: a kínálati és keresleti viszonyokban nagy különbségek mutatkoznak, a nemzeti adórendszerek is különböznek. A vállalkozói jövedelmek, állami fizetések sem azonosak, egy magyar tanár négyszeres nyugati bérekkel példálózhat – a bolgár kolléga a magyarénak a felét kapja, de ez az ő gondja.
Péter Ákos (Nem rokona a Gábornak?) szakemberhez méltóan megmagyarázza a szegénységet. Ugye, rossz a szabolcsi vállalatok termelékenysége, azért élnek a szabolcsiak félpénzen.
Pesten különben is drágább az élet, tessék csak megnézni a lakásárakat! Amit a frissen betelepülőnek ki kellene fizetni. S egy vacsora a Hiltonban is drágább, mint a mátészalkai Kiskoszos vendéglőben. Nos, ott lehet sokat kérni a szállásért és étkezésért, ahol azt meg is tudják fizetni. Mert oda telepítették a jólfizető munkahelyeket.
Viszonylag kevés gyártulajdonos él Szabolcsban, akik extra jövedelmükből extra dolgokat vásárolnának, amivel több embert is helyzetbe hozhatnának. Az ott lakó miniszterek és médiasztárok száma is elenyésző. Nincsenek felkapott üdülőhelyek és más turista vonzó látványosságok. Csak sok-sok képzetlen ember, akiknek segédmunkáját épp most fogják automatizálni. (Ezért is fura a négerek betelepítése!)
A tőkés törekszik minimalizálni a bérköltségeket. Amíg az emberek sorakoznak egy állásért, addig bolond lenne emelni! Ha már nem kap netto 1000 Ft/h bérért dolgozót, akkor majd emel - vagy bezár, ha emelni nem tud. Ma hazánkban 300-800 € a munkás ember havi keresete. Dániában 4000 €. Az áruk szabad áramlása miatt az árak hasonlóak. Vagyis a dán 5-10-szer jobban él a magyarnál.


Konteot emlegetnek az EU bérpolitikája kapcsán. Hergelik a magyarokat, hogy kevesebb bért kapnak, mint amennyi munkájuk után megilletné őket. Pedig nem is! Tessék nézni a románokat! Amióta beengedték az USA atomfegyvereit Romániába, azóta termelékenyebbek lettek a szomszédék.

Nyista kávé, nyista kakaó /Nincsen semmi a Szovjetunióban..
11 orosz gyártmányú Szuhoj 35 harci repülőgépért cserébe kávét, pálmaolajat és egyéb árukat ajánlott fel az indonéz kormány Oroszország számára.

Húsbavágó
Magyarország kifejezetten olcsónak számít, és a minimálbérhez képest sem kell sokat dolgozni egyetlen kiló húsért.
Hasított félsertés: Hollandia: 1,69 € Németország: 1,7 € Dánia: 1,45 € Magyarország: 533,34 HUF/kg. Egy drága nagykereskedés árai. Mint láttuk, a hasított félsertés árai nagyjából azonosak az EU területén. Persze, abban csont, zsír és bőr van a hús mellett.

Miért? adják a 80 Ft-os kukoricát 400 Ft-ért..
Mindent ki lehet magyarázni. Ugye, a kukoricás edény bérleti díja, meg az alkalmazottak bérköltsége, hosszú az adó... De számos magyar terméknél fel lehet vetni ezt a kérdést. Pl az 50 Ft-os búzából készült 250 Ft-os kenyér esete, vagy a 90 Ft-os nyerstej (ami olcsóbb az ásványvíznél) lefölözés után miért kerül duplájába? Miért kell ezreket fizetni a kábeltévéért, ha a jel elosztása fillérekbe kerül, s az adókon 20-adszor ismételt filmek futnak? Miért kell fizetnem a politikai médiáért, hogy ott aztán átmossák az agyamat?

Bérkérdés - Pénteken a Tesco bejelentette az idei évre tervezett harmadik béremelés mértékét. A KDFSZ elnöke szerint ragaszkodnak a követeléseikhez, amelyek között nem csupán a 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől.
Valami nem érthető a történetben, hiszen nem olyan rég még a minimálbéres pénztáros maga alá pisilt, mert nem engedték WC-re, s innia sem lehetett, elkerülendő a WC-zési vágyat. Most meg béremelés béremelés hátán, miközben a munkahelyek zöme semmilyen képzettséget sem igényel.. Mi - 2 %-ot kapott - nyugdíjasok pedig csak kapkodjuk a fejünket, mint a bolti pénztárgépnél.. A csehek is másodszor emelnek bért ez évben. Eliminálják a megtakarításokat? Na, de ilyen durván?!

A béremelés alapja

A nagy kínai fal

Élelmiszerárak
1 liter tej 0,71 € ~ 220 Ft. A fehér kenyérrel jobban megsarcolják a németeket: 1 kg cca 800 Ft. Pedig az is 50 Ft-os búzából készül. A csökkenő gabonaárak kikövetelik a lisztár emelkedését.
Miként az élelem bére, úgy az ára is eltér Németországon belül. Míg a nyugodt német árindex 170 körüli, addig a kellett ez neked németeknél 125. A németeknél a tej ára fölözetlenül értendő.
Noha a tej felvásárlási ára alacsonyabb, mint az ásványvíz eladási ára, a tejtermékek ára drasztikusan megemelkedett az EU-ban. Hirtelen eltűntek a sokat emlegetett többezer tonnás vajhegyek, melyek miatt tavaly még 170 Ft volt 10 dkg vaj a németeknél.
A kereskedelmi árakkal nőttek a felvásárlási árak is. 1 kg tej már 100 Ft környékén mozog az EU-ban. Mondjuk a tejtermékek ára drasztikusabban nőtt, mint a felvásárlási ár. Mert kevés a tej..
A kenyérgabona tőzsdei ára 34 $/q, vagyis cca 85 Ft/kg. Le van vajazva: Csak a nyáron 5 € -ról 6-ra emelkedett a francia vaj kilója. Ez nagykereskedelmi ár. A boltos erre még ráteszi a maga 25 %-át.. Nem véletlen, hogy kereskedni jövedelmezőbb, mint megtermelni, dolgozni. Azért durva, hogy 2 hónap alatt ennyire kipusztult a tehénállomány.. Januárban még 4,3 euro a vaj kilója, augusztusban már 6,2 euro. Ez már közel 50 %-os áremelés a 25 % felvásárlási ár emeléséhez (tej) arányítva..
A banki kamatstop és a nagymértékű áremelés folyamányaként a déli államok adósságállománya eltüntethető. Fizeti az egész EU a megtakarítások köddé válása és a megélhetési költségek megemelkedése kapcsán. S én még eleinte hülyének néztem azokat, akik beszálltak a devizahitel 2 programba a lakásvásárlásoknál.

TESCO
További béremelésekért harcolnak a dolgozók. Feltehetően ezzel a kormány is egyetért, hoszen a TESCO külföldi cég. Gyakorlatilag csak a munkabér marad hazánkban. Legalább azt fizessék meg unios keresetek harmadával.. a szolidarítás nevében a kizsákmányolás csökkentéséért.
Londoni tej - Tejárak: Arla Big Milk 2 L 1.75 font. Tesco Whole Milk 3,41 L 1.48 font. Vajárak: Anchor Spreadable 1 kg 5.95 font. Tesco English Butter (salted) 25 dkg 1.33 font. Marhahús: Boswell Farms Thin Cut Beef Steaks 1 kg 6.41 font. Minimálbér Anglia: 1396.9 €.

Hazai vizeken
A friss zöldségek és gyümölcsök ára is emelkedik, mégpedig drasztikusan, akár 30-150 százalékkal. A kenyér például 260 forint helyett 280-300 forintba fog kerülni, más pékáruk pedig harminc százalékkal is drágulhatnak. Egyéb árak. Valamint európai összehasonlítás. Dániában az EU átlagárának 145 %-át fizetik a boltban, de a keresetek is messze meghaladják az átlagot. A magyarok az EU átlagár 79 %-át fizetik a kasszánál, viszont a keresetek az átlag 27 %-a. Vagyis 21 % árnövekedés és 73 % bérnövekedés kell, hogy unios átlagpolgárok legyünk. Ma az EU átlagkeresete 24.161 €, a dánoké 34.878 € és a magyaroké 6.702 € évente.

Hazudj elfogadhatót!

Kvóta nélkül: Az összes tagországban jelentősen csökkent, akad ahol 30 százalékkal is a tej ára.
A tejválság kezelésére az Európai Bizottság félmilliárd eurós csomagot jelentett be idén júliusban. Ebből 350 milliót a tagállamok viszonylag szabadon használhatnak fel, a maradék 150 millióból Brüsszel a tejtermelés korlátozását ösztönözné.

Valóban a nagy kínai fal?
Franciaország-szerte komoly kihívássá vált vajat találni a boltokban. A növekvő kereslet miatt – különös tekintettel a közeledő ünnepekre – hiány alakult ki a piacon, amelyet felerősít a csökkenő kínálati oldal. Mint ismert, a vaj a franciáknál a nyáron 20 %-kal drágult, noha nyoma sem volt kergemarha kórnak. Vagyis a vajhiány az eddigieken felül belépő, új fogyasztói réteg számlájára írható, avagy kereskedelmi trükk? A drágulás nálunk legalább ekkora mértékű volt, de ez hazánkban visszafogta a fogyasztást.
A magyarok reklámozzák a tejfogyasztást, mert kevesellik. A vaj mindjárt más.. Budapest – Sok tejtermelő felhagyott tevékenységével, miközben divatossá vált a vajfogyasztás. ..én meg hívő lettem..
Az európai vajtermelés éves bázison
6 százalékot esett, miközben az EU-s vajkészletek gyakorlatilag eltűntek. A Föld déli féltekén tapasztalt kedvezőtlen időjárás, az EU dinamikus kínai vajexport-növekedése is nagyban hozzájárul a soha nem látott tejzsír-árakhoz.
Tejárak (felvásárlási)
Országnév...2016 március...2017 március...2017 augusztus
Magyarors...73,86 Ft/kg......91,57 Ft/kg.....92,72 Ft/kg
Litvánia........64,52 ft/kg.......88,55 Ft/kg.....87,17 Ft/kg
Németorsz...85,00 Ft/kg....103,94 Ft/kg....113,92 Ft/kg
Ciprus.......175,29 Ft/ka....171,18 Ft/kg....168,26 Ft/kg

A chichagoi árutőzsdén az ömlesztett vaj kilója cca 1400 Ft. (5244,8 $/t. 1 US $= 250-277 Ft, bankfüggően.) A vaj Európában 20 %-kal drágább a nagy tehénelhullás? miatt. Fogyasztók India és Európa fogyaszt legtöbbet. Cirmos cica haj... Tonna ár, osztani ezerrel a kilóért.

Termeltünk: Például az 1,5 százalékos zsírtartalmú, magyarországi előállítású UHT tejek belföldi eladása 2011-2016-ban a hatszorosára nőtt. Szinte valamennyi főbb tejtermék gyártása emelkedett, a vajé hat év alatt például 54 százalékkal.

2017.10.30 Egyensúlyban a tejpiac - az olcsó import helyét magyar termékek vették át. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szokásos havi elemzése szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban. Az elmúlt három évben egyértelmű javulás tapasztalható a magyarországi tejiparban, ugyanis a hazai tejtermelés 2013 és 2016 között 10 százalékkal nőtt. Közös céget alapítottak a Csányi Sándor tulajdonában álló Bonafarm csoporthoz tartozó Bóly Zrt., illetve a Sole-MiZo Zrt.-nek beszállító tejtermelő társaságok.

Csak a nyuszi tojik?
Mint látjuk, a tojás eladott darabszáma felére csökkent, miután az ára duplájára nőtt. Feladat végrehajtva. Jó étvágyat Pekingben! (Az EU 5%-kal termel többet, mint amennyit fogyaszt normál állapotban. De most, a H2NO3 vírus után..)

2018

Dübörög a gazdaság - Egyre több magyar engedheti meg magának, hogy méregdrága suzukit vásároljon. A Magyar Suzuki Zrt. 2017-ben 15.161 új autót értékesített Magyarországon. (Azért a zöm még ma is használt lakást, használt autót, használt ruhát vásárol.)

Mint a pelyva
Évi 810 millióért bérelt autók a magasrangú vezetőknek. Mondjuk 20 suzuki (a mi autónk!) örök áron 60 millió lenne. Így könnyű elverni billiókat.. Miközben minden rohad le. Utak, iskolák, nyugdíjak..

Vásárlóerő az 1-es út mentén: Hazánkban a leggyengébb a déli, keleti és Ózd környéki részen. Kivétel a megyei jogú városok térsége. Legtöbbet Budapest körzetében és a Kisalföld északi részén keresnek.

Futurisztikus
Seattle-ben olyan üzletet próbáltak ki, amely pénztárosok, őrök nélkül üzemel. Vajh mikorra ér ez el Mátészalkára ?! S ki fogja lemosni a penészes szójaszalámit? (Amit embereknek szántak, mert a cica nem eszi.. Ebből is látszik, hogy a magyar népet nem nézik állatnak.)

ÁFA csökkentés Mint anno már megbeszéltük, az árakat nem csökkenti, kivéve a hatósági áras termékeket. Az ÁFA növelést a kereskedelem áthárítja a fogyasztókra, a csökkentést pedig nyereségként könyveli el.

Gazdagodtok, mint a Lőrinc
A márciusi bruttó átlagkereset 331 500 forint volt - közölte a KSH. 2018 első három hónapjában a bruttó átlagkereset 316 300 forint, a nettó átlagkereset 210 300 forint volt, ez 12,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. (Mindeközben az árak emelkedése elmarad a 3 %-tól.)

Vége a jólétnek
A jövő évtől az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok, cukros üdítők, csipszek, csokoládék, szeszes italok esetében átlagosan 20 százalékkal lesz magasabb a népegészségügyi termékadó.
Mint olvassuk, az eddig olcsó, cca 6000 Ft/l unicum ára is drágulhat. Mit fognak inni a közmunkások ?! A dráguló cukrozott italok helyett majd veszünk cukor nélkülit, csak még idén be kell speizolni cukorból, aztán mindenki ízlés szerint cukrozhat.
Mindennapi kenyerünket..
43 ezerért adható el a takarmánybúza és 46 ezerért a malmi minőség.
Amiből a 195 000 forintos liszt készül: „Idén még nem járunk ennél az árkülönbségnél, de szépen megindult felfelé a piac. A múlt héten még csak tonnánként 51 ezer forintnál jártunk, most pedig 54 ezret hallottam. Fog ez még hatossal is kezdődni, kevesebbért nem is adjuk el a termést” – bizonygatja a gazda.
Valaki utánajárhatna, hogy miként lesz az 50 Ft-os búzából 250 Ft-os kenyér ?!

A búza ára lényegében megfelel a világpiaci árnak. De a mi molnáraink, szállítómunkásaink, pékjeink, bolti dolgozóink kevesebbet kapnak nyugati társaiknál. Kié a különbözet ? Éves árváltozás: 2008 márciusi ár 403 $/t 1999 október 88 $/t. Fura módon a liszt máshol is drága a búza árához képest. Gyermek koromban 10% volt max az örletés ára.

Almás
Miközben a 300 Ft/l áron forgalmazott almaléhez az ipari almát 20 Ft/kg áron venné a felvásárló, a piacon az étkezési alma 250 Ft/kg áron megy. Máskor télen is olcsóbb volt.. Vajon a 250 Ft/kg almasűrítményből mennyi 300 Ft/l almalé készül?

Szerepzavarban
A vasárnapi boltzár ismételt bevezetésére kérte Orbán Viktort a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Javaslatukban úgy vélik: a tilalom enyhítené a munkaerőhiányt.
Mert az így elbocsátott kereskedelmi dolgozók elmennének orvosnak vagy bányásznak. A hypermarket tulajdonosának mindegy. Ha 1 napig lehet nyitva egy héten, hát a népnek 1 nap alatt kell megvenni a heti betevőt. Csak a dolgozók szeretnének szabad hétvégét vásárnap, mint a kórházi alkalmazottak, rendőrök, tűzoltók stb.. Viszont a nép szeretné, ha vásárnap is eloltanák a tüzet, ha vásárnap is kihúznák a fájós fogát, s vásárnap is megvehetné az elfelejtett lisztet, élesztőt, mindennapi kenyerünket.
Mellesleg a szakszervezetnek nem a kormány, hanem a munkaadó a tárgyaló partnere. Persze, a távoli jövőben, amikor mindenkinek lesz éléskamrája, nagy hűtője, akkor lehet finomítani a helyzeten.. S a munkaerő hiányt lehet pótolni automata pénztárral, csak az automata nem nézi, hány éves vásárol alkoholt. Nemzeti alkoholboltok?


Többen politikai ügyet látnak a boltzárban, pedig csak a tulajdonosok zárnák be a boltokat, ha nem félnének a konkurencia előretörésétől. Ugye, legjobb lenne 1 nap nyitvatartással eladni a népnek a heti betevőt. Mennyi járulékos költség csökkenne a kiskereskedelemben! Persze, az osztrákoknál sem a KDNP vezette be a boltzárat. S a dolgozó nem sztrájkolhat, mert egyre inkább 4 órában alkalmazott diák, akit nem érdekel a nyitvatartás kérdése. Volt már országos hálózatnál sztrájk, de a közeli hypermarket diákjai nem is tudtak róla. Nekik kell a diákhitel kiegészítés. Mert nem minden lány akar vagy tud a szépségéből megélni.

A boltzár kapcsán hallottam először Dávid urat jól érvelni. Osztrákoknál van boltzár. Hát átjönnek a sógorék hozzánk vásárolni vásárnap. Ha nálunk is lenne, ez bevétel kiesést okozna a nyugati határszélen, meg az Erdélybe átránduló bevásárló magyarok miatt a keleti részen is.

Helykereső - Órabér?
Az RTL Híradónak egy vendéglős elmondta, hogy hetven napja nem talál pultost és felszolgálót, az a szerencséje, hogy a vendégei türelmesek.

Emelnének a magyar hústermelők:A lap pénteki száma szerint a szintén ASP-vel sújtott Romániába irányuló magyar élősertésexport felpörgése, valamint a termelők és a feldolgozók költségeinek növekedése az árak jelentős emelkedését tenné indokolttá belföldön. Nem ügy, majd hozatunk a világpiacról a Romániába vitt hús helyett olcsóbbat! Ezek analfabétának hiszik a magyarokat? Húspiac Half hog price per pound is $2.80 hanging weight plus processing fees. +adók +kereskedelmi munkadíj +szállítási klts + haszon = kiskereskedelmi ár

Az álmodozások kora
A Híradó a KSH friss adataiból arra is választ kapott, hogy az afrikai sertéspestis tavaszi megjelenése ellenére sem csökkent a disznóhús ára a magyar boltokban. Nem is nőtt.
Mint korábban megírtuk, áremelkedés várható a baromfiágazatban, ami miatt tíz százalékkal többe kerülhet majd a csirkehús.
Vajh ez azt jelenti, hogy megszűnik a heti 20 %-os árcsökkentés, mert ott rohadt a boltban a csirke? Baromfiárak és a disznóhús.

Almás a dolog
Panaszkodtak a szabolcsi almatermelők az alma árára: Még sosem volt október elején ilyen drága az alma! A legolcsóbb helyen 200 Ft/kg az étkezési léalma. De a leggyakoribb a 350 Ft-os ár, amit a 70 Ft-os étkezési almáért kérnek. Nem ritka a 4-600 Ft sem. S a bolt olcsóbb, mint a piac. Mellesleg az almatermelők csinálhatnának összefogással egy sűrítményt előállító manufakturát. Egyszerűbb a szállítása, értékesítése.. Az alma árát a tavaszi fagy részben magyarázza: 40 fámról 2 vödör alma jött le. Tavaly csak a földön volt 10 q.

2017 nagybani árak. - 2018 nagybani árak. Hány százalék?

Alma 149 Ft/kg Hol ilyen olcsó?
Megálltam egy almáskert mellett. Na, ott csak 200 Ft/kg volt az ár. Nincs szállítási költség, bolti költség, még tán adó sem. Viszont a piacon 350 volt az átlagár.

Krumpli és a rejtett tartalék
„Korábban még 10-20 hektáron termesztettem burgonyát, ma már csak 6-7 hektáron, jövőre pedig elég lesz 2 hektár is. Tudja, miért?” – kérdezett vissza a gazda. – „Mert nincs ember, aki fölszedje a krumplit." (Nem vagyok mezőgazdász, de állítólag a krumpliszedés gépesíthető.)

A 2,6 %-os nyugdíjemelés után minden emelkedni kezdett. Zöldség, gyümölcs, hús, s most a kenyér. Meg a 70%-os gk kötelező. Sejtettem, hogy a nagy nyugdíjemelésnek ára lesz. De ekkora áremelkedésre nem gondoltam.. Ugye, az 50 Ft-os búzából lesz a 300 Ft-os kenyér. Igaz, só és víz is kell hozzá. Meg hosszú az adó, nagy a bér..

Nem élhetsz örökké
Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon – tárták fel tanulmányukban a Guelphi Egyetem szakemberei.

Ne kukoricázzunk?
Ha 40 EFt/t az ár, akkor 360 EFt/Ha az eredmény + Brüsszeli támogatás. 10 hektárnál már megvan a minimálbér duplája.. Tudom, a futóhomokon kevesebb a termésátlag. Hátha még a műtrágyát sem 70 EFt/t áron vennék, hanem állatokat tartanának!

2,7% nyugdíjemelésnek vonzata
Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is - adta hírül a Pénzügyminisztérium (PM).
A pálinkafőzés drágulásánál kínosabb a krumpli 300 Ft-os ára. Mert alapélelmiszer. Szerencsére a kenyér csak 5%-kal lett drágább. Kínos, de az ÁFA csökkentések nem jutnak el a néphez. Lenyelik a termelők és a kereskedők. Kivéve a hatósági áras termékeket, amelyek gyarapításáért a baloldal bizonyára felemeli hangját.

A minimálbér szintén emelkedett. Az utóbbi időkben évi 6-14 %-os szinttel. Már rég nem együtt sírunk, együtt nevetünk. A nyugdíjakat állítólag az inflációhoz igazítják. Sajnos, nem a nyugdíjas kosár inflációjához, márpedig a nyugdíjas vásárlási szokása elüt az aktívakétól. Nem vesz lakást, többnyire autót sem. Így benzinre is kevesebbet költ. Ellenben gyógyszerre, orvosra annál többet. Egyedül az élelmiszer, amely minden réteget érint. Bár van, aki zsíros kenyeret eszik, van aki kaviárt.

No milk today
Hozzátette, belátható időn belül, körülbelül az első három hónapban, az UHT és az ESL tejek alacsony ára [felvásárlási ár másfél, kétszerese] megmaradhat, ezt követően viszont bizonyára egy „nem csökkenő tendencia” lesz érzékelhető, erre pedig az év második felében emelkedésre lehet számítani.
Vajh kik fogják vásárolni az "árcsökkentett" 250 Ft/l tejet, ha feljebb megy az ára? Ne sokat költsön, vegyen 6 %-os termelői tejet fele áron! S a termelő még mindig jobban jár, mintha a tejiparnak adná le! [Mint látjuk, 3 év alatt cca 20 %-kal emelkedett a nyers tej felvásárlási ára. A lefölözött fehér víz általában a felvásárlási ár 2-3-szorosa.

Zöldség
2018 novemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 4,4 százalékkal nőttek – közölte a KSH. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, ezt csak részben tudta ellensúlyozni, hogy az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent. A sertéshús ára lényegében nem változott. A tojás ára az ÁFA csökkentés mértékével nőtt. A krumpli ára alaposan nőtt. Jó éve még A Tescóban sárga krumplit adnak kilónként 99 forintért. Krumpli banán áron. Kevés volt a 200%-os áremelés? Pedig az elmúlt év nyara kedvezett a termesztésnek. Átlag felett volt nyári eső.

Üzletemberek
12 €-ért vásárolt az agrárminisztérium szalonnát Szlovákiában. Ez testvérek között is meglehet 6 kg. Hány fő részére vették?
Liszt, de nem Ferenc
A búza ára 58 Ft/kg-ról 62 Ft/kg-ra emelkedett. Ha nézzük a 10 %-os örletési díjat, a 100 %-os különadót, akkor a liszt ára elérheti a 140 Ft/kg-ot is. Nem csoda, hogy ilyen drága lisztből akár 200 Ft/kg is lehet a kenyér ára. Mert ugye, ahhoz só is kell, meg víz és energia plusz némi munkaerő még gépesítés mellett is.

Rohadjon meg!
Ha ilyen sok az alma, akkor miért volt olyan drága, kispénzűeknek megfizethetetlen? A krumplival nem ez fog történni? Igaz, nem a termelői alma volt drága, hanem a haszonleső kereskedői. Mondjuk, a bolti 300 Ft helyett én a termelői 200 Ft/kg-os almát veszem, amely felett sáros eső eshetett az almákon márciusban is meglevő sárfoltok után ítélve. Mellesleg felénk vannak ügyeskedők, akik a léalmából üdítőitalt facsarnak, ami dobozolva literenként 190 Ft. Meg én viszem az almát.

Krumpli
Már úgy féltem, hogy valami titkos féreg foga rágja a burgonyát, azért kerül ismét banán árba! Miközben 2018 elég jó időjárás volt. Jobb, mint 2017 a burgonya termesztéhez. S ne magyarázzon egy árdrágító sem, hogy hosszú az adó, nagy a bér.. A krumlitermesztés gépesíthető. Pláne a hagyományos krumplitermelő homoki gazdáknál. Elfogyott Mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek, jelenti a Világgazdaság. A lapnak a 300 hektáron termelő Solum Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója azt mondta, hogy a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés.
Mondjuk, az angol hypermarketben a leárazott burgonyát eddig is megkaptam 276 Ft/kg áron. Mert állítólag Franciaországból érkezett.
Pityókás a magyar kolompér. Miből lesz akkor barackpálinka?!
2019.05.13. 11:40
Újra kapható a hazai termesztésű burgonya, ráadásul a tavalyinál alacsonyabb áron - írja a Magyar Nemzet.

Boltbezárás - nem csak vásárnap
Ugye kicsiben vesznek a nagykertől, ezért magasabb áron kapják, mint a hypermarket-lánc. Sőt, számos esetben a hypermarketben vásárol be a kiskereskedő, s erre az árra teszi az adóját, bérét, költségeit. Pedig össze is foghatna néhány kiskereskedő, hogy nagyobb mennyiségben, olcsóbban jussanak áruhoz. S ha kiskereskedő, akkor dolgozzon ő és a családja, ne másokkal akarja kikapartatni a gesztenyét. Bár közismert, hogy mások idejével, erejével, pénzével gazdálkodva lehet "tisztességes úton" meggazdagodni.

A mások oldal
"Nemcsak az üzletek száma csökken, de a boltosok is szépen lassan eltűnnek. Részben a nagy kiskereskedelmi láncok terjeszkedése okozza a kis abc-k vesztét."
Ugye, a kisboltok drágák és választék hiányosak. A nagy boltok automatizálhatóak.

No milk today
„Mindenekelőtt a nyers tej önköltségi árának a növekedését kell keresztülvinni. Ez nagy átlagban 90-105 forint volt, jelentősen megemelkedett. Tehát a nyers tej szintjén ez legalább 5-10 forintos növekedést követelne meg itt rövidtávon, néhány hónap alatt" - nyilatkozta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője.
Nem lenne helyesebb az önköltségi árat csökkenteni?!

A 100 Ft/l nyers tejből levették a belső tartalmat, majd a megmaradt fehér vízért próbáltak 2-300 Ft/l árat kérni. Nyakukon maradt. Nem győztek akciózni. Pedig ment ám a reklám, hogy milyen egészséges a tej.. 2019. jún. 27. - The UK average farm-gate milk price for May is 27.86 pence per litre. Ausztráliában fél dollár. Bolti ár a világban. Hazánkban a tej reggeli -iható - formájában, tejeskakaóként 380-540 Ft/l bolti áron megy. Miközben hazánk harmada nyugdíjból él. Ahol az elmúlt években évi 2 % emelés történt.

Bolti árak itthon
1,5 % zsírtartalmú pasztőrözött dobozos tartós tej – 230 Ft/l
2,8 %zsírtartalmú pasztőrözött dobozos tartós tej - 253 Ft/l
Általában 200 Ft/l körüli áron sok üzletben vehető a tej literje. Kivéve a nagy márkaneveket, amelyeket meg kell fizetni. Persze, ha sikerülne a tejnél is a vízhez hasonlóan elterjeszteni a "kútmérgezéses" sztorit, akkor az emberek fizetési hajlandósága megnőne. Mert a vacak életét mindenki félti.

Búza
Az elmúlt év során kétszer emelték a kenyér árát, mire elérte a 300 Ft/kg-ot. Ugye, drága a búza (18 eurocent/kg), meg víz, só és élesztő is kell a kenyérhez. S hosszú az adó, nagy a bér..
A magyarok kenyere a világ búzatermése a 2018/2019. évinél 6 százalékkal több, 777 millió tonna lehet. A Tallage májusi előrejelzése szerint az Európai Unióban közel 17 millió tonnával 144 millió tonnára nőhet a búzatermelés - ez bő 13 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A magyar búzaár kissé elmarad az EU árakhoz képest, akár a béreink. 15 eurocent/kg a véleményezett. (50 Ft/kg).
Búza sok(k): A nagy termésátlagok miatt eladási nehézségek léphetnek fel. Persze, állatokban is lehet tárolni a terményt. mert hús is kell a kenyér mellé. 50 Ft/kg búzaárból készült liszt. Gyermek koromban ez még 10 % örletési díjat jelentett. Ma, a modern automata gépsorok drágábban dolgoznak. Közel 300 % haszonkulcs!Ami a boltban 215 Ft kg, az a malomban 139 Ft/kg.

Disznóság
Az év elejétől szeptemberig 10-16 százalékkal drágult a boltokban a sertéshús, a húskészítmények ára pedig 6-8 százalékkal emelkedett. Mindenki érzi a pénztárcáján a világpiacot felforgató afrikai sertéspestis hatását, de az áremelkedés itt biztosan nem áll meg, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók.
Tessék importálni a migránsok által nem látogatott területekről olcsó hasított sertést! De lehet, hogy a németektől is olcsóbban kapnánk, mint a Csányi birodalomtól. Az ország lakosainak fele nyugdíjas. Nyugdíjemelés meg lényegében évek óta nincs.
Eladó félsertés, néhol az 1000 Ft/kg közelében, 40%-kal a német ár felett. Húsevők Boltja: 965 Ft/kg bőrös félsertés.
EU árak: Bőrös félsertést kínálok 1,7 €/kg áron.
Fórum.

Nem kutyauszítás a cikk, de azért felvethetnék, hogy miért nem hozunk Nyugat-Európából olcsó hasított félsertést ? Áruk szabad mozgása..
Egy év alatt, 2018. októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt, ezen belül:
a sertéshús 15,5,
a párizsi, kolbász 10,8,
a cukor 8,1,
a kenyér 6,7,
a liszt 5,8,

Afrikában megjelent a sertéspestis, drágulnak a magyar húsáruk. Szerencsére hazánk disznóhizlaldáit még nem érte el a betegség, de az afrikai importunknak lőttek. Kénytelenek leszünk Németországból behozni az afrikait helyettesítő olcsó húst. Mert ott nem zavart be a sertéspestis, így 40%-kal a magyar ár alatt állítják elő a tőkehúst. Most nálunk épp a pickszalámi árát emelték 40 %-kal. (A 40 dkg-os darab 2300 Ft-ról 3500 Ft-ra emelkedett. Ma ellenőriztem a TESCO-ban: 40 dkg Hertz 3000 Ft talán akciós? Árgép. A picket ennyiért...) Hű, de sajnálom a húsipar és a malomipar tulajdonosait!
A Kínában kirobbanó sertéspestis miatt rengeteg állatot kellett leölni, ami miatt a helyi igényeket is képtelenek kielégíteni, ezért felfokozott importigénnyel jelentkezik az ország a világpiacon, főként a magyaron. Meg a Csányi sem szociális munkásként lett húsiparos. Ugye, a búzatermésünk is meghaladta a tavalyi mennyiséget, de azért a szuperdrága liszt árát tovább növelték. Akinek nem tetszik, menjen Bécsbe vásárolni!
Az egyiknek sikerül a "siker"-nek nem..

Bezárnak a kócerájok.
Egy év alatt több mint 2000 kiskereskedelmi üzlet zárt be.
Pedig vagy 20% kereskedelmi haszonkulccsal dolgoznak a tisztességes kereskedők. S ez nem évi 20% kamat, mert az áru gyorsabban forog. Pl a kenyéren napi szinten ennyi. Még a provident sem kaszál ekkorát! Hogyan mehet tönkre így egy kereskedő? Milyen rejtett költségei lehetnek, ha nem képes kigazdálkodni a szuper hasznából?
Különben sok a kereskedő. Csak 1 km-es körzetemben 5 szupermarket és 1 hypermarket található. Miközben az ifjúságunk Nyugat-Európában építi a kapitalizmust. Sokan szeretnének megélni a csökkenő nyugdíjakból.

A kis zugboltok nehezen veszik fel a versenyt a terjedő online kereskedelemmel. Ahol ugyan komplikált a garancia érvényesítése, de fél ill. negyed áron adják az árut. Bérversenyről nincs szó, hiszen a kis üzletecskék rendszerint családi vállalkozások, ahol a munkaerőt is a családtagok képviselik. Így a munkaerő hiány sem őket veti hátra. Bár, ha a lángossütőnek már büdös a munka, s idegen munkaerővel végeztetné..

Tejelünk
A durva húsár profitot megirigyelve, a tejipar is szeretne emelni. Ugye, romlik a gazdagok forintja, s egyre drágább a tejimport. Majdnem annyi, mintha a magyar gazdáktól vásárolnák a nyomott áru nyerstejet. (Amit lefölözve, 100%-kal megemelt áron adnak el.)
(A tejárakról az írásban pár sorral feljebb lehet olvasni. https://www.clal.it/en/?section=latte_germania)

Húsipari álom: Azzal dicsekednek, hogy a karaj árát megelőzi a parizer ára, aminek zöme szója, 90 Ft/kg áron, de nyomokban hús is van benne. Úgy kell annak, aki megveszi! A húskészítmények 14%-kal, az átlagos nettó keresetek egy év alatt "mindössze" 11 százalékkal nőttek, a nyugdíjakat említeni sem érdemes. Szerencsére a marhahús ára stagnál, a csirkét pedig nem győzik akciózni, mert csak úgy eladható. Csányi a háttérben.

Húsbavágó
Egy hét alatt 8 százalékkal emelkedett a téliszalámi ára, és ez csak rosszabb lehet. A krach a sertéspestis miatt ütött be. ami Kínában tombolt, s a Kína hátsó udvarát jelentő Magyarországról kell pótolni a kiesett mennyiséget. De nem baj! Egye meg a Csányi a maradékot, mi majd hozunk be a németektől olcsó tőkehúst! Bár a sertéshús a németeknél is 1 év alatt 1,25 €-ról 2 €-ra emelkedett kg-onként.

Boltzár hétköznap is
Már közel 300 kistelepülésen nincs bolt, de a többi falusi bolt is nehéz helyzetben van. Ugye, a vidéki fiatalok beülnek a kocsiba, s irány a legközelebbi hypermarket. A kevéske magányos öregből pedig nehéz megélni. Rajtuk tán egy mozgó bolt segítene, ahol a gyakori árucikkek mellé rendelést adhatnának fel a háztartásból hiányzó árukra. S egy ilyen mozgó árus akár 4-5 kistelepülést is kiszolgálhatna. Persze, gazdaságosabb lenne felajánlani egy szoc otthont a magányos öregnek. Ahol teljes ellátást kaphat, ha az alkalmazottak nem lopják el az ellátmányt.

Megint jőnek, kopogtatnak..
Pár napja emelték a liszt és a kenyér árát, már megint kezdik. Ugyan eddig sem értettem, miként lesz az 50 Ft-os búzából 150-200 Ft-os liszt, s abból 300 Ft-os kenyér, de ezek szerint evés közben jön meg az étvágy: ismét emelés előtt állunk. Ez már a nyugdíjemelést meghaladó mértékű lesz.

Árak és ellenértékek
Csütörtökön az amerikai kukorica ára öt hónapos magasságba emelkedett, mivel a németországi sertéspestisről szóló hírek miatt az amerikai sertéshús és takarmányárak iránti kereslet várhatóan emelkedni fog a kereskedők szerint.
A német sertéspestis miatt Európa USA behozatalra szorul? Ejnye, dánok! Mindenesetre lesz kereslet a Csányi disznóhúsára!Nem csak Kína..

Lisztérzékenység
"A jó minőségű búza iránt nagyobb volt a kereslet idén, ez pedig megemelte az árakat. A malomipar szükséglete a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló árat 55-56 ezer forintra tornázta fel. Mivel azonban a lisztet nem erre az alapanyagár-szintre árazták be, ebben a hónapban árat fognak emelni a malmok – közölte Lakatos Zoltán."
Miként lesz az 56 Ft/kg búzából 229 Ft/kg os liszt ?

Régen, amikor még nem modern gépek őrölték a búzát, akkor 10 % volt az örletési díj. Mára a gépek is sokkal drágábban dolgoznak. Ugye, nem olcsó gőzgép hajtja a malmot, hanem méregdrága villamos energia. S a liszt ára a világpiactól is függ. Akik kapkodnak a magas sikertartalmú magyar lisztért. Akár a dupla mennyiségű olcsó lisztet is megadják érte. Lásd magyar boltban a 110 és a 219 Ft/kg liszt különbségét. Francia termés. Az USA: Canada’s estimated 2020/21 wheat crop at near-record size, Canadian exports are projected to be record-high at 25 million metric tons or 13 percent of global exports. USA.

Disznóság
"Kína a világ legnagyobb importőre, azonnal meg is tiltotta a behozatalt Németországból. Ennek hatására a szakértők egy része úgy gondolja, hogy a németeknél feltorlódó felesleg az uniós piacot nyomja majd, egy része Magyarországon landolhat. Épp emiatt aztán a hazai árak is csökkenhetnek"
"a német sertéspestistől függetlenül is rekordszintre csökkent a sertésállomány, értesülésünk szerint az első félév végén már a 2,6 millió darabot sem érte el"
Ergo, a csökkenő magyar termelést pótolhatja a német import. Csányi már megint nem tud emelni az árakon, pedig a járványkórházával is befürdött. Vagyis gond egy szál sem. A sertéstenyésztés viszonylag gyorsan felfuttatható, ha majd a német export leáll. Csak a kanászok megélhetése kerül veszélybe egy időre.

Nyugdíjcsökkentés
"Petőházi elmondta, hogy a kenyérár 20 százalékkal emelkedhet, nem csak a búza drágulása miatt, de az üzemanyagár, a logisztika ára, az energiaár és a legnagyobb tétel, a munkaerő költségeinek emelkedése miatt is."
Valamit muszáj emelni, ha már cca 4 % nyugdíjemelés van 2020-ban! (Plusz jövőre az 53. heti nyugdíj 2,1 %.) Igaz, a zöldség, gyümölcs több 10 %-kal drágult. Valamit a hús ára is emelkedett. A tej detto. Miért a gabona maradhatna ki? Feltételezhetően a pékségek nem a bolti 110 Ft-os kilós lisztet használják, hanem olcsóbban, nagy tételben veszik a malmokból a lisztet. De akkor meg miért megy a kenyér ára 200 Ft fölé ? A búzatermés jó volt az idén. Nem indokol áremelést. A benzin ára stagnált vagy csökkent. A kemencéket fűtő áram áráról sincsenek rossz hírek. Vajon mekkora béremelés van a sütőiparban ?

Kilőtt a szójabab A Jakab parizeres reggelije után meglódulhatott a párizsi fogyasztása, ami közismerten zömében a 90 Ft/kg-os szójababot tartalmazza. Macskáim nem eszik meg. Több eszük van, mint a Jakabnak? Pedig 2,5 milliós havifizetése van a lapok szerint.

A Feri csicskásai írták.
"ezúttal a tejtermékek ára lesz még az eddiginél is borsosabb. A lap szerint nem is kis emelésre számíthatunk:"
Ez az Orbán nem akar tejelni a Feri népének. Hát emeljék! A tej méreg! Igyon pálinkát! Hatósági árassá kell tenni a tej árát, hogy a Zorbán beleszólhasson! Mellesleg az ÁFA csökkentésnek is csak a hatósági áras termékeknél van jelentősége. ÁFA csökkentés előtt hatósági árassá tenni a terméket!
"A nyugdíjasok szemét meg jól kiszúrták EGY HETI emeléssel, amit pofátlan módon TIZENHARMADIK HAVINAK csúfol a fideszes bagázs."
Kérem, a hátralevő emelést majd megadja a ZORBÁN 2023-ban! Sajnos, ez csak évi 2 % emelést jelent, szemben az aktívak 10 %-os emelésével és az élelmiszer árak sok százalékos emelésével.
Valóban rekord közeliek az üzemanyag árak! Azért a forgalom nem csökken. S kevesen vezetnek spórolósan. Gázt neki!

Gazdasági analfabéta (vagy hazug) firkászok kedvéért: A szabadáras termék ára annyi, amennyit a piac megad érte. S ha a nép egy árszintet elfogadott, akkor bolond lenne a kereskedő, ha ÁFA csökkentés miatt árat csökkentene. Ő is el tudja költeni az ÁFA különbözetet. Hatósági áras termékek esetén az ÁFA csökkenés automatikusan csökkenti a termék árát. Szépséghibája a dolognak, hogy a hatósági áras termékek hajlamosak hiánycikké válni.

Liberalis inflacio
A kisemberek inflacioja hosszu ideje 2 szamjegyu. De beloluk sok van. Mentsetek meg a milliardosokat! Mindegy, milyen hasznos a vallalkozasa a koz szamara. Mi lesz, ha be kell zarnia a szuper ettermet ? A fapapucs gyarat ?



Politika
Nyitólap