S a sátán örül

Eladó az egész világ(Mefisztó rondója)
A pénz mai formáját a föníciaiak találták fel majd ezer évvel Krisztus előtt. Azóta mindenki kapaszkodik érte, pedig értéke mindig is csak jelképes volt. Az igazi gazdagságot nem a bankszámla nagysága adja, hanem a prosperáló ipar és mezőgazdaság. Azért kellene nyafognunk, hogy nincs, nem a pénzhiány és az adósságállomány miatt. Mert a pénzt nem lehet megenni..
Ha egy ország ipara és mezőgazdasága fejlett, s hadereje is annyi, hogy azt meg is tudja védeni, akkor az az ország ragyogóan boldogul. A magyaroknak momentán semmijük sincs. Hadseregünket leszereltük, iparunkat külföldre adtuk, mezőgazdaságunkat szétvertük. Gyakorlatilag padlón vagyunk, de innét szép nyerni!
Tetézte a dolgokat, hogy a bankrendszerünket is eladtuk. 100%-ban. Legalább 1 nyamvadt bank maradhatott volna állami tulajdonban! Ahol az állami pénzalapokat teríteni lehet, s ahol a biztonságra vágyók tisztességes kamatra helyezhetik el pénzüket és tisztességes kamatra vehetnek fel kölcsönt. Aztán, a mohó szapiensz menjen a kereskedelmi bankokhoz, ha nagyobb nyereséget akar a kamatokkal elérni. Csak ne a minimálbéresek adójának a terhére, mert tán az államnak arra nem kellene garanciát vállalni. Egy hasznunk volt a bankok eladásából, hogy hozták ezek a nyugati bankok pénzkultúrájukat, s bennünket, mucsaiakat megismertettek a devizahitellel, az egyoldalú kamatemelés gyakorlatával. Valamint azzal, hogy a leánybankot le lehet fejni az anyabanknak, ha ott felesleg mutatkozik, de az a művelet visszirányban nem működhet.
A befektetési alap botrányok kapcsán már ott is állami pénzvisszafizetést igényelnének a kárvallottak. (Az MSZP gőgös alelnöke keményen kiállt a kárvallott milliomosokért! Csak attól tartott, hogy FIDESZ kifizetőhely lehet valamelyik bukott alapból. Volt már az MSZP hatalmon, látott ő már csodát!) Én meg hétvégén kimegyek a piacra, ahol az etnikum az "itt a piros, hol a piros" pénzügyi alapot kezeli. Én okos vagyok, felteszem rá vagyonkámat, s pillanatok alatt munka nélkül meggazdagodom. Ha netán kiderülne, hogy mégsem voltam elég okos, akkor remélhetőleg a nyomorult minimálbéresek adójából az állam kártalanít engem is!
Persze, értem én, hogy a befektetési alapoknál a kormány is sáros, de ennek személyi konzekvenciáit az ügyészségnek és a pénzügyi felügyeletnek kellene levonnia. Mert egyszer véget kellene vetni a szabad rablás korának, ami a milliárdosainkat szülte. Talán megmutathatná a pénügyi-gazdasági "elit", hogy lopás nélkül is boldogul.

Valaha a pénznek nemesfém fedezete volt. De nincs annyi nemesfém a világon, mint pénz. Ha viszont kimondjuk, hogy az arany ezerszeresét éri a mai árának, azzal az aranyat vonnánk ki az ipari alkalmazásokból. Az árunak kell lennie a pénz fedezetének, s törekedni kellene az árucserék éves szintű kiegyenlítődésére, ne jöhessenek létre fülig eladósodott államok.
Később a munka lett a pénz fedezete. Ma pedig a hit az egyetlen fedezet. S az adja a kevéske biztosítékot, hogy a világ pénze felett a Rothschild familia őrködik. Amely család tetszés szerint adhat értéket a különböző valutáknak, s az USA army segítségével döntéseihez kellő erőt is tud felmutatni.

Néhány ország jövedelmi viszonyaiból: (Mellékesen mi Kolumbia szintjén vagyunk BigMac paritásban.) A spanyolok csak a német bér felét kapják! Fura, de az USA bére is elmarad az EU átlagtól.
Kálmán Olga lélegeztető gépén van olyan politikai csoportosulás, amelyik az állampolgári jogon járó alapfizetést forszírozná. Gazdaságilag ez helyes döntés lenne, ha az EU minden országa vezényszóra bevezetné, a határainkat pedig vasfüggönnyel zárnánk le. Akkor valóban élhetőbb világot teremtene a polgári jogon járó fizetés. Ellenben egy nyitott állam esetén Dunába hordott víz..
Mert miről is van szó? Ugye, a bűnözés csökkentésére, a szolidarításunk növelésére, a gazdaság élénkítésére valóban jó a munka nélkül is kiáramoltatott pénz egy zárt országban. Na, de ha nyitottak vagyunk? Akkor a kiáramló pénzen egy szűkmarkú állam áruit vásárolják meg a kedvezményezettek, s nem a saját ország gazdaságát erősítik. Ráadásul ösztönzi a szaporodásra az élősködők (munkakerülők) táborát. Ott lesz bővített újratermelés a humán erőforrásban, ahol a legkevésbé kívánatos. Egyesek felvetették, hogy akkor ki menne el minimálbérért dolgozni, ha munka nélkül is lehet élni. Kérem, a minimálbér már rég nem üti meg nálunk azt a szintet, amelynek a lakhatáshoz, gyógyellátáshoz, tanuláshoz való jogot kellene biztosítani. A mai magyar átlagbérnek kellene minimálbérré változnia. Mint a PIGS országokban. Előbb-utóbb el kell érnünk a döglődő államok életszínvonalát! Kell, hogy nekünk is legyen feltámadás!


Pénzemberek
A „Világvagyon Jelentés” szerzői szerint 1986-2000 között a milliomosok száma Ázsiában 600%-al, Európában 410%-al, Észak Amerikában 300%-al, a Közel-Keleten 210%-al, Latin Amerikában 220%-al és Afrikában 190%-al nőtt.

Keynes után
– A csökkenő kereslet növekvő munkanélküliséghez vezet, ami további keresletcsökkenést okoz…
– A csökkenő árak nehezebbé teszik a vállalati hitelek fizetését, ez mind több vállalati csődöt jelent, ami további munkanélküliséget okoz…
– A csökkenő árak csökkenő állami adóbevételeket jelentenek, amely tovább rontja a költségvetési egyenlegeket, a megszorítások pedig a kereslet további csökkenését eredményezik: ez még tovább növeli a munkanélküliséget… Gazdaságtana.. és a válságkezelés Keynes szerint nem szabad várni addig, amíg a gazdaság magától visszatér a teljes foglalkoztatás állapotához, mert „Hosszú távon mindnyájan meghalunk”

Nem kell gazdaságkutatónak lenni ahhoz, hogy axióma-szerű dolgokat meglásson valaki! Ugye, ha pénzt adok az embereknek, akkor azok vásárolnak. Ha vásárolnak, akkor új áru kell. Az új áru munkahelyet teremt. A munkahely új vásárlóerőt. S beindul egy pozitív spirál a zárt rendszerben.
Ennek ellentéte, hogy bajt észlelek a gazdaságban, hát MEGSZORÍTÓ csomagot rakok a nép nyakába. Erre csökken a vásárlóerő, ami elbocsátásokhoz vezet a vállalatoknál. A növekvő munkanélküliség tovább csökkenti a vásárlóerőt, minek következtében további elbocsátások lesznek a gazdaságban. Beindul egy negatív spirál.
Persze, gazdaságot csak ott lehet szabályozni, ahol ura is van a rendszernek, s nincs anarchia. Mint napjaink EU-jában!

Mint írtam, zárt rendszer esetében lehet csak monetáris eszközökkel korrigálni. Persze, tekinthetjük magát a bolygót zárt rendszernek, de ahhoz meg végképp nincs meg a központi irányítás lehetősége.
Sajnos, napjainkban a zárás helyett a fokozódó nyitást tapasztaljuk. Erre példa a TTIP is, ami valamilyen ismeretlen gazdasági nyitottságot biztosít az EU és az USA között. Bizony nehéz bírálnunk azokat a szabályokat, amelyeket nem is ismerünk! Mert titkosak..

GDP szerinti rangsor. Hazánk az előkelő 58. helyen áll. Csak ne feledjük, a GDP nem életszinvonal jelző, hiszen a hasznot a külföldi vállalkozások kiviszik tőlünk.
GNI szerinti rangsor. Mint látjuk, hazánkban a GNI 20480 dollárról 23800 dollárra növekedett az elmúlt 4 évben. Ugyanekkor a világ legszegényebb országában, Afghanisztánban 1640-ről 1960-ra növekedett, Németországban 40390-ről 46840-re növekedett, Norvégiában 59400-ról 65970-re emelkedett az egy főre jutó nemzeti jövedelem.

Uniós keresetek
Az euróban kifejezett (az árfolyam alapján számított) havi kereset a megfigyelt hónapban, a tagországokban 281 és 3250 euró között szóródott, azaz 11,6-szeres különbséget mutatott a két szélső ország, Lettország és Dánia kereseti színvonalában. A fogyasztóiár-színvonal azonban Dániában több mint 2,3-szer magasabb volt a lettországinál, így a vásárlóerő alapján számított különbség a két ország között 4,5-szeresre módosult. Vásárlóerő alapján számítva azonban nem Dániában, hanem Luxemburgban volt a legmagasabb a havi kereset, amely 4,9-szerese volt a legalacsonyabb lettországi bérnek.
Forintba átszámolva (1euro=310 Ft) a lettek havi keresete 87.110,-Ft a dánoké 1.007.500,-Ft/hó. Vásárlóerő paritáson nézve a nyugat-európai országok csak 2,5-szeresét keresik a magyarokénak.

Lakóhelyemtől távol - (Csak újságban látható magas keresetek)
2013. január–novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 700 forint volt – derül ki a KSH legfrissebb statisztikájából. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 240 400, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 227 200 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete ezzel szemben mindössze 76 900 forintot tett ki.

Már az eddig alvók is ébrednek! Európa valóban nem az egységesülés irányába tart! Persze, aki értelmesebb, az már az unio kibővítésekor látta, hogy rossz emberek kezébe került a kormányrud. Ugye, nem lett volna szabad megengedni, hogy 2 sebességes Európa alakuljon ki. De nemhogy megengedték, hanem direkt úgy irányították a tárgyalásokat, hogy egy mag és az azt körülvevő rabszolgaöv alakuljon ki. Jól jött az olcsó kelet-európai munkaerő! Csak közben a cseléd államok helyzete ezzel be lett betonozva, hiszen a potenciális adófizetők máshol adóznak, máshol fizetik a TB és nyugdíjjárulékot, noha a munkaerő újratermelése a rabszolgaöv feladata volt és maradt.
A 2 sebességes Európa múlóban van. A száguldó németek, franciák, angolok, skandinávok csak az elmúlt évben 1 millió kölöncöt kaptak, ami fékezi rohanásukat. Mert a felzárkózási alap nem volt hatékony, hát lezárkózásnak kell jönnie.
S a legnagyobb gyalázat az volt, amikor a gyárainkat úgy adták el, hogy másnap a tulajdonos lebonthatta. Vagyis nem gyárat, hanem piacot vett a befektető. Persze, a piacnak vásárlóerőre is szüksége van. Hát kaptunk hiteleket, amivel maga az állam is a végletekig eladósodott. Sokan élnek abban az illuzióban, hogy saját házuk van. Pedig az is az állami vagyon része, amelyre hatalmas jelzálog borul.
Az összes bankunkat nyugatnak adtuk. Ment is a deviza alapú hitel kamata és árfolyamvesztesége kifelé, aminek hozama az amúgy is gazdag nyugati államokat boldogította. Mondjuk, a forint alapú hitelkamatunkra is elszörnyedtek volna Nyugat-Európa polgárai..

2015.11.07. Tóbiás MSZP elnök követelte a magyar bérek emelését. Ígérete szerint, ha hatalomba kerülnek, akkor szokásuk szerint emelni fogják a multiknál dolgozók bérét. Egyből eszembe jutott a külügyminiszterünk, aki elutasítja a kvótát, miközben már régen túlteljesítettük! Asszociáltam minderre azért, mert a béreknek automatikusan nőniük kell a következő években. Mert a nép a lábával szavaz. Ha nem nő a bér, elmennek az országból. S uniós támogatásból nem lehet hosszú távon működtetni egy államot. Napjainkban már a kimondottan éhbért fizető munkahelyek nem kapnak munkaerőt. S erre még szír polgárt sem hozhatnánk, mert a szír nem dolgozik olyan kevés pénzért, mint a magyar! S az ilyen munkakörök tovább bővülnek, ahogy ürül ki az ország. Az állam fenntartása pedig pénzbe kerül. Persze, HA ELHAL AZ ÁLLAM (velem együtt).. Szóval, ha egy vállalat működni akar, akkor hamarosan jelentős béremelésre kényszerül. S ha egy ország működni akar, akkor az is. Függetlenül Tóbiás elvtárs követelésétől..

Munkahelyteremtő beruházás.
Az utóbbi 25 évben megszoktuk, hogy sorban tünnek el a magyar termelő szféra munkahelyei. Örvendetes tény, hogy immár egy 500 fős új üzem épül, dolgozónként 90 millió forintos költséggel.

Gyárak helyett

Hitel, világ, stádium
Félmilliárd eurós hitelkeretről írt alá megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke. A kedvezményes hitelből a közúthálózat fejlesztését fogják finanszírozni a következő öt évben.

Cool túra - hitel nélkül.
A Matolcsy György vezette MNB 4,5 milliárd forintért vette meg Tiziano: Mária gyermekével és Szent Pállal című képét, amely az utolsó nyilvános értékbecslés szerint 6 éve 1,4 milliárdot ért.

Kincs
A kormányfő tájékoztatása szerint "Magyarország családi ezüstjének" visszaszerzési költsége 15 millió euró (mintegy 4,5 milliárd forint) volt, az 1990-es kikiáltási ár mai értékének egyharmada. "Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál.

Nem szoktam bántani a feleségem. De ha nekem hitelt kellene felvennem a család működtetéséhez, s közben az asszony elmenne ékszereket vásárolni, hát biztosan valami csúnya dolgot követnék el.

Moodys
Az MTI által megkérdezett elemzők többségében csalódást keltett, hogy a Moody's nem vizsgálta, így nem is javította Magyarország államadós-besorolását pénteken, de úgy vélték, a novemberi felülvizsgálaton már felminősítheti Magyarországot a hitelminősítő. Magyarország - bóvli. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány EU-ellenességgel tartotta bóvliban Magyarországot. A Gyurcsány érában nem voltunk EU ellenesek, kiszolgáltuk rendesen őket, akár csak Moszkvát. Egy nyalás jobbra, egy nyalás balra. Azért csak bóvli a bóvli..

Vajon jól értem én ezt a hitelminősítést? Eddigi tudásom szerint a külföldi bankok kamatra adnak hitelt. Ez nagyjából egységes mindenki felé. Viszont, ahonnét nem látják 100%-osan a pénzük kamatostóli megtérülését, ott biztosítást kötnek a leminősített Anglia egyik ilyen ügyekre specializálódott bankjával, amely némi kamatfelár ellenében garantálják a kihelyezett hitel megtérülését. A kamatfelár nagysága a minősítő intézetek általi besorolástól függ. Reménytelen országoknál (pl. Görögország) a kamatfelár elérhette a 40 %-ot is. Vártam is, hogy mi lesz, ha a görögök csődöt jelentenek? Akkor az angol bank fizet helyettük, amelyik zsebrevágta a hatalmas kamatfelárat ?!

Minősítők
A befektetések hitelkockázatának becslését független piaci szereplők, az úgynevezett hitelminősítők végzik. A befektetők a hitelminősítők értékelését az értékpapírok kibocsátói hitelkockázatának felmérése érdekében, mint egy iránytűt használják. Országlista Hazánk az S&P minősítésében BB+, a Moodys minősítésében Ba1 és Fitch szerint BBB- besorolású. Ezzel Ugandától kicsit lemaradva, Portugáliával esünk egy táborba. Marokko szintén hozzánk hasonló cipőben jár, így hiába jönnek onnét a "menekültek", azok hozzánk hasonló helyről menekülnek.

Próbálkozunk, kézzel lábbal csapkodunk
A svájciak elutasították az állampolgári jogon járó fizetést, de a finnek megpróbálkoznak vele. Reméljük, elég erős kerítést építettek.. 560 euro/fő/hó. A magyar ember ezért keményen dolgozik. Mert vannak az EU-ban egyenlők és egyenlőbbek. Mellesleg nem akadt egy közgazdasághoz kicsit konyító, aki felvilágosította volna a finneket, hogy ez a modell csak zárt rendszerben működik?
Még rosszabb
..jövőre kétezer, munkaképes korú lakos kötelezően részt venne az alapjövedelem juttatásának hatásait vizsgáló kísérletben.
Ahol mindenkinek igaza van: "Az alapjövedelem támogatói úgy vélik, hogy a jóléti államnak minden egyes állampolgár számára megfelelő életszínvonalat kellene biztosítania, míg ellenzői szerint a feltétel nélkül biztosított jövedelem nem ösztönzi az embereket az álláskeresésre.".
A szép szavakon túl az alapjövedelem lehetne hivatott egy zárt rendszerben a fogyasztás (s ez által munkahelyteremtés) növelésére. Természetesen az alapjövedelemnek fedeznie kellene a létminimumot, s csak aki szép házat, autót, nyaralást, minőségi táplálékot akar, annak kellene munkát végezni. A létminimum nem tartalmazhatná az egészségügyi kiadásokat, mert akkor az igénytelen hedonisták túlszaporodnának, s a rendszer felszámolná önmagát.

Soros szomorú - Oroszországnak nem kell hitel.
Az orosz készpénztartalék, beleértve két állami vagyonalap eszközeinek nagy részét, eléri a 400 milliárd dollárt, ami legalább fél évig fedezi az ország külkereskedelmi szükségleteit.
Oroszország devizakészleteinek 40 százalékát euróban tartja, ami világosan bizonyítja, Moszkvának nem érdeke, hogy az euróblokk összeomoljon - mondta az elnök.

Álompolgárság - Olcsójánosok
A legtöbb befektető, 3090 Kínából jelentkezett, második helyen az oroszok, a harmadik helyen pedig az irániak állnak. Az összefoglaló szerint a kötvényprogram a második legolcsóbb a más uniós tagállamok által kínált hasonló programok között Lettország után, ahol 200 ezer eurót kell befektetnie az EU-n kívüli jelentkezőknek.

Eltemette a wall a líbiai nép pénzét?
Líbia azzal vádolja a Wall Street egyik pénzintézetét, hogy lenyúlt tőle 1,2 milliárd dollárt 2008-ban a pénzügyi válság idején.

Forintár: Egyre erősebb a forint, 2015 májusa óta nem volt ilyen olcsó az euró.
Nekem, - nagyon amatőrnek - sosem ment a fejembe, miért tartják a forintot annyira leértékelve? Annyit én is tanultam a pénzvilágból, hogy a gyenge forint segíti az exportunkat. De hát nincs is magyar export! A multik, amelyek a GDP oroszlánrészét szolgáltatják, euróban vásárolják az alapanyagot és euróban adják el a készterméket. A láncban egyedül a magyar munkabér van forintosítva. Az meg csak a magyar munkaerőt teszi olcsóbbá, ami másként is mélyrepülésben van.

10 év alatt tönkretéve - görögök
Ha jól olvasom, akkor a görög adóbevételek 11,5 milliárd € az államadósság pedig 326 milliárd euro. Eddig a német bankok felé volt eladósodva Görögország, de a németek áttették az Európai Központi Bankba ezt a keresetet, így ma már nem a németek, hanem az euro országai a görög adósságállomány tulajdonosai. Ha egyszer le kell írni, akkor az eurot használó országok fogják összedobni ezt a kis pénzt. Szerencsére nálunk forint van..
Görögországot rendszeres forráselvonással sujtják, ami további gazdasági romlást eredményez, minek folyományaként a visszavizetés évről-évre kilátástalanabb lesz. Vagyis a görögök már halottak, csak még nem tudják. Persze, ha kifizetik helyettük az adósságot a többiek... Mert ellenkező esetben csak hozzáállás kérdése, mikor jelent a görög állam csődöt. Ami azzal jár, hogy nem kap se hitelt, se árut külföldről. Azt élik fel, amit belül megtermelnek, legfeljebb bartelüzlet jöhet számításba egy becsődölt ország esetében.
A IMF már nem hitelez. Tulajdonképpen mások sem. Ez már kvázi csődállapot. Pusztán arról van szó, hogy időnként a EKB átírja a követelés dátumait, "megsegítve" Görögországot.
Ha az EKB leírná az államadósságot, akkor az euroövezet ezzel átvállalná a görög terheket. De mi lenne a többi adós országgal? Olaszország,a spanyolok, de szinte minden országot említhetnénk. Mert akkor mindenkit le kéne nullázni. Ami az euro csődjét is jelentené. A magyar gazdaság meg nem olyan erős, hogy a forint meghitelezze az EU-t, átvállalva a közös pénz szerepét.

Átlagbér 300 EFt
A magyarok igyekeznek felzárkózni Romániához. A brutto átlagbér már meghaladja a 300 000 forintot. (1 fő kap havi 2,001 milliót és 9 fő kap havi 111 000 Ft-ot.) Egyre szebb az élet a legvidámabb barakkban. Mert nem mindegy, hogy melyik végén vagy..
Az átlagkereset 14,6 %-kal emelkedett, a reálkereset pedig 9,2 %-kal nőtt. Hasonló számítás szerint a nyugdíjasok jövedelme 1,6 %-kal nőtt, a reálnyugdíj pedig 3,8%-kal csökkent. Nagyobbnak érezzük a csökkenést...
Tavaly a netto medián kereset nálunk 122 000 Ft volt, amivel a 3. legalacsonyabb keresetűek voltunk az EU-ban. Ez 1/5-öd része az osztrák béreknek. (Medián: annyi fő van az átlag felett, mint ahányan alatta.)

Hajszálra az eurotól
Remélhetőleg jó vastag ez a hajszál, mert ha eddig nem volt sürgős bevezetni az eurot, most már nem is szabad! Az óriási görög és olasz álamadósság ott pihen az EU központi bankjánál. Vagyis az egész eurozóna a fedezet. Mi viszont sikeresen forintosítottuk az államadósságot, vagyis miutánunk a kutya sem fizet, ellenben nekünk fizetni kellene a déli államok után.
Természetesen a magyar gazdaságpolitika nem mondhat le arról, hogy egyszer csatlakozunk az euroövezethez, de erre ráérünk akkor, amikor már sikeresen felzárkóztattak bennünket.

Gazdag vagy!
Keres Ön 160 ezer forintot havonta? Akkor már a tehetősek kasztjához tartozik.
60 ezer lakásrezsi, 50 ezer amortizáció, 50 ezer kaja. De miből voltál nyaralni ?! Kocsidat loptad? Temetésedre tettél már félre? ..avagy átlagon felül vagy gazdag?

Sajátjából futotta, vagy ezért fizetik?
Minden politikai párton felül: Az euro zónába addig tilos belépni, amíg a görög és olasz pénzügyi helyzet nem rendeződik. Ne velünk fizettessék meg a görög hedonizmust! Mert az nem rendezés, hogy a német bankokat időközönként megmentik a görög államadósság kihatásától.
Ma egy soksebességes EU létezik. Ami akár pozitív dolog is lehetne, ha az elmaradottabb területek növekednének gyorsabban. Sajnos, ennek épp a fordítottja látszik. Vagyis egyre nagyobb a szakadék a rablók és a kiraboltak között. Mert a felzárkóztatási alapok nem a célt szolgálják. Mindez független attól, hogy valaki az eurozona tagja vagy sem. Nem érte meg hazánknak csatlakozni az adott feltételekkel az EU-hoz. A földalapú támogatástól eltekintve, az egész brüsszeli támogatási rendszer porhintés.

Tanítanék - bizony jobb lenne!
Pukli úr megalapítja a sokadik törpe pártot, hogy szeletelje a választási mezőnyt. Mindjárt az euro bevezetésével kezdené, mert az ő kis szintjén az euro a jóléttel azonos. Pedig teljesen mindegy, hogy 100 000 Ft-ot vagy 300 eurot keresel. A 4000 euros dán keresetekhez viszonyítva, s figyelembe véve az árak közel azonos voltát az EU területén.
Ellenben az eurozona tagjai azonnal felelősek a déli államok gigász adósságáért. Sorsközösség. Ez épp olyan, mint amikor egy túlképzett megszavaztatná Józsit, a kanászt, hogy kell-e nekünk atomerőmű?

A nemzet snapszámosai
Jövőre is folytatódik az oktatói bérek emelése: az idén januári 15 százalék után 2017 januárjában további öt százalékkal nőnek a keresetek a felsőoktatásban - mondta Palkovics László oktatási államtitkár.
2017 szeptemberben 3,5 százalékos emeléssel számolhatnak a pedagógusok. A béremelések alapja az infláció. Magyarország problémája nem az volt, hogy polgárai képzetlenek v. betegek. Jól képzett, egészséges, szülőképes korú fiataljaink hagyták el az országot. Miért is?..

Valutahalál Volt uniós biztos: Az euró megbukott. Románia 2022-re tervezi az euro bevezetését..

Az eurózónát illetően a német pénzügyminiszter elmondta: amennyiben az uniós tagállamok meg akarják tartani az eurót, akkor a közös valuta vázát alkotó együttes felelősséget is tiszteletben kell tartaniuk. Skandinávia elfelejtett csatlakozni. Pedig nálunk jobban élnek..

Surányi - Buta, vagy korpás?
Surányi azt mondja, azért támogatja az euró bevezetését előkészítő népszavazási kezdeményezést, mert annak technikai-pénzügyi feltételeit teljesíteni tudja az ország, és a közös valuta szükséges ahhoz, hogy ne szakadjon le az unió belső köreitől.
Hol él ez a jóember?! Egy emberöltővel ezelőtt rendszert váltottunk. Egy tucat éve EU-s tagok vagyunk. Rosszabbul élünk, mint a szocializmusban! Béreink továbbra is 1/4-e a nyugatiak átlagának, s közben gyárainkat lerombolták, népünk és államunk eladósodott. Milyen "belső kör"-től szakadhatunk mi még le ?!
Eddig elszegényített bennünket a nyugati rablóbanda, ha bevezetnénk az eurot, azért tán a görögöket még utólérhetnénk. Adósság vonalon... Egyenlőre az egekig érő görög és olasz államadósságot az eurozona tagállamai csak hordják szét!
Pedig nem hülye ez a Surányi! Ha jól emlékszem, ő adta el a magyar aranytartalékot, mert megtanulta a szocializmus idején, hogy a pénz fedezete a munka. Lám, a szorgalmas luxemburgiak milyen jól élnek két kezük munkájából..


Ujhelyi István
Nekünk, magyaroknak, nem az EU-val van nagy problémánk, hanem az Ujhelyi félékkel, meg a hozzá hasonló EU-s vezetőkkel! Akik nem az EU-ért, hanem ellene dolgoznak!
A béremelés valóban csökkenti a versenyképességünket, azonban a kivándorlást is csökkenti. Márpedig saját tőkés és itthoni dolgozók nélkül nem lesz feltámadás.

Ha az EU tagállamai adóssághegyét elinfláltatták, s a magyar átlagbér meghaladja az EU-s átlagbér 2/3-át, akkor már csatlakozhatunk az eurozonához. Ma a GDP oroszlánrészét a nyugati vállalatok adják, akik euroban adnak-vesznek, csak a munkabér és közterhei kerülnek forintosításra. Vagyis a GDP nincs igazán hatással a magyar életszinvonalra.

Hülyének néznek bennünket
Ha nem akartok kétsebességes Európai Uniót, márpedig én sem akarok, akkor mielőbb vezessétek be az eurót és ehhez kétféle anyagi ösztönzőt is társítunk - lényegében ezt ajánlotta fel az eurót még nem használó, jórészt keleti tagállamok számára mai beszédében Jean-Claude Juncker.
A pénzmosodás szerint sem jó a 2 sebességes EU. Hiszen minden épelméjű ember átlátja, hogy 27 sebességűnek kell lennie az unionak. Csak a leggyengébbnek kell a leggyorsabban növekedni és a legerősebbnek a leglassabban. Sajnos, ennek a fordítottja történt eddig. Ezért érezhetik úgy a PIGS államok és a "frissen" csatlakozottak, hogy kizsákmányolják őket.
Nem elég baj, amit a migránsimporttal okozott Európának Brüsszel, most még a déli államok csúcs adósságát is szétosztaná kvóta szerint.


Pesszimizmus
2021-ben közel 379 ezer forint lehet a bruttó átlagbér.
A prognózis szerint a bruttó átlagbér a jövőre például 8,8 százalékkal emelkedhet. Egy évvel később 6,4, 2020-ban és 2021-ben pedig egyaránt 6,1 százalékos emelkedés várható. Ez azt jelenti, hogy 2021-re több mint 30 százalékkal emelkedhet a bruttó átlagbér.
Ezekkel az apró emelésekkel már elérhetnénk az osztrák átlagbér harmadát. Az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elv alapján akkor évi 7 % nyugdíjemelés is jöhet?

Magyar átlagbér: 2017. júliusban a bruttó átlagkereset 290 500 forint volt, 13,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Na, és a nyugdíjak.
Euro a pesszimistáknál
Bod Péter Ákos a jegybank által a bevezetés feltételeként ismertetett feltételrendszerrel kapcsolatban azt mondja: szokatlan, hogy egy belépésre kötelezett ország tisztviselője az ismert maastrichti kritériumok mellett újabb feltételeket támaszt. Ezek között van olyan, mint az EU-átlag jövedelmi szintjének megközelítése, amit „az unokáink sem fognak látni ”

Ha Péter Ákos jól látja a helyzetet, akkor azonnal ki kell lépni az unióból, s nem még szorosabban kötődni hozzá! Dinot kidobták a migráció ajtaján, most bejönne az euro ablakon.

Az élelem bére

Ritka pillanat - egyetértünk. Béruniót!
A fejlett régiók azok, melyeknek a Közös Piac bevezetésekor magasabb a tőkeellátottságuk, mint amelyekkel kereskednek. Mivel a tőke ott halmozódik fel, ahol jól hasznosul, viszonylag szerény különbségek is beindítják a halmozódást a jobban ellátott régiók javára, ami aztán, megfelelő beavatkozás hiányában, egyre tetemesebbé válik. Káldor kimutatja, hogy ezt a folyamatot az alacsony bérekkel nem lehet ellensúlyozni, mivel a sokkal fontosabb tényező, a technológiai fejlődésre épített hatékonyságnövekedés nem az olcsó munkaerővel, hanem a tőkeellátottsággal áll összefüggésben. Az előbbit csak addig lehet növelni, amíg a dolgozók éhen nem halnak, de a technológiai fejlődésnek nincsenek ilyen korlátai.

Bérunió
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lapunknak korábban úgy fogalmazott: aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentős adóemelésre lenne szükség.

Mintha elbeszélnénk egymás mellett. Vajon ostobaságból, vagy tervszerűen? Ugye, nem arról van szó, hogy miniszteri rendelettel holnaptól legyenek azonosak a bérek! Tulajdonképpen ezt a gazdaság automatikusan végrehajtja, ha nem lesznek nagyhatalmú ellenlábasok. Mert a fogyó (munkaképes) rétegünk miatt emelni kell a hazai béreket, ellenkező esetben csak a retardáltak maradnak itthon. Európa szeméttelepévé válunk. Csak a folyamatot a gazdasági automatizmusokra bízva, az lassúvá válik. A kormánynak katalizátor szerepe lehetne. Tehát bérunió, vagy halál.
A béruniót ne úgy képzeljük el, hogy tarifatáblázat alapján mindenhol azt a pénzt kapják! Ugye, Németországon belül sem egységes a "bértábla". De csak akkora különbségnek szabad maradni, amelynél már gyakorlatilag megáll az elvándorlás. Hasonlóan a mai árunióhoz, melyben azért akár 50%-os eltérések is előfordulnak.
Elvileg ma is a bérunió felé tartunk. A különböző felzárkóztatási alapok feladata lenne, hogy modern húzóágazatok alakuljanak ki az elmaradottabb területeken. Gyárak díszburkolat helyett. Magyar ember, uniós segítséggel, modern üzemet építsen. Aminek profitja (extraprofitja) is hazánkban marad. S aki ezt gátolja, az egyértelműen EU ellenes, bármit is mondjon.

Hamuban sült
Pogátsa Zoltán közgazdász támogatja a bérfelzárkóztatást. A jelenlegi bérszintet azért nem tartja működőképesnek, mert nem él meg belőle sem a költségvetés, sem az emberek, nem tud fejlődni az ország, nincs kereslet a kis- és középvállalkozások termékeire, szolgáltatásaira, nem éri meg technológiát fejleszteni, termelékenységet emelni, mert olcsó az élőmunka.
Ki ver át kit?
Természetesen nem hatalmi szóval kell egyenlő béreket teremteni! Hatalmi szóval az előfeltételeket kell megteremteni. Mondjuk azzal, hogy az állam is alapíthasson vállalatokat. (Üsse kavics, kelljen azokat záros időn belül magánosítani!) A beérkező felzárkóztatási támogatás oroszlán részét a helyi vállalkozások modernizálására kelljen fordítani.
A gazembereknek abban igazuk van, hogy a bérunió nem egyszerű politikai kompetencia. Csak a premisszák..

Mindegy, hogy mit akar a Jobbik és mit nem akarnak a liberálisok! A béreknek a kiegyenlítődés irányába kell folyamatosan mozogni. Mert kiürül, összeomlik országunk. Nincs még egyszer 27 évünk, hogy várjuk a sült galambot. Nyugatnak nem sürgős a felzárkóztatás. A keleti országoknak viszont létkérdés, hogy ne vándoroljanak el legagilisebb polgárai, akik ráadásul többnyire a szülőképes korosztályhoz tartoznak. Még tizenegynéhány ilyen év, s a turulszobrok helyére keresztet állíthatnak a csekélyke túlélők.
Úgy képzeljük el a bér- és áruniót, ahogy az a németeknél megvalósult. Ott sem azonosak a bérek és az árak, mégsem rohan a keleti terület nyugatra. Keleten valamivel alacsonyabbak az árak és a bérek is, de nem durván.

Hogy értsük?
Nyugat-Európa, élén Emmanuel Macron elnökkel és Franciaországával elsősorban azzal vádolják a keletieket, hogy megkerülik a kiküldött munkavállalókról rendelkező 1996-as direktívát, és szándékosan tartják alacsonyan a béreket és az adózást, miközben a nyugatiak a strukturális alapok felfüggesztésével is fenyegetőznek.
A magyar kormány tartja alacsonyan a hazai vállalkozások bérét ?! Fenét! A munkavállalók kiküldetéséről..

Nem értik a HVG-nél
"Több mint bruttó százezer forinttal kevesebbet keres egy Aldi-pénztárosnál egy egyetemet végzett, PhD-vel rendelkező kezdő közalkalmazott."
Hozzátenném, hogy egy sokadrangú focista, vagy egy TV riporter miként kereshet többet, mint a miniszterelnök? Egyszerűen elő kellene írni minden gazdálkodónak, hogy mennyit kell fizetnie adott végzettség mellett adott munkakörben! S azt is, hogy milyen végzettség kell egy adott munkakörhöz. Pl nem lehetne kormányfő valaki csak szobafestői végzettséggel. Ha meg csak 8 elemije van, akkor magyar minimálbért a kancellárjelöltnek! Persze, a kapitalizmus velejárója, hogy a kereslet-kínálat (meg az összeköttetés) szabja meg a munkaerő árát. De ezt bizonyára a HVG-nél is tudják, elvégre szakmájukba vág.. Lidl 365 000.

Nem minden arany..
A "Portfolio" szerint ezt a hatalmas bérkiáramlást, amellyel utolérhetjük a nagy Szlovákiát, már több magyar vállalkozás nem viseli el. Itt főként azokra a kis boltokra kell gondolni, amelyek normál fogyasztóként megveszik a nagy boltok áruját, majd azt megterhelik a saját költségekkel, adókkal, s úgy próbálják újra eladni. Pedig összefoghattak volna, s nagyban együtt vásárolva nagyobb nyereségre is szert tehetnének. Miért hétfő? Nehéz versenyezni az Aldival és a Lidl-lel?

Vajon mikor jön el az az idő, amikor megéri több géppel emberi munkaerőt helyettesíteni ?! S nem kell attól félni, hogy a nagy cégek elszipkázzák a tönkremenő kisvállalkozások elől a más "skill"-ű embereket? Miként a nyugatiak tették a keletiekkel.. Száraz a föld a 3-as eke nem állja..

A HVG-től is elmentek a szakemberek?
Az arany pénzügyi értelemben egy olyan lejárat nélküli kötvénynek felel meg, amely kellően hosszú távon az infláció mértékével megegyező hozamot biztosít, és a kibocsátója soha nem megy csődbe.
Ugye, ha aranyat veszel, annak eladási árát a banki haszonnal megterhelik. Ha később visszaviszed, akkor pedig a banki haszonnak megfelelő réssel kevesebbet kapsz érte. Ellenben az őrzésének költségei téged terhelnek. Pláne, ha ismertté válik, mid is van otthon.. Nem véletlen, hogy a balliberális bankelnök megszabadult a magyar aranytartaléktól..

Magyar átlagkereset
Az adatok alapján az látszik, hogy általánosságban növekszik az átlagkereset, 2017 decemberében az átlagos bruttó munkabér 327.700 Ft volt, ami 13,5%-kal magasabb, mint az egy évvel korábbi, de a teljes január-decemberi időszakra számolt átlagot is meghaladja, ez ugyanis bruttó 297.000 Ft, ami nettó 197.500 Ft-os jövedelmet jelent.
Ugye, itt az átlagot nem úgy kell érteni, hogy a nép fele arányosan többet, másik fele arányosan kevesebbet kap. Itt általában a számtani átlagot értik átlagkereseten. 9 fő keres 100 000 Ft-ot, 1 fő pedig 9 100 000 Ft-ot. Az átlagkereset 1 000 000 Ft.

Munkát, kenyeret!
Százan tüntettek a 100 ezer egészségügyi dolgozó közül, hogy elég az ígérgetésből, most már "kézzel fogható" forint biteket szeretnének bankkártyájukra. Vígasztalást! Sokaknak ígéret sem jutott! Sőt, van, kinek még munka sem..

Vértes
Az egyik ilyen lehet az eurózónához való közeledés, amit szerinte a magyar kormány teljesíteni fog, annak ellenére, hogy soha semmilyen konkrétumot nem lehetett hallani erről. Ennek oka lehet, hogy „lesz méz a madzagon”, mert ahogyan mondta, valamilyen pénzügyi támogatást folyósít majd az EU az eurózónához való csatlakozás érdekében.
Sok méz kell arra a madzagra, hogy "átvállaljuk" a déli államok adóssághegyét! Persze, ha hitelből felépítenénk egy modern, magyar tulajdonú gyáripart húzó termékekel, utána beszélhetnénk a csatlakozásról. Mint adós az adóssal.. Fenyegetőznek, hogy hamarosan lenyomják a torkunkon..

A félelem bére
Bulgária és Horvátország már konkrét lépéseket tett az euró bevezetésének érdekében az utóbbi hónapokban, a múlt héten pedig Románia jelentette be, hogy feléleszti 2015-ben félretett terveit, és az év vége előtt egy új euróbevezetési stratégiát készít - írja a Bloomberg.
Mennyivel egyszerűbb lesz kiszámolni a bérüket euroban! Btto átlag kereset: 2014-ben az euróban számított bruttó medián órabér Dániában (25,52 EUR) volt a legmagasabb, megelőzve Írországot (20,16 EUR), Svédországot (18,46 EUR), Luxemburgot (18,38 EUR), Belgiumot (17,32 EUR) és Finnországot (17,24 EUR). Ezzel szemben az euróban számított bruttó medián órabér Bulgáriában (1,67 EUR) és Romániában (2,03 EUR) volt a legalacsonyabb, amelyet Litvánia (3,11 EUR), Lettország (3,35 EUR) és Magyarország (3,59 EUR) követett.

Forintsirató
Mint olvashatjuk, az forint/euro árfolyam 250-ről hamarosan 325-re változhat. De mitől függ az átváltási arány? Nem a jegybankunk határozza meg? S egyre élesebben fenyegetőznek a dél-európai államok okozta euroválsággal. Amikor valakiknek ki kell fizetni a déli államok felhalmozott adóssághegyet. Értelemszerűen az euro-t használó államoknak. S a forint a mennybe megy..

Magyar euro? Akinek kell, ma is vehet eurot, vagy akár munkával is kereshet. Csak az államunk nem euroban számol el. Milyen szép is lenne, ha a dán és a magyar nyugdíjakat közvetlen euroban hasonlíthatnánk össze! Vagy csak a döglődő görögök nyugdíjával... Viszont a ma már nagyrészt japán minta alapján belföldivé tett államadósságunk ismét internacionalista lehetne.

Csúsztatás?
Napi 4280 forint az átlag magyar zsebpénze: neked mennyi marad a számlák után?
Mondjuk, nekem a számlák után még számos kp kiadásom is van, így a maradék nem zsebpénz. Mi zsebpénznek az élvezetekre, hobbira elkölthető felesleges pénzt neveznénk, ha lenne.

MOROG AZ EB, mert Magyarország 1,7 % feletti inflációt tervez jövőre. Kevesellik ?

Átlagkereset
Éppen ezért a valósághoz közelebb áll a medián átlagkereset, aminek annyi a lényege, hogy sorrendbe állítják a fizetéseket, majd megkeresik a számsor középső elemét. Ez lesz az az összeg, amelynél az emberek egyik fele kevesebbet, a másik pedig többet keres.

Adós, fizess!
Ha az EU nem fizeti ki a határvédelmet, akkor elfelejtjük átutalni nekik a vámbevételt.

Bankzár Ha idén nem kapunk több pénzt, akkor a tartalékokhoz lesz muszáj nyúlni. Viszont akkor nem marad pénz a forint elleni esetleges soros támadás visszaverésére. Úgy járhatunk, mint a törökök. Na, ezért is rossz a brüsszeli elosztó rendszer! Ne adjanak kohéziós pénzt, hanem építsenek modern gyárakat! Ha már a magyarok elszórták az elmúlt 14 évben a felzárkóztatásra kapott pénzeket munkahelyteremtés helyett. (Na, jó! Nyugdíjat is fizettek belőle..) A franciák szerint alamizsnát kapunk, nem pedig egységesítési felzárkóztatás folyik. Nem EU ellenes ez a Macron?!

Az olasz melo
Kijelentette: fokozott annak a veszélye, hogy az olasz folyamatok végül az eurózóna létezését is veszélybe sodorják, így örüljenek azok, akik még nem eurózóna-tagok.

Forrás nélkül: Magyarország jóval kevesebb pénzt kaphat a következő európai uniós hétéves költségvetéséből, mint eddig bármikor. A csökkenésnek alapvetően három oka van: a Brexit ["a pénzemet akarom!"], a magyar gazdaság növekedése [Dübörög a gazdaságunk az ATV szerint.] és ellenérdekelt tagországok. Még jó, hogy a felzárkóztatási alapokat nem szimpátia alapján osztják!

Románia szárnyal, amióta beengedte az USA atomfegyvereit. Vajon hány orosz atomrakéta irányul Romániára?
"A román minimálbérből már most többet lehet vásárolni, mint a magyarból, de nemsokára forintba átszámítva is többet fog érni."

Amennyiért korpás
Lassan tizenöt éve, hogy az Európai Unió történetének legnagyobb bővítése megtörtént, amikor Magyarország is csatlakozott a közösséghez. Ugyanakkor az EU keleti tagállamai napjainkban inkább kelet felé tekintenek, Oroszországgal és Kínával fűzik szorosabbra a kapcsolatukat ahelyett, hogy például az euró bevezetésén gondolkodnának - olvasható a JP Morgan napokban kiadott elemzésében.
Lassan 15 éve, hogy a magyar bérek felzárkóztatását várjuk az európai árakhoz, de az továbbra is késik. Pedig nem akarunk mi cukrászdát nyitni Bécsben (vagy az Isten háta mögött), csak szeretnénk, ha a lakhatás is be lenne építve keresetünkbe. Mert az új lakások 1 milliós m2 ára nem a mi pénztárcánkhoz van szabva, még csókkal sem. S a média agymosás felvitte a bontásra váró öreg otthonok árait is. Érthető, hogy a fogbeépítés a legtöbb magyar számára elérhetetlen, így kevesebbet zabálnak. Nem kell új autót sem vásárolni, hiszen a 20 éves is elviszi a tulajdonost, s még tán be sem ázik. Új gyárak sem kellenek - dolgozzanak a szegény németek! Nekünk üres művelődési házak, kisvasutak és díszburkolatok kellenek! Meg 0 % betéti kamatok mellett 10 %-os ushury kamatok!

Megint jőnek, kopogtatnak..
2025 körül várhatóan már csak Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban nem lesz euró. Már megint kimaradunk a PIGS országok adósságtörlesztéséből! Pedig már igen magas színvonalon élünk, adhatnánk a pénzünkből másoknak is. Irreális dolog megvárni, míg bedől az euro.

Magyar ingatlanválság jöhet?
Már több ezer milliárd forint hitelt vettek fel a magyarok a lakhatásért. A nagy számok törvénye alapján ebből számos válás, betegség, halál révén kaszálhatnak megint a bankok. Ha munkanélküliség ütne be a pillanatnyilag túlfűtött gazdaságunkban, akkor a bankok egyenest aratnának.
Az építőipar sok embernek ad munkát. Az új otthonokba új bútorok stb kellenek. Viszont a nép kipénzeli magát. Ha vége a lakásbumnak, a hitelek maradnak. Ami visszaveti a vásárlásokat, következetesen "túltermelés" jön létre. Munkahelyek szünnek meg automatizálás nélkül is. Ugye, egészséges gazdaságban az építőiparnak nonstop lenne dolga. Hogy minden korosztályban egységes legyen az eladósodás. Gazdaság, amit fűtenek, de nem fűtik túl. S akkor állandóan van fizetőképes réteg, ami gátja a munkanélküliségnek.

Napichart
A napi.hu közgazdász doktorai temetik a forintot. "2008 óta számításaink szerint ez a 12. alkalom, hogy az euró/forint árfolyamban bekövetkezett a halálkereszt - azaz az euró számára az aranykereszt - kialakulása." Nehezen akar megdögleni a forint! Pedig neoliberális honfitársaink akár imádkoznának is érte...

Gazdaságban járatlan honfitársainkat próbálják félrevezetni azzal, hogy ha bevezetnénk az euro-t és az európai ügyészséget, akkor itt kitörne a Kánaán. Kérdem én: Ha a helyben regnáló ügyészségre nem tudunk olyan hatást kifejteni, amilyent szeretnénk, akkor egy távoli ország idegen embereit mivel motiválnánk? S az eurot nem lehet ellopni, csak a forintot? Tudom, hogy nyugaton csupa grállovag él, de ott is meggazdagodtak emberek. Pedig a gazdagodás legtisztességesebb módja az elítélendő szerencsejáték. Ugyanis még a "tisztességes" gazdagok is mások idejével, erejével, pénzével rendelkezve jutottak előre. S ide érthetjük a közpénzeket is.

Párnaciha: A HVG újságíróit olyan jól fizetik, hogy még a párnacihában is pénz van náluk.
Az állam öt évre akár 27 százalékos kamatot ígér, úgy, hogy az állampapírból büntetés nélkül ki lehet szállni, szinte elhanyagolható veszteséggel.

A pénzügyi zseni
Ha nincs magyar reálkamat, fektessünk más devizába! Az átváltási veszteség viszi a reálkamatot. Ekkora erővel aranyat is vehet. Ott hasonló módon bukja a pénzét.

Fitch hülyének néz bennünket?!
Jót tenne az euró bevezetése a közép- és kelet-európai uniós gazdaságok hitelképességi megítélésének - áll a Fitch Ratings tanulmányában.
Ugye, amikor szükség volt a nyugati hitelekre, akkor bóvli kategóriába tettek bennünket, hogy magas kamatot kérhessenek a hitelükért. Ma a kormány belföldi forrásokra támaszkodna az ország finanszírozásában. Nem nagyon igényeljük a nyugati hitelt. Na, de akkor hogyan fogjanak el bennünket? Ugye, egy eurora való áttéréssel kezességet vállalnánk az euroban eladósodott PIGS országokért. Ha azok nem tudnak fizetni, akkor mi helyettük is.. Ha nem veszünk fel nyugati hitelt, akkor mit érdekel bennünket a hitelminősítés?!

Napi.hu temeti a forintot. Gondolom, a fizetésüket már el sem fogadják a törvényes valutánkban. Mielőtt szemétre dobnák otthoni pénzüket, küldjék el nekem, hiszen úgyis meghalt..
"Végleg befellegzett a forintnak Történelmi magasságba emelkedett csütörtök délután az euró/forint keresztárfolyam, a forint sosem volt még ilyen gyenge. Ráadásul a technikai és fundamentális kép is azt mutatja, hogy amennyibne meg is fordulna a folyamat, ennél sokkal erősebb forintra nem számíthatunk. "
Érthetetlen, hogy ezért a halott pénzért miért sztrájkolnának oly sokan, csak, hogy többet kaphassanak belőle. Vajh mi köze a nemzeti banknak az árfolyamhoz? Hit Gyülekezete is megszólalt: "a közgazdász. Dávid Ferenc szerint el kell gondolkozni azon, hogy Magyarország csatlakozzon az euróhoz. " Vajh mennyiért korpás?

Ma a gazdasági szereplők termelési oroszlánrésze a külföldi multik kezében van. Ők nem a magyar államtól vásárolják a szükséges euro mennyiséget a beszerzéseikhez. Ők végig euroban számolnak, csak a magyar munkabérek és adók fizetéséhez kell beváltaniuk a saját valutából. Így elég sok valuta halmozódhat fel a magyar államkincstárban, amit szívesen odaadnának a fogyatékosainknak forintért, magas árfolyamon.

Gyenge forint a fizetési valuta a multiknál, miközben ők euroban dolgoznak. Vagyis a béremelés kijön a pénzromlásból. A magyar vállalkozó a zsebébe nyúl bérfejlesztéskor.

Az elcsapott bankvezér _ alkalmatlan volt.
Könnyű belátni, mennyire nem mindegy, hogy egy euróért 250, 300, 350 vagy 400 forintot kell-e adni. A jegybank a rendkívül laza kamatfeltételekkel, az erősen negatív reálkamattal tudatosan gyengíti a forintot. Ezt teszi azzal is, hogy az Európai Bizottság által folyósított évi 3-4-5 milliárd eurót nem a devizapiacon váltja át, hanem a Magyar Nemzeti Bankban.
A forint/euro árfolyam akkor meghatározó, ha a gazdaság zöme forint alapú. Sajnos, nálunk a multik dominálnak, akik a 400 Ft/€ árfolyamban lennének érdekeltek. A külföldre zavart százezrek is olyan áron hoznák haza szívesebben megtakarításukat.. Egyedül a külföldi importunk, turizmusunk szenved el nagy vágást. Bár a belföldi turizmus csábítóbbá válik.
S nagyon helyes, hogy az MNB maga váltja át forintra az eurot, s nem egy idegen bank szedi le a sápot! Ejnye, Surányi, magyar vagy te?!


Az élelem bére
A -rendszerint középfokon végzett - mentősök: 2017-ben bruttó 238 ezer forint volt a mentők havi átlagkeresete, 2018-ban már bruttó 316 ezer forintot kaptak. Akár a diplomás pedagógus. Csak a pedagógus átlagbérbe az egyetemi professzorok is beletartoznak. Vajon mennyi az általános iskolai tanárok átlagbére?

A közeli germán területek magas bére húzza a bérigényeket felfelé. De ha bejön a liberálisok által megjósolt recesszió? Örülhet, akinek fix munkahelye van. Mert a versenyszféra épít le először..

BREXIT után
Az egyik legnagyobb befizető, az Egyesült Királyság kiválásával nincs realitása a jelenlegi 382 milliárd eurós KAP költségvetés megtartásának, azonban Magyarország maximum a brit kilépéssel indokolható csökkenést tud elfogadni – hangsúlyozta a magyar delegációvezető.
A brit befizetés évi 10 milliárd € de mennyit kaptak vissza ?! (A pénzemet akarom!)
Tanács 1980. május 30-án hagyta jóvá. Az egyezség lényege az volt, hogy a Bizottság megbecsülte az adott (t.) évi brit túlfizetés várható mértékét, és a következő (t+1.) évben a kétharmadának megfelelő mértékben növelték az Egyesült Királyságnak kiutalandó közösségi források összegét.
a különbség, mely egyrészt az adott országnak az áfaalapú befizetésekből, másrészt a büdzsé tagországokra felosztható kifizetéseiből való részesedése között fennáll. Ami mármost a briteket illeti (dokumentum 2. cikkely), az 1984-es évre egymilliárd ECU-s átalányösszeget kaptak, 1985-től kezdődően pedig az említett különbség 66 százalékára lettek jogosultak. Ez a bizonyos 66 százalék a brit visszatérítés, korrekció, avagy ismertebb nevén: a rebate.

Matolcsy rossz napja
Jóléti Alap létrehozására lenne szükség, mely a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztári szereplőket tömörítené egybe. Ebben a Jóléti Alapban minden egyes munkavállaló és munkáltató a bruttó bér egy bizonyos százalékát fizetné be a munkavállaló saját dedikált jóléti számlájára, melynek lenne külön nyugdíj- és egészségzsebe (az egyén saját döntése alapján határozhatná meg a két külön zsebbe érkező pénzösszeg mennyiségét). Az állam a két szereplő befizetése mellé további adókedvezményeket biztosít."
Ez a javaslat nagyon hajaz a szocik elcseszett MANYUP-jára. Ahol egyedül a pénztár tulajdonos járt jól.
Először is fizetni kell valamiből a mai nyugdíjakat. Vagyis a "számlákra" befolyó pénz másnap már ki is folyna onnét. Csak papíron maradna a "befektetés", aminek értéke a jövő munkásának (Kolompár Kálmán fiának) a teljesítményétől függ. Lényegesen több bevétel akkor sem lenne, mert a fiatalok nyögik a lakáshitelt, de bútor, kocsi, nyaralás is jó lenne, mert egyszer élünk! Gyereknevelés költsége! Kevés fiatal tudna többet megtakarítani. Az állami hozzájárulás forrása mi lenne, ha a mai nyugdíjakat sem képes elfogadható szintre emelni az állam ?! Fiktív szám? Amit majd évtizedek múlva követelne a számlatulajdonos az épp regnáló kormányon? Igaz, kellő infláció mellett ez a fiktív állami támogatás köddé válna.
Akinek van felesleges pénze, az ma is tartalékol valamilyen formában. Bankbetét, értéktárgy, befektetés (részvény, tulajdon) vagy a gyengébbeknek nyugdíjbiztosítás.
De sose feledjük: A PÉNZ NEM EHETŐ! A befektetések értéke a jövő nemzedék teljesítményétől függ! Mert csak a megtermelt javakat lehet elosztani.


Az ATV-ben ilyen gyenge emberek is szóhoz jutnak.
Mert minden gondolkodó ember tudja, hogy az eurozona államainak adósságát egyszer rendezni kell. Vagyis nagy infláció lesz euroéknál. Többször leírtam már: Most hátrányos lenne számunkra az euro bevezetése. Persze, ha előtte megdupláznánk az államadósságot, akkor már nekünk is veszne a fejsze, mehetne a nyele is..
Abban igaza van, hogy a mai magyar gazdaság túlfűtött. Gondolom, emlékszik a gazdijának az argentin válságot követő intézkedéseire, arra asszociált. Abban is igaza van, hogy rossz szerkezetű a magyar gazdaság, s így csak brüsszeli támogatással fenntartható. De ha egyszer ilyenre jön a kohéziós alap. Ez az EU csatlakozásunk rákfenéje, hogy mi cimkézetlenül adjuk a tagdíjunkat, a támogatást pedig pályáznunk kell. Varga is gazdagodna.. Mert nem hiszem, hogy ne tudná: Az euro a dollár európai neve. Egy magánbank áll hátul felette. Persze, Juncker is mindig haptákba állt a Rócsild kifutófiúja előtt. S pont egy pénzügyminiszter ne tudná, hogy a forintárfolyam a jegybankunktól függ..
A két közgazda azon vitatkozik, hogy véget ért-e az aranykor? Mi meg azt sem tudtuk, hogy elkezdődött. Ami szerintem is tény: Pár évtized, s a nyugat felzárkózik hozzánk. S stabil forintárfolyam melletti béremelések fájnának a multiknak. Mert ma ők észre sem veszik, hiszen euroban számolnak, s a béremeléssel együtt jár a pénzromlásunk. Közös pénzhez közös pénzügyminiszter kell. Közös haderőhöz közös hadügyminiszter. S kivel beszéljen az ősmagyar kis-zinger, ha Európával akar tárgyalni? (S kivel beszéljen Merk-El, ha Amerikával akar tárgyalni?)

Matolcsy kontra Varga
"Matolcsy szerint az uniós közös pénz hasznavehetetlen, nem ad megoldást az uniós közösség problémáira, az eurozóna tagjai túlnyomó többségükben pórul jártak a bevezetésével, helyette egy más monetáris keretben, Ázsia felé nyitva, egy eurázsiai közös valutában lenne érdemes gondolkodni"
Ez sem igaz, mert csak olyan pénznemet lehet bevezetni, aminek árfolyamára hatással vagyunk. Mert a dollár, euro stb olyan, mint a vatikáni valuta. A HIT tartja életben. Nincs mögötte valós fedezet, még munka sem. Nem véletlenül kért Kadhafy dollár helyett aranyat az olajért. Mert az aranyat a ritkasága értékmérővé teszi. Csak kevés van belőle.
"Varga Mihály viszont azon az állásponton van, hogy az euró az unió egyik ígéretes - de befejezetlen - projektje, ráadásul az EU-csatlakozással kötelezettséget vállaltunk a bevezetésére."
Csak nem lenne szabad az euro országoknak pénzt kibocsátani, hitelt felvenni. Azt csak az EU pénzügyminisztere tehetné meg, a bizottság elnökének felügyelete alatt.

Surányi igazsága abban nyilvánul meg, hogy egy médiakampány hatására esetleg sokan megrohanják a bankokat. Vagyis a jó kamatozású letéteket védeni kellene az idő előtti visszavételtől. Akinek nem biztos a befektetése hosszabb távra, az érje be az 1 éves kincstárjeggyel. Valamint az azzal járó 3-4 %-os reálkamat veszteséggel.

Pénzváltás
Az évszázadokon át volt készpénzes fizetés helyét egyre inkább átveszi az elektronikus pénz. S mint mindennek, ennek is vannak előnyei, hátrányai. Kis helyen elfér, egyszerűbb a fizetések lebonyolítása, nehezebb fizikailag ellopni, nincs bacillus átvitel... Ellenben a hatóság egy gombnyomással lenullázhat bennünket. Vagyis nehezebb rejtett tartalékot képezni.

A Debil Közösség nagyon szeretne euroval fizetni.
Ennek nincs semmi akadálya. Bármikor vehet eurot, s nem bűncselekmény már idegen valutával fizetni. Csak az ország ne térjen át rá, mert akkor a kormány mozgástere szűkül, s egyben átvállaljuk a déli államok adósságtömegét.
Csak akkor lenne elfogadható az átállás, ha felvennénk pár száz milliárd euro kölcsönt, abból magyar állami vállalatokat építenénk. S ha beüt a vég, akkor mások fizessék vissza a mi adósságunkat is.
Amikor egyesek kezdenek kiabálni az euro bevezetéséért, akkor az ember nem is tudja hirtelen: Ez ilyen buta, vagy ekkora gazember ?! Mert nem azért romlik a forint, mert nincs tartósítószerbe áztatva, hanem mert fizetésemelések voltak, s azt kompenzálja. Euro esetében ezek a fizetésemelések elmaradtak volna. Igaz, ki lehet menni külföldre dolgozni, de mi lesz az itthon maradottakkal? Ki tartja el a nyugdíjast, beteget, munkára alkalmatlant? Az államot ?!

Pénzügyi analfabéták a HVG-nél
"A befektetők pánikolnak, mindenki dollárba menekül, az MNB pedig valószínűleg akkor sem tudná megmenteni a forintot, ha akarná."
Ugye, a dollárban már csak a rablóbanda tartja a lelket. Ha azok áttelepülnek Kínába, akkor a dollár meghal. A forint manapság gyengélkedik, mert a Soros féle rablók állandóan támadják. Ugyanis annyit nem inflálódott a forint, amennyivel az euro/forint átváltás változott. A dollár döglött pénz, de a déli uniós államok adóssághegye az eurot is sírba teszi. Még a forint a legerősebb a három közül.
Aki dollárba menekül, az mire számít? A dollár egy papírfecni, amely annyit ér, amennyit az USA gazdasága mögé helyez. Ha pang a gazdaság, inflálódik a pénz. Nem pénzbe, aranyba kell menekülni, hanem a válság után először életre kelő ágazatokba beruházni.

A forintot nem a vírus támadta meg! A vírus miatt legfeljebb a gazdaság áll le. A pénz mögött pedig jó esetben a munka a fedezet. Rosszabb esetben a puszta HIT. Elhiszed, hogy egyszer majd fogsz a pénzedért kapni valamit.

Bolondok aranya
Az Y generáció tagjai számára ugyanis a bitcoin kezd vonzóbb lenni, mint az arany, ami komoly generációs váltást hozhat a menedékeszköznek számító befektetési eszközök körében.
Beledumálnák a fiatalokba azt az őrültséget, hogy a fedezet nélküli játékpénz többet ér az aranynál. Mint tudjuk, még a dollárnak, euronak is leginkább a HIT a fedezete. A bitcoint pedig még a HIT sem fedezi. Játékzseton hülyegyerekeknek.

Viszont, ha van egy gazdag, megbízható cég, magánember, aki vállalja a bitcoin és az euro átválthatóságát, akkor ezzel a játékpénzzel ki lehet kerülni az állami adóztatást. A bitcoin sehol sem adózik. Országok között lehet nagy összegeket átküldeni feketén. Ezért tiltani kellene a használatát.

Magyarok tudása GESARA
Kevesen tudják, hogy a GESARA-t (Globális Gazdasági Biztonság és Reformációs Törvény) a világ 209 szuverén nemzet egységének szövetsége nemrégiben hozta létre, és a legmegtervezettebb globális reformáció, mely az egész bolygót érinti!

Az élelem bére
Az európai válaszadók 35 százaléka jelezte azt, hogy 2020-ban csökkentek a bevételei, Magyarországon ez az arány 41 százalék volt. : a jövedelem csökkenése európai szinten elsősorban azokat érinti, akiknek eleve alacsony a keresetük. Nyomorszinten: GKI: Több mint 2 millióan élnek a létminimum alatt Magyarországon.

Menedékház
A nagyarányú pénznyomtatás miatt az infláció meg fog indulni keményen. Hogyan mentsd meg nagy kockázattal összeharácsolt vagyonodat ?! Ugye, a 2 számjegyű infláció nem magyar specialitás. Csak kis ország lévén, velünk nem sokat foglalkozik a világgazdaság. De az USA durva pénzjegynyomdájára már felfigyeltek. Csak az EU-nak 750 milliárd eurónak megfelelő dollárt nyomtattak.

Vészben a hon
Léderené mi van a kosárban?
Az optimista lap szerint: "2021. januárja és 2017. januárja között összesen 26 százalékkal drágultak a leghétköznapibb, legalapvetőbb élelmiszerek.".

Pénzváltóhely
Bizony, hazánknak rossz lesz az euro csatlakozás. Tudtam én, hogy Schiffer volt az LMP esze! Csak ő meg azzal nem számol, hogy Orbán felett is vannak a ranglétrán. S ha a világ császára kiadja az ukázt, akkor nálunk bizony euro lesz. Ahol az amerikai elnököt le lehet lőni, mert az államosítani akarja a dollárt, ott egy mini ország miniszterelnöke nem tétel.

Pénznyomda
a 27 tagállamból összesen hét ratifikálta eddig, hogy az EU új saját forrásokhoz juthasson. Rákérdeztünk az Európai Bizottságnál, melyik az a hét ország. Horvátország, Ciprus, Szlovénia, Portugália, Franciaország, Bulgária és Málta tette meg ezt eddig.
Ha csak a pénzhiány a gond, akkor amerikai módra az EU is nyomtathat pár milliárdot. Elvégre némi infláió belefér a dologba. A dél-európai országok meg saját hatáskörükben rendezzék az adósság átütemezését. Mint ismert, az USA saját adóssága nagyobb mint a nemzeti összvagyona. Akkor honnét s keletkezik a hitelpénze?
Számomra fura, hogy a pigs országok sem ratifikálták..


Analfabéták írták
Micsoda tragédia lenne, ha Románia előbb csatlakozna az eladósodott euro országokhoz, mint hazánk! Remélem, mi még sokáig ellenállunk a hülyeségnek!
Ugyanitt írták: "Jakab Péter: jövőre nem az országot fogjuk bezárni, hanem őket". Mondjuk, havi 2,5 millióért én még nagyobb hülyeségeket is tudnák mondani, mint ez a kisnyilasból ávóssá avanzsált szefárd gyerek!

Pénzromlás - rosszul tartósították.
Mindenki bér- és ellátmánynövekedést kér a kormánytól, miközben szinte áll a gazdaság. A kiáramló fölös pénz természetesen árdrágulást, inflációt okoz. Az infláció mértékét régebben sem érték el az állampapírok. Ma pedig már az álampapír reálveszteséget termel, miként a túlárazott tőzsdék is. A befektetésként vásárolt ingatlan fenntartási költségei szintén veszteséget okoznak, ha nem sikerül bérbe adni. A földvásárlás tűnik a legbiztosabb befektetésnek napjainkban. Mert enni minden élőnek muszáj. Megjegyzem, az infláció világjelenség.

Fedezet nélküli 1900 milliárd dollárt vesz fel az USA a FED-től.
Vajon ez a hatalmas pénzkiáramlás mekkora inflációt okoz a dollárnál? (8 %) Vagy minden valuta annyit ér, amennyit a bankárok mondanak rá? Vajon ez a 8 % infláció hogyan hat a dollár-forint viszonyára? (Olajár!)

Várja az ördög!
A cikkíró magas inflációs várakozást jósol. Kérem szépen, az infláció már itt van. Pedig nem vártuk! Tessék megnézni az USA vagy hazánk bankjegykibocsátását, a piaci árak emelkedését! Simán 2 számjegyű...

Ki nevet a végén? Bevásároltak.
A Dogecoin ralija mögött nem áll semmilyen fundamentum, újdonság vagy hír, egy ember áll mögötte: Elon Musk. A Tesla technokirálya (és már a Mars császára is) decemberben kezdett el gozerovel tweetelni a Dogecoinról, s mivel Musk mára egyfajta népmesei hossé vált, a kriptovalutákhoz egyre könnyebben hozzáféro tömegek alaposan bevásároltak.

Hallottunk az 1946-os hiper inflációról? Amikor mesterségesen tönkretették a régi pénzt, helyet csinálva az újnak... Most a dollárt nyomatják ezerrel, hogy legyen tere a jüannak. Mert Kina egyre távolabb kerül a Mennyei béke terétöl. Kapitalizálódik.

Europai Egyesült Ällamok? Rócsild háttérirányítással?
Läthatja minden ember, milyen is a "szép újvilág" Amerikában. Ugye, pénz az van, mert a bolygó lefölözött haszna a bankrendszeren át oda vándorol.

Szamárvezető
Csak annyira tessék belegondolni, hogy a pénz nem terem. Ahhoz, hogy én NYERJEK, másik balfácánnak (vagy beetetönek) VESZTENIE kell.

A Momentum butácska gyerekei bevezetnék az eurot, ha egy isteni csoda folytän hatalomra kerülnének. Mert alacsony a kerítés.

A szamárvezetö
Sok fogyatékos honfitársunk azt hisz, hogy az euro bevezetésével az életszinvonalunk is nöhet. Pedig csökkenni fog! Ha az átlag nyugdijas 160 000 havi nyugdiját euroba váltják, akkor abból 450 euros nyugdij lesz. Persze sokan ennek a felét kapnák csak. S TESSÉK MEGÉLNI HAVI 200 EUROBÓL ! Miközben az árak villámsebesen felzárkóznak a nyugati árakhoz.
Hab a tortán, hogy a déli országok eladósodásának terhét is átvennénk.
Aki nagyon eurora vágyik, az ma is vehet magának, söt fizethet itthon is vele.

Számonkér a hülye
"Varga Mihály pénzügyminiszter szintén megfontoltságra int az euróval kapcsolatban. Az atv.hu-nak adott interjújában arról beszélt: akkor kell csatlakozni, amikor az Magyarország és a magyar gazdaság érdekeit szolgálja. "

Interpol helyett
Az Európai Ügyészség közölte, hogy reggel Németországban, Hollandiában, Szlovákiában, Bulgáriában és Magyarországon is tartottak házkutatásokat az Európai Ügyészség által irányított nyomozásban, amit egy 14 millió eurónál nagyobb értéku nemzetközi áfacsalás miatt indítottak.

Ez a harc lesz a végsö?
Norvég alap
A norvégok megtagadták a Magyarországnak járó rész kifizetését. Akkor is ilyen nagy lesz a pofájuk, amikor a magyarok kitiltatják öket az EU kereskedelméböl?

Forint befött tartósítószer nékül
Ugye, a nemzeti bankok akkor rontják a nemzeti valutát, amikor a külföldi eladásokat akarják elösegíteni. Nálunk viszont a gazdaság a külföld kezében van. Igy csak azt éri el az MNB, hogy a növekvö bérek euroba átszámítva stagnálnak. Kiszolgálja nyugatot a "lázadó" kormány.

Örömhír fogyatékosoknak
"Gyorsuló bérkiáramlásra lehet számítani a következo hónapokban, hamarosan visszatérhet a korábbi tíz százalék fölötti reálkereset-növekedés - vélekedtek a Világgazdaság által megkérdezett szakértok "
Ugye, pénzt nyomtatni a hülye is tud. De van mögötte nagy gazdasági növekedés?

Belelépni? Az ostobák euroval fizetnének
Az erurozonához való csatlakozásunk visszavetné a gazdasági fejlödésünket. A kiskeresetüeket nyomorba taszítaná. Az ország pedig felsorakozna készfizetö kezesként a déli államok adóssághegye mögé.

Infláció!
Ugye, a sportolók több milliós, az orvosok milliós fizetése nem okozott inflációt, de a minimálbér 200 000 Ft-ja és az átlagnyugdíj 160 000 Ft-ja megingatja a forintot.

Egyszeri béremelést könnyü adni. Csak némi hitelkeret kell hozzá... A gond a következö év kifizetésénél lesz, ha a béremelés mögött nem volt gazdaságnövekedés. Mert akkor a bázis kifizetéséhez is már hitel kell újra. A 2023-as év a megszorítások éve lesz. Ha a ballib nyer, akkor az Orbán kormány pazarlására lesz kenve a dolog. Ha marad a jobblib, akkor meg a világpiaci helyzet lesz a bünös. Mellesleg a fedezet nélküli bérkiáramlás inflációt gerjeszt. Népünk erre alapozva veri magát hitelekbe. De mi lesz, ha bejön a munkanélküliség, s nem tudod fizetni a hiteledet ?

Minimálbér
Az új minimálbér nominálisan több lesz, mint az MSZP kormányzás idején az átlagbér. Ärindex: KSH

Halálkereszt
Régen azt mondták, hogy a 7 %-os kamat a halálhatár. Mert a normál vállalatok ezt nem tudják már kigazdálkodni.

Aranyesö Yuccaban
"A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következo idoszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínusít - derül ki a K&H ifjúsági indexébol."
Ugye, a kiáramló fedezet nélküli pénz okozza az inflációt. Ha még több pénz megy ki, még nagyobb infláció jön. Szerencsére a banki hitel is inflálódik. Csak lesz-e állásod, ha csökken a vásárlóerö? 20 éve fillérekért jött a szakmunkás dolgozni. Ma vagyonokat kér. Meddig fizeti ezt a kisnyugdijas? Minden fiatal igyekszik a most felvett hatalmas hitelét törleszteni. Pláne a kamatosat. Mert nem akar a devizások sorsára jutni. Nyugaton még nem vágtat ennyire az infláció, de ha a nök kielégitésére bevitt néger tömeg elér egy kritikus szintet, akkor rakéta sebességgel ugrik meg a nyugati infláció.

Tessék megtanulni, hogy nonstop klima- és gazdasági válságban élünk. Csak vannak hullámhegyek és hullámvölgyek.

Ärfolyam
Mint korábban megírtuk, 2004-ben, az uniós csatlakozásunk idején 252 forint volt egy euró, ez a gazdasági világválság ellenére sem emelkedett a 2010-es kormányváltásig 265 forint fölé, míg ma már átlagban is 100 forintot romlott a forint, a csúcson 372 forintnál járva.
Igy a béremelések nem érintették a nyugati vállalatokat, akik euroban számolnak. Mert euroban a magyar bérek nem változtak.

Jövedelem nélkül
A magyarok 12 százaléka 12 hónapig bírná ki jövedelem nélkül, a lakosság 67 százaléka tudott több-kevesebb rendszerességgel pénzt félretenni az elmúlt egy évben. (Persze, ha az éhezök rájuk támadnak, akkor a 12 % is eliminálódik. S egy durva helyzetben a pénz mit sem ér.)

Matolcsy
"Az infláció megugrása a jegybank elnöke szerint globális jelenség, oka a koronavírus,"
A jegybank elnökének abban igaza van, hogy az infláció világjelenség. De ebben csak kis része van a koronavirusnak. A sok-sok kezelhetetlenné váló államadósságot lehet igy eltüntetni.

Zsiday virológus
Tanulhatna már egy kis gazdaságtant! Az egész világ inflációban van, csak a mértéke tér el kissé egymástól. Kezdték a Rócsildék, aztán a többiek automatikusan követték a mintát. Csak az EU-nak szánt pénzügyi kölcsön magában 8 %-os inflációt csinált az eladósodott dollárban.
Magyarországon a rendszerváltást követöen folyamatosan emelni kellett volna a kereseteket, s nem a közvagyon elprédálásával ütni el az idöt. Most idözavarba került a kormány, mert mindenki egyszerre tartaná a markát, s ez még hitelböl sem megy. S a sok diszburkolat, müvház felújítás helyett gyárakat kellett volna építeni, már ha az EU engedte volna..

Surányi, a jós
Most lesz két-három hónap, amikor a kormányzati pénzszórása miatt ideiglenesen úgy fogják érezni sokan, hogy jobbá válik a helyzetük. Késobb azonban keseruen fognak ébredni, mert az infláció még magasabbra megy és ki fog derülni, hogy újabb pénzszórásra nincs lehetoség.
s mindenki látni fogja, hogy a fák sem nönek az égig. Mert csak addig lehet drágítani, amig van fizetöképes kereslet. Aztán vagy árat csökkent az eladó, vagy rajta marad a termék. De az benne van a pakliban, hogy a Rócsildék kötelezik Orbánt az általános vakcinázásra.

Megbokrosodott
Lajosunk hüteni akarja a gazdaságot fütés helyett. Nem látja, hogy csak a Rócsildokat majmolja Európa s benne Magyarország is ? Amerikában még az erdöben a fa, a tüzép telep már eladta. Mert az építöipar húzza a gazdaságot. Sok embernek ad munkát, megélhetést.

Eurot a hülyéknek!
Ugye, ma is dolgozhat valaki euroért, s fizethet is vele. Csak nem ez a hivatalos fizetöeszközünk. (Matolcsynak hála!)
Az életszinvonalunk nem a fizetöeszköz fajtáján múlik. Az ország termelöképessége a meghatározó. Az euro bevezetésével nem jobban, hanem rosszabbul élnénk.
Ugye, ma forintban fizetnek az itt dolgoztató nyugatiak, akiknek bérköltsége nem emelkedett a forint romlása miatt. Euroban fizetve viszont minden béremelés azonnali költségnövekedést okozna nekik. Minek következménye a leépítés, elbocsátás.
A kormány kezét is megkötné az eurozona. Az MNB bezárhatna. Lenne belölük egy ällami bankfiók.
Az eladósodott eurozona államok adósságállománya mögé besorakoznánk, mint készfizetö kezes. Kivéve, ha elötte mi is fülig eladósodunk. De akkor meg azzal szorítanának bennünket a falhoz, mint most a görögöket.

ATM befizetések
Egyre többen fizetnek be ATM-en keresztül. Ugye, ha valaki a jövedelmét bankszámlára kapja, az büntetöadóval (1,3%) válthatja kp-ra. Eletszerütlen, hogy a drágán felvett saját pénzt ismét visszategye az elektronikus állományba. Csak arra lehet gondolni, hogy egyre többen jutnak készpénzes jövedelemhez.

7 % infláció
Ha csak ennyi lenne, szinte észre sem vennénk. Sajnos, a 30 % már húsbavágó. De vannak termékek, amelyek durvábban drágultak. Pl csirkecomb közel 100 %-kal. A kenyér csak 30 %-ot ment, de minden nap kell. Szerencsére a német sertésdömping olcsó húshoz is juttatott bennüket. Még a magyar zsirszalonna 1000 Ft/kg áron ment, a németektől 1000 Ft alatt érkezett sertéscomb.
De nem csak a kisemberek kerültek bajba. A lakásárak, autózási árak szintén elszálltak.

Adócsalás?
A NAV 3 milliárd forint után nyomoz Iványi Gábor családi egyházánál (Metodista). A magyar neoliberálisok tüntettek, amiért a kormány ekkora hajcihőt csiál vacak 3 milliárdért.

Rád rohad a forint! Vagy annyid nincs?
a reggeli 364-röl 370 Ft-ra nött az euro árfolyam estére. Mert az eurot nem érinti az ukrán háború, csak bennünket. Csak tátottam a számat a valaha jobb képességü Bod Péteren is, aki megrótta a nyugdijasokat, mert azok nem tartalékolják a 13. havit nehezebb idökre. Ez a jóember nem tudja, hogy a nyugdijas réteg nagy része nyomorog!? S már hónapokkal a kifizetés elött elköltötte elöre a pénzt.. Persze, az ö köreiben milliós nyugdijak lehetnek.

Infláció?
Mint látjuk, nagy a szórás az eurozona államai között, pedig az eurojukat 1:1-ben váltják. Mintha valaki azt mondaná, hogy Vas megyében nagyobb az infláció, mint Borsodban.

A túlképzett
"Orbán példaképe miatt tehát még drágább lesz itthon minden."
Ki a fene vezeti be a "szankciókat" ?! Németország: Inkább megfagyunk, de nem veszünk orosz gázt. Magyar paraszt: Miért pont én ne emeljek árat, amikor az iparosok sokszorosára emelték adózásmentes vállalkozási dijukat ? (Akik nyugatról hazajöve az ottani árakon kezdtek dolgozni). Putyin adna gázt, de az USA a saját (méregdrága) palagázát sózná rá Európára. S már volt olyan debil LMP-s politikus, aki a várható energiaválság közepette még a Paks II.-t is lemondaná. (Csak nehogy az oroszok mondják le!)

Megspóroltuk nekik!
Magyarországon 31000 dollármilliomos él. Meg 3 millió koldus.

A kétfarkú kutya is lehet szellemes
Zay márki: "Megfékezzük az inflációt, és 5 év alatt bevezetjük az eurót." Kétfarkú komment: "Megfékezünk bármit és az 5 év alattiaknak bevezetjük az eurot."

Tanári fizetés
A szakszervezetek azt kérték a szüloktol, hogy aki megteheti, ne küldje iskolába a gyerekét 16-án, 17-én és 18-án. A tanárok béremelést, kötelezo óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik.
Nem tisztem megítélni a pedagógusok anyagi helyzetét. Tény, hogy a fiatal pedagógusok fizetése nagyon alacsony. Azonban azt se feledjük, hogy az infláció növelésével lehetne csak megemelni a pedagógus kezdö béreket. Vagyis aki béremelést akar, az inflációt akar. Láthattuk az orvosok hiperbéremelése után, hogy meglódultak az árak.

Keletre tolódás Jöhet a jüan.
Az elmúlt 40 év egyik legfontosabb alapköve és a dollár tartalékvaluta státuszát fenntartó horgony a petrodolláron alapuló globális pénzügyi rendszer volt. Ez egy olyan világ volt, amelyben az olajtermelok dollárért adták el termékeiket az USA-nak (és a világ többi részének).
Mint emlékezünk, Kadhafy bukásának egyik oka az volt, hogy aranyért akarta adni az olajat dollár helyett. Mert ha sokan követik a példát, akkor oda a Rócsildok hatalma.

Putin madar Egy kis zseni?
A nyugatiak pénzügyi szankcióira válaszul Putyin bejelentette: Ez után is szállít energiahordozókat, de csak rubelért. Ez elsö blikkre egy ártalmatlan semmi, de ilyen semmiért kellett Kadhafinak meghalni anno. Amikor olajat nem dollárért, hanem aranyért adott volna. Ezt pedig a világ urai nem türhették.
Ugye, a dollár világpiaci szerepe lecsökken. Pláne, ha Kina is követi az orosz példát. Elszámolták magukat Rócsildék !?
Ugye rubelért vásárolhatsz az oroszoktól. De rubeled csak akkor van, ha az oroszoknak adsz el árut. S ök mondják meg az átváltási árfolyamot.

Olajrubel
Miután Putyin belengette, hogy az olajdollárhoz hasonlóan olajrubelt vezet be, a Rócsildék egyböl visszakoztak, mert rájuk veszélyes kezdett lenni a játék. S lám, újra szárnyalni engedik a rubelt.

Mi lesz veled olajdollár?
Ha az olaj és gázkitermelö országok nemzeti valutájukban kérik a fizetséget, akkor a dollár végleg megbukik.

Kevés ésszel nagyon gazdag
ez a beházasodott ember. Mit gondol, a lakosság nem érzi máris az energiaárak növekedését? Föképp az átlag nyugdijas...

„a rezsicsökkentés nem jó”, a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak – mondta Csányi Sándor.

Bérek
A magyar brutto átlagkereset - a sok csókosnak köszönhetöen - 546 E Ft. A medián átlag (mely alatt annyian vannak, mint felette) 378 EFt btto. Az átlag nyugdij 160 EFt.
Közös kassza
A válaszadók 33 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelmébol, ugyanakkor a magyarok kétharmadának hiányos a családi kasszája.

Ätlag
58 ezer forinttal kevesebb az átlagfizetés a KSH által közöltél a Gazdaságkutató szerint. De még a 210 ezres átlagos nettó bérnél is kevesebbet keresnek a települések 87 százalékában.

Pályadíj
Az M5-ös és az M6-os, jelenleg is magánüzemeltetok kezében lévo szakaszai jelentos profitot termelnek. A G7 korábbi számításai szerint több száz milliárdra teheto az a profit, amit az állam kienged a kezébol a szerzodések teljes idotartama alatt.

New Zealand
Az új-zélandi kormány csütörtökön bejelentette, hogy fejenként több száz dollárral támogat több mint kétmillió kisjövedelmu felnottet, így segítve oket az inflációval szemben.
Vagyis a csóró zélandiak fele támogatásra szoruló szegény ember. Olyan ez, mint a magyar szegényeknek osztott karácsonyi nyugdijprémium.

Euro no
A Hendal Intézet 2022 márciusában és áprilisában készült közvélemény-kutatása szerint, amelyben 805 embert kérdeztek meg, az állampolgárok 29,9 százaléka ért egyet azzal, hogy Horvátország felkészült az euró bevezetésére. Egyáltalán nem ért vele egyet 45,5 százalékuk, míg 24,7 százalékuk nem tud állást foglalni.
A déli országok eladósodottságáról még nem is beszéltek. Bár ez az új Rócsild hitel eléggé áttolta az EU-ra az adóssághegyet.

Egy Bogar naploja
Euro Dörner Csenge
GDP

Totälis ellenörzés
A bankärnép szeretné digitális alapokra helyezni a pénzforgalmat. Fizess telefonnal! S nem az a baj, hogy ettöl kezdve még azt is tudnák, mikor vettél egy fagylaltot, hanem az, hogy egy gombnyomással zárolni lehet anyagi eröforrásodat.

Aranyesö Brüsszelben
Vajon honnét a pénz? S mi a fedezete? Mert nyomtatni egyszerü, csak tovább nö az infláció. Bár ez a cél. Eltüntetni az adóssághegyeket inflációval.

Pénzesö
Minden osztrák kap az államtól legalább 100 ezer forintot, mert magas az infláció.
Ezért aztán még magasabb lesz az infláció.

Inflációs nyomás
Lassan elérjük a kivánt célt: Az infláció megeszi az adósságot. Aztán nem kell mindenféle ársapka a megfékezéséhez. Elég lesz, ha a kevésbé fontos üzemeket hagyják becsödölni. Aztán a munkanélküliség eliminálja a fizetöképes keresletet, s a spirál új irányt vesz. Persze, akinek hitele lesz, s munkanélkülivé válik, az bajba kerül. Viszik a szép lakását. Addig nyujtózkodj, ameddig a takaród ér!

Kényszerpályán
A Soros média tovább füti a poklot. Önbeteljesítö jóslatként egyre nagyobb inflációt és egyre magasabb béreket prognosztizálnak.

Liberális csusztatás
Vigyázat! Ätvernek! Nem egységes minimálbért akarnak, hanem lopakodó módon a brüsszeli irányítást kiterjeszteni.

Kata után
A kata átalakítás üzenete egyértelmu, a kormány politikai népszerutlenség felvállalásával is rendbe akarja rakni pénzügyeit. Csodálkoznék, ha a katátlanítást nem követnék további lépések
Legfájóbb és leghatásosabb lépés a munkanélküliség fokozása. Ha nincs fizetöképes kereslet, nincs áremelkedés. Nem az inflációval van baj, hiszen az tervszerüen jött, csak éppen elszabadult kicsit. Az adókerülö fájdalma. De miért lehettek ezek a magas keresetü emberek katásak? Ma már a napi több tizezret keresö vizvezeték szerelönél sem indokolt. Az élet megy tovább
A nép felismerte, hogy a kormánynak külsö nyomásra lépni kellett.

Csenge inflációja

Ärfolyam
A GKI Gazdaságkutató számításai szerint ha Magyarország nem jut hozzá az uniós forrásokhoz, az euró tartósan 430 forintba kerülhet.
Ha a nemeteknel 10 %-os az inflacio, a forint pedig 30 %-ot romlott az eurohoz, akkor nälunk 40 %-os infläcio van?

Paritäs dollär - euro.
Egy évvel ezelott az euró még majdnem 1,2 dollárt ért, azonban az amerikai jegybanki szigorba vetett nagyobb bizalom miatt folytatta az elmúlt évek száguldását, és pénteken már 1,005-nél tartott, a hétfoi európai korai kereskedésben pedig – amikor az amerikai piacok még zárva vannak – elérte a paritást, azaz egy euróért csak egy dollárt adtak.
Bankärjätek. Mivel nincs a pénzek mögött gazdasägi teljesitmény, minden valuta értéke penzügyi jäték.

Hihetetlen!
A mai kor kihívása ezért a szabályozott digitális pénzpiac megteremtése, melyhez elengedhetetlenek lesznek a kriptovaluták és a digitális jegybankpénzek.
A digitális pénz miatt a nép fog tiltakozni, miután valahol megnyomnak egy gombot, s valakinek elszáll a vagyona. A kriptovaluta ellen pedig a jegybankelnök tiltakozik majd, mint ellenörizhetetlen konkurense ellen.

Infláció dúl a nagyvilágban
Nem az USA-orosz háború miatt! Olyan hatalmas adósságot halmoztak fel az országok (PIGS, USA stb), amely visszafizethetetlenné vált. Fontossá vált eliminálni az adóssághegyeket. Erre a legjobb megoldás az infláció, amikor a kisemberekkel fizettetik ki mások adósságát. Mint emlékezünk, a háború még szóba sem került, már fellendültek az energiaárak.
Ugye, a búza ára már tavaly 50 %-ot emelkedett, pedig még a régi áron vásárolták a parasztok a mütrágyát. Ebböl a 100 Ft-os búzából készült a 280 Ft-os liszt, amiböl elöször 340 Ft lett a kenyér kilója, ami mára elérte a 700 Ft-ot. (100 % ÁREMELÉS) bár navigare necesse est, enni viszont muszáj. Már, ha nem akar valaki úgy járni, mint a cigány lova.
Persze, azért nem 100 % az infláció nálunk. Számos tétel csak 50 %-ot emelkedett. Söt, a ferrari és a faklumpa ára stagnált. Viszont a németeknél az infláció mértéke cca 13%, s a forint alig romlott az eurohoz viszonyítva. Ergo, nálunk is "hasonló" lehet helyzet.

Maszek bankos
Lefelé kerekíti az inflációt. A németek saját bevallás szerint 13%-os inflációnál tartanak, itt 7,9 % szerepel. Magyarországra 15,6 %-ot írnak, de érezzük, hogy 50 % felé tendál.

Hazugság
A magyarok kétharmada támogatja az eurót, többségük pedig elégedett az EU háborús válaszlépéseivel.
Ép eszü ember nem akar most eurot. Amikor csatlakoztunk, akkor jó lett volna. Most viszont inkább ki kellene lépni a gittegyletböl, nem jobban belemászni. A háborús támadásunk pedig egyenest debilitásra vall. A szankciók és az USA által gerjesztett egyéb inflációs nyomás miatt a mindennapi kenyerünk egy év alatt duplájára drágult. Igaz, a nyugdijak infláció követöek, csak nagyon messziröl követik.

Pénz nélkül
Lassan elfelejthetjük a készpénzt Magyarországon? Egyre több vásárlónak nyílik fel a szeme.
Nagyon nagy fokú bizalom kellene a pénzügyi rendszer iránt ahhoz hogy a bankjegyekröl leszokjon a nép. Mert a digitálisan tárolt vagyon egy gombnyomással elvehetö.

Egyik 19, a másik egy híján 20.
Bod Péter és Zsiday prognózisa. Péter Äkos (a Gábor rokona?) még nem látott ilyen gyors cserearány romlást. Bizonyára a magyar élelmiszer, aluminium iránt szünt meg az érdeklödés. A nyugati multiknak pedig csak összeszerelö üzem vagyunk. Ellenben a hadfelszerelés után hamarosan erös igény jön. S most épül 6 gyárunk. Zsiday nem akar forintgyengülést. Ejnye-bejnye! A gazdi New York-ban épp az inflációra játszik.

Euro
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. Feltuno volt, hogy az elmúlt idoszak forintgyengülése után többen is felvetették az euró bevezetésének szükségességét, sok vállalatvezeto is utalt arra, hogy a kiszámíthatatlanság a legrosszabb az üzlet szempontjából. Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Mit látott kis szemed?! A magyar vállalat forintot kap árujáért, s forintot is fizet a dolgozóinak. Miért lenne érdeke az átállás? A multik viszont euroban dolgoznak, csak a munkabér forint. S ha romlik a cserearány az euro-forint között, akkor egyre olcsóbb a munkabér. Irják, hogy rossz a forint instabil árfolyama. Mert a Soros baráti kör játszik vele. Meg kell szüntetni az általános átválthatóságot, s akkor majd a Sorosék másukkal játszanak. Mellesleg a jegybankunk keze is benne van a nagy ingadozásban. Mert, ha nö a forint iránti kereslet, akkor a felsö sávban kell adni, ha ránk akarják zúdítani a forint hegyüket, akkor az alsó sávba navigálni a forintot. S a Sorosék minden tranzakción veszítenek.

Szavazzuk meg!
A német parlament megszavazta, hogy Magyarország ne kapjon uniós pénzt.
Ott kell hagyni ezt a csürhét, amelyik a saját érdekeit sem képes felismerni!

Ätlagbér
A KSH 504 ezer forintra mérte a bruttó átlagbért.
Ha 4 emberé 300 btto és egy emberé 1,3 MFt btto, akkor ki is jön ez az ätlag. S vannak ilyen keresetek még a dolgozó rétegnél is. Lányomék alkudtak egy gázszerelövel, aki nem vállalta a számlás munkát, mert erre az évre már megvolt a 12 MFt bevétele papíron is.

Pénzromlás
Ne feledjük: Ha nő az infláció, akkor a nyugati vállalkozó úgy tud bért emelni, hogy a kiadása nem változik. Mert ő euroban gondolkodik.

Pénzhiány
A Rócsildok markában levö EP nem hagyja, hogy hazánk megkapja a neki járó pénzösszeget. Háború is van, a németekhez milliószámra érkeznek a menekültek, akiket el kell látni. Ukrajna is tartja a markát. Igy mi lettünk a mellözhetöek. Addig kötnek belénk, amig elutasíthatóvá nem válik a pénzátutalás.

Pénzrontás
Feljelenti az MSZP Matolcsy Györgyöt a forint árfolyamának rontása miatt.
Hát nem Matolcsy szabja meg a forint árfolyamát?!

Politika
Nyitólap