Nyugdíjasok 3

Lejtmenet
Akinek megállapítják a nyugdíját, az rákerül egy „relatív szegénységi csúszdára”, onnantól fogva az o nyugdíja csak a kötelezo, inflációs mértékkel emelkedik, miközben az átlagkeresetek háromszor-négyszer gyorsabban nőnek.

Ugye, az átlag infláció elfedi azt a tényt, hogy az élelmiszer árak sokkal gyorsabban nőnek, s az átlag nyugdijas járadéka tetemes részét megeszi. S nem nyugdijas inflációról kell beszélni, hanem 200 ezer alatti egy főre eső jövedelemről és 200 ezer felettiről. Mert nem azonos a bevásárló kosár a különböző jövedelmi szinteknél. S a legkisebb teljes nyugdijnak is el kellene érni a létminimumot, s a magas nyugdijasnak sem kellene odaadni évente egy ferrari árát.

A lejtmenet oka

Ugye, a nyugdijak évi 2-3 %-kal emelkedtek az utóbbi években, az aktiv keresetek pedig évi 10 %-kal.. Az árak viszont a fizetőképes kereslethez igazodtak, vagyis nagyon megemelkedtek. Csak a járulékemelkedésből fakadó többlet lett kiosztva a nyugállományban levők között.

Magyar nyugdijrendszerek

1.) Jelenleg a megállapított nyugdijakat minden évben az általános magyar infláció mértékében emelik. Ezt durván kikalkulálhatja minden ember a forint-euro árfolyam változásához hozzáadva az euro inflációját. Momentán ez 5 %. Sajna, csak egy Ätlag János van. A milliónyi többi rosszabbul, ill. jobban jár nála a bevásárló kosara tartalma szerint. A kis vagy közepes nyugdijak reálértéke 5 év alatt megfeleződik.

2.) Svájci indexálás: Csak a nyugdijak felénél veszi alapul az inflációt. A másik felénél az aktivak keresetnövekedéséhez igazodik. Egy fokkal jobb az előző típusnál. Itt a nyugdijak csak 10 év után feleződnek meg.

3.) Az együtt sírunk, együtt nevetünk elv. Itt a nyugdijemelés azonos az aktívak előző évi átlag bérnövekedésével. Nincs elszegényedés, de ez a legdrágább rendszer.

Na, de miböl ?

Ugye, 10 % járulék mellett a 3-as tip. rsz-nél 7 aktív tart el 1 nyugdijast. Ma 2 aktiv jut 1 nyugállományban levőre. Ergo fél millió öreg maradhatna életben, ha a járulékokból kellene pusztán nyugdijat fizetni.. Ekkora népirtás elképzelhetetlen. A dolgozók száma sem növelhető. Igaz, lehetne importálni Afrika őserdejéből "munkásokat", de ki fizeti ki az ő nyugdijukat ?
A 2. tip. rsz esetén 5 aktiv elég egy nyugdijas eltartásához. Vagy az állam más forrásokból von el a járulékok totál összegének 1,5-szeresét kitevő nyugdijtömeget.
Ma, az 1-es tip rsz-nél az állam a befizetések másfél szeresét teszi hozzá egyéb forrásból. Vagyis, aki magasabb nyugdijat akar, az jelölje meg annak forrását is !
Lehetne elvenni a csókosok 2 milliós nyugdijából, de az 2 millió nyugdijasra elosztva 1 Ft-ot lendítene fejenként. A korhatár emelése elkerülhetetlennek látszik. Persze, 70 éves tetőfedőt felzavarni a magasba, vagy 70 éves rendőrt kiküldeni birkózni a bünözőkkel elég marhaság lenne. Vagy egy szenilis bírót engedni ítélkezni... Ahogy romlik az ember szellemi, fizikai állapota, egyre egyszerübb feladattal kellene ellátni. A népirtásnak csak ez lehet az alternatívája. Az utolsó évekhez azért szükséges lehet egy létminimum nyugdij minden embernek, amihez minden dolgozó ugyanakkora összeggel járulna hozzá. Aki tud, az gondoskodjon magának plusz ellátmányról pl egy magánbiztosítónál.

A 13. havi nyugdij (8%-os egyszeri emelés) nem alkotmányos jog. Bármely kormány egy tollvonással eltörölheti, mint ezt 12 éve meg is tették. Mint a kutya vacsorája... S ne feledjük: a 2 millió öregségisen felül még 500 000 egyéb eltartottja is van az államnak, a 2 millió segélyen élö már hab a tortán.

Igy gondoltad? kedves szántó-vetö...
Ugye, a gyermektelenek nyugdiját meg kellene emelni, mert ök nem számíthatnak szülötartásra. Ellenben a sok gyereket felnevelök csak visszakapnak valamit a gyermekbe fektetett pénzböl, energiából. Bogárkám! Már ma is csak a csókos embereknek van elfogadható nyugdija, mert az állam nem tud 100 000 Ft nál többet hozzátenni a 60 000 Ft járulékhoz, hogy a 160 000 Ft átlagnyugdij kijöjjön.

Hiába a pofapénz, minden hülyét nem lehet megvenni pár tizezer forinttal. Jövöre rezegni fog a léc!

Szebb jövöt!
Az OECD javaslatai a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban
A törvényes nyugdíjkorhatár 65 évre történo folyamatos emelésének befejezése 2022-ig, ezt követoen a nyugdíjkorhatár várható élettartam növekedéséhez kötése
Állami alapnyugdíj bevezetése, hogy minden nyugdíjas számára biztosítsanak egy minimumjövedelmet.
Egy egységes, 2 százalék körüli nyugdíjjárulék bevezetése
Rugalmas nyugdíjazás bevezetése, biztosításmatematikai szempontból semleges, éves, körülbelül 6 százalékos nyugdíjemelések és -csökkentések szimmetrikus rendszerével.
A harmadik pillérbe tartozó önkéntes nyugdíjpénztárakban való részvétel ösztönzése.
Mi lenne az alapnyugdij "alapja"? Mire elég 2% járadék? Szimmetrikus!? 100 Ft. 6% emelés 106 Ft. 6% csökkentés 99,54 Ft. Vagyis minden csökkentés nagyobb, mint az emelések. S ki tud ma félretenni pénzt?

Viszonyítás
Az átlagos életszínvonal biztosításához fejenként 136 ezer forintot tartottak elegendonek a magyarok a KSH friss felmérése szerint, 4,5 százalékkal többet, mint a járvány elott. A gyerekteleneknek 166 ezer forint kell, a legalább három gyereket neveloknek viszont 81 ezer forint fejenként, havonta
Ha az átlagkereset 440 000 Ft a KSH szerint az átlagnyugdij pedig 168000 Ft, akkor hogyan jön ki a 136000 Ft átlagos életszinvonalként ?

Az élelem bére
24.03.2021 — 17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek,; 28 981-en 28 500 és 49 ... vagyis a nyugdíjasok 70%-a 150.000 Ft nyugdíjat sem kap.
2020-ban az átlagnyugdíj összege 142.000 Ft volt, azonban ezt az átlagot jelentosen felhúzza a kisszámú, rendkívül magas ellátásban részesülo nyugdíjas: a kétmillióból körülbelül 36 ezren kapnak 350.000 forintnál magasabb nyugdíjat, 32 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot. Ez azt jelenti, hogy pontosan a nyugdíjasok fele kevesebbet, felük pedig többet kap havi 127.000 Ft-nál.

A Magyar Államkincstár adatai szerint:
•17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek,
•28 981-en 28 500 és 49 999 forint között,
•532 803-an 50 ezer és 99 999 között,
•809 879-en 100 ezer és 149 999 között,
•373 958-an 150 ezer és 199 999 között,
•220 301-en 200 ezer és 299 999 forint között,
•31 762-en 300 ezer és 399 999 között,
•4998-an 400 ezer és 499 999 között,
•1373-an 500 ezer és 999 999 között,
•23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak,
•9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek.
Természetesen a nagyon alacsony nyugdijak résznyugdijak. Vagyis az illetö nem dolgozott 25 évet le minimálbéren sem. A normális minimál nyugdij a minimálbér 66 %-a.

Mások javasolták
Jakab, a kisnyilasból ávóssá avanzsált 2 milliós jövedelmü
Nagyon szegény ember, aki még ígérni sem tud. Jakab visszaállítaná a svájci indexálást. Fedezete ? 1928 óta van hazánkban nyugdijbiztosítás, de csak a háború után lett általános.

Svájci bicska
5% GDP növekedés felett volt a klasszikus svájci indexálás (50-50 %).

Afelosztó-kirovó rendszer taglalásánál megfeledkeztem a munkáltató által befizetett összegről. Igy jóval kevesebb eltartó aktív kell, mint amivel én számoltam. Már 3 aktív dolgozó eltarthat egy nyugdijast.

Szolgálati idő

Dolgozz, nyugger! Már 1000 Ft alatt szinte nincs is órabér. Mondjuk, a vizvezeték szerelö fél órás munkáért 10 000 Ft-ot kért tölem. De a nyugdijasok közül az tud munkába állni, aki nem hajtotta le magát aktiv korában. Végiglógta az életét mint csókos ember, s még nyugdijasként is ő jár jól.

Szülötartás
"Magyarország Alaptörvénye (a Kínai Népköztársaság Alkotmányából átvéve) elrendelte, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni."
De ha valakinek nincs gyermeke? Róla ki gondoskodik?

A szülö gondozása esetén a gyermek nem tud munkát vállalni. Akkor miböl élnek? Valahogy újra kellene gondolni a szociális ellátás ügyét.

A nagylétszámú korosztályoknál az év elhalálozás is magas. Vagyis folyamatosan csökken a nyugdijas létszám a covid nélkül is. Ma 2 aktivnak és munkáltatójuknak kell eltartani 1 nyugdijast. 4 x 10% a bruttoból számítva. Vagyis 400 000 átlag bruttoval számolva 160 000 Ft átlagnyugdijra elég a befizetés. Egyéb adóforintok nem kellenek.

Lesz nyugdij?
Az X generáció félti jövöjét. Persze, azt a jövöt meg is kellene érni élve...
A megállapított nyugdij reálértéke folyamatosan csökken. A svájci indxálás esetében is. Aki nem tud elég gyorsan meghalni, az elszegényedik. S hiába lopott fiatal korában sokat! A pénze elinflálódik. S ha befektet, abból ügyes emberek kiforgatják, ha nem vigyáz rá senki. Ugye, hogy kell az óvó gyermek?

Összeomlás
"A két közgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy a népesség elöregedésének és a nyugdíjban részesülők számának növekedése miatt annak a politikai kockázata is megjelenik, hogy a nyugdíjrendszer eredményeivel elégedetlen idosek reformellenes választói koalíciókat kezdenek alkotni, és még nagyobb nyomást gyakorolnak az államháztartásra a szociális transzferekre fordított magasabb kiadások formájában."
Minden nyugdijas 4 milliós nyugdijat szeretne. Nehezen barátkoznak a minimálbér nyugdijával, ami csak tovább csökken az évek múltával. A népesség elöregszik. Nálunk is több tizezer öreggel több megy el, mint ahány gyermek születik. (Most a legnehezebb, mert a Ratko gyerekek nyugdijba vonultak. S amig a virus el nem viszi őket... Heti elhunytak száma 2-4 000 fö. 130000 évi halott, 90000 gyermek évi születés. Ez nem az elöregedés, hanem a népességcsökkenés jele. Csak ne a zsenik kárára menjen!)

Nyugdijban
A jelenlegi nyugdij rendszer szerint sem törvényszerü az elszegényedés! Csak az inflációt kellene reálisan számolni. A különböző társadalmi rétegek bevásárló kosara szerint mérve az inflációt. Mert ma, a bolti kártyák világában ismert, hogy melyik réteg mire és mennyit költ.

Aranyeső az éhezőknek
Három okból is jelentos emelkedést érhetnek el az idén a magyar nyugdíjak. Az inflációs kompenzáció, a nagyobb növekedés miatt járó nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj visszaépítése miatt a nyugdíjak átlagos emelkedése az idei év végére, 2021 decemberére elérheti a 9-10 százalékot

A nyugdijas parlament szocialista tagozata
fél az esetleges fidesz sikertől. Persze, kellene a százalékos rendezés, de csak 2023-ban! Most tüzoltás kell, mert elszálltak az árak! De nagyon.

Kontrasztként az aktívak
A sportfoglalkozásúak is a rendszer legmegbecsültebb tagjai közé tartoznak bruttó 1,3 milliós átlagkeresetükkel. Egy mentotiszt 633 ezer forintot, egy szakorvos bruttó 959 ezret keres. (A median nyugdij 136 000 Ft)

Betli
Nincs nyugdijas infláció! Csak a különböző keresetüeket másképpen érinti a pénz elértéktelenedése. Ugye, a kisember az élelmiszer, rezsi és gyógyszerárakat érzi meg nagyon. A középosztály a luxuscikkek áremelkedését. A gazdagok pedig a tőzsdei veszteségeket.
A kimagasló nyugdijprémium a kisembereken segít. A havi sokszázezres nyugdijasnak csak zsebpénz.
A fiatalokat a házépítésnél lehet megszorongatni. Az öregek koporsóra spórolnak.
Az általános infláció becslésem szerint cca 5 %. De a kisemberek vásárlói kosara kétszámjegyü inflációt mutat. Tessék megnézni a zöldség és gyümölcsárakat! Pékáru, marha- és csirkehús, étolaj, zsír..

Baj van
Nagy a szegénység hazánkban! Ha az én átlagon felüli nyugdijamnál hónap végén sokadika van, akkor a kisnyugdijasnál már a nyugdijfizetés másnapján sokadika lehet. Nagyon elszaladt a ló a nagykeresetü politikusainkkal! Nem látják a nyomort.

Az elszegényedést nem a nyugdijrendszer hibája okozza! Csak a helytelenül számolt infláció.

Kevés lesz a nyugdijemelés!
Ha árstop helyett további 100-os áremelések lesznek.. Mellesleg azt hittem, szerzödésünk van az oroszokkal, s nem a világpiacon vesszük a gázt.

Ärlap
Aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerzodés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát - jelentette be a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfon Budapesten.


Népbutítók
Vajon mi a fenét akarnak a ballibesek a 28 500 Ft-tal !? Ez lényegében nem nyugdijminimum, hiszen a minimálbér cca 66 %-a a legkisebb teljes jogú nyugdij. Ennél kevesebbet csak a résznyugdijasok kapnak, akik nem dolgoztak min. 20 évet napi 8 órában. Inkább egy komolyabb nyugdíjemelésért kiabálnának! Melleseg a résznyugdij lehet kevesebb is 28 500 Ft-nál.
Smukk Erzsébet szereptéveztésben van! A pénzek újraosztása a kormány feladata. Nyerjen választást, aztán eldöntheti, hogy kinek kell emelni kinek a rovására!

Ätlagember
Augusztusban a teljes munkaidoben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 426 500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt, egyaránt 8,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
A median nyugdij 136 000 Ft. (Benne a 2 milliós és a havi 5 000 Ft-os is.)

Kreténék dolgoznak
"A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján ismertetett pontrendszer úgy módosítaná a rendszert, hogy a nyugdíj összege, sot a nyugdíjkorhatár is függjön a felnevelt gyermekek számától."
Talán arra gondolnak, hogy a szülötartás következtében a sok gyereket nevelöket úgyis eltartják a gyermekeik, mig a gyermekteleneken csak az állam tud segíteni? S egyenlöséget tennének a kimagasló teljesítményt nyujtó gyermekek szülei é a rablógyilkosok szülei közé? S mikor érjük el, hogy a nyugdijas minimálbéres is megkapja a létminimum összegét? (Amit a résznyugdijas nem kaphat meg. Most már csak a fizetös egészségügy hiányzik, s önként megyünk a méregvakcináért.

Létminimum?
Olcsóbb az élelmiszer Ausztriában? Maga szerint mi a véleményem 90 ezer forintos nyugdíjjal?
Oltasd be magad, pajtás! Rövidebb ideig szenvedsz!

Félrevezetik az embereket az "öngondoskodás" maszlaggal! Egyrészt nincs megtakarítható pénze a legtöbb magyarnak. A csókosnak lenne, de nem akarja, hogy elvigye az infláció. A befektetés jónak tünne, de abból meg ügyes emberek kiforgatják a magatehetetlenné váló öreget. A legjobb a társadalom eltartására bízni magunkat!
Megöregedni egyedül
A 86 éves Ennio Di Lalla 23 napig volt távol otthonától egészségügyi panaszai miatt, és mikor hazaért azt látta, hogy 4 roma származású no elfoglalta a lakását. Úgy éltek benne, mintha az övék lett volna, a zárat is lecserélték.

A szagértö
"A nyugdíjszakérto szerint, viszont ez nem elegendo, mert amíg a nyugdíjak kizárólag az infláció mértékét követik, és nem veszik figyelembe a nemzetgazdasági átlagkeresetek növekedését, addig jelentos változás nem várható."
Nem is kell figyelembe venni! Az átlagkeresetek növekedését szinkronban követi az infláció. Ellenben az infláció számításnál a kiskeresetüek fogyasztási szokásait kéne nézni.

Nyosz-nyosz
Egyforma pénzt minden nyugdijasnak! Egyforma pénzt minden aktívnak!

Ätlagkereset Magyarországon
A teljes munkaidoben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100 forint, míg a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagfizetés 284 700 forint volt 2021 szeptemberében. Mindkét adat 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit
Ätlagnyugdij Magyarországon
Számszeruen: míg a nettó átlagbér 268 405 forintra emelkedett, addig az átlagos magyar nyugdíj összege mindössze 142 114 forint.

Szegénység
Az MSZP szerint nőtt a nyugdijasok elszegényedése. Nagy hír. Ezt mindenki tudja. A fidesz is. Sok a nyugdijas, de majd a pandemia segít.

További segítség, hogy lassan elmegy a Ratko generáció, s csökken az öregek száma. Ne feledjük, a rendszerváltás idején drasztikusan csökkent a gyermeklétszäm, s ennek már 30 éve. Vagyis csak 35 nehéz év vár a nyugdijasokra, s aztán beáll az egyensúly.

Infláció 2022
Miniszterelnök úr most jelentette be a Parlamentben, hogy év elejétol 5 százalékkal emeljük meg a nyugdíjakat a korábban tervezett 3 százalék helyett.
Ez nagyszerü hír. Most emelték a papírfélék árát, a kenyérét, a tejét 10 %-os mértékben átlag. Viszont a karácsonyi játékokat 25 %-kal leárazták, mert már nem volt rá fizetőképes kereslet. Mert a kenyeret meg kell venni, ha drága is, de az a büdös kölök játszon azzal, amit a természet adott neki!

Aki bírja..
A kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, valamint kormánybiztosok és miniszteri biztosok bértömege szinte pontosan megduplázódott 2018 és 2020 között. (A nyugdijak 10 %-kal emelkedtek.)

Pénz az ablakban?
A koronavírus +2 % nyugdijas fogyást hozott, de a 13. havi nyugdij 8 % többletkiadással járt. Persze, a horrorisztikus bérkiáramlás és az infláció okozta ÁFA bevétel növekedés kompenzál.

Amitöl félhettünk
Már megindult a csendes uszítás a nyugdijasok ellen. Ugye, 13. havi nyugdij, meg 14. havinak megfelelő eyéb juttatásból dőzsöl az átlagnyugdijasok hada. Az, hogy a nyugdijból már nem lehet megélni, ilyenkor elsikkad. S a pandémia is csak 37000 öreget vitt el a 2 millióból. Több orvost kellett volna kiengedni az EU-ba, aztán az ellátatlanság jobban megritkította volna az öreg sereget. Na, de majd a neoliberálisok fizetős egészségügye segít.

Dőzsölő nyugdijasok
Élnek, mint hal a vizben. Megkérdezte már valaki a szennyezett óceánok halaitól, hogyan is élnek? (A karácsonyi játékvásár már az ünnepek elött 30 %-os leárazásra kényszerült.)

Vita a kötelezö eutanáziáról
Megy a harc Rócsild talpnyalói és a visszafogottabbak között, hogy parancsra eltegyék-e láb alól az öregeket ? Mert a kötelezö vakcinával csak erre mehet ki a játék. Ugyanis a vakcina a járványt nem állítja meg. Lásd a kórházak tele vannak oltatlan beoltottakkal. Nincs virusstop akkor sem, ha nem mesterségesen terjesztik. Az oltás csak annyit ér, hogy ideiglenesen csökkenti az elhalálozások számát.
Beoltottak: Megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is! (Te akartad, George Dandin.)
Oltatlanok: Természetes halállal szeretnénk meghalni.

Elégedettség
"•A teljes jogú nyugdíjminimum érje el a mindenkori nettó minimálbér (mai keretek között számított) 50 százalékát, és kerüljön sor a méltányosság alapú nyugdíjkeret megduplázására, valamint a létminimum alatti nyugdíjak is nagyobb mértékben nojenek a magas összegu nyugdíjakhoz mérten."
Szenilitás? Ma a teljes joggal nyugdijba menök ellátása cca a minimálbér 66 %-a. Vagyis közelít a 100 ezerhez. Persze, a résznyugdíjak ennél sokkal alacsonyabbak is lehetnek. S a fizikai létminimumot a legalacsonyabb ellátásnak is el kellene érnie.
Viszont az ellehetetlenülés megakadályozása végett az alacsony nyugdíjakat magasabbként kellene indítani, a magasakat alacsonybban. Mert a milliós közellátás nevetséges az 50 ezer forintos mellett. Aki olyan jól keresett, annak bizonyára vannak egyéb megtakarításai is.


Ahol a part szakad
"Küszöbön a nyugdíjkatasztrófa: 367 ezer idos magyar kerülhet a tönk szélére"
Csatlakozva a már ott levö 1 millióhoz. Ätlagon felüli nyugdijamnál hónap végén sokadika van. Akkor az átlagnyugdijas már hónap elején sokadikát lát ? Ugye, a minimálbér nyugdijának fedezni kellene a létminimumot. S akkor még szót sem ejtettünk az önhibájukon kivül munkanélküliek sorsáról. S tán a hibásaknak sem kellene kivándorolni Németországba hajléktalannak. S még van olyan idióta, aki gazdasági menekülteket akar beengedni. (Gondolja, lopott ö annyit, hogy akkor sem fog éhezni..) S a tavalyi 17 %-os infláció után idén 30 % igérkezik.

Kovid
"A miniszter elmondta, hogy az omikron okozta hullám január 1-je és május 1-je között várható; a járványhullám csúcsán pedig még a 13 ezret is meghaladhatja a fertozöttek száma, a napi kórházi betegszám elérheti a kilencezret. Kásler Miklós hangsúlyozta ugyanakkor: ezek a számok akkor lehetnek, ha nem jön egy újabb mutáns, illetve nem no az átoltottság."
Mint láthattuk, Izraelben már a 4. oltást kapja a nép. Bizonyára nincs is már járvány. Lám, érdemes akár havonta újraoltatni az embereket!

Halhatatlanok
Ha a mostani 35-40-es korosztály nyugdíjba vonul majd, a korfa sokkal ijesztobb képet mutat. Nézzünk meg egy elorejelzést 2050-re.
Évente 40000 fövel több hal meg, mint ahányan születnek. S a nagy létszámú Ratko gyerekek már nyugdijban vannak (70 évesek).

1981 óta többen halnak meg, mint ahányan születnek. S naponta300-400 fö hal meg normál állapotok között. (Influenzás, kovidos idökben 400-550 fö távozik közülünk naponta.)

Területi eloszlás
2022-ben összesen 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ezáltal 7 886 forinttal 165 610 forintra nott az átlagos öregségi járulék, miközben a minimálbér közel 20 százalékkal erosödött január elsejétol, a bruttó 200 ezer forintos kereset nettója is 133 ezer forintra duzzadt.
A KSH 2021. januári adataival számolva a legmagasabb az ellátások átlaga Budapesten, az idei emelés után 181 875 forint. A fovárosi értéktol jócskán leszakadva következik Fejér megye, ahol átlagosan 156 522 forintot kapnak az érintettek, a dobogó harmadik fokára pedig Pest megye került 155 259 forinttal

Az 5 %-os emelés és a 8,5%-os 13. havi nyugdij együttesen 13,5%-os emelést jelent, amekkora emelést még nem látott a nyugdijas világ. Kár, hogy a 30 %-os infláció belerondít. (élelmiszerárak!)

Dobrev Klára párt
A svájci bicskában gondolkodik. Megjegyzem, azzal is szegényedne folyamatosan a nyugdijas réteg, legfeljebb valamivel mérsékeltebben. A jelenlegi nyugdijrendszer jó lenne, csak az inflációt kellene helyesen számolni. Mert az infláció más és más az eltérö jövedelmü emberek esetén. A kisnyugdijasnál csak az élelmszerár és a rezsi számít kiadásnak. Persze, ha eltérö inflációt számolunk, akkor az emelés százaléka is eltér, ami torzítja a nyugdijakat. Az igazán helyes nyugdijrendszer az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elv. Csak ehhez a jelen szabályok mellett minden nyugdijashoz 3 aktiv kell.

A kisnyugdijas nem halhatatlan.
Vagyis a régen megállapitott - s ezért lecsökkent - nyugdijakból élök lassan visszatérnek teremtöjükhöz. Helyükbe a viszonylag magas nyugdijjal rendelkezö friss nyugdijasok lépnek. Tessék belegondolni, hogy a mostani szuperkeresetü (600000 - 1 millió) aktivak elérik a nyugdijkorhatárt. Micsoda új aktiv keresetek kellenek ezek ellátásához.

Nyugiban
A nyugdijasok helyzete a pandémiával látványosan romlott. Persze, a nemzeti torta újraelosztása is tragikus, valamint az aktívak évek óta messze nagyobb bevétel növekedést könyvelhetnek el, ami az árollónál nagyon látványos. Persze, amelyik nyugdijasnak lehetösége van némi plusz keresetre (fekete munka, vagyontárgy bérbeadása stb), annak jobbak a megelégedettségi mutatói.

Magyar átlagkeresetek
2021 decemberében a teljes munkaidoben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327 700 forint volt, mindketto 9,7%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.
Ätlagnyugdij
Több mint 10 ezer forinttal, 165,7 ezer forintra emelkedik jövo januárra az átlagnyugdíj. 2021 elején 150,5 ezernél tartott az átlag.
Mint látjuk, az átlagnyugdij a fele az átlagbérnek az egészséges 66 % helyett. Viszont az árak a fizetöképes keresletet követik. Ezért egyre több nyugdijas kerül mélyszegénységbe. S még ennél is tragikusabb az elszabaduló infláció, amely a szegényeket gyötri meg legjobban. Már csak egy háború hiányozna...

Hol élsz !?
Kretének (gazemberek?) állandóan az öngondoskodást feszegetik. Ugye, valahol csókos állásban voltak, s nem ismerték a munkanélküliség és a minimálbér fogalmát. Nem tudják, hogy az átlagos magyar örül, ha fedezi jövedelme a havi kiadásokat. Nem viccböl nincs fél Magyarországnak banki megtakarítása. A nagy keresetüek pedig ma is rendelkeznek megtakarítással, de még a nyugdijuk is szuper lesz. Na, ezért (is) kell a nyugdijrendszert átalakítani.

85-ös IQ alatt
úgy módosítaná a rendszert, hogy a nyugdíj összege, sot a nyugdíjkorhatár is függjön a felnevelt gyermekek számától.
Ugye, a sok gyerek csak ad valami harapnivalót felnevelöjének. De mi lesz a gyermektelenekkel ? S nem mindegy, hogy a gyermek a társadalom terhe lett, vagy elömozdítója. Továbbá mennyire segítené ez elö a nyugdijasok ellátását ?Banyár József, a Corvinus Egyetem tanárának tudnia kell, hogy a rendszerváltás kezdete óta fogy a népességünk. S a nyugdij kapcsán elöször az ollót kellene zárni, mert a magas nyugdijas jól keresett, lehetösége volt vagyont gyüjteni, amit öreg korában felhasznál. Az emlegetett gyermeknevelési költségeket a babavárótól a gyesen át a családi pótlékig ma is állják - a gyermektelenek is adójukkal. De tán nem kellene milliós nyugdijat fizetni. Öregeknek való munkahelyeket kellene kreálni a sérültekhez hasonlóan. Propagálni a 3 generáció együttélését, mert gazdaságosabb, mint az elkülönülés. Kitolni a nyugdijas kort ameddig az egészség engedi. (szellemi, fizikai)

Valorizáció
az 1950-ben szerzett fizetésekre 447,153-as (!) szorzó vonatkozik, az 1980-as kereseteknél pedig 77,497 a szorzó értéke, míg a 2000-esnél 5,25. Majd például a 2010-es nettó bérek esetében ez az érték 2,202. Az öt legutolsó évben pedig: 2016-ra 1,67-es, 2017-re 1,478-as, a 2018-ra 1,328-as, 2019-re 1,192-es, 2020-ra pedig 1,087-es szorzó vonatkozik.

A hülyék nem fogynak
"A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján ismertetett pontrendszer úgy módosítaná a rendszert, hogy a nyugdíj összege, sot a nyugdíjkorhatár is függjön a felnevelt gyermekek számától."
Egyrészt kevés a nyugdijpénz, de a közgazda? még ebböl is elvenne a nagycsaládosok számára.
Ugye, a sok gyermeket nevelö kapta a GYES, GYED, szülési szabadság, babaváró hitel, családi pótlék, családi adókedvezmény stb támogatást a gyermektelen adófizetöktöl. A sok felnevelt gyerek könnyebben tartja el szüleit, mint a kevés gyerek. Vagy az eltartó nélkül maradó gyermektelen.
Aztán nem mindegy, hogy valaki börtöntöltelékeket nevelt fel (napi 8000 Ft eltartás az államtól) avagy napi sok órában dolgzó embert neveltek, akik törvényeink értelmében támogatni kötelesek öreg szüleiket.


Egyenlöre jobb variáció nincs, mint a nyugdijolló csökkentése (milliós nyugdijak!), valamint a nyugdijkorhatár emelése.
Ha ez kevés, akkor nyugdijba csak egészségügyi okokból mehet valaki. Munka mindhalálig.

Mindennek van határa - kivéve az emberi butaság
Infláció idején nyugdijra pénzt gyüjteni döreség. Vegyünk példát a Soros csapat mediájától! Vásároljon! Vásároljon! Jövöre drágább lesz. Önbeteljesítö jóslat.

A hülyék nem pihennek
Ma sincs elég pénz a nyugdijakra, erre még külön juttatást akarnak a sok börtöntölteléket felnevelök számára.
"A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján ismertetett pontrendszer úgy módosítaná a rendszert, hogy a nyugdíj összege, sot a nyugdíjkorhatár is függjön a felnevelt gyermekek számától."
Mi, nyugdijasok viszont a 30 %-os inflációval lépést tartó nyugdijemelést szeretnénk. A Corvinus ostoba tanárai nem értik, milyen nehéz 150 EFt nyugdijból megélni.

Nem igaz, guru!
"2010 elott hosszú ideig a svájci indexálás szerint emelték a nyugdíjakat, vagyis fele-fele arányban kalkuláltak a várható országos nettó keresetnövekedéssel és az inflációval. Ez azonban 2010-ben már fenntarthatatlanul drága megoldásnak bizonyult, pedig ezzel részben nyilván meg lehetett elozni a nyugdíjak értékének leszakadását az aktív korúak keresetétol."
A nyugdijasok lecsúszását csak az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elv gátolja meg. Persze, az még a ballib svájci indexálásánál is drágább.
A mai rendszer is tökéletes lenne, ha az inflációt reálisan számolnák. Vagyis a nyugdijasok speciális fogyasztói kosarát néznék. Rezsi, élelmiszer, gyógyszer árváltozás, mert az átlag nyugdij erre megy el.


Emelik a nyugdijat
A kormány döntött a nyugdíjak emelésérol is. A jelenlegi elorejelzések szerint 8,9 százalékos lehet az éves infláció, amely jelentosen magasabb, mint az év eleji 5 százalékos. Mivel az eltérés jelentos, 3,9 százalékos emelés jön július elejétol.
Ez valamit lefarag a több 10 %-os inflációból. Mindig mondtam, hogy nem a svájci indexálás hiányzik, hanem a helyes inflációszámítás! Mert az átlag nyugdijas nem 9 %-os inflációt érzékel. Még csak nem is a dupláját...

Emelik a nyugdijakat 3,9 %-kal nyáron.
Ugye, az áremelések már olyan mértéküek lettek, hogy se sírni, se nevetni. Az átlagnyugdij (161 EFt) már nem fedezi a létminimumot. S vannak fele ekkora nyugdijat élvezök is. Most az átlagnyugdijas fog kapni havi 6300 Ft emelést (a 80 EFt nyugdijas értelem szerüen a felét) valamint egy összegben az elsü 6 havit. A magas nyugdijakkal nem érdemes foglalkozni, mert azok nem élelemre költik a pénzük nagy részét. Ráadásul jól kerestek anno, akadhat némi megtakarítás is náluk otthon.
Ez az emelés nem fedezi az eddigi áremeléseket sem, de év végéig még 20 % élelmiszer ár emelést prognosztizálnak, a 3,9 %-kal? szemben. De a bajokat mindig a kisemberrel fizettetik meg. A gazdag a háborúk során sokszor még gazdagabb lett.

A jobboldal is hülyül.
Bencsik János független országgyulési képviselo a felnevelt gyermekek számát és iskolai végzettségét figyelembe vevo szüloi nyugdíj bevezetését kezdeményezi az újonnan alakuló parlamentben.
Ezek a gyermekek nem tudják támogatni öreg szüleiket ?! Kár volt világra hozni öket! A gyermekteleneket ki támogatja? S ki ad akkora nyugdijat a mostani semmi helyett, amiböl a nyugdijas minimálbéres is a létminimum felett élhet?

Kompenzáció
Az ez évi nyugdijasok fizetik a megemelt árakat, de nem kapnak kompenzációt. Valóban. De "szuper" nyugdijat kapnak, miközben a nyugdijasok elszegényedése öket még nem érinti. Emlékezzünk az elmúlt évek 2-3 %-os nyugdijemelésére, miközben 5-20 %-os béremelések voltak! Minden évben.

Még kér a nép
a nyugdíjakat és nyugdíjszeru ellátásokat júliustól 5 százalékkal emeljék, a havi 160 ezer forintnál kevesebb pénzbol élo idoseknek pedig járjon további 3 százalék kiegészíto emelés.

Aki hülye, haljon meg!
A 70-es, 80-as években nem ezért a mai Nyugatért lelkesedtünk. A mai Nyugat egy önmaga paródiájává lett, orült, öngyilkos, sátánista rituálé. Atyaég! Hát milyen világ az, ahol a mindennapok része lehet a családok gyalázása, a gyermektelenség népszerusítése, emberpalánták elpusztításának („abortusz”) reklámozása? Micsoda ferto az, ahol perverz elmebetegek kisgyermekeket akarnak hormonkezelésre, „nemátalakításra” rábeszélni? Ahol a normalitást sarokba állítják, a betegest, a deviánst meg piedesztálra emelik? Megmondom: menthetetlenül torz, pusztulásra érett világ, amelyet Hegyeshalomnál meg kell állítani. Ha másként nem megy, akkor egy új vasfüggönnyel.

Elmegy a kútágas marad csak a kútja. Meg híres Werböczy úri pereputtya.
Korábban kellett volna megnézni, hova is akarunk csatlakozni!

Az élet iskolája
Immár beépült a köztudatba, hogy a társadalom elöregedése miatt jelentosen csökkenhet a most középkorú generációk életszínvonala, amikor a jövoben nyugdíjba vonulnak. Emiatt a fejlett világban sok százmillión - és egyre növekvo számban - vannak olyanok, akik megtakarítási kényszerbe kerültek. De valóban az öngondoskodás jelenti az abszolút gyógyírt a nyugdíjrendszerek bajaira?
Ugye lehet neked öreg korodra bármennyi pénzed, ha nem lesz, aki elöteremtse a pénz fedezetét. Vagyis kevés lesz a munkás. Vagy sok lesz az eszkimó s kevés a fóka. Feladat: automatizálás, népességcsökkentés, nyugdijkorhatár kitolása.

Nyugi
Ebben arra jutottak, hogy nemcsak a továbbdolgozást utasítják el sokan, minden negyedik magyar egyenesen korai nyugdíjazásról álmodik.
`lmodik a nyomor. Ugye, a kezdö nyugdij relative magas. Mire odáig csökken a nyugdij, hogy nem lehet belöle megélni, már nem lesz munkaképes a nyugdijas. Vagyis alacsonyabb kezdönyugdij kellene nagyobb vásárlóerö fenntartással. Értsd magasabb évi nyugdijemelés kellene, ami valóban fedezi az inflációt. A nyugdijba vonuló visszariadna a hirtelen életszinvonal csökkenéstöl, s nyugdij helyett/mellett is dolgozna.

Csak ennyire futotta?
A javaslatok között szerepel, hogy akinek több gyermeke született, az meghatározott mértékü nyugdíjkiegészítést kapna, a korhatár elérése utáni munkavállalást pedig évi 6%-os bónusszal ösztönöznék.
Akinek meg nem lehetett gyermeke, azt tartsák el a nemlétezö gyermekei, ha kevés a nyugdij! S hol marad a nyugdijasok kiszámítható elszegényedésére a megoldás? Bunkósbot?

Nyugdij várományosok
Érik a totális nyugdíjkatasztrófa: kik lesznek az utolsók, akiknek még futni fogja ellátásra?
Azok, akik épp nyugdijasok lesznek az atomháború kitörésekor.

Nyugi emelés jön
A 3,9 %-os emelést visszamenölegesen is megkapják az öregek. Továbbá a 13. havit is megemelik ennyivel. Vagyis cca 1/3-ad +nyugdij érkezik. Ez egy átlag nyugdijasnál 53 EFt. Persze, akinek csak 90 EFt a nyugdija, az 30 EFt infláció pótlást kap. Az 1 milliós csókos nyugdijas pedig 333 EFt pluszt.

Nyugdij
Vagy én vagyok gyenge, vagy a Magyar Közgazdasági Társaság. Ugyanis felteszik, hogy a nyugdijrendszer nem fenntartható jelenlegi formájában, mert nincs rá fedezet. Aztán az a megoldásuk, hogy tovább szélesítik a nyugellátottak körét. Vagyis még több pénzt kellene a nyugdijrendszerbe pumpálni.
"A rendszer alapja a jövo nemzedék járulékfizetési képessége, bár az alkotók magyarázata arról szólt, hogy a jelen nemzedék járulékfizetési képességére épül."
Téves! A nyugdij alapja az aktivak értékteremtö képessége. Mindegy, mennyi pénzed van. Az a lényeg, hogy mekkora annak vásárlóereje.
a gyermeknevelés terhei a szüloket terheli, annak hasznát viszont az állam élvezi a járulékok beszedésén keresztül.
Az állam csak esküvöi segélyt, babaváró hitelt, GYES, GYED, szülési segély ad, bölcsöde, óvoda, iskola állami (közösségi) támogatása, lakhatási támogatások, gyermeküdültetések, családi pótlékot stb. Vagyis nem a szülö viseli a gyermeknevelés teljes költségeit, hanem a gyermektelenek is hozzájárulnak adójukkal. Ráadásul a jól nevelt gyermek támogatja idös szüleit, de a gyermektelent csak a lakásmaffia látogatja.

Szebb jövőt!
Ez alapján ugyanis szinte biztosra veheto, hogy novemberben újabb nyugdíjkorrekcióról kell döntenie az Orbán-kormánynak, melynek mértéke egyelore még megbecsülhetetlen. Jelenleg ugyanis az éves kumulált infláció 9 százalék, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján mért pedig 8,7 százalék, miközben a jegybanki várakozás szerint 11-12,6 százalék között lehet a 2022-es árindex. Milyen kár, hogy nincs nyugdijas kosár! Ugyanis 5000 - 2 millió közöttiek a nyugdijak. Ergo, mindenkinek más fér a kosarába. Egyiknek zsiros kenyér, a másiknak ferrari jut.

A nyugdijas réteg (nem csókos!) már nagyon várja a 3,9 %-os nyugdijemelést, ami ellentételezné a cca 40 %-os inflációt. Mert az átlagnyugdijas jövedelme oroszlán részét élelmiszerre költi. S az élelmiszer árakat a Soros banda az egekbe emelte. Hideg zuhanyként ért ma, hogy a 440 Ft/kg kenyér 600 lett. Pedig ez évben már volt vagy 3 kenyérár emelés. De naponta áraznak fel valamit.. Igaz a búza kilója is 50 Ft-ról 100 Ft-ra nött. Ebböl készül a 2-400 Ft-os liszt. Isten malmai lassan örölnek, de drágán.

Biro Ica nyugdija kevés, mint fél millió másik magyaré, akik havi hatalmas összeget fizettek be a nyugdijkasszába fiatalon. Bár a rendszerváltás miatt sokan voltak kényszer munkanélküliek. S nem széles jókedvében dolgozik annyi nyugdijas magyar.

Hülye gondolatai minden embernek vannak, csak nem mindenki mondja ki.
Ugye, a nyugdijollót már rég zárni kellett volna. Ätlagkereset felett lefelé csökkenteni, átlagkereset alatt felfelé emelni a kezdö nyugdijat. Munka nélküli kereseteket redukálni, s minimálbér alatt senkit sem elfogadni dolgozóként. Viszont a nyugdijakat az adott jövedelmü réteg bevásárlókosarához igazítani emeléskor is. A bolti kártyák korában szinte névre pontosan ismertek a vásárlási szokások. Tudni lehet, hogy ki mire mennyit költ.

Forecast
Kiadta az OTP a figyelmeztetést: hatalmas válság közeleg. (OTP betétesek! Készüljetek!) Nem elég!: A januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés után újabbat sürgetnek a nyugdíjasok. A két számjegyu infláció ugyanis további emelést indokolna. (Több kiáramló pénz magasabb inflációt eredményez. S akkor lehet kiabálni újabb emelésért.)

Katika
A megmaradó katások (havi 50 EFt adó- és járulékbefizetés ellenében) havi 40 EFt nyugdijra számíthatnak. Minimálbéres adózóként ennek 3-szorosa is lehetne a nyugdij. Ergo csak akkor éri meg katázni, ha azzal a minimálbérnél jóval többet kaszálhatnak.

Segítsd a gazdagokat!
A rendelet szerint egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

Szállnak az árak vége a nyárnak
Az ALDI például a bérek reálértékének megorzése miatt a januári 8%-os béremelés után július 1-jétol további 8-19%-kal emelte a fizetéseket. A BOSCH már szintén lépett: az év második felében az alapbér 10%-át biztosítják inflációs pótlékként. A bérek újabb emelése viszont tovább hajthatja a drágulást, így valóban komoly dilemma elott állnak most a munkáltatók (meg a kormány).

Ärindex
"A nyugdíjguru szerint egy nyugdíjas a boltban nem a hivatalos 13-14 százalékos inflációval találkozik, hanem azzal szembesül, hogy az élelmiszerek átlagosan 27 százalékkal drágultak, a kenyér pedig akár 50-60 százalékkal is többe kerül."
NINCS nyugdijas fogyasztói kosár. Csak a különböző jövedelmi kategoriáknak megfelelő vásárlói kosár képzelhető el. S a kisjövedelmüek kosarába leginkább élelmiszer kerül, amely közel 100 %-kal dráguló termékkör. A kenyér pl a szomszéd boltban a tavalyi 340 Ft-ról mára 600 Ft/kg áru lett. A sertéscombot tavaly az interspárban 1000 Ft/kg áron vettem. Ma ez 1560 Ft. Az élesztő 60-ról 110-re emelkedett. Tej már elvétve akad 300 Ft/l alatt. Nagyot nőtt a vaj, a zsir ára, a zöldség és gyümölcsárak duplázódtak. A 100 Ft-os búzából 285 Ft-os liszt készül. (ma már 600) De valakiknek ki kell fizetni az unio szankcióinak az árát. Aki birja, marja..

Ballib
Az mfor.hu szúrta ki a parlamenti irományt, amiben Hohn Krisztina (LMP) kérdésére Rétvári Bence államtitkár egyértelmuvé tette, a kormány nem tervezi a nyugdíjminimum összegének emelését.
Kit érdekel a 28.500 Ft ? A nyugdijakat emeljék! S persze, az ollót kellene csökkenteni.

Szegény gazdagok
A pénztáraknál 20 százalék, maximum 150 ezer forint jár vissza, a biztosításoknál 130 ezer forint a limit, csakhogy ez évrol évre kevesebbet ér. (A nyugdíjcélú adójóváírás esetében már kifizetett személyi jövedelemadónkból (SZJA) kapunk vissza pénzt közvetlenül a nyugdíj megtakarításunkra, mégpedig az adott évben befizetett megtakarítási díj 20%-ának megfelelo összegben. Maximálva 150 EFt-ban.)
Most akkor a jómódú spórol a magasabb nyugdijért, vagy az állam spórol neki? Pedig a jómódúak állami nyugdija is szuper! (Havi 600 EFt jövedelem felett nincs állami nyugdijtámogatás. De lesz legalább 400 EFt állami nyugdij! Miközben a nyugdijasok fele 140 EFt alatt kap.)

Kafetéria
Ma már más helyzet, mint egy-két évvel ezelott, ugyanis a nyugdíjemelés ma ismert módszere „a boldog békeidoben" alakult ki, amikor csupán két-három százalék infláció volt egy évben. Most azonban már a húsz százalékot is elérhetjük, ezért a szakérto szerint ?„veszélyhelyzetben alkalmazandó rendkívüli emelések sorozatát kellene beépíteni".
A szagértö csak 20 % inflációt prognosztizál. Miközben a mindennapi kenyerünk 100 %-ot nött.

Enni kéne
Simonovits András egy táblázatban mutatta meg, hogy a teljes fogyasztásban két cikk: az élelmiszerek és a lakhatás súlya hogyan változik az eltéro jövedelmuek között. Míg a legszegényebbek fogyasztásában átlagosan 33 százalékot tesznek ki az élelmiszerek, a leggazdagabbaknál ez 21 százalék, és hasonlóan oszlik el a lakhatás költsége is.
Nem ügy egy 100 EFt nyugdij 33 %-át élelmiszerre költeni, de egy havi 2 milliós jövedelem 21 %-át megenni már teljesítmény. S hol, milyen lakást vesz valaki havi 33 EFt-ból? Bár a havi 420 EFt-tal sem vesz Bp-i családi házat.

Jön a feketekávé!
Ugye, a kisnyugdijas jövedelme eddig is centire be volt osztva. Most, az 50 %-os átlag élelmiszer áremelés idején már felmerül: Eszünk, vagy a számlákat fizetjük? S akkor még a rezsit is emelnék... A 12 Ft-os paksi áramot 36 Ft-ért. S a fütés valamiért az egész országban gázzal történik. Hát rendkivüli esetre sem lettek megtartva az alternatív fütési módok? S mitöl van a hatalmas élelmiszer áremelés, ha van elég gabonánk, húsunk...

Fleto lapjában
"Mióta elkezdték kiküldeni a brutálisan megemelt rezsiszámlákat, egyre több idos fordult segítségért a Nyugdíjas Parlamenthez - tudta meg az ATV. Az egyesület elnöke szerint egymillió nyugdíjas 140 ezer forint alatti összegbol él, 650 ezren pedig magányosan."
Nekem még nem jött emelt számla, fogalmam sincs róla, hogy emelkedni fog-e? Ellenben a hülye szankciózás miatt az élelmiszer árak az egekben, s tovább nönek. Sokkal fájóbban, mint az esetleges rezsi, ami a kisjövedelmüeknél miért is nö? Hiszen szint alatt fogyasztanak. Persze, már a rezsicsökkentést is csökkenteni kellett volna, hogy enni tudjon a nép.

50 %-os inflációnál
A novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján 1,8 százalék lesz – osztotta meg olvasóival Farkas András nyugdíjszakérto.

Pénzromlás
Az infláció akár 19-20 százalék is lehet az év végén a Magyar Nemzeti Bank szerint, ami már egy közel 10 százalékos emelést vetíthet elore. Így látja ezt a Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály, aki a Spirit FM-nek beszélt arról az ATV szerint, hogy a kormány részérol szerinte 8-9, esetleg 10 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés válhat szükségessé.
Nem a nyugdijasok, hanem a kisjövedelmüek már ma is sokkal nagyobb áremelkedést tapasztalnak. Kérdés, hogy kap-e a nyugdijemeléshez hitelt a kormány, avagy fedezet nélküli nyugdijemelést hajt végre?

Csókosék
123 ezer nyugdíjas ellátása haladja meg a havi 300 ezer forintot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
2 millió nyugdijas pedig ez alatt kap ellátmányt. 600 000 pedig 100 EFt alatt.

Jaj a matek..
Kérem, a kormány nem hazudik! A nyugdijak valóban követik az inflációt, csak kellő távolságból. Megértjük, hogy a nincsből nem lehet adni. Bár gabonánk, hústermékünk fedezné a saját fogyasztást. A tej már nehezebben pótolható, azért is hiányzik az ársapkás tej a boltokból. Csak a nyitás elsö órájában találni a polcokon ilyent. Aztán 400 Ft-tól a csillagos égig.. Bizonyára nagyon meg kellett fenyegetni a tejipart, hogy mindezt bevállalták. Mindezzel együtt szerintem nem több az infláció 50 %-nál.

Fleto adott volna!
Mint emlékezünk, a Dobrev Klára párt elnökének regnálása idején MANYUP-ok voltak. Azok biztosan megemelték volna a magánnyugdijat egy infláció esetén. Varázsoltak volna tőkét hozzá.

Ujdondász logika
A drágulás miatti újabb emelést is figyelembe véve a 300 ezer forint feletti nyugdíjasok juttatása az idén alsó hangon (hiszen ez az összeg csak a sáv legalja) pont kétszeresével no, mint az átlagnyugdíjat kapóké.
Aranyom, ez eddig is így volt! Viszont, ha nem százalékosan emelnek, akkor a magasabb nyugdijakból pár év alatt alcsony nyugdijak lesznek. Akkor meg minek a differenciált nyugdij? Kapjon annyit az utcaseprö, mint az egyetemi tanár! S mindenki gondoskodjon öreg koráról amíg aktív. De, mint látjuk, a kirívóan magas keresetüek is ragaszkodnak az állami nyugdijhoz. Mert az a biztos. nyugdijak elértéktelenedését az okozza, hogy nagyon messziröl követik az inflációt. S az inflácó jövedelmi katagóriánként eltérö mértékü. De ma - a bolti kártyák korában - szinte névre szóló inflációt lehetne megállapítani.

Nyugdijak
Vannak olyan hangok, amelyek szerint ennél több jár az idoskorúaknak.
Mint a primás mondta a brácsásnak a pénzosztáskor: Járni jár, de nem jut!

Infláció
A nyugdíjemelési rendszer jelenleg csakis az állam érdekeit szolgálja, és cseppet sem az idoskorúakét, ezért ezen mindenképpen változtatni kell.
Persze, az állam mi vagyunk. Vagyis a közösség érdekeit szolgálja a nyugdijrendszer. Sokszor írtam már: Nem a nyugdijrendszer a hibás, hanem az infláció számítás. Az inflációt jövedelmi szintek szerint kellene számolni.

Dr Farkas
lehet, hogy jó orvos, de a nyugdijrendszerekhez gyengének tünik. Javasolná az alapnyugdijat. Ami feltehetöen egységes nyugdijbefizetéssel járna együtt, amiböl nem lehet a jelen rendszer szerinti nyugdijasokat ellátni. Vagyis az adórendszerböl kellene nyugdijat fizetni vagy 20 néven át. Forrása? Ellenben a nyugdijplafon egyszerübben bevezethetö. Ne legyenek 2 milliós nyugdijak! Aki jól keres, az menjen MANYUP-hoz, vagy fektesse be pénzét másképpen. Legfeljebb ilyen inflációs idökben görbülne le a szája.
Megjegyzem, a résznyugdijakból való megélhetést nem firtatja. S azt sem, hogy miért kerül a nyugdijas szegénységi csúszdára. A 13. havi nyugdij emelés helyett került bevezetésre. Ugyanis ezt nem védi az alapjog, bármikor elvehetö a néptöl. Ha beépítették volna (mint elvárható) a nyugdijba ezt a pénzt, akkor minden körülülmények között ki is kell fizetni.

Itt az idö
Chenkai Wu úgy kommentálta az eredményeket, hogy „a fo üzenet, amit valójában közvetíteni szeretnénk az, hogy az emberek gondolkodjanak el azon, számukra mit jelent a munka… Az elméletünk szerint a késobbi nyugdíjba vonulás valójában késleltetheti a fizikai és kognitív muködés hanyatlását, mert a munka aktívan tartja az elmét és a testet. Tehát ha aktív és szociálisan elkötelezett maradsz, az segít fenntartani a kognitív és fizikai képességeidet”.

Pénzkérdés
Minden várakozást felülmúlva 17,8 százalékkal nott a bruttó átlagbér szeptemberben, miközben a rendszeres keresetek tovább gyorsulva 18,2 százalékkal emelkedtek, 2018 óta pedig 62,3 százalék volt a rendszeres bérek növekedése. S a nyugdijak?

Munka mindhalálig
Sokba kerül és méltánytalan - így értékelte Brüsszel a magyar helyreállítási terv kapcsán a hazai nyugdíjrendszert. Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra került elemzése ezt az adatok nyelvére is lefordítja, míg 2019 ben a GDP 8 százalékát, addig 2070-re - a demográfiai változások, a várható élettartam növekedése és a pénzügyi egyensúly megbomlása miatt - a GDP 12 százalékát is elérhetik a nyugdíjkiadások.
Bár nem kicsi a nyugdijkorhatár nálunk, azért további emelés várható. 66-70 év lesz?

A magánnyugdijnál nincs infláció követés. Kicsit sem.
Mára sok amerikai egyáltalán nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással vagy tervvel, és sokan közülük már közelednek a munkával töltött életpályájuk végéhez.
S ezeknél hamarosan kezdödhet a "hídavatás", vagy a bünözöi életmód. Egészen az emberevésig.

Nyugdijképzés
Rendszeresen felveti valaki azt a mézesmadzagot, hogy bezzeg a svájci indexálás! Közlöm, annál is lejtmenetbe kerül a nyugdij. Egyedül az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elv nem okoz nyugdijcsökkenést. Viszont nagyon drága. Mert valakinek ki kell fizetni a különbséget. Ha nem a nyuggernek, akkor az aktívaknak.
Kisjövedelmüek: " az élelmiszerek egy év alatt 43,8, a háztartási energia pedig 65,9 százalékkal emelkedett. Az o saját inflációs érzékelésük tehát boven meghaladhatja nemcsak a 14, vagy a 15, de akár az 50 százalékot is." Szorozd meg kettövel!

Most, a nagy infláció idején, láthatja a nép, mekkora ostobaság volt a MANYUP. Ugyanis milyen forrásból tudna nyugdijemelést végrehajtani egy magánbiztosító? Ergo, inflációs idökben a magánnyugdij nagyon gyorsan devalválódna, s miböl élne a nyugger? Viszont a hívök számára továbbra is van lehetöség magánbiztosításra, csak a kötelezö államin felül.

Nyugdíj besorolás
500 ezer nyugdija nem éri el a 100 ezer Ft-ot. 650 ezren élnek havi 100-140 ezer Ft-ból. 630 ezren 140-200 ezer Ft juttatást kapnak. 400 ezren 200-300 ezer Ft-ból élnek meg. 123 ezer fü kap 300 ezer Ft felett. (Tavaly januári adatok.)

Visszatekintés
Az utóbbi 20 évben a nyugdijas tábor 3 millióról 2,5 millióra csökkent, mely tartalmazza a nyugdijszerü ellátásban részesülö embereket is. ( pl özv Csollányné 750 EFt-os ellátmányát.) Az átlag nyugdijak 33 EFt-ról közel 200 EFt-ra nöttek. Mindeközben a fehér kenyér ára 150 Ft-ról 900 Ft-ra emelkedett.

Politika
Nyitólap