Nyugdíjasok 2

13 - szerencsés, vagy szerencsétlen?
A társadalom elöregedése megállíthatatlan: 2030-ra 2,1 millió ember tölti be a 65. évét, miközben a munkaerőpiacra ugyanebben az időszakban csak 1,6 millió fiatal áramlik be, tehát a járulékfizetők száma csupán a népesedési folyamatok alakulása miatt legalább félmillió emberrel csökken.
Mint ismert, ma is 2,1 millió öregségi nyugdíjasunk van. Őket az aktív dolgozók nyugdíj járulékának befizetéséből finanszírozza az ország. 28.500 - 1,5 millió Ft/fő/hó. Egyik siralmasan alacsony, a másik nevetségesen sok. Mert a legkisebb ellátmánynak is biztosítania kellene a méltóságteljes szegénységet. Egy garzont, évi 2 olcsó ruhát, alapvető élelmiszert és havi pár ezer Ft zsebpénzt. S a max nyugdíjasnak sem kellene ajándékozni évente egy ferrari árát a szolidarítási alapból.

Qvo vadis?

Nem kell hozzá nyugdíjbiztosítási szakértőnek lenni, hogy a jelen állapotokat extrapolálva a jövőbe, borulni lássék a rendszer. Persze, ez feltételezi, hogy ölbe tett kézzel várjuk az elkerülhetetlent.
Na, de élnek közöttünk okos emberek, meg még okosabb vezetők, akik keresik, s bizonyára meg is találják a megoldást, amennyiben mindez csak rajtunk múlik. Mert ugye jöhet egy nagy gazdasági válság, ne adj Isten háború, ami mindent felülír. De ezzel felesleges számolni, hiszen hatásuk felmérhetetlen és elemezhetetlen. Nekünk abból kellene kiindulni, hogy Európa a béke, biztonság, a harmónia szigete a globuszon.

Mi a helyzet ma? Nyugdíjasaink száma nagyjából stagnál 2 millió körül. Vagyis nem annyira az öregek elszaporodásától kell tartani, hanem a befizetők számának csökkenése okoz gondot. Ne feledjük, kitántorgott Angliába több százezer emberünk. Akik nem nálunk fizetik a TB-t, hanem az angol öregek ellátásához járulnak hozzá.
S a kivándorlás még mindig nem állt le. Vagyis nem elég baj a demográfiai csökkenés és a létszám eltolódása az alacsony intelligenciahányadosú rétegek felé, a hadra foghatók még el is mennek. Maradnak a 4 elemisek, akiknek kellene biztosítani a jövő nyugellátását.

De miért alakult ki ez a csapdahelyzet? Rendszerváltás után eladtuk a piacot, gyárat, munkahelyet a nyugatnak fillérekért. Állítólag a KÖZÉRT cégkasszájában több pénz volt, mint a cég vételára. S akkor hol van még az árukészlet, az ingatlanvagyon, s a bejáratott üzlet értéke. Húskombinát kelt el 10 millió forintért. Volt természetesen olyan gyár is, amelyik valóban megérett a felrobbantásra, de ezzel szemben olyan is, amelyet valamilyen elmaradott USA nevű országban újra összeraktak. De a fő cél a munkanélküliség kirobbantása volt. Mert pénz volt a nyugatnak nélkülünk is elég, de már körvonalazódott a NAGY TERV Európa átformálására, s a munkátlan, éhes ember könnyen irányítható. Ez volt a háború a nemzet ellen, avagy Trianon 2.
Ott tartunk tehát, hogy egyre csökkenő dolgozószámnak kell eltartani egyre több embert. Mert ne csak a nyugdíjasokat és az egyéb címeken ellátást élvezőket nézzük, hanem az inaktívnak nevezett munkanélküli sereget is. Valamint az állam fenntartásához szükséges improduktív réteget. S ha mindez nem lenne elég, akkor a Soros főnökei még ránk erőltetnének migránsokat milliószámra. Képzetlen, analfabéta, alacsony intelligenciájú milliók, akik fogyasztáson kívül legfeljebb szexmunkásnak alkalmasak. Meg arra, hogy felhigítsák Európát, megtörjék a könnyen irányítható ostoba tömegek segítségével.

Mindez azonban ne rettentsen meg senkit sem! Mert jönnek az automata gyárak, amelyek potom összegből árut termelnek a fizetésképtelen piacra. Gondolhatnánk, hogy miből él a tőkés, ha ingyen piacra termel? Mert a dolgozó robot nem vásárol. Hát ez a része a történetnek átalakulhat. Amikor a tőkés már nem azért töri magát, hogy még nagyobb bankszámlája legyen, hanem a termelőeszközökkel a hatalmat biztosítja önmagának.

Tekintsünk ki egy pillanatra nyugatra! Robog a szekér.. Kelet-Európa viszonylag képzett és értelmes dolgozói, akiknek felnevelési és képzési költségeit a szülőföld biztosította, életük teljében csökkentett munkabérért cserében betöltik az üres státuszokat. Nem kellett a német nőnek GYESt fizetni, meg nem született gyermekét nevelni, ezek a kiadások mind egy "aranykor" biztosítására mentek el, melyben a német nép feléli jövőjét. Mert ugye, azt senki sem gondolja, hogy a behívott török, szír, iraki, afgán, szudáni stb massza majd a szőke faj folytatása lesz. Ha valami csoda folytán béke maradna, akkor inkább egy iszlám kalifátus képe lebegjen a szemünk előtt, ahol nem a thora, hanem a másik szemita jog, a sharia uralkodik. De ez még csak vízió.
Nyugat-Európa azonban nem csak az olcsó munkaerőből profitál. Ha mértékkel is, de jelentek meg gyárak a keleti területeken, amelyek profitja (szép nagy!) nyugaton kerül másodlagos elosztásra. Továbbá a kihelyezett hitelek kamata, s itt ne az államközi 3-5 %-os kamatra gondoljunk, hanem a felvásárolt bankok sok százalékos kamatára. S ha még az is kevés, akkor a bankok hitel lejárat előtt is emelgethetik a kamatot tetszésük szerint. A svájci frankot meg ne is feszegessük!.. Meg az államközi hitel biztosítási költségét..

Szóval nyugaton dúl a jólét (nem azért, mint a hülyébb magyar véli, hogy euróval fizetnek!). A pénzre pedig folyamatosan érkeznek a keleti emberek, mert otthon rabszolgabért kapnak csak. Ezek az újonnan jöttek ismét csatasorba állnak a német öregek eltartására. Otthon pedig még tovább romlik a helyzet.

Egyszer aztán a keleti kormányfők is belátják, hogy csapdába kerültek. Mert immár csak a külföldi gyárak munkabére marad az országban, a kitántorgott fiatal átutalása érkezik és a cimkézett, csökkenő felzárkóztatási pénzek. Ez pedig nem hogy szebb jövőbe nem vezet, de még a jelen is egyre kilátástalanabb.
Ugye, a brexit, a friss csatlakozások és a várhatóan növekvő katonai kiadások a szétosztható tagdíjakat hamar felemésztik , s akkor mi marad a felzárkóztatásra? A kint dolgozó fiatalokból sokan végleg letelepednek, mert látják, hogy Magyarországon még sok évig nem lesz feltámadás, hát új hazájukban teremtenek otthont és családot. Ezzel a hazautalások szűkülnek. Meg a gyermekáldás is.. Ezen folyamatok alatt a hon maradottak állandóan láthatják, hogy a német Ibizán nyaral, mint a Habony, s eközben magyarok millióinak a Balaton is megfizethetetlen. (A Habony spanyol szefárd névnek tűnik. Nem Jobbikos?) Látja a nép, hogy egy emberöltő eltelt a rendszerváltás óta, s helyzetünk nem hogy nem javult, hanem határozottan romlott. Mint a kilátásaink is.. Hát kezdi a nép verni az asztalt, hogy nekem is terítsenek!

Mit tehet ilyen esetben egy szegény kormány? Ha pénz kell, hát csinálok! Felemeljük a béreket. Hogy ehhez alapot teremtsünk, felemeljük az árakat. Jé, pénz az ablakban! Na nem egészen. Mert mindig akad egy-egy réteg, amelyiknek csak részben adják oda az áremelés ellentételezését. A megtakarításokat pedig ne is emlegessük!
Talán ezért hullott jó táptalajra a Soros-Juncker vezette unio azon törekvése, hogy vezessék be a magyarok is az eurot. Mert az olyan jó pénz, azt nem lopja az Orbánc. Csak a fél világ.. Meg ugye, ott a déli államok megfizethetetlen adóssághegye. Azt csak inflációval lehet eltüntetni. De az már nem német-görög párharc lesz, hanem az egész eurozóna a zsebébe nyúl.

Visszatérve a nyugdíjakhoz, ugye gondolhatjuk, hogy de szép lesz a kitántorgott hazánkfiainak az öreg kora, mert nyugati nyugdíjon tengődhetnek! Na, de az ő nyugdíjukat ki teremti elő, ha leállítják a keletiek a munkaerő kivándorlást? Allah Akhbar vagy Kunta Kinte fog beállni a német autógyárak futószalagja mellé? S te azt a kocsit majd megveszed, ha a török renaultra is már viszolyogva nézel?
Ergo, a nyugatra ment magyarok nyugdíja legalább olyan bizonytalan, mint a honmaradottaké. S normál helyzetről beszélünk, extra jövőkép kizárva!

A magyar kormány a lehetséges jövőket mérlegelve szakítani kényszerül a jelen szereppel. Ennek egyik módja, hogy a stadionok helyett - Brüsszel tiltása ellenére - gyárakat kezd építeni a megtollasított magyar. (Népvagyon magánosítása) Aztán a magyar gyárak nyereségéből lehet egészségügyet, oktatást, nyugdíjat finanszírozni.
Kisebb eséllyel lehet kérni, hogy Brüsszel tartsa el az itthoniakat, ha már a dolgozó ifjúságot elvitte. De a mostani aranykorban sem valószínü, hogy ezeket a költségeket az EU átvállalja. Ha pedig egyik variáns sem jön be, akkor mi is elindulunk az összeomlás felé még migránsok nélkül is. Persze, a migráns jelentősen felgyorsítaná a végromlást.

Ma a média állandóan azt sulykolja, hogy bajok lesznek a nyugdíjakkal. Ugye, pár éve azon szörnyülködtünk, hogy Snitt úrnak 800 ezer Ft-os nyugdíja lett. Ma már 1,5 milliós is van. Ezeket a szupernyugdíjakat valóban nem könnyű kigazdálkodni. De mi lenne, ha visszaállítanák a nyugdíjplafont? Mondjuk netto 1 millió fölött nincs befizetés és járadék. Ezt a részt tegye a magánbiztosítóhoz, vagy a párnacihába a túlfizetett ember. 1 millió nettonak pedig "csak" 660 EFt a nyugdíjvonzata. S a felső vezetőkön és Kálmán Olgán kívül kinek van 1 millió feletti havi jövedelme?! Amikor a minimálbér netto 100 EFt, de a diplomások és szakmunkások is 500 EFT alatt keresnek.

Vissza a jelenbe

A szuper teljesítményt azért más területeken is megfizetik. Lásd a bajnokcsapatoknál levő focista jövedelmeket. Azért egy harmadosztályú focista már csak annyit keres, mint egy egyetemi tanár. Győzikét se felejtsük el..
Sokan féltik az ország jövőjét a nyugdíjemelés miatt. De egyszer TE is leszel nyugdíjas, s most mutatod meg gyermekednek, miként kell bánni az öreggel. Mert az árak 20%-kal elszálltak. A minimálbér is úgy emelkedett. A nyugdíjastól meg a 8,5 %-nak megfelelő 13. havi nyugdíjat is féltik. Ami pedig még jól le van maradva a szegények kosarának az inflációjától.
Sokak szemét böki a 13. havi, mert az neki sincs! Kérem, számos egyéb állami kiadás a 28.500,-Ft-hoz van kötve. Ha azt emelik, akkor más kiadások is emelkednek automatikusan. Egy 13. havinak nincs külön költség vonzata. A nyugdíjas jobban örülne egy havi 10 % emelésnek, ami még messze elmarad a 25 % emeléstől és a valós inflációtól.

Fenntartható?
Jelentősen súlyosbítja a helyzetet, hogy a világ most áll a digitalizáció és a robotika jelentette robbanás előtt, amelynek következményeként állások milliói szűnnek majd meg, és nem tudni, milyen számban keletkeznek új munkahelyek.
Ugye voltak, akik már az aktív korúak számára is állandó, magas munka nélkül járó jövedelmet követeltek. Miközben a tőkés társadalom az öregjeiről sem képes gondoskodni. Lehet, hogy vissza kell térnünk a szocialista rendszerhez ?! Putyin lesz a megmentőnk ?!

Védarendszer - Az LMP segítené a nyugdíjasokat
Az LMP ugye nagy valószínűséggel nyeri a választásokat 2018-ban, azért is nem mert többet ígérni, nehogy számonkérjék rajtuk. Javaslatukat módosítanám úgy, hogy ne a 28500 Ft-ot emelgesség, mert az emelve is egy nonszensz! Tessék kijelenteni, hogy állampolgári jogon minden 65 év felettit megillet az 50 ezer forint ellátmány. Amiből majd éjszakai bárokba jár az öreg, vagy az orvos zsebét tömi tele. Mert a híd alatt lakva úgysincs rezsi.. S mennyi egészséges, finom falatot dobnak a kukába a túlfizetett tanárok!
Számomra csak az a rejtély, hogy miért nem magasabb a bűnözés a jelen rendszerben?! Mert még szegényesen sem lehet megélni legalább 100000 honfitársunknak. Tudom, a liberálisok által lerabolt országunk nem képes a saját öregjeiről olyan magas szinten gondoskodni, mint a németek a ceyloni bevándorlóról, de azért ennél többet tudnánk adni.
Nyugdíjszámítás
Ez a nyugdíjminimum szabály azt biztosítja, hogy öregségi teljes nyugdíj esetén (azaz legalább 20 év szolgálati idő meglétekor megállapítható ellátásnál) a nyugellátás összeg érje el ezt a minimum összeget. Értsd: a 28.500,- Ft a legkisebb teljes nyugdíj. A résznyugdíj ennél jóval kevesebb is lehet. Sokáig én is azt hittem, hogy a 28.500 Ft egy szociális segély öregeknek, amit minimum mindenki megkap!

Pályaelhagyók
Ha hinni lehet a cikk adatainak, akkor annyian dolgoznak a versenyszférában, ahány nyugdíjas van. 200 000 Ft btto keresetet feltételezve, a levont nyugdíjjárulékból minden nyugdíjasnak 20 000 Ft jut. A többi 100 000 az adókból kerül átcsoportosításra, vagy az isten adja. Így jön össze a 120 000 nyugdíjátlag. (Pl szoc. járulék 22 %)
Vannak kiemelt nyugdíjak. A képen Gyárfás kondoleál a vérügyésznek.

Ha a számok mögé nézünk, akkor látható, hogy nem az öregek száma nőtt meg, hanem a dolgozóké csökkent drasztikusan. Akiknek a befizetéseiből kellene a nyugdíjat biztosítani. Persze, ezt előre lehetett kalkulálni már akkor, amikor mesterségesen munkanélküliséget kreáltak országunkban, aztán behódolva az EU-nak hagytuk, hogy a munkaképes embereink a nyugatiak nyugdíjáért dolgozzanak odakint. Mert a nyugdíjrendszert efféle durva módosításokra nem lehet tervezni. Ha szélsőségesen gondolkodva, minden munkaképes emberünk külföldre távozik akkor miből fizetjük a nyugdíjat ?! S miből tartjuk el az államot ?! Tanultuk, a kommunizmusban elhal az állam. Győzött a kommunizmus nálunk?
Népünknek egységesen üvölteni kéne a bérunióért. Mert nem a JÓLÉT hiánya lesz hamarosan a legfőbb gondunk, hanem a LÉT hiánya. A szabadkőművesek okozta Trianon semmiség ehhez képest. Minőségi munkahelyeket unios bérekkel, vagy végünk!

Mi együtt sírunk..

KSH
2016. január–decemberben a bruttó átlagkereset 263 200 forint volt, 6,1%-kal több az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bruttó átlagkereset 6,1%-kal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,8%-kal lett magasabb egy év alatt. Keresetek: 2017. júliusban a bruttó átlagkereset 290 500 forint volt, 13,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. 2017. január–júliusban a bruttó átlagkereset 290 300 forint volt. Az év első hét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,6%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2017. június–augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 444 ezer fő volt, 58 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

Nyugdíjak
A 2015. évi 1,8 százalékos, majd a 2016. évi 1,6 százalékos emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idei – szintén 1,6 százalékos – növelés már biztosan nem ellensúlyozza az infláció pénzrontó hatását. Ennek következtében idén novemberben várhatóan 1 százalékos pótlólagos nyugdíjemelésben is részesülni fognak a nyugdíjasok, január 1-jére visszamenő hatállyal. Még Horn vezette be, abból a célból, hogy könnyítsen a nyugdíjkassza terhein a svájci indexálást. Már a Feri is megmondta: "Legyen világos, meglopják a nyugdíjasokat!". Mert ne a másfél milliós szupernyugdíjból induljunk ki, hanem a 100 ezer alatt kapó 1 milliós tömegből. Akiknek szintén ki kell fizetni a számlákat, s enni is kéne tán. Anubisz meg majd eltemet.. Lédererné, mi van a kosárban? Új autó, okos TV, videokamera.. Viszik a 100 ezer Ft-os nyugdíjasok, mint a cukrot!

A fogyasztói kosár már azért is átverés, mert minden réteg számára eltérő a tartalma. Ugye, mások a vásárlási szokásai a kiskeresetűeknek, megint más a középosztálynak, s a tollasodottak szinén más variációban hasznosítják a szerzett pénzt. Ugye, a kiskeresetű (netto 200 ezer alatt) a mának él. Kifizeti a számláit és valamit még eszik is. A középosztály már szép ruhát, új autót vesz és nyaral. Valamint az ő keresetükbe már be van építve a lakhatás költsége is. A felső tízezer meg már játszik a "megszerzett" pénzzel.
Ma hazánkban a minimálnyugdíjnak 200 000 Ft lenne a helyes összege. Ez ma nálunk az átlagbér. Ime az EU hozadéka..

A kormány előzetese szerint a nyugdíjas átlagember (120 EFt/hó) évi egy összegű, 35 EFt-os támogatásra számíthat. Ez 3% emeléssel egyenértékű, de csak 1 évre vonatkoztatva, nem nonstop, mint az aktívaknál.. A dolgozói szférában cca 15 % emelés volt ez évben. Az alapvető élelmiszerek (kiskeresetűek!) frontján viszont egy szép áremelést tapasztalhattunk.

Gonosz vagy buta? - 50 % nyugdíjcsökkentést vár a cikkíró
Szemben vele azt állítom, hogy a tavaly nyugdíjazottakhoz képest nő az ellátmány. Ugyanis az aktív réteg folyamatosan jelentős bérfejlesztést kap különböző okokból. Ez megemeli a nyugdíjalapjukat. Pl a 2016-os 6 % vagy a 2017-es 10-25 %. S további emelések várhatóak, amit nem tudom, mennyire befolyásol a valorizáció, de az átlagnyugdíj emelkedése nem az általános nyugdíjemelésből származik, hanem a friss nyugdíjasok magasabb ellátmányából.
Persze, egy fogyó társadalomban, amelyet még megterhelnek segélyezésre beözönlő afroázsiai emberekkel, valóban nehéz normális nyugdíjat biztosítani. Ezért is lenne sürgős visszaállítani a nyugdíjplafont, s az a felett keresőket a magánpénztárak felé irányítani.
Ma a nyugdíjak a létminimumot sem biztosítják. Hová csökkentenéd ?! A tavalyi 1,6 % és idén újra 1,6 % nyugdíjemelés messze elmarad az inflációtól, ami a kisember kosarában 2 számjegyű. Természetesen az infláció a megtakarításokat is eliminálja.

Ha netán valaki félreértene: Nem az aktívak 20 évet késett emelését sokallom, hanem a nyugdíjak alacsony voltát kevesellem.

70 ezerre tehető azok száma, akik nyugdíj mellett vállalnak munkát, foglalkoztatási rátájuk 2,4 százalék, míg az uniós átlag 5,6 százalék. Természetesen a rendszerváltás óta eltelt emberöltő az éhbéren agyondolgozatott magyarokat jobban megviselte, mint az európai átlagot. Ezért is olyan magas a halandóságunk, s lett rövidebb az életünk. (Nyugdíjasaink száma cca 2 millió fő + 1 millió egyéb eltartott.)

Irigykedjetek: Az öregségi nyugdíj feltételeit teljesítők minimálnyugdíja októbertől 500 euró (155 ezer forint) Szlovéniában. (Magyar: 28.500 FT)

Ma az átlagkereset a sajtó szerint 290 000 Ft. Az átlagnyugdíj pedig 120 000 Ft. Vagyis nem messze vagyunk attól, hogy a nyugdíjak harmadát érjék a kereseteknek. S egyesek még ezt is sokallják...
Tudom, hogy ezt sem lehet kigazdálkodni nálunk manapság, de kik csinálták a randszerváltást? Kik csatlakoztak az EU-hoz?
Persze, az életminőségünk nem rendszerfüggő! Nem lett volna muszáj bontott tégla áron eladni gyárainkat! Népünket meg kihajtani nyugatra rabszolgának. Amennyi hitelt a borzasztóan tisztességes politikusaink felvettek, abból lehetett volna modernizálni a termelésünket, s ma az élvonalban lehetnénk.

Többen írják, hogy Horn Gyula óta nem együtt sírunk, nem együtt nevetünk. Elváltak egymástól a bérek és a nyugdíjak. Bene. Na, de az árak és a nyugdíjak is? Tessék az alapvető élelmiszerek árát megnézni! Az egészségügy, nota bene a temetés árainak változását. Mert a nyersvas ára (vagy mi van a fogyasztói kosárban) a nyugdíjasokat hidegen hagyja. Nyugdíjas a rabszolgaövezetben: Az átlag nyugdíj ma Lengyelországban 504 euró azaz 155 200 forint. Az átlag szlovák nyugdíj 408 euró körülbelül 125 600 forint. Az átlag nyugdíj mértéke 121 000 Ft Magyarországon.

Valaki mondja meg..
A tanulmány többek között beszámol arról, hogy a népesség fogyása (ami a legaggasztóbb jelenség) mellett nagyon sokan vannak olyanok, akik alacsony bért fizető állásban dolgoznak, így az állami nyugdíjkasszába befizetett hozzájárulásuk csekély. Mindezek mellett pedig a világ éppen ezekben az évtizedekben áll a digitalizáció és a robotika jelentette robbanás előtt, melynek következtében állások milliói szűnhetnek meg rövid időn belül."
Európa legtöbb országában népesség csökkenés van, vagyis a szaporulat nem éri el a szinten tartáshoz szükséges, páronkénti 2,1 népesedési rátát. Ennek dacára 23 millió munkanélküli van az EU-ban. Persze, ha így fogyunk, akkor hamarosan mindenkinek lesz munkája. De ekkor jön az automatizáció, ami az egyszerűbb munkákat elveszi a néptől. Vagyis emberfeleslegünk van és lesz. Ezért is érthetetlen a nyugdíjkorhatár kitolása, a nyugdíjasok munkába fogása. Hiszen a fiatalnak sincs munkája! S erre még néhány (minősítő jelző helye) ember még retardált, debil unión kívüli bevándorlóval bővítené az EU létszámát. Milyen munkát adna nekik? Mert az fel sem merült, hogy szakképzett, nyelveket tudó embereket importálunk. Jöjjön bárki! Jöttek is olyan emberek, akik még a nevüket sem tudták leírni. Sánták, bénák, ezer betegséggel sújtottak. Nem is álltak meg hazánkban magyar segélyre, hanem irány Németország és a skandináv államok. Ahol több segélyt kaptak, mint amennyiért a magyar rabszolga dolgozott.
Tessék tudomásul venni, hogy nem a méret a lényeg! Nem nagy létszámra van szükség, hanem jól képzett, értelmes dolgozókra! S azok helyben tartásához megfelelő szintű anyagi elismerésre. Vajon mekkora probléma lenne, ha hirtelen haza kellene jönni a külföldre zavart sok százezer magyarnak?! Mert annyi rossz állás sincs..
Beteg emberek népességcserében gondolkodnak: A magyar nyugatra megy majdnem nyugati bérért, s helyébe déli munkaerőt hozunk alacsony bérrel. Akik valamiért nem mennek nyugatra. Ha ez menne, akkor is csak egy generációt nyernénk vele. Tessék a 2.-3. generációs bevándorlókra gondolni! Akik frusztráltak, ha nem kapnak megfelelő keresetet. Aztán támadnak..
Mi csak a 100-as IQ feletti bevándorlókat tudnánk momentán használni. Ha ezeket kivonjuk a 3. világból, akkor ott betonozzuk be a szellemi sötétséget. Vagyis bűnt követünk el. Ergo, maradjon minden ember a szülőföldjén, s vigye oda a segítőkész ember a gyárát, pénzét!


Nyuggerek 2018
Továbbra is aggasztó a nyugdíjhelyzet abból a szempontból, hogy nagyon kevesen raknak félre a nyugdíjas éveikre. Ez annak ellenére van így, hogy a magyar lakosság 92 százaléka arra számít, hogy a nyugdíjba vonulását követően csökkeni fog az életszínvonala. A nagy kérdés, hogy a jövőben hogyan lehet majd fenntartani a nyugdíjrendszert, még mindig megválaszolatlan.
Egyszerűen érthetetlen, hogy a dolgozók hazaviszik az immár 25 %-kal megemelt minimálbért, s nem rohannak egy nyugdíjmegtakarítóhoz. Pedig mindenki láthatja, hogy ma is csak varázslattal lehet nyugdíjat fizetni. Erre még az ökör neoliberális idehordatna egy talicska eltartásra váró négert. Bár ha csökkentenénk a béreket a bankszektorban, az egészségügyben, az oktatásban, abból jó pár éhező négert megsegíthetnénk. A magyar éhező meg kap Karácsonykor 1 tál ételt +1 almát, szaloncukrot, s máris jóllakott egész évre. Miből akartak itt egyesek állampolgári jogon járó ellátmányt, ha a dolgozó, a nyugdíjas sem kap eleget?
Lehetne háborúval csökkenteni a létszámot, de az csak még nagyobb nyomort szülne. Legjobb lenne, ha a túlszaporodott területeket szép szóval meg lehetne győzni a szaporodás visszafogásáról. Hazánk ebben nem érintett, mert még mindig élelmiszer többletünk van évente. A felesleget pedig az ésszerűség határán belül exportáljuk.
Visszatérve a nyugdíjkérdésre, sürgősen vissza kell hozni a nyugdíjplafont. Mert a szolidarítási nyugdíjból nem lehet milliós nyugdíjat fizetni. A jól megfizetett vigye a kereseti plafon feletti fizetését (egy részét) a magánnyugdíj biztosítókhoz, vagy fektesse be maga. Továbbá az egységes nyugdíjkorhatárt is el lehetne törölni, s helyette orvosok a vállalati vezetéssel karöltve állapíthatná meg, hogy alkalmas-e a dolgozó további munkára, vagy nyugalmazni kell. Persze, ennek csak ott lehet létjogosultsága, ahol minden fiatal dolgozik.
Az automatizáció olcsó termékek dömpingjét hozhatja el. Amivel a létminimum feltételei biztosíthatók. De ekkor ismét felvetődik, hogy az alacsonyan képzett rétegeknél túlszaporulat van. Ehhez első körben be kell szüntetni az alanyi jogon járó családi pótlékot. Csak az adóból levont pótléknak lehet létjogosultsága. Természetesen az államnak minden eszközzel segíteni kell a szakmát szerezni akarókat, s a végzetteket munkalehetőséghez juttatni.


Itt van már a Kánaán!
Eddig minden évben megkapta a nyugdíjas réteg az inflációnak megfelelő cca 2 % emelést. Sőt, tavaly, amikor a minimálbér 25 %-kal emelkedett, a nyugdíjasok 2,6 %-ot kaptak munka nélkül. 2018-ra meg mérget vehet rá mindenki, hogy csak 3% lesz az emelés. Mondjuk, a minimálbér is csak 10 %-kal fog nőni. Ha ezt így folytatja a kormány, akkor elmegyek nyugdíjasnak Dániába vagy Luxemburgba! Aztán megnézhetik magukat.. Ha valakinek 4 %-kal nő a nyugdíja, s 1 milliós havi ellátmányt kap a szolidarítási alapból, akkor akár 40.000,- Ft-tal is nőhet a havija, 2 milliós havi nyugdíjnál 80 ezerrel, 3 milliós nyugdíjnál az átlag magyar nyugdíjjal emelkedhet a havi ellátmánya. [Mint egy nagy emberünk mondotta volt: Mindenki annyit ér, amennyit összelopott!] De megérdemli, mert biztosan sokat tett az országért, akár a lovagkeresztes had. Tényleg a pufajkás vezette be ezt a nyugdíjrendszert?

Gyula 2
Molnár Gyula kifejtette: a nyugdíjasgarancia-program része egy kormánytól független nyugdíjbiztosítási alap létrehozása. A program tartalmazza a minimumnyugdíj megduplázását, a vegyes, vagyis a svájci indexálás visszaállítását és a 13. havi nyugdíjnak megfelelő, egyszeri ellátást, amelynek összege mostani számítás szerint 120 ezer forint.
Gyula elvtárs! A hitelesség kedvéért megjelölnéd a forrást is ?! Mibül?!
Ugye, a hvg szerint nem a 4 millió munkavállalló 10 %-os nyugdíj járulék levonásából (30 EFt/hó/fő átlag) kellene fizetni a 3 millió eltartott (nyugállományú és egyéb) átlag 120 EFt/hó/fő nyugdíját, hanem a költségvetésből. Kettőnk közül valaki nem jól számol.. Persze, ha ebből a pénzből csak a 2 millió nyugdíjas részesül, akkor havi 65 EFt nyugdíj is kifizethető átlagban. A versenyszféra szja-jából pedig az állami alkalmazottak bére és járulékai. De miből van pénz minden másra? A tojás és a tej csökkentett ÁFÁ-jából?

2018.01.09. 18.00. Az ATV olyan, mint a kiselefánt. Nehezen tanul, de könnyen felejt. Már sokszor elmagyaráztam, hogy a kötelező magánnyugdíj biztosítás egy hoax volt. Az adó jellegű nyugdíj befizetés egy részét próbálták magánosítani több-kevesebb sikerrel. Hogy a 2 utcáról behívott fiatal nőnek a kérdés magas volt, az nem meglepő. De ott volt Szakonyi úr is, akitől elvárható lenne a probléma ismerete. Számolási és szövegértési problémákkal küszködő "tanítók" kedvéért ismételve:
A levont nyugdíjjárulék a nyugdíjak töredékét fedezi. A többi ismeretlen forrásból érkezik. Nem az SZJA-ból, mert a versenyszféra adója az állami alkalmazottak jövedelmére sem elég. S miközben kevés a befolyt összeg, a szoc kormány még a TB 3/4-ét kötelező magánbiztosítókhoz irányította. Még több forrás kellett ismeretlen helyről a nyugdíjkasszához.
A magánbiztosító a befolyt nyugdíjjárulék 5 %-át sajátította ki azonnal, s 60 %-ot befizetett kincstárjegy vásárlásra a kormánynak. 35 % került befektetésre, ami vagy sikerült, vagy nem. Ezt a 35 %-ot vette vissza saját kezelésébe az állam. A nép egyértelműen rosszul járt. Az állam még rosszabbul. Egyedül a biztosítók arattak.
Az emberek megtakarítása annyit ér, amennyit a jövő gazdasága (Kolompár Arisztid és társai) megtermel. Mert a pénz mögött nincs más fedezet, csak a nemzetgazdaság. Ha leromlik a gazdaság, elértéktelenedik a megtakarítás. Teheti valaki a pénzét euroba is, de a déli államok adóssághegyének elinfláltatása az eurot nagyon meg fogja viselni. Az USA dolláreladósodása pedig Kína feljövetelével szintén elértéktelenedés elé néz. Vagyis, a gyárakba, emberekbe fektetett tőke a legbiztosabb fedezete a jövőnknek.

Beszélgettem egy idegenszívű szocialistával, aki mindenáron próbálta eladni nekem, hogy az Orbán kormány a határainkon túli magyarok számára fizet szuper nyugdíjat. Mondjuk, az én szememben ez akkor sem lenne bűn, ha igaz lenne! Ellenben visszakérdeztem, hogy az én nyugdíjamat miből fizeti a kormány, ha az aktívaktól levont nyugdíj járulék csak a nyugdíjak 25 %-ára elég? A személyi jövedelem adó, amiből az állami alkalmazottakat fizetnénk, nem elégséges arra sem. Az ÁFÁ-t folyamatosan csökkentik. A nyereségadót is. Akkor honnét a pénz a nyugdíjamra? A válasz szerint a brüsszeli támogatást csapolják meg. Na, akkor azt nem is lopják el, hanem "helyes" dolgokra (az én nyugdíjamra) fizetik ki? Vajon miért kell a kormánynak szó nélkül eltűrni a lopás vádját?

Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük.

Mindez üdvös és hatékony probléma megoldás. Aprócska hibája, hogy bebetonozza a rossz állapotokat. Csak egy nap a világ..

A nyugdíjakat minden kormány csak látszólagosan emeli. Az átlagnyugdíj növekményének oroszlán részét az adja, hogy az alacsony nyugdíjú öregek kihalnak, s helyükbe magasabb nyugdíjjal rendelkező friss nyugdíjasok lépnek.
Neten olvasom, hogy egy "szakértő" 160 millió Ft befizetett nyugdíjalapot kér számon a kormánytól. Mivel 10 % a nyugdíjlevonás, akkor ő 1600 milliót keresett életében?


Portfolio figyelmeztet:
Jönnek a Ratkó gyerekek nyugdíjba, meg azok gyerekei meg unokái, s annyi lesz a nyugdíjas, hogy azt már Kolompár Krisztián fizetéséből levont járulékból nem lehet finanszírozni. Ráadásul ezek a Ratkó gyerekek halhatatlanok.. Borzasztó helyzetbe kerül, aki nem rohan azonnal magánbiztosítóhoz!

Arra születtünk..
Az elmúlt 70 évben egyedül a Sztálin halála utáni évben érte el a születések száma a 223347-et, s egyidőben a halálozások száma a 106670 főt. Ehhez hasonló csúcsév csak az előző és a következő év volt. Aztán soha többet nem emelkedett a születések száma 200.000 fölé. Az 1980-as évektől fogyásnak indult hajdan erős nemzet. A rendszerváltás a folyamatot felerősítette, s évente egy kisvárosnyi magyar tűnt el. S akkor még a részletekkel (IQ arány eltolódás) nem is foglalkoztunk.
A fent említett Ratkó gyerekek most érnek a nyugdíjas korba, már aki élve maradt közülük. (E korú középiskolás társaim 1/5-e nem érte el a nyugdíjkort.)
Idősek
Az öregek korfáját nézve a 70-80 év közöttiek számaránya csökkenést mutat, ellenben a 60-70 év közöttieké ennek megfelelően bővül. Mondjuk, ez nem képezi le az 50-es évek születés dömpingjét. Viszont tény, hogy a friss nyugdíjas a drága nyugdíjas, mert magasabb keresetből távozott.
A táblázatokból kiderül, hogy az ember halandó. Például 2011-ben a 60-64 éves férfi korosztály létszáma 293440 fő volt, addig a 90 évet meghaladók száma 10504 fő. A mosónők lecsökkent száma miatt ezek a számok nőknél 360551 ill. 31924. Mindösszesen 1.677.120 nyugdíjas korú ember. Átlag havi 125.000,-Ft nyugdíjjal számolva ez 2,5 billió forint évente. (Nem tartalmazza az egyéb eltartottak számát.) Az érdekképviselet nívóján: Hozzátette: "a legkisebb nyugdíjnak is el kellene érni a 88 ezer forintot az országban". Vajon itt a derék szagértő a teljes nyugdíjasokra gondolt,vagy a rokkant- és résznyugdíjasnak is el kellene érni a létminimum szintjét hazánkban?

A Policy Agenda számítása szerint 2016-ban a létminimum egy főre számított átlagos értéke havonta 88 619 forint volt. Természetesen e szint alatt sem halnak éhen az emberek. Híd alatt lakva 20-30 EFt is elég a létfenntartáshoz egy ideig.. Legfeljebb nem Ibizán nyaral a kisjövedelmű, hanem a Balaton partján. Elvégre a híd alatti "lakás" ott sem drágább..

Persze, aki sokat dolgozott, annak a létminimumnál arányosan többet kell kapnia. Ha nincs elég pénz, akkor korbácsot az aktívnak, dolgozzon többet, olcsóbban! Vajh miből épülnek (téglán kívül) a stadionok, ha az adónkból erre nem futja?
Panaszkodik a képviselő, pedig tudhatná, hogy most vonult nyugdíjba számos olyan ember, akik a rendszerváltás után sokat voltak lapáton. Se év, se nyugdíjalap. Velük mi legyen, ha a dolgozói levonásokból csak 60 EFt átlag járulék fizethető ki a teljes nyugdíjas rétegnek? Mennyi az az abszolut létminimum, ami minden magyar állampolgárt megilletne? S miből teremthető elő?
Lehet, a szakemberek még nem vették észre, de a nyugdíj biztosítási rendszerünk már sok éve fejreállt. S szeparáltan nem korrigálható. Az egész gazdaságunkat kellene újjászervezni.

Továbbszolgálat
A kormány munkába hívná a nyugdíjasokat, hogy elérhessék a létminimum szintjét jövedelmükkel. Az elmúlt évben a 2 millió nyugdíjasból 20 ezer jelentkezett, hogy dolgozna, ebből több százat sikerült elhelyezni.
Ugye, az ember is elkopik, mire megöregszik. Pláne, ha alacsony keresetű fizikai munkásként tengette életét. Ezért csak kevés alkalmas igazán munkára. Aki mégis, s képzettsége is van hozzá, az nem a foglalkoztatón keresztül kíván munkához jutni, hanem ha másként nem, hát feketén vállal munkát. Borsosabb árért. A többi pedig viccből vásárolja a havi 10 EFt átlag gyógyszerszükségletét. Azért így is minden nyugdíjba kerülő ember 1/30-ad része eléri a 90 éves életkort. Persze, az emberek 1/10-e nem éri meg a nyugdíjas kort. Már pedzegetik, hogy a jövőben nem lesz nyugdijas egyen-kor, hanem egészségügyi alapon állapítanák meg egyedileg a visszavonulás idejét. Mert igaz, hogy egy 55 éves nyomozó már nehezebben verekszik meg a bűnözővel, de tilosban parkoló autókra ő is ki tudja tenni a piros zacskót.

Pataky Attila az Edda együttestől is keveselli - be nem vallott - nyugdíját. Állítása szerint második házának (az első Bea asszonynál maradt) rezsijét sem fedezi a nyugdíj. Második háza emberléptékű, 200 nm-es. A Blikk tudományos napilap szerint a művész úr 66 évesen még gyereket szeretne alacsony nyugdíja mellé. Játszótársnak? Megjegyzem, a panel lakásom után évi 6000 Ft építményadót fizetek. Vajh mi adót kérhetnek egy ember léptékű vityillóért?!

Közfoglalkoztatottak
Sikeresen indultak a nyugdíjas szövetkezetek. Immár 20 000 tagjuk van, s minden tagra jut 5 000 Ft szerződés állomány. Lesz itt dínom-dánom!

Nyugdíjminimum - 120 forint a havi nyugdíja egy erdélyi asszonynak Magyarországtól. Lesz itt irigykedés a ballib táborban!

Vona megoldja
Vona tenne róla, hogy a nyugdíjak megőrizzék reálértéküket! Elvégre azért csináltuk a rendszerváltást, s azért csatlakoztunk az EU-hoz, hogy konzerváljuk a sz.r állapotokat! Nem ám görög nyugdíjat a magyarnak! (Pláne osztrákot!) Örüljön, ha nem csökken tovább! Persze, még ennek sincs meg a forrása. Vajon miből csinálná a változásokat Vona pénz nélkül? Eddig a támogatásokból loptunk erre alapot. De a támogatások csökkenni fognak.

A nyugdíjak legbiztosabb forrása az aktívaktól való elvonás. Lám, most is 13 %/-kal nőttek a bérek, ami szerint a nyugdíjlevonás is 13 %-kal nőtt. Ellenben a nyugdíjak csak 3 %-kal. Vagyis a bérnövekedés jóval több volt, mint a nyugdíjnövekedés százalékban is. Ergo, nem kellett az államnak egyéb forrásokból elvonni a nyugdíjakhoz, még maradt is egy kicsi. Valaki mindíg megszenvedi az inflációt. Most a nyugdíjasokon volt a sor.

A HIT gyüli szakértője megmondja a tutit!
Farkas András szakértő szerint egy tucat év még, s minden 4. magyar ember 65 év feletti lesz. Bizonyára a magas életszinvonalunkból és a kimagasló egészségügyi ellátásunk alapján jutott a szagértő eme következtetésre.
Helyesen megállapítja, hogy 70 ezer nyugdíjasunk ellátmánya nem éri el a közmunkás keresetet sem. Persze, ezek nem a minimálbéresek, hanem a rövid munkaviszonnyal rendelkezők tábora. Nem mintha a minimálbér nyugdíjából rendesen meg lehetne élni, hiszen ahhoz a minimálbér is kevés. De verje a falba az a fejét, aki az EU csatlakozásra szavazott. Mint olvassuk, a HIT gyülis szakértő szerint is jól jönne még egy magánnyugdíjas forrás is az állami mellé, amit az ő Jóistene rakna félre az immár 28 éve éhbéren tartott népünknek. Mert a keresetek a megélhetéshez is szűkösek, nem a tartalékoláshoz! Tessék a devizahiteles lakásvásárlókra gondolni! Akik általában minimálbér felett kerestek. Miből tettek volna félre? S a minimálbéres? A jól keresőnek pedig a nyugdíja is jó, s egyéb tartalékokkal is rendelkezik. Pl részvény, befektetési alap, bankszámla, bérbe adható lakás, hogy az igazán gazdagokat ne is említsük.. Akkor ki a fene menne a magánbiztosítóhoz?! Nyugdíjas kor az átlagéletkor alatt. Amely országokban eléri a nyugdíjas korhatár a 65 évet, ott 4-szer annyit keresnek mint nálunk. Ergo, az életminőségük is sokkal jobb, s így tovább is élnek. Lista.

Mint hal a vízben.. (óceánok!)
Idén is elképzelhető egy 12 %-os béremelés, hogy picit csökkentsük a kivándorlást. Természetesen ez 12 %-os nyugdíjjárulék emelkedést is eredményez. Ha a dolgozói levonásból adnák a nyugdíjat, akkor ez 12 % nyugdíj emelést is okozna. Mivel azonban csak a nyugdíjak 25 %-át fedezi a nyugdíjjárulék, így csak 3 % jut a nyugdíjasnak. Mert az államnak nincs már módja, hogy a 75 % idegen forrást megemelhesse. Aki keveselli nyugdíját, menjen vissza dolgozni! Ha képes rá.. Bye-bye Szása.. Valahogy nem hallottam az oktatásügyet megreformáló, ahhoz tetemes pénznövekményt rendelő Kunhalmi Ágneséktól, hogy a nyugdíj emeléseket miből terveznék, ha egyáltalán terveznék ?!

Nyugodjék békében
Az ellenzéki pártok emelnék a nyugdíjakat is. Forrás megjelölés? Mert mindenhol emelnek. Meg a haderőfejlesztés is előttünk áll. Meg a brexit. Már csak a gazdasági bevándorlók hiányoznának..
Egyetlen értelmes gondolata van az ellenzéknek: Visszaállítani a nyugdíjplafont. Ne vegyen senki ferrarit a szolidarítási alapból! De mikor éri el az én nyugdíjam a döglődő görögök nyugdíját ?! (Luxemburg...) Nyugdíjszámítás idén. Meg egy kis horror: Ha nincs eltartó gyereked (jólkereső), akkor megnyuvadsz.

A románok megelőztek
Romániában tavaly óriásit ugrottak a nyugdíjak, az utolsó negyedévre éves szinten 18,2 százalékkal, átlagosan 1132 lejre, azaz 245 euróra – derült ki a Business-review.eu román híroldal cikkéből.
Tőlük ne irigyelje senki! Beengedték az USA atomfegyvereit, csúnya céltáblává váltak.
A finn nyugdíjak sem emelkedtek túlságosan tavaly, 20 euró volt az emelés, kicsivel egy százalék feletti. De mindjárt abbahagyjuk sajnálni őket, ha megtudjuk, hogy az átlagnyugdíj 1565 euró, azaz majdnem 490 ezer forint havonta. "A nyáron a magyarországinál magasabb, 3,2-3,4 százalékos nyugdíjemelésnek örülhet mintegy húszmillió német nyugdíjas. "

Továbbra is kételyeim vannak a nyugdíjasfoglalkoztatókkal szemben. Ugyanis ki alkalmas nyugdíjasként munkára? Aki nem dolgozta le magát aktívan. Akinek kényelmes állása volt. Aki egyáltalán még fiatal nyugdíjas. Viszont a legmagasabb a frissen, munkanélküliséget elkerült nyugdíjba vonulók ellátmánya. Ha ehhez még valami munkát is kap... Hallani olyanról, hogy a két helyről érkező pénz több százezer forint. Eközben a nyugdíjasok abszolut többsége a létminimum alatt tengődik.

Pofonra várva jusson eszetekbe: Ti is csak a nyugdíjak negyedét álljátok a járulékotokkal, s a nyugdíjas sem éjszakai bárokban veri el az ellátmányát napjainkban. Amíg rabszolgák leszünk az EU-ban, javulásra ne nagyon számoljatok! Manapság is 6-12 %-os munkabér emelkedések és 2-3 %-os nyugdíj emelkedések vannak.
A nyugdíjak a kereset max 2/3-át teszik ki. Aki a keresetéből (minimálbér!) is rosszul élt, az ennek a töredékéből sem fog mulatni járni.

Méltósággal élhető
Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott: „Minden nyugdíjasnak joga van a méltósággal élhető élethez. Ez a szociális jogok európai pillérének egyik elsődleges fontosságú elve. A megfelelő nyugdíjak Európában alapvető fontosságúak az idősebb emberek – különösen a nők – elszegényedésének és társadalmi kirekesztésének megelőzésében. Azt is biztosítanunk kell, hogy az atipikus munkaviszony vagy önfoglalkoztatás keretében munkát végző emberek se maradjanak ki a rendszerből. Ezért a továbbiakban prioritásként kell kezelnünk azokat a jelenleg zajló reformokat, amelyek elősegítik, hogy mindenki megfelelő nyugdíjhoz juthasson.”
Mondjuk, minden embert megilletne a tisztes szegénység. Ha egy életfogytiglanos gyilkost ellátunk koszttal, kvártéllyal élete végéig, akkor ennyi a becsületes embert is megilletne. Még őrt sem kellene fizetni miatta..

Új elosztás
Magas beosztású kormánytisztviselők beszéltek nemrégiben arról, hogy a nyugdíjreform részeként a felnevelt gyermekek számától függhetne a nyugdíjasok járandósága.
Há nekem 5 nyaral Pálhalmán, 3 meg a német GDP-t erősíti segilyileg.. Ha a szülő valóban hasznos állampolgárokat nevelt fel, akkor azok adójából kaphasson vissza, ne a mások befizetéséből! Mondjuk, minden gyerek az adója 10 %-át a szüleinek adhatná. A gyermektelen pedig ugyanezt az összeget saját nyugdíjas éveire tehetné félre. Valami felső plafon a vállalkozói szféra miatt itt is kellene.

Tessenek visszaállítani a nyugdíjak szolidarítási szerepét. Nyugdíjplafon alatt kisebb eltéréssel minden volt munkavállaló kapjon ellátást, a plafon feletti rész után pedig magán nyugdíj lehetne. Amit nem az állam áll, hanem a nem kötelező MANYUP. Értjük, hogy a vezetés a nemzetiségen akar segíteni, de akkor munkát adjon nekik. Hálót, ne halat! Mellesleg a demográfiai hiányt nem a kisegítőiskolát végzettekkel kell rendbetenni, hanem a kvalifikált munkát végzőket kell szaporítani. Nem sok utcaseprő kell, hanem sok orvos!

Belga nyugdíj
2030-tól hatvanötről hatvanhét évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében.
Lehet, hogy távolodnunk kellene ezektől az antiszociális népektől ?!
A 65 éves magyar férfiaknál csak a lett, a bolgár és a litván férfiak számíthatnak rövidebb élettartamra, a magyar nőkénél pedig csak a bolgár és román nők 65 éves korban várható élettartama alacsonyabb. A magyar nyugdíjasnak nem csak a várható élettartama rövidebb nyugati társaiknál, de az ellátmány is "rövidebb". Mi több, a megtakarítása, vagyona is messze elmarad..
Belgiumban az egyszemélyes háztartások szegénységi küszöbe (1.003 euro/hónap 2011-ben). = 330 000 Ft/hó alatti nyugdíjas szegénynek minősült. Átlagnyugdíj. Belgium: Belgium 847 €

Lakásár összeomlás
Hazánkban egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebb aktív dolgozónak. Mivel az értékesebb szaporulat csökken s az elvándorlás az alacsony bérek miatt nő.
Ez azt is jelenti, hogy egyre több - az idősek által lakott - ház, lakás "szabadul fel". Vagyis nem kell újakat építeni, legfeljebb a régieket korszerűsíteni. Ma hazánkban több százezer "üres" lakás található romló demográfiai mutatók mellett. S még újak is épülnek! Ez magával hozza, hogy a lakásárak drasztikusan csökkenésnek indulnak megfelelő ellenlépések hiányában. Népszaporulat, jól fizető munkahelyek kellenek, vagy hamarosan utánad dobják a lakást, házat, mert csak a nyűg lesz vele.

Emelnek
Az élete végéig behozhatatlan hátrányba kerül az ember, aki 2016-ban ment nyugdíjba, a nála három évvel fiatalabb, pontosan ugyanannyit kereső társához képest – írtaaz e heti HVG Gazdaság rovatában Simonovits András közgazdász. Akit ugyanis 2019-ben nyugdíjaznak, annak a járandóság kiszámításánál a korábbi befizetéseit még felszorozzák a 2016-2018 közötti reálbér-emelkedés mértékével is, így 27 százalékkal több lesz a nyugdíja csak ennek a három évnek köszönhetően.

Munka mindhalálig - De akkor mire a nyugdíjlevonás?
Ahhoz, hogy 2015 és 2050 között stabilizálni lehessen az időskori függőségi rátát, már 8,4 évnyi nyugdíjkorhatár-emelésre lenne szükség az OECD-ben az elemzés szerint. Magyarországon nagyjából 7 évvel kellene megemelni a nyugdíjkorhatárt.
Ime, a javuló egészségügy eredménye: Nem 69, hanem 72 év lesz a férfiak átlagéletkora. Na, akkor elmehetnének nyugdíjba.. Persze, ha bevándoroltakra költenénk többet, akkor még jobban ki kellene tolni a nyugdíjkorhatárt. Megoldás: A népességcsere teljes leállítása, valamint magyar tulajdonú, húzó ágazatba tartozó gyárak létesítése.

Sokat lendítene a nyugdíjasok helyzetén, ha a németek a migránsokra költött 25 milliárd €/év összeget a magyar nyugdíjasokra fordítanák. Utolérhetnénk Luxemburgot, s a német GDP sem lenne kisebb.

Sose halunk meg!
Jövőre kedvezményesen lesznek foglalkoztathatóak a nyugdíjasok, csak szja-t vonnak a bérükből. A szövetkezet tagjainak szintén csak a 15 százalékos szja-t kell fizetniük, más közterhet nem, viszont a későbbi munkáltatónak közvetítési díjat kell fizetnie a szövetkezet számára a munkaerő-közvetítésért cserébe. A 60 éves munkanélküli várjon kicsit..

Katasztrófális a MANYUP-ok helyzete.,
A magyarok rájöttek arra, hogy a pénzt nem lehet megenni. Vagyis nem magánmegtakarítások kellenek, hanem jól működő nemzetgazdaság. A liberális ostobasággal szemben, nem szabad importálni több segélyrevárót Európába, hanem csökkenteni kellene a mai munkanélküliséget. Ahol pedig munkaerő hiány van, onnét az egyszerűbb feladatokat afroázsiai területekre átszervezni. Ha Németországban el tudják látni az analfabéták a feladatot, akkor szülőföldjükön is képeseknek kell lenniük erre.
Ha pedig az állam a nyugdíjakat nem képes elfogadható szinten tartani, akkor be kell szüntetni a kötelező befizetéseket. Aztán éljenek a rendszer kedvezményezettjei a félretett (folyamatosan inflálódó) "munkabérükből". S ha nincs nyugdíj, nincs eltartó gyerek, akkor az utolsó munkanap után kezdődhet a hídavatás. Ilyen világot akartok?!

A MANYUP propaganda előszeretettel említi a hosszú öregkort, aminek magas létszámának eltartására az állam képtelen, pláne havi 1,5 milliós nyugdíjak mellett. Aztán fordítanak a köpönyegen, s elkezdik piszkálni a romló egészségügyi ellátást és az egyre több beteg öreg embert. Most akkor megbetegszik a nyugdíjas és meghal a romló orvosi ellátásban, vagy kitolódik az életciklusa?

Holdfogyatkozás
Magyarországon is folytatódott a népesség természetes fogyása: 2017. január 1-jén még 9,797 millió lakosa volt hazánknak, míg idén év elején már csak 9,778 millió, tehát durván 20 ezer fővel csökkent a lélekszám 1 év leforgása alatt. A szóban forgó időszakban 94,6 ezer élve születést regisztráltak Magyarországon, szemben a 131,9 ezer halálesettel. Sok urunk nem volt rest, se gyáva.. Hawaii: a világ legjobb országait rangsoroló Legjobb Országok 2018 toplistát. Jó hír, hogy Magyarország egyáltalán felkerült a listára, ha viszont a részleteket nézzük, akkor kevés okunk van az örömre. Az oktatás és az egészségügy romokban, a jövőnknek pedig egyenesen befellegzett. A nyugdíjas meg szaporodik, mert nem tud meghalni.

Egy Puzsér Róbert nevű biztosítási ügynök állandóan a nyugdíjasokat irigyli az átlag 128 EFt ellátmányukért. Mert önbeteljesítő jóslatként azt szajkózza, hogy neki már nem lesz nyugdíja, hát akkor mire fel kapna az öreg 13. havi (évi 8,5% emelés!) ellátmányt, ha egyszer nincs is 13. hónap. Megsúgom neki, hogy ma is vannak a versenyszférában, akik ilyen juttatásban részesülnek.
Valóban a nyugdíjas semmit sem tesz a nyugdíjemelésért, de kérdem én: A minimálbéres többet fog dolgozni a 10-20 %-os minimálbér emelés után? Vagy csak az árak mennek fel automatikusan..

2018- Egyre több a nyugdíjas
2018. januári adatokhoz, melyek szerint 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a Magyar Államkincstár öregségi nyugdíjukat.
Magyarországon 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kap. 3267-en ugyanis 25 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak. 1494-en pedig 25 ezer és 29 990 forint közötti összegből kell, hogy gazdálkodjanak. 2017-ben közel 5 ezren voltak, akik 10 ezer forintnál is kevesebb állami nyugdíjat kaptak.

Horn nyugdíjasai
"A rokkantakkal kapcsolatos szolidaritást, ami 1928 óta jellemezte a magyar nyugdíjrendszert, felszámolták, ugyanakkor ezzel elérték, hogy középtávon fenntartható az öregségi nyugdíjrendszer."
Mint ismert, az aktívaktól levont járulék a nyugdíjak 25%-át fedezi. A többit a kormány "egyéb" forrásokból (nem adó!) teremti elő. Ismert, hogy a pénzmegtakarítás öreg korra nem megoldás. A pénz nem ehető! Annyit ér, amennyit a jövő generációja (Kolompár Kálmán gyerekei) megtermelnek.

Bankárok aggódnak a nyugdíjamért.
Viszonzásképpen én pedig értük aggódom. Mert mi lesz, ha egyszer kipukkad a pénzlufi? Ha tudatosul az emberekben, hogy a pénznek nincs fedezete semmi a hiten kívül. Isten fizesse meg, mint a vatikáni valuta. A föld népe eladósodott. Lassan több lesz a tartozás, mint a bolygó vagyona. Ami maga után vonja a tabula rázát. A lakásárak is részben azért szöktek az egekbe, mert jobban bízik a nép egy frissen vásárolt öreg panellakás értékállóságában, mint a pénzben. Pedig csak egy bomba kell ahhoz is..

Háttérkép és a demográfia. Szépen összefoglalva az elmúlt évszázad demográfiai hatásait, kibújik a szög a zsákból: Emeljék a sok rajkót előállító emberek nyugdíját! Mert mennyiségi szemlélet van nálunk. Nem érdekes, hogy mit produkálsz, csak sok legyen! Izéljétek meg! Adják össze a gyerekek a szülő nyugdíjbővítménytét! Nem bánom, akár az adójukat csökkentve! De ne a munkás embert nyúzzák meg jobban, hogy extra nyugdíjat kaphasson a lumpeneket előállító szülő. Nem sok gyerekre, hanem sok JÓ KÉPESSÉGŰ, hasznos gyerekre van szükségünk. S a minőség fontosabb a mennyiségnél szerintem.

Szeptember közepén miért érzi valaki fontosnak az öregek számára nyújtandó év végi alamizsna emlegetését ?!

A magyar nyugdíj Utolsók között.
Az idős szülők eltartása nem alternatíva, hiszen a lakhatási költségek miatt (ami a legtöbb magyar fizetésébe nincs beépítve!) a fiatal szorulna az idős támogatására.

Számlára
Az ajánlások között kiemelt helyen szerepel a nyugdíjak automatikusan számlára történő folyósítása, ami által az állam éves szinten akár 3 milliárd forintot is megtakaríthatna.
Persze, ehhez kellene minden faluban egy bankautomata, ahol a nyugdíjas kp-hoz jut, amivel a piacon, a szomszédtól stb vásárolhat.

KI ?! számít korhatár emelésre?
Nemrég emelték 55 évről 65 évre a korhatárt. Fizikai munkásnak már nagyon sok ez is. Talán a szellemi munkakörökben még bírják eddig. Bár az hihető, hogy egy 30 éves azt hiszi, 50 év felett is tudja hozni az elvárásokat.
Elmennék, indulnék, csak tudnám..
A magyarok szeretnének korábban nyugállományba vonulni. De a nyugdíj nem jutalomjáték! Nem korra kellene adni, mint a pedagógusbért, hanem azért, mert munkára már alkalmatlanná vált valaki.
A biztosítási ügynökök állandóan nyugdíj előtakarékosságra szólítanak fel. De ki garantálja a pénz vásárlóértékének megmaradását ?!

Hatalmas nyugdíjemelés jöhet, ha az árdrágulás szerint történik az emelés. Idén az aktívak 10-20 %-os emelése szükségtelen, mert a hiányzó szakember mennyiség miatt a munkabérek drasztikusan és automatikusan emelkednek. Ma már smafu az orvosnak a milliós havikereset, s a házhoz jövő szakmunkás is ezer forintokat kér minimális munkáért is. Csak az átlagnyugdíj (nem medián!) maradt a havi 128 000.
Ja, az állami alkalmazott keresetnövekedése más. De az meg csak a brüsszeli pénzek megcsapolásából teljesíthető, hiszen hazánk ipara a béka hátsója alatt. Szakembereink a német nyugdíjakért dolgoznak külföldön. Lassan az állam is működésképtelenné válik, vagy kiszolgáltatott helyzetbe Brüsszel felé. Aztán eldönthetjük, hogy uniós polgárok legyünk, vagy szabadok... Csak annyit kérdezek, a válaszra várva: rabok legyünk vagy szabadok?

A biztosító nem adja fel
Ez itt a reklám helye: "Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szomorú jelenségnek nevezte, hogy a fiatalok jelentős része élethosszig tartó munkára számít. Üdvözölte viszont, hogy a felmérés alapján a fiatalok felismerték a pénzügyi tervezés jelentőségét és belátják, hogy idejében meg kell alapozniuk a nyugdíjas éveiket - olvasható a közleményben. "
Ha egy fiatal tényleg ennyire hülye lenne, akkor sem tudna öreg korára spórolni, hiszen lakás kellene, kocsi kellene, bútor és nyaralás. A fiatalok - ritka kivétellel - nem tudnak nyugdíjmegtakarításra félretenni. Ami különben is ostobaság lenne! Nem azért, mert "jön a világvége", hanem, mert a pénzük normál körülmények között is elpárolog. Most nem részletezve a nagy inflációt, a pénz fedezetét előállítók képességének csökkenését, ne adj isten egy háború mindent borító következményét.
Izsák és a világvége: Bizony '60-ban sok ember számára eljön a világvége, de még többek számára korábban. Néztem a temetőben a feliratokat: Egyre többen nem élvezik a nyugdíjas éveiket hosszan.

Hivatásos rettegők
„A válaszadók 78%-a úgy véli, hogy fontos, hogy félre tudjanak tenni nyugdíjas éveikre. A válaszadók 71%-a arra számít, hogy nyugdíjas éveikre már összedől az állami nyugdíjrendszer.”
Ma is a brüsszeli pénzből "lopja" el a kormány a nyugdíjra valót, hiszen az aktívak csak a nyugdíj 25 %-át fedezik. Persze, ha nem jön a pénz nyugatról, itthon pedig nem indul be a gazdaság, akkor valóban gondok lesznek. Akkor a pénzmegtakarításért kapnak a manyuposok 1 doboz gyufát. Mert úgy elértéktelenedik a pénz.

Csak a manyup hiányzik. A magyarok háromnegyede hónapról hónapra él, és a teljes lakosság 41 százalékát sorolják a szegények közé.

Továbbszolgálat: Plusz munkával kerestetné meg a kormány a nyugdíjasok elmaradt járadékemelését. Ezt egy sosem dolgozott bíró, politikus, művész megteheti. Ellenben egy önmagát is kizsaroló fizikai munkás 55 éves korára kivan. Már a 10 évvel megemelt korhatár is necces a dolgozók körében. Mint emlékezhetünk, a rendszerváltás után a "nyírjuk ki a gyengébbet!" időszak jött el, ahol mindenkinek a maximális teljesítőképességét kellett nyújtania. S ez kihatott a későbbi egészségi állapotára. Ezért látni annyi 60 év körülit a temetőben. Több százezer 55 és 64 év közötti embernek nincs munkája ma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma Magyarországon az 55-64 éves korosztályba tartozók nagyjából 50 százalékának van állása.

Átlagnyugdíjas
Ugye, ha 9 embernek 100 000 Ft a nyugdíja, eggyé pedig 1 100 000 Ft, akkor az átlagnyugdíj 200 000 Ft. Senki sem állíthatja, hogy a fele sem igaz!
A szemmel látható nagy átlagnövekedés nem a nyugdíjemelésből fakad, hanem a kisnyugdíjas öreg kihal, s helyébe lép a "magas" bérből nyugdíjba vonuló "fiatal". Mert a bérek azért emelkedtek a nyugdíjnál rendesebben. Ennek ellenére az aktív dolgozók nem képesek kitermelni ezt a kis nyugdíjat sem, mindössze 25 %-át. A többit a kormány "lopja" hozzá. Mert a SzJA befizetések az állami alkalmazottak fizetésére sem elegendőek. Ahhoz is "lopni" kell valahonnét.
18 év alatt megnégyszereződtek a nyugdíjak. Akkor 18 év múlva 500 000 lesz az átlagnyugdíj? S közben az árak miként változnak?! (13201 Kenyér, fehér, kg 118 Ft, 2000. 250 Ft/kg, 2018.) Mindeközben 1990 -92 között 800 000 ember vált munkanélkülivé a rendszerváltás hatására. Az 1989-es netto kereset 8 000 Ft/hó, 1998-ban 45 000 Ft/hó. 2001-ben a netto átlagkereset 16 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ami 6,4 % reálbér emelkedést jelentett. (65 000 -> 82 000 Ft netto)

Nyugodjék békében!
Magyarországon jelenleg 20 ezernél is több olyan idős ember van, aki 30 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugdíjat kap havonta. Ennél jóval többen, 591 063-an vannak azok, akik 50 ezer és 100 ezer forint közötti juttatást kapnak - írja a Pénzcentrum a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. A legnagyobb tömeget azok jelentik, akik 100 és 200 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kapnak, ekkora összeget ugyanis 1 172 413 idősnek utal az államkincstár.

A bankárok egyre tovább élnek. De ki fogja eltartani őket?
Mondjuk, behozatunk migránsokat. Eltartjuk azokat is. Aztán, amikor megszabadultunk tőlük, egyből több jut nyugdíjra. Tessék kimenni a temetőbe, s megnézni hányan haltak meg nyugdíjazás előtt?! Persze, a könnyű munkahelyeknek, szuper egészségügyünknek hála, egyre tovább él a magyar..

Hívasd a törvénybe, ha tudod..
Ítélet híján azt kell tartásra képesnek tekinteni, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét. Ez jelenleg 71250 forint.
Vagyis szülőtartásra az a 2 gyerekes házaspár kötelezhető, ahol a netto havi meghaladja a 280 EFt-ot. Azt pedig általában nem kell kötelezni, mert a nélkül is segíti felmenőit, ha már a devizahitelt visszafizette. S ha 4 szülőt kell eltartani ?! Ezzel a KDNP-vel mondatja ki a FIDESZ az összes népszerűtlen törvényt. Az helyes, hogy a nyugdíjasnak uzsorakamatra kölcsönt adóknak megkönnyítik a behajtást. Előbb telik a temető.

Cafeteria - Nem lesz belőle nyugdíjalap. Vajon beszámítják a dolgozók a netto fizetésükbe? Miként a nyugdíjba a nyugdíjprémiumot? Kávépénz: Vajon állami határozattal, egységesen adandó, avagy a munkáltató dönti el: Ad vagy nem..

Leépülnek a dolgozók a nyugdíjbiztosítónál. Vajon mi az emberek dolga ott? Mert a megállapított nyugdíj fix. Elég megbízni Z bankot, hogy minden hónap valahányadik napján egy automata vegyen le X összeget a biztosító nagy számlájáról és tegye Gipsz Jakab számlájára. Automatikusan. Munka az új nyugdíjasok nyugdíj megállapításával, az elhunytak törlésével van. Így messziről nézve..

Javuló egészségügynek hála: A 65 év feletti korosztály létszáma ugyanis folyamatosan emelkedik Magyarországon.

Meghalni kéne, de nem lehet...
Magyarországon: érik a sírig tartó munka. ..de hol vannak a szocialisták ?! Csak nem a migránsokért kampányolnak éppen? Ugye, a jó megoldás az lehetne, ha nálunk modern gyárak épülnek, ahová visszajönne a magyar vándor. Aztán sok dolgozóval könnyebb eltartani a nyugdíjast. Meg persze, 1,5 milliós nyugdíjnak sem szabadna lenni..

Ha így fogy a népesség, akkor kinek fogunk mi alanyi jogon alapbért adni munka nélkül ?! Végül még a színeseknek is dolgozni kell.

Blikk szintjén
Rossz hír a kispénzű nyugdíjasoknak, nem emelik az öregségi minimumot: marad a 10 éve változatlan 28 500 forintos összeg.
Miért is rossz ez a hír? A nyugdíjat a kereset alapján (cca 66%) adják. A 28.500,- Ft-nak köze sincs a nyugdíjakhoz. Sem a megállapításhoz, sem a nyugdíjas léthez. Egyéb jellegű kifizetések kötődnek ehhez az összeghez. A nyugdíjasok nyugdíjemelésre vágynak. Minél alacsonyabb a nyugdíj, annál nehezebb napról-napra a megélhetés. Mert az árak megállíthatatlanul emelkednek. Ennek a "hírnek" igazából a gumicsont fejezetben lenne a helye. Ismétlem: Nem minimumemelésre, hanem globális nyugdíjemelésre lenne szükség. Ehhez pedig meg kell emelni a nyugdíj járulék összegét. Vagy több aktív dolgozó szükséges. A Hitgyüli csatlakozik.

Nyugdíjas foglalkoztató Ugye, a szakma nélküliekből rengeteg a munkanélküli napjkainban is. S van egy néprétegünk, amelynek fele a 8 osztályt sem képes elégséges eredménnyel elvégezni. Pedig a legtöbb pedagógus engedné, csak menjenek már..
Jó szakmával pedig feketén is szépen lehet kaszálni. Bár a fizikai munkások zöme 65 éves korára leamortizálódik. A bírák, művészek, mérnökök pedig nem mennek a nyugdíjas foglalkoztatóba.
Valahogy a népünk IQ-ját kellene megemelni, mert ez a 100-as körüli átlag alacsony. Ne az analfabéta, hanem a jó munkaerő szaporodjon! Ehhez pedig el kell törölni a családi pótlékot, s helyette az adóból lehessen letagadni gyermekek szerint.

Örökéletűek
A közismerten príma egészségügyünknek hála, egyre tovább élnek az emberek. A szuper oktatásunknak köszönhetően pedig ilyen cikkeket írhat a "Pénzcentrum" ujdondásza.
A hosszú, egészséges életmód lehetővé teszi, hogy egyre tovább élvezhessük a munka örömét. Míg a rendszerváltás előtt 55/60 év volt a nyugdíj korhatár, ez ma már 65 év, de 70-nel fenyegetnek. Mindeközben 20 % kivándorlás mellett is 6 % a munkanélküliség. + az inaktívnak nevezett munkanélküliek hada.
De miért a magyar temetőkbe helyezik örök nyugalomra a sok 50-60 éves külföldit ?!

A mosónők korán halnak
Magyarországon járnak legtöbbet orvoshoz az emberek az EU-tagországok polgárai közül, mégis kétszer annyian halnak meg nálunk 65 éves koruk előtt, mint az uniós átlag.
Természetesen nem az orvosoknak köszönhető a nagy arányú elhalálozás. Önkizsákmányolás, egészségtelen étkezés.. Az pedig butaság, hogy a GDP arányos növekedést vizsgálják. Nekünk az állami bevételekkel arányos változást kellene nézni, hiszen külföldi cégek adják a GDP oroszlánrészét, azok pedig kiviszik a nyereséget.

Hit gyüli - Már megint emelik a nyugdíjakat!
Ha minden a mostani tervek szerint marad, akkor 2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal fog nőni a nyugdíj.
Ugye, ha "lopás" nélkül akar a kormány nyugdíjat emelni, akkor a 2,7 % emeléshez 10 % munkabér emelés szükséges. Ahhoz pedig 10 % áremelés..

2018. január 1-jétől a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj havonta 91.080 forint összeghatárig emelték.

Holdfogyatkozás
"Idén januárban 2,6 millióan részesültek nyugdíjban és egyéb ellátásban, ami azt jelenti, hogy az ellátottak száma egy év alatt 1,6 százalékkal csökkent – közölte a KSH. "
A nyugdíjbiztosítósok az ilyen cikkektől kapnak hidegrázást. Hogy fenyegessék meg a népet, hogy nem lesz nyugdíj, éhen fogtok dögleni, ha nem köttök magán nyugdíjbiztosítást?!

Figyelem elterelés: Míg 2014-ben a nettó átlagkereset 155,7 ezer forint volt, addig egy átlagos nyugdíjas 118,4 ezer forintot vehetett kézhez havonta - vagyis az átlagnyugdíjas megkapta a nettó átlagbér 76,1 százalékát (ezt hívják helyettesítési rátának.) Idén ez az első három negyedéves nettó bérekkel (215,5 ezer forinttal) számolva 60,6 szái>zalékra jön ki, ám a januári emelés után ez a mutató 58 százalék alá csökken. [Csak a legkisebb nyugdíj is érje el a létminimumot!]


Ismétlés: A 10 % béremelés 2,5 % nyugdíjemelést tesz automatikusan lehetővé. Magasabb nyugdíjemeléshez a kormánynak "lopni" kell. De a csőcseléknek már a mai "lopás" is fáj..

Reálbér emelkedés
A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az infláció 2,8 százalékos volt, vagyis ez azt jelenti, hogy 8,5 százalékkal nőtt a reálkereset.
A nyugdíjak reálértéke nem változott. Nyugdíjemelés az átlaginfláció mértékében történt. Vagyis a nyugdíjasok helyzete nem romlott és nem javult az utóbbi években. Ne felejtsük! A minimálbér kétharmada a nyugdíj. Annak is biztosítania kell a létminimumot.

Élünk és meghalunk
2017-ben 132 ezer ember vesztette életét Magyarországon. Ezzel szemben látványosan növekedett a halálozások nominális száma Pest megyében (21 százalék), Fejér megyében (14,3 százalék) és Veszprém megyében (6,3 százalék). [Táplálkozás tartósítószerei, nukleáris felhő, önkizsákmányolás.. 91 600 gyermek jött világra]

Leszakadóban a nyugdíjas réteg
A kormány ugyan évente 2,5 % emelést hajt végre a nyugdíjaknál, amit a 10 % béremelés automatikusan lehetővé tesz. Csak ugye, ezzel az olló.. Mert évente 7,5 %-kal elmaradnak a nyugdíjasok, miközben az árak emelkednek. Sokszor elég durván. Lehet ábrándozni nyugdíjemelésről, csak tessék megjelölni a forrását! Honnan csoportosítsa át a kormány a többlet kiadást? Az egészségügyből? Oktatásügyből? Vagy adósodjon el jobban az állam, amit a nyugdíjas felél?
A legelfogadhatóbb mód a gazdaság fellendítése, ami megteremtené a költekezés alapját. Modern, magyar tulajdonú gyárakat!

Ennyit kell félretenned, hogy a MANYUP-ok megélhessenek
Mint a fejüket is használók tudják: Egy ország gazdasági nívója az aktívak teljesítményétől függ. Ha gyengén teljesít majd Kolompár Orbán és familiája, akkor hiába a sok pénzed, az infláció elértékteleníti. Ha az aktívak jól teljesítenek, akkor a nyugdíjból is jól meg lehet élni. S ne feledd: a pénz nem ehető! Csak amit élelmiszerként megtermelünk.

Munka a sírig
Mint az életet ismerők előre tudták, nem vált be a nyugdíjasok foglalkoztatása. Ugye, a fizikai munkások 65 éves korukra eléggé elhasználódnak. Azért még fusiban elmegy a vízvezeték szerelő, kőműves, egyéb szerelő időnként kisebb munkákra a nyugdíj mellett, ha nincs komolyabb betegsége. A szakképzetlenek pedig ma is munkanélküliséggel küszködnek. A szellemi foglalkozásúak, akik leginkább használhatók: bírák, művészek, társadalom tudományok emberei, pedagógusok.. akik viszonylag egészségesen érték el a nyugdíjas kort. Ők pedig még nyugdíjba sem akartak menni sok esetben, lásd a bírákért kapott nyugati intőt!
Még az angol kiskereskedelmi cég csinálja legjobban: automatizál. 10 automata pénztárgép egy pénztárossal. S ha egyszer a kereskedőknek sikerül megnyerni az emberek bizalmát, akkor a webes kereskedelem tarolni fog.

Átlag havi 1500 Ft nyugdíjemelés jöhet
Ez megfelel 1 % minimálbér emelésnek. Mondjuk, kedvenc söröm árát az elmúlt 1 évben 5-ször emelték. Tavaly augusztusban 178 Ft-ért vettem, ma már 260 Ft 0,5 l ale. De a nyugdíjas igyon vizet és egyen csirkefarhátat!

Kilépni az EU-ból?
11,4 százalékkal nőtt idén a valorizációs szorzó. A Pénzcentrum utána járt, mit jelent ez a gyakorlatban, és miért vezet hosszú távon a szorzó folyamatos emelkedése áthidalhatatlan szakadékokhoz a nyugdíjakat tekintve.
Minél később megy nyugdíjba valaki, annál magasabb keresettel és magasabb valorizációs szorzóval (ugye, ez nem MANYUP!) kapja nyugellátását. Ami rendjén is lenne, csak azt felejtik el, hogy az állami nyugdíj nem MANYUP! Itt illik emelni a nyugdíjakat a valós infláció mértéke szerint. Pontosabban a tényleges fogyasztói árak emelkedésének ütemében. A kártyás vásárlások korában névre szólóan lehet tudni, ki mit, mennyit vett és milyen áron. Lehet tudni az adott áruk árváltozását is.

Ha csak évi 10 %-os emelésekkel is, de a bérek fel fognak zárkózni a nyugatiakhoz. Ellenkező esetben kitör a kommunizmus, s elhal az állam. Ha szerencsénk lesz, akkor a nyugdíjak is felzárkóznak egyszer. Csak az a kis bökkenő, hogy az életkereset oly kicsi volt, hogy nem lehetett belőle öregkori tartalékot képezni, mint a döglődő kapitalisták tették. Vagyis, ha valami csoda folytán utolérnénk nyugatot, a nyugdíjas akkor is bajba kerülne. Bár, ha szerencséje van, ezt már nem éri meg.

Átlag János
Az átlagkereset 12,1, a reálkereset 8,3 százalékkal nőtt egy év alatt. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 345 900 forint volt februárban – közölte a KSH.
Az utóbbi években cca 10 % béremelés volt évente. Természetesen ezt "kigazdálkodni" az árakat is 10 %-kal emelték. Pénz az ablakban. A vesztes a nyugdíjas réteg, ahol évente 2,5 % emelés történt. Vagyis a nyugdíjas réteg elszegényedése folyamatos. Értjük, hogy a nincsből nem lehet adni, de legalább az alapvető élelmiszerek és a lakhatás árát tartsák rögzítve. Bár e pénzügyes számítás szerint az infláció mindössze 3,8 %-os volt, ami szerint a nyugdíjak csak cca 1 %-ot vesztettek értékükből A boltban nem ezt látjuk, bár vásárlási szokásaink eltérőek.

DK
A szegénységi fogadalmat tett Gyurcsány pártja elítéli a közpénzből gazdagodást. Valamint - nagyon helyesen - átalakítanák a nyugdíjrendszert. Mert a rendszeres évi 7 %-os jövedelemelmaradás a nyugdíjak és az aktív keresetek között robbanáshoz vezet. Egy idő után már kevés lesz a migráció elleni harc a balanszírozáshoz.

Átlag
2015-ben 121 041 forint volt az átlagnyugdíj és 159 612 forint a nettó átlagbér. 2019 márciusára netto 237 000 forint lett az átlagbér, a nyugdíj pedig 134 900 forint - írja a Bankmonitor.

Az átlag sok mindent eltakar. Ugye, vannak nyugdíjasaink 10 000 Ft táján és akadnak milliomos nyugdíjasok is. Vásárlási szokásaik kissé eltérőek. Egyik bablevesre költ, a másik ferrarira. A szolidarítási alapból.

Változás
MANYUP esetén:
Egy nyugdíjrendszernek nem kell, hogy célja legyen az ellátottak részesedése a bérnövekedésből, miután az kiszállt a munkaerőpiacról, az viszont kitűzhető célként, hogy az ellátás ne veszítse el a megállapításkori értékét.
A nyugdíjas réteg nagyon heterogén lett. Óriási különbségek a vásárlási szokásokban. Ezért évente csak egy szűk rétegre érvényes, hogy az inflációt követi a nyugdíjának emelkedése. Nem mindegy, hogy a 100%-os árnövekedésű krumpliból vagy a kifutó TV szériából vásárol az ellátott.
Lényeges továbbá, hogy a piaci árak a bérek után emelkednek. Még a számlát nem adó maszek fodrász is emelt idén is 10 %-ot. Meg mindenki, akinek árujára volt vevő. Vagyis képtelenség, hogy a nyugdíjak mindezzel versenyezzenek 2,5 %-os emelésekkel (ami még mindig sokkal több, mint amit a MANYUP adott volna!).
Tiszta sor, hogy a nyugdíjjárulék és a személyi jövedelemadó együttesen sem fedezik a nyugellátás kiadását. De erre is a gyógy az egészséges demográfiai és gazdasági szerkezet kialakítása. Ne hullámokban történjenek a változások, hanem időben elsimítva. Közel állandó gyermeklétszám kivándorlás nélkül. Ne legyen lakásépítési dömping, aztán évekig meg semmi. Ne legyen a nép eladósítva, mert akkor nem marad vásárlóerő a friss termékekre.
Ha marad a jelenlegi állapot, akkor a nyugdíjak pár év alatt elértéktelenednek, nem lehet belőlük megélni a medián átlagnyugdíj alatt.


A HVG szerint
"A magyarok 71 százaléka szerint jó lenne, ha szociális kérdésekben is lenne hatása az EU-nak, például közös minimálbért vagy közös minimálnyugdíjat határozna meg – derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research végzett a 24.hu megbízásából."
Ez bizony hatalmas csúsztatás! A magyarok többségének fogalma sincs, mennyi lenne az EU-s minimálbér és nyugdíj. Egyszerűen magasabb minimálbért és magasabb nyugdíjat szeretnének. Más szóval: Szeretnének jobb életet. S nem azért, mint Tel-Avivban írták, hogy hazánk "Hungry".

Minimálbérek az unioban. A szocialista szimpatizáns vállalatoknál már hazánkban is ennyi. mert ez csak akarat kérdése.. A szorgalmas államokban (Luxemburg) magas, a rézbőrűeknél (Bulgáriában) alacsony.
Retired Azt is megtudtuk, hogy az egy főre jutó átlagos öregségi nyugdíj összege 2018 januárjában 129 637 forint volt, ez egy év alatt közel 5%-ot növekedett. (2,6 %-ot minden nyugdíjasé, a másik fele a friss nyugdíjasok magas nyugdíjából.) 2016-ban a magyar 67%-os érték a negyedik legmagasabb volt nemzetközi összehasonlításban, ami 9 százalékponttal meghaladta az uniós átlagértéket.
Munkanélküli nyugdíja: 2018-ban a kormányrendelet szerint 29 355 forint.
Európa nyugdíjasai Ne feledjük! A gazdag országokban a magas keresetekből magán megtakarítás is képződött. Plusz a felhalmozott vagyon. Sose éred utól ezt a szintet!

Módosítanának
Népszavazást szeretne az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület:
Két sebességes nyugdíjemelést szeretnének. Mert számos kisiparos honfitársunk csak minimálbérre jelentette be magát, s nyugdíjba vonuláskor a tizedére csökkent bevételéből nem képes megélni. Mikor a művészek sírnak az alacsony nyugdíjuk miatt, szoktam mondani: Elcserélem átlag feletti nyugdíjamat velük, de akkor a villájukat is adják a panelpalotámért.
A szociális otthonok jó része nem állami kézen van. Ha hatósági árassá teszik, legfeljebb bezárnak. S napjainkban otthoni ellátást csak horror áron kaphat az öreg. Pedig sokaknak nincs hazánkban élő eltartója.
A bűncselekmények megelőzése ellen a legjobb módszer családban élni. Vagy legalább otthonban lakni. Mert a tanyavilág öregje könnyű préda a vándor bűnözőknek.
Ezt a túlóra beszámítási kérdést nem értem. A túlóráért pénz jár, amiből aztán a nyugdíjmegállapítás történik. Vagyis mindenkinek beszámít a túlóra a nyugdíjába.

Nyugdíjlemaradás (fiktív)
Átlag nyugdíj.......Emelés.......Átlagkereset.......Emelés
100.000,-Ft..........3 %..........200.000,-Ft........10 %
103.000,-Ft..........3 %..........220.000,-Ft........10 %
106.090,-Ft..........3 %..........242.000,-Ft........10 %
109.273,-Ft..........3 %..........266.200,-Ft........10 %
112.551,-Ft.........................292.820,-Ft............
Mint látjuk, egy 4 éves ciklus alatt az átlagnyugdíj egyre jobban elmarad az átlagbérektől. Mivel az árak az átlagbérekhez igazodnak, a nyugdíjas rétegben relatív elnyomorodás következik be. Adjuk hozzá az évi 12.000 Ft (havi 1.000Ft) prémiumot!
113.551,-Ft.......................292.820,-Ft (Kafetéria nélkül)
A kezdeti 100.000,-Ft jövedelemkülömbség 176.269 Ft lett. Persze, az átlag sok mindent eltakar. Az átlag alatti nyugdíjasok megélhetése messze a szegénységi küszöb alá kerül 30 évvel a rendszerváltás és 15 évvel az EU csatlakozás után. A nyugdíjkasszát az inflációs korrekció nem terheli, mert az aktívak nyugdíjjáruléka is 10 %-kal nő, amely kb azonos a 3% nyugdíjemeléssel. Amikor a mai nyugdíjas fizette még a nyugdíjjárulékot, akkor a nyugdíj a 2/3-a volt a bérnek.

Átlagkereset a KSH szerint. Valamint az átlagnyugdíj a KSH nélkül. Az egy főre jutó átlagos öregségi nyugdíj összege 2018 januárjában 129 637 forint volt, 4,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az emelést növelte, hogy a friss nyugdíjak magasak voltak az elhunytakéhoz képest. (2,6 % nyugdíj emelés!)

Nyugdíj szagértő - A vátesz.
"2040-ig számolhatunk azzal, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer működni fog - mondta Farkas András nyugdíjszakértő a Klubrádióban."
Hát, ha ez még 20 évig így megy, akkor már mindegy, hogy van-e nyugdíj, avagy nincs. Sürgősen vissza kellene térni a nyugdíj plafon rendszerre. Aki sokat keres, az menjen magánbiztosítóhoz! Vagy másképp halmozza fel. Bár a pénz nem ehető! Ha kevés a dolgozó, kevés a termék. Ha kevés a termék, akkor az drága. Mellesleg az 55 éves női nyugdíjkorhatárt a rendszerváltás eredményeképpen most tolják ki 65 évre. (Továbbra is úgy tűnik, hogy a legjobb biztonsági tartalék a jól nevelt gyermek. Aki látja, hogy te is milyen becsületesen gondoskodsz a szüleidről, s példát vesz..)

Soros cikk
Mint ismert, a dokgozói nyugdíjjárulék nem fedezi az öregségi ellátás költségét. Erre a szocik még ezt a kevés befizetést is "magánosították". A hiányt ismeretlen forrásból pótolták. Nem az SZJA-ból, mert az a közszféra fizetésére sem elég.
Ezek a dolgozói MANYUP pénzek KÖZPÉNZEK voltak. (Adó jellegű befizetés.) Azzal verték át gyengébb honfitársainkat, hogy milyen jó lesz majd nekik, ha ezt a pénzt nyugdíj helyett megkapják, hiszen a nyugdíjakból majd nem lehet megélni! De ebből a 6 % kötelező magánnyugdíjból (a MANYUP-ok) fényesen megélnek.
A pénz NEM EHETŐ. Ha rosszul megy a gazdaságunk (kevés, gyengén képzett munkás), akkor az árak is megemelkednek. S lehet 1 kg kenyér ára akár több ezer forint is. A MANYUP megtakarítás rövid idő alatt elszáll, s marad a hídavatás. Az állami nyugdíj arra lett kitalálva, hogy az aktívak szolidárisak az öregekkel, s megosztják velük azt a keveset, amit megtermeltek. Együtt sírunk, együtt nevetünk!
Ezért is volt a nyugdíj plafon: A magas kereset egy szintje felett nem vontak le nyugdíj alapot, de nem is képezte a nagy összeg egy leendő szolidarítási nyugdíj alapját. A plafon feletti részből az aktív dolgozó valódi magánmegtakarítást képezhetett.
Napjainkban is akad "jogász", aki a diplomáját a nagypapa neve után kaphatta, s most perelni akarja az államot az elvett kötelező MANYUP pénzekért. (A nagypapa volt az egyik lövető a Kossuth téren anno! Ahol hány halálos áldozat lett, Ungváry "történész" úr?)

Mamahotel nyugdíjasai
A Magyar Államkincstár adatai szerint 2,15 millió nyugdíjas átlagosan 130 491 forint ellátást kapott 2019 januárjában. A KSH statisztikái alapján a nettó átlagkereset 2018. decemberében 219 400 forint volt.
Ha van olyan fiatal, aki elfogadja, hogy neki már nem lesz, vagy nagyon kevés lesz a nyugdíja, az miért nem alapít családot, amely bizonyos fokú védelmet nyújt. Pl együtt élések esetében a fiatal fizeti a rezsit, de az élelmezési költségek sem egyenes arányban nőnek a család létszámával. Az öregeket fosztogató vándor audisok ellen is véd a nagycsalád.
A nyugdíj melletti munkáról ne sokan ábrándozzanak! Aki komoly fizikai munkával töltötte az életét, az 65 éves korára munkaképtelen lesz. Persze, egy diplomás még vígan végezheti bírói, orvosi, művészi stb munkáját. Nem korhoz, hanem alkalmassághoz kellene kötni a nyugdíjkorhatárt.
A nyugdíjas korra való takarékoskodás életszerűtlen! Egyrészt keveset tud félretenni a fiatal. (lakás, bútor, gyerek, kocsi, nyaralás..) Másrészt a jövő árai az eljövendő generáció teljesítményétől függenek. Kevés termék - magas árak. Kevés eltartó - alacsony nyugdíj.

Nem takarékoskodnak a minimálbéresek öregkorukra. Érik az összeomlás Fegyverkezzetek, emberek! Aztán, aki bírja, marha! A pénzcentrum, mintha könyvből olvasná..
Magyarország egyre súlyosabb krízisbe kerül az idősgondozás terén: egyre több az idős, ellátásra szoruló ember, egyre kevesebb a szakképzett gondozó, az állami idősotthonok férőhelyeinek száma évek óta nem nőtt, a várakozási idő viszont egyre hosszabb. Ez pedig még csak a kezdet: az elöregedő társadalom, és a szociális munka kilátástalansága miatt a jelenlegi ellátó rendszer nem lesz fenntartható, mind több és több idős ember lesz, aki kevés vagy semmilyen segítségre nem számíthat.
Barbárabb családoknál már ma is felmerül a gond. Elveszik az idős szülő pénzét, aztán vagy kap enni, vagy nem. Vagy kitakarítanak nála évente egyszer, vagy nem. Fürdetni meg minek? Úgyis piszkos lesz megint. Ahol meg nyugdíja sincs az öregnek, hát az azt kapja, mint a kóbor kutya. Vagy megszánja valaki, vagy előbb vége lesz. Ellenőrzés pedig nincs. Mindenki ott végzi ki a családtagját, ahol akarja. Távoli ismeretségi körömben épp egy rendőrtiszt özvegyét nyírja ki 3 szeretett gyermeke. Pedig Rózsika néninek 180 000 Ft nyugdíja is van! De a lakása ma fontosabb lenne..

Igaz, minden öreg kicsit megérdemli a sorsát! Ő nevelte gyermekét ilyenné. Persze, a gyermek meg most mutat példát a saját gyermekének arra, miként kell bánni idős szüleinkkel.

2011-es adatok
65–69 éves korosztály létszáma 522 971 fő. 70-74 évesek: 423 844. 75-79 évesek: 331 073. 80-84 évesek: 234 215. 85-89 évesek: 122 589. 90 év felettiek száma: 42 428 fő. A 65 év feletti nyugdíjasok száma: 1.677.110 fő. A Ratko gyerekek már elérték a nyugdíjas kort. Ez némi növekedést okozott: 1,8 millió 65 év feletti nyugdíjas lett 2016-ra. Más forrás szerint 2016-ban a 80 év felettiek összlétszáma 412 000 fő volt amely megfelel az 5 évvel korábbi adatnak.

A szagértő (Mi lehetne ott a portásunk?!)
Milyen "forrás" keletkezik? Az eddig is kevés nyugdíjjárulékot tovább csökkentik. Miből lesz a friss nyugdíjasok révén emelkedő átlagnyugdíj alapja?
A nyugdíjakat az infláció ütemében emelik. Milyen tételek számítanak be az inflációba? S vajon az 5000 és 500000 Ft nyugdíjból élők kosara ugyanaz?

Eltartók és eltartottak
Az idősotthonok tekintetében elég rossz a helyzet: ezt a szolgáltatást mindössze az idősek 3 százaléka tudja igénybe venni. Idősek otthonában jelenleg 100 férőhelyre 45 várakozó jut a hivatalos statisztika szerint, viszont a nem hivatalos becslések rosszabb arányt mutatnak: azt, hogy 100 férőhelyre nagyjából 60-an várakoznak. A várakozási átlagosan két év.
A kitántorgott gyermekek szüleiről ki gondoskodik? Bolt, gyógyszertár, rezsi, számlavezetés...
S ismételjük: Hiába van pénze az öregnek. Az árak a dolgozók képességeitől függenek. S az öreg védtelenné és kiszolgáltatottá válik a kor előrehaladtával. Ha egy országnak van külföldre kihelyezett gyára, annak a profitja segítheti a nyugdíjak kifizetését. Hasonlóképpen a kihelyezett tőke kamata is..


Ennyi jutott
A legtovább az izlandiak és a svájciak élnek (a férfiaknál 81,2 és 80,8 év), mi magyar férfiak 72,3 évre számíthattunk 2015-ben (két évvel később, 2017-ben 72,4 év volt az átlagos mutató).
A cikkíró szerint a rendszerváltás óta folyamatosan javulnak életkilátásaink. Érdekes, de a népességcsökkenés kezdete is a rendszerváltáshoz kapcsolható.

Megalázó egyes nyugdíjasoknak a 9000 Ft egyszeri támogatás. Feltehetően nem a 200 € nyugdíjból élők panaszkodnak. Trükköző kormányok: A nyugdíjemelések bérindexálását 2010-ben a Bajnai-kormány alakította át úgy, hogy a béremeléseket csak azokban az években lehet figyelembe venni, amikor a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, ám 2011-ben ezt a feltételt eltörölte az Orbán-kormány, így azóta kizárólag az inflációhoz kötik a nyugdíjak emelését.

Lengyelek
A jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (198,6 ezer forint) lesz a minimálbér, a korábban tervezett 2450 zloty helyett.
A kormánypárt ezen túl a 13. havi nyugdíj megduplázását és a minimálnyugdíj 1200 zlotyra (91,7 ezer forint) emelését, valamint adókedvezményeket, köztük a 26 év alattiak személyi jövedelemadó-mentességét is megígérte.

Magyar mezőny
*17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek,
*28 981-en 28 500 és 49 999 forint között,
532 803-an 50 ezer és 99 999 között,
809 879-en 100 ezer és 149 999 között,
373 958-an 150 ezer és 199 999 között,
220 301-en 200 ezer és 299 999 forint között,
*31 762-en 300 ezer és 399 999 között,
**4 998-an 400 ezer és 499 999 között,
**1 373-an 500 ezer és 999 999 között,
*****23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak,
******9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek.

Meddig tarthatók a 2 milliós nyugdíjak?
Magyarországon, 1990 elején az eltartottsági ráta 51% volt, ezer aktív (15-64 éves) korúra 510 nem aktív (14 éves és annál fiatalabb, valamint 65 éves és annál idősebb) korú személy jutott.
Ma viszont a 4,5 millió munkavállalóra 4,5 millió eltartott (gyermek, öreg, beteg, inaktív) jut. Vagyis az eltartottsági ráta lényegében nem változott.. Szerencsére a Ratkó gyerekek elérték a nyugdíjas kort, így további jelentős emelkedés nem várható a nyugdíjas létszámban. Talán csak a szuper orvosi ellátásunknak köszönhető magasabb életkor okoz némi növekedést. Amit a zorbánék tönkretettek. Akkor meg miről beszélnek a nyugdíjbiztosítók?! "A mátészalkai kórházban egy nőt szülés után magára hagytak az orvosok, mivel túl voltak terhelve és egy másik nőt császároztak. Az anyánál a szülés után nagyfokú vérzés lépett fel, ezt azonban későn vették észre. Az eset után egy hodászi édesapa kilenc gyerekével maradt félárván." Pedig még hány rajkó lehetett volna!

Honnét szalajtottak ?
"a mostani felállást kiegészítené egy gyermekvállalást honoráló állami juttatással, illetve ajánlott, államilag szigorúan garantált magán-nyugdíjpénztári megtakarítással."
Angyalkám! A gyermeket az értelmes réteg nem a plusz pénzért vállalja (mondjuk, a hülyébbje sem.) Ami helyes, hogy az adóból lehet letagadni a gyermekek után. S szerinted ki fedezné a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat? miközben a létminimum közelében él a nép fele. S még most mennek majd sokan nyugdíjba, akik a gengszterváltás után sokat voltak munkanélkülin - önhibájukon kívül. Ergo, a rezsipénzt sem fogják megkapni. miből esznek? Jó, gyógyszerre sem telik nekik, de legalább előbb vége lesz. Kellett nekünk az EU !
Létszám ellenőrzés. Csökkenő nyugdíjasszám, növekvő nyugdíjátlag. Az utóbbi 20 évben 1/6-ával csökkent a létszám és 200 %-kal nőtt a nyugdíjakra fordított keret. Mert a folyamatosan növekvő bérekből nyugdíjba vonulók emelik a kiadásokat. 40 EFt/fő ÁTLAG 135 EFt/fő/hó ÁTLAGra váltott. Az árváltozások mértéke nem ismert. Női dolgok.
A helyettesítési rátában már lesüllyedtünk Nyugat-Európa szintjére. Csak az ottani lakosok a magas keresetükből tudtak félretenni öreg napjaikra nyugdíj kiegészítést. Nálunk pedig az ország fele máról holnapra él.

Feri, a nyugdíjszagértő.
A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának visszaállítására szólította fel a kormányt. (17 000 magyar ellátása nem éri el a nyugdíjminimumot.)
Libaszó A tisztítótűz 2009 májusában ért el minket Mi elvettük, ti adjátok vissza!
a Bajnai kormány pedig a korhatáremelés, az alacsonyabb nyugdíjemelés, a 13 havi nyugdíj elvétele és a korai nyugdíjazás visszaszorítása mellett tette le a voksát.
A svájci indexálás előtt: Az utóbbi módszer lényege az volt, hogy az előző évi nettó bérkiáramlással megegyező mértékben emelték a tárgyévi nyugdíjakat. Nekünk, nyugdíjasoknak, ez lenne a legkellemesebb. Csak valaki teremtse elő valahonnét a fedezetét. Mindez automatikus is lehetne, ha a nyugdíjjárulék fedezné a nyugdíjkiadást.

Nem egy boltba járok a kormánnyal
"Rétvári Bence közölte, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek."
Kicsit körbejártam az üzleteket az új év kezdetén. 10-30 %-os áremelést érzékeltem élelmiszer fronton. Pékáru, húskészítmények, tejfélék ára emelkedett. Igaz a ferrari ára nem, s a lakásárak is stagnálnak. Bár ez utóbbiakat kevés nyugdíjas veszi. A gyógyszereknél burkolt áremelést tapasztalni, de legalább előbb vége lesz. Nagy hiba volt az EU csatlakozás.
Immár sokadik éve eltérően számolják a hatalomban levők a nyugdíjas inflációt. [Élelmiszer, gyógyszer, rezsi]


Álmodozások kora
"Lenne egy alapnyugdíj. Ami, gyakorlatilag annak az összege megegyezne a nyugdíjas fogyasztói kosár értékével. Köznapi nyelven a nyugdíjas létminimummal, és erre jönne rá a szolgálati idővel megszerezhető, illetve a járulékfizetés utáni nyugdíj. És, ebből a két részből állna a nyugdíj." - nyilatkozta Kordás László, a szakszervezet elnöke.
Ez az elnök tisztában van azzal, hogy mennyi a nyugdíja egy 10 éve átlagbérről nyugállományba került embernek?! (Minimálbér 71.500,-Ft 65%-a optimális esetben) S mennyi annak, aki a rendszerváltást követő sötét korban sokat volt munkanélkül ? ..hogy ezek nyugdíja sem éri el a létminimumot. Akkor most a munkakerülők magasabb ellátásban részesülnének? Vannak ismerőseim között maszekok, akik minimálbérre voltak bejelentve, s most havi 60 ezerből tengődnek. Ami a létminimum alatt van jócskán. Mi lenne a horribilis emelés forrása?

Nesze semmi..
Nyugdíjemelés helyett ezzel a populista szeméttel szúrná ki a nyugdíjasok szemét az Országos Nyugdíjas Parlament. Pedig nekünk megfelelne, ha a nyugdíjemelés százaléka megegyezne az előző év béremelésének százalékával. Az Idősek Jogainak Biztosa intézmény pedig csak egy jó állás lehetőség a csókos haveroknak. Nekünk megfelel a kormány is a jogaink védelmére.

Nyugdíjas infláció
A cikkünkben vizsgált termékek és szolgáltatások ára tavaly átlagosan 7,8 százalékkal emelkedett, miközben a nyugdíjak - a novemberi korrekciót is figyelembevéve - "csupán" 3,4 százalékkal. Vagyis a legjelentősebb kiadási tételeket nézve a nyugdíjak reálszinten 4,1 százalékot veszítettek az értékükből. Éves szinten az áremelkedések hatására a 331 219 forintos összköltség 356 132 forinra emelkedett. Természetesen az régiótól függ, hogy ebből ki mennyit érzékel a mindennapokban, mivel területileg jelentősebb különbségek lehetnek az átlagos nyugdíjakban. [Azért ne feledjük, hogy az aktívak keresetébe nincs beépítve a lakáshoz jutás költsége. Aztán bútor kéne, kocsi kéne, s ott a gyereknevelés gondja.]

Öregotthon
Több olyan páciens is meghalt a koronavírusos fertőzések által leginkább érintett Washington államban, akik egyáltalán nem mutattak tüneteket – adta hírül a Medical Daily orvostudományi portál.
Mint ismert, a koronavírus leginkább a 80 év körüli, egyéb betegségben is szenvedőkre lehet végzetes. Feltűnő, hogy minél messzebb kerülünk Kínától, annál durvább vírussal találkozunk.

A neoliberálisok az egészségügyi ellátást fizetőssé akarják tenni. Akinek van pénze, az meggyógyul, a többire meg földet... Mert a szocializmusból itt maradt szociális ellátásnak köszönhetően egyre hosszabb ideig rontják az öregek a levegőt. Pedig már a nyugdíj első napján elkezdhetnék keresni a helyüket a temetőben. Ugyanis ennyi nyugdíjast nem lehet eltartani ilyen kevés aktív keresetéből. Ráadásul az aktívak keresete robbanás-szerűen nőtt az elmúlt 5 évben, minek következtében igen magas nyugdíjakat kellene kifizetni. Ha csak a pandémia nem segít...

Az első próbálkozások a vizitdíj megjelenésével indultak, ha csak a már ősidők óta meglevő borravalót nem tekintjük annak. (Orvosaink szerint hálapénz. Hála, hogy nem gyilkoltál le.) Megjelentek a magánklinikák, csak a fizetőképes kereslet hiányzott. A kórházi orvos saját, vagy a kollégája magánpraxisába terelgette a betegeket. Illetve a magánbetegét a kórházi műtőben szabdalta fel. Szóval, alakul a dolog, csak egy kis béremelés kell a népnek, amit gyógyításuk reményében az orvosbáróknak ajándékoznak.

Elmaradt nyugdíjemelések
Ha meghibásodik valami a nyugdíjasnál: „Egynapos, százezres megbízásért autóba se szállok” – a szaki válasza a vádakra. De 600 000 nyugdíjasnak a havi ellátmánya sincs ennyi. Ne javíttasson! Célozza meg a temetőt!

Nyugdíjas vég: Ha a házastárs meghal, s kevés a nyugdíj, akkor össze lehet állni egy hasonló sorsúval, s máris fizethetők a terhek. Persze, egy igen idős emberrel már senki sem akar összeállni. Ha nincs pénze öregotthonra, akkor utolsó fillérjein vegyen egy "aranylövést". S szépen átsétál a paradicsomba.

Lesz plusz pénz!
A kormány úgy számolta, hogy az év eleji 2,7 %-os nyugdíjemelésnél nagyobb volt az infláció, így a nyugdíjasok még 1,2 % emelést kapnak. Ez a 60 EFt nyugdíjból élőknél havi 700 Ft, az átlagnyugdíjasnál havi 1700 Ft és a csúcsnyugdíjasnál havi 20 000 Ft emelést jelent. De ezt kifizetik az egész évre, így 8000 - 200 000 közötti egyszeri összeg jár a nyugdíjasoknak. Résznyugdíjas jóval kevesebbet is kaphat.
Ha megnézzük az inflációt, a kormány 5 % alatti értéket lát.
Az Euró 2020.01.01-ei 329.99 Ft-os induló középárfolyama októberre: EUR 361.89. Vagyis 5 % infláció esetén 346 Ft körül lenne az euro árfolyama. Így inkább a 10 % tehető inflációs számnak. De ez az elmúlt 5 évben is hasonlóan történt. Koronavírus, segítsd meg az államot!
Persze, az inflációt minden ember másként éli meg a vásárlási szokásaitól, egészségi állapotától, lakóhelyétől stb függően.

Nyugdíjemelés
Miközben évek óta nincs infláció, a dőzsölő nyugdíjasok megint emelést kapnak. 2,5% állandót és 2 % elvehetőt. (53. heti plusz= nyugdíjas kafetéria). Persze, nem mindegy, hogy ezt a 60 000 Ft-os minimálnyugdíjból vagy a 2 milliós extra nyugdíjból számítják. [A linken megint csúsztatnak! 28 000 Ft-os minimálnyugdíjat emlegetnek, ami blődli. A minimálbér nyugdíja annak cca 60 %-a, ami majd a 3-szorosa a 28000-nek.]
S hallottam 500 Ft-os havi résznyugdíjról is.
53. heti nyugdíj
Februárban érkezik a mintegy 2 % emelést jelentő nyugdíj plusz az állam által eltartottaknak. Egy átlagnyugdíjasnak (150600 Ft/hó) ez 37 650 Ft egyszeri juttatást jelent.
E pillanatban zajlik a minimálbér emelés vitája 4 v. 5 % legyen? Ami valóban alacsony az elmúlt 5 évben kapott emelések után.
A fő gond, hogy az árak nem a kiskeresetűek emelését követik, hanem a nagy átlag fizetőképességét. Pedig a nagy átlag évi 10 % emelést zsebelt be évente az utóbbi időkben, nem számítva a nyugatosok keresetét. Mert hallani 1 milliós keresetekről is, miközben 50 000 ember nyugdíja nem éri el az 50 000 Ft-ot sem. De az árak a fizetőképes kereslethez igazodnak.

Nem a létminimum
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forint, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forint. A minimális nyugdíj pedig a minimál kereset cca 60%-a.
Pénzért dolgozók
  • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 434 600, a nők esetében 366 600 forintot ért el, ez a férfiaknál 9,2, a nőknél 10,2%-os növekedést jelent egy év alatt.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 369 700 forintra becsülhető, ez 9,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.
  • A reálkereset 6%-kal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,4%-os növekedése mellett.
  • Mi lesz idén?

    Idén várhatóan sokkal lassabban nőnek majd a keresetek, mint tavaly. A minimálbérről hosszas tárgyalások után egyeztek meg a felek, ami 4%-kal nőtt februártól, és kérdéses, hogy az év második felében emelkedik-e még 1%-kal. Erre abban az esetben kerül sor, ha a kormányzat csökkenti a szociális hozzájárulási adót, amelynek a feltétele azonban a keresetek gyors növekedése.

    A nyugdíjak is kiemelkedően, 5%-kal emelkednek ez évben. A külön juttatás (nyugdíjas kafetéria) nélkül 2,5% az emelés.

    Ön is érzi? Mert én igen!
    Amikor a cigánygyerek olyan autóval száguldozik, amilyenről mérnök koromban nem is álmodhattam (nyugdíjasként meg 15 évesnél fiatalabbról), amikor olyan vityillók épülnek a domboldalon, hogy herceg Eszterházy is ellakhatna benne. S mindez adózott jövedelemből. Micsoda hatalmas adókat fizethetnek ezek az átlagon felül kereső emberek! Akik a minimálbért havi 400 000 Ft átlagbérre húzzák fel.

    Z.Kárpát
    a Fidesz világában a statisztika alig több, mint a magyarok negyedét méri, a hivatal 2,8-2,9 millió alkalmazott fizetését számolja csak ide, s jellemzően azokat hagyja ki, akik a legalacsonyabb fizetéseket kapják.
    Minden írásnak maga felé hajlik a keze. Természetesen az átlagbér számításba nem tartoznak bele a részmunkaidősök, a kereset nélküliek, s a kisvállalkozók jövedelme is csak becsülhető, mert néha nem számlára dolgoznak. A kilakoltatottak ügyét pedig Dániel etárs kérje számon a Soros csapaton, akiknek az elcseszett gazdaságvezérlő programja (amerikai ingatlanválság) vitte el a lakását.
    Nem látom, hogy követelné a median átlagkeresetet, vagy az állami fizetéseknél a plafon meghúzását. Sajnos, abban is hazudik, hogy a kormány nem támogatja a vállalkozásokat. Mert sajnos támogatja. Holott a vállalkozások munkanélküli alkalmazottainak kellene munkanélküli segélyt adni munkabér helyett. S a döglődő vállalkozások nyugodtan menjenek tönkre, felesleges állami lélegeztető gépeken tartani őket. De a megújulni képes vállalkozások kapjanak kamatmentes hitelt a projektükhöz. Amit később visszafizetnek az államnak. S ne "ingyen pénz" menjen a haverokhoz.


    Elhagyatva
    A nyugdíjasokkal folyamatosan kiszúrnak. Ez már akkor elkezdődött, amikor az MSZP feladta az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elvet. (A svájci indexálást megelőzően) Mert az volt az elfogadható nyugdíj, amikor az aktívak béremelésével azonos mértékű volt a nyugdíjak emelése is. Csak egy év csúszással. Szocialista értelmezés. A 13. havi nyugdíj csak adható, de törvényileg nem kötelező.

    A szagértő állítása: "A folyó finanszírozású magyar nyugdíjrendszer jövőjét a gazdaság fejlődése mellett alapvetően négy kényszerítő tényező – a demográfiai, a foglalkoztatási, a kivándorlási és a versenyképességi helyzet – határozza meg."
    A demográfiai helyzet javul. A foglalkoztatásihoz díszburkolat helyett gyárakat kell(ett volna) építeni. A kivándorlás már akkor eldőlt, amikor ilyen feltételekkel csatlakoztunk az EU-hoz. A versenyképességhez pedig a képzett emberfőket itthon kell tartani, s a képzetleneket külföldre küldeni.
    Az "együtt sírunk.." elv akkor tartható könnyen, ha a dolgozók munkabéréből levont nyugdíjjárulék fedezi a nyugdíjakat. Amihez közel 50 % nyugdíjjárulék, vagy erősebb nyugdíjas halandóság tartozik. (Fizetős orvosi ellátás..)

    Ha az orvosainkat elengedjük külföldre (fizetéscsökkentés), akkor bizonyára kevesebb öreg éri meg a 100 évet. (A 65 évesek várható élettartama 2015-ben: 18-20 év. (Így a 4 millió aktívat nézve, még 40% járulék sem kell.)

    A szagértő
    Szörnyűlködik, hogy micsoda különbségek vannak a 13 havi nyugdíjban! Kérem, pont akkorák, mint magában a nyugdíjban. Vannak 50 000 Ft alatti résznyugdíjak és vannak milliós nyugdíjak is. A baj ott kezdődik, hogy a kisnyugdíjból nehéz megélni a rezsi kifizetése után. De így is sok a nyugdíjas, majd fogyunk!
    A szagértőnek nem tűnt fel, hogy az elmúlt 5 év során a bérek és az árak évi 10 %-ot emelkedtek, a nyugdíjak pedig 2,5 %-ot ?! Ami több, mint 40 % vásárlóerő csökkenés a nyugdíjasok kárára. Vissza a szoc idők "együtt sírunk, együtt nevetünk" rendszerével! Egyforma százalékos emelést minden rétegnek. De akkor meg minek emelni? Csak az árszint változik. Az emeléseknek akkor van igazán értelme, ha a nagy tortát másképp szeleteljük a különböző rétegek között. Egyik sír, a másik nevet.

    A nyugdíjasok bevásárló kosara nem egyforma! Más kerül a havi 60 000 Ft-ot kapó és más a havi 1 000 000 Ft-ot kapó nyugdíjas kosarába. Vagyis az infláció is eltér a különböző rétegeknél. Enni minden embernek kell. Kérdés, mekkora nyugdíjhányad kell a jollakáshoz? S zsíroskenyérrel, vagy libamájjal lakik jól.. Mellesleg a bankkártyás vásárlások korában nem ügy utánanézni, hogy ki mennyit és mire költ. Pláne, ha clubcard is ellenőrizve van!

    Megélhetés
    Máshol vásárol a pénzcentrum, mint én. A helyi piacon a pandémia előtt a kolbász 2000 Ft/kg, a sonka 2300 Ft/kg áron ment. Most átlagosan 2600 Ft, ami még barátságosabb a bolti 3800-nál. (A pick 8500 Ft/kg áránál!) A gyümölcs ára az egekbe szökött. Egyedül a maszek almás adja a 2019-es 200 Ft-os almát 2020-ban 300-ért. A járvány a fokhagyma árát 2000 Ft/kg-ra vitte fel. A 250 Ft-os kenyér 300 Ft-os lett (ami az 55Ft-os búzából készül).. A benzin valóban olcsóbb lett, de a nyugdíjasok zöme nem vezet. Az étolaj 410-ről 500-ra emelkedett. A sertés zsírszalonna 1000 Ft (a 700 Ft-os félsertésből kimérve). A leárazott tej 189 Ft, ami a csillagos égig emelkedik. A 60 Ft-os ivóvíz 85 Ft lett. Ez az olcsó kategória. Dióbél 2500-ról 4000-re, a mák 1600-ról 2200-ra emelkedett.

    New deal
    A svájci indexálás nem igazán kielégítő módszer. Mert a nyugdíjak reálértéke csökken vele. A szoc rendszer nyugdíjazási metódusát kérhetnék ezek a Gur Nándorék. S a nyugdíj járulék plafon bevezetése indokolt lehet. Tessék a magas jövedelműeknek a plafon feletti részből magánnyugdíj alapot képezni, nem kötelező jelleggel.
    S vissza lehetne állítani a progresszív adóztatást, mert nem ez az útja a középosztály megteremtésének. A saját esze alapján emelkedjen valaki feljebb, ne a fizetéséből vegyen új autót, domboldali villát, külföldi nyaralást. Sztriptíztáncosokat a kórházi ágyához..
    2010 óta a bérek nominálisan közel 100 százalékot, addig a nyugdíjak csupán 33 százalékot nőttek. (Az árak a fizetőképes kereslettől függenek.)

    Agymosás
    Bebeszélnék a fiataloknak, hogy te ugyan fizeted a nyugdíjjárulékot, de ugye nyugdíjra nem számítasz? Nem a fenét! Hát miből fog élni, ha kihullott a gitár a kezéből?! A megtakarítás ostobaság! Nem véletlen, hogy a szuper keresetűek sem forszírozzák a járulékplafont. Mert a pénz önmagában semmit sem ér. A jövő generáció teljesítményétől függ, mit ér az inflációs megtakarítás. Ellenben az abszolut létminimumot a legkisebb nyugdíjnak is fedezni kell.

    Senki sem tudja, hogy milyen lesz a gazdasági helyzetünk a mai fiatalok nyugdíjas korában. Vagyis nem tervezhető a jövő. Úgy kell élniük, hogy bármi megtörténhet, meg annak az ellenkezője is. Mindenesetre az önmagát beteljesítő jóslat ellen tiltakozniuk kellene ifjainknak. Azt kellene hangoztatniuk, hogy bíznak az irányító emberekben. Tudják, hogy lesz olyan nyugdíjuk, amiből normális életet lehet élni. Más választása csak keveseknek van, mert a lakástörlesztés nyugdíjig szól a zömnek. Megtakarítani csak a felső százezer képes. A nem várt válás, betegség, halál, munkanélküliség nagyon sok fiatalt le fog nullázni.

    A kutya és a domb
    A nagymértékben megemelkedett fizetések után a friss nyugdíjasok valorizációs számát is megemelné a kormány ?!

    Nyugi van?
    Néhány ellenzéki párt a nyugdíj legkisebb összegének jelentős emelését forszírozza. (28.500,- Ft/hó) Ez azért blődli, mert egész nyugdíj már régen nem lehet ilyen alacsony. Akinek legalább 20 év munkaviszonya és minimálbére volt, az is jóval többet kap ennél. Nesze semmi, fogd meg jól..
    Az alacsony nyugdíjakat nem felzárkóztatni kell, hanem a nyugdíjas ollót összébb csukni. A legkisebb teljes nyugdíj is érje el a létminimumot, s a csúcsnyugdíjasok se vásárolhassanak ferrarit az ellátmányukból.
    A korhatár előtti nyugdíjba vonulás egyenlőre nonszensz. Így is sok az eszkimó és kevés a fóka. Majd, ha már a gyárainkat automatizáltuk..
    A járulékplafon helyes lépésnek tűnik az olló zárása felé. Vigye a csókos a plafon feletti bevételét a magánnyugdíj biztosítóhoz!
    Az ÁFA csökkentés a hülyék megvezetését szolgálja. Csak hatósági áras termékeknél van egyenes kapcsolat az eladási ár és az ÁFA között.
    Blődli az inflációhoz kötött nyugdíjemelés. Elvégre az infláció minden ember számára más, mert más a vásárlói kosarának tartalma. Mindenkinek egyedi nyugdíjemelést ?! S az infláció épp azért következik be, mert nagyobb a pénzkiáramlás, mint a megtermelt javak mennyisége és minősége. Ne kapjon senki bér- és juttatás emelést, s máris szűnik az infláció. Meg persze, az infláció takarja a nemzeti torta újraszeletelésének tényét.

    Pórul jártak a piacesprofit nyugdíjasai
    Ez különösen a havi 2 milliót kapó nyugdíjasokra igaz! Tessék már leszokni a nyugdíjasozásról! Vannak vesztesek és nyertesek. Miként a világháborúban is a vesztes az életét hagyta a fronton, a nyertes itthon dőzsölt a papírtalpú bakancsokon meggazdagodva.
    A nyugdíjasok évek óta 2,5 % emelést kapnak, miközben az árak az aktívak 10%-os emeléséhez igazodtak. De legalább így a nyugdíjas nem akar örökké élni. S nyugdíjas infláció nincs. Csak a különböző kasztok inflációja tér el egymástól. Más kerül a minimál nyugdíjas kosarába és más a havi több millió bevétellel rendelkezőébe.

    A különböző bolti kártyákról személyre szólóan nyomon követhető, hogy ki mennyit és mire költ. Ebből akár a személyre szóló infláció is kiszámolható lenne. Akár gépi programmal, automatikusan. De épp azért csináljuk az inflációt, mert újra szeleteljük a nemzeti tortát, miáltal egyik réteg kicsit jobban, másik kicsit rosszabbul jár. Ahhoz, hogy a tőzsdén nyerni lehessen, másoknak ugyanannyit el kell veszíteni.

    Ez is a Feri lapja? vagy csak buták..
    Ezerszer leírtam már, hogy "nyugdíjas kosár" nincs! Eleve nincs 2 ember, akik hajszálra ugyanazt vásárolnak. Ráadásul a nyugdíjakban is akkora különbség van, hogy igen nagyon eltérnek a bevásárló kosaraik a kisnyugdíjasnak, az átlagnyugdíjasnak és a szuper nyugdíjasnak.
    S a szellemileg elmaradott újságírónak mondom: "Ennyivel gazdagodott, aki nem adta nyugdíjpénzét a kormánynak". A MANYUP-nál levő pénz NEM MAGÁNPÉNZ volt, hanem közpénz. Ugyanarról a 6 %-ról beszélünk, amit én kötelezően az állami alapba fizettem be, a MANYUPosok pedig kötelezően a szocialista csókos elvtárs számlájára. Amivel a csókos garázdálkodott. Ja, és a "minimálnyugdíjnak" köze sincs a nyugdíjhoz!

    Magyar átlagkeresetek
    2019- 2020 keresetnovekedés cca 8 %. 2021 detto
    Ehhez jőn még a kafetéria, jutalom, prémium, ami megfelel a nyugdijasok 13 havi ellátmányának. Bár az aktiv szférában is akad 13. havi fizetés.
    Most éppen nyugi van:
    Atlag nyugdijas
    Az egy emberre jutó nyugdijemelés hamis, mert a magas keresetből nyugállományba vonulók húzzák fel az átlagot.
    Nyugi van?

    Túlképzett
    A nyugdijak összegét és a nyugállományba vonulás idejét a gyermekszámtól tennék függövé egyesek. Mert akinek 6 gyereke ül Pálhalmán, az megérdemli a társadalom elismerését.
    Ezek közgazdászok? A nyugdijjárulék ma sem fedezi a nyugdijakat. Ahhoz legalább 4 aktiv dolgozónak kell esni 1 nyugdijasra a 10% járulék mellett. S a kisnyugdijak ma sem fedezik a létminimumot, s ha még egyéb rétegek javára el is vonunk a nyugdijból, hát kezdődhet a hídavatás.

    Szomorú, hogy a Corvinus egyetemen olyan gyenge tanärok vannak, akik hamisan lätjäk a nyugdijrendszer buktatóit. Ugye, pénzt félretenni öregkorra butaság. Mert ki tudja, hogy mi lesz a pénz vásárlóereje évtizedek múlva? (Ha egyáltalán valaki képes a kis keresetéből félretenni, miközben törleszti a lakásrészletet.) S a sok gyermeket felnevelő emberről valamelyik gyermeke csak gondoskodik, ha éppen munkába állt. De az egyedülállóról csak a lakásmaffia. Javasoltam már: a nyugdijba vonulás nem jutalomjáték. Mindenki addig dolgozzon, ameddig az egészsége engedi. Fizetős egészségügy, s aki összelopta magát, annak legyen jó hosszú élete, amig a gyermekei nem verik agyon. A szegény pedig ne sokat öregeskedjen, hanem szabaduljon meg ettől az ocsmány világtól minél előbb.

    Reméljük nem
    Régi komcsi szemlélet a megalománia. Jelen esetben, hogy legyen több gyerek. Pedig a minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség! Ugye, az automatizált világ nem igényel analfabétákat! Kisebb, de jól képzett új generáció kell! 100-as IQ alatt ne nagyon szaporodjon a nép.
    "Banyár József, a Corvinus Egyetem tanára azt mondta, hogy a modern társadalomban már nem éri meg gyermeket nevelni, nem úgy, mint a feltörekvo országokban, ahol a jólét a gyermekek számától függ."
    Jönnének is a nagy jólétböl Európába tömegesen!
    "A szakérto azt is jelezte, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszerben annak alapját a jövo nemzedék járulékfizetési képessége határozza meg"
    Blödli! Nem a járulékfizetési képessége, hanem az (áru)termelö képessége a döntö. S nem kellene 500 EFt felett nyugdijjárulékot levonni s nyugdijat fizetni. Menjenek a MANYUP-hoz a gazdagok! S nem kellene családi pótlékot, GYES-t fizettetni a gyermektelenek adójából. Tartsa el minden ember a gyermekét! Tanittassa, gyógyittassa saját költségére. Mindig azt mondtam: Nem baj, ha bejön a Feri álma (Elég ide 5 millió magyar is!) De az az 5 millió legyen genetikailag magyar!
    " A jelenleg Magyarországon alkalmazott felosztó-kirovó rendszerben a befolyó járulékot osztják vissza a nyugállományba vonultak között."
    KSH átlagbér 300 EFt, vagyis minden aktiv 30 EFt-ot ad a nyugdijakhoz. Az aktivak száma dupläja a nyugdijas szämnak. Ez alapján az átlagnyugdij 60 EFt.

    Ätlagbér
    2021 áprilisában a teljes munkaidoben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 440 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 293 000 forint volt, mindketto 10,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH friss jelentésébol.

    Nyugdijas létszám
    2 millió nyugdijas és cca 500000 egyéb ellátott

    A szocialisták nem akarják a szocialista nyugdijrendszert. Pedig mi, nyugdijasok az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elven szeretnénk a nyugdijat kapni. S akkor nem felezödne meg a nyugdijak reálértéke 5 év alatt

    Cigänybarát körök eröltetik, hogy legyen a gyermekek után is nyugdij. Mert ugye, sok fáradtságba, pénzbe került a gyermeknevelés. Amit a GYES, a családi pótlék s a babaváró hitel nem kompenzál. Söt, még a kötelezö szülötartás sem. Az, hogy mennyire hasznos tagja lett a gyermek a társadalomnak, az nem számít.
    Elég igazságtalanság a nyugdij rendszerben, hogy a társadalom rablói, akik a közpénzekböl megtollasodtak, ma milliós nyugdijat kapnak.
    S nagy igazságtalansága a sorsnak, hogy a nagy munkanélküliség idején, aki kicsit sem volt csókos, az állás és nyugdij nélkül maradt.
    Senki sem veti fel, hogy erre a felesleges kiadásra miböl tellene, ha sok éve már nem futja nyugdijemelésre, miközben az árak elszabadultak.
    Mellesleg minden dolgozó nyugdijjárulékot fizet, amiért jogosan számít rá, hogy nem fog öreg korában éhen halni. Sajna, a nyugdijjárulék a nyugdijak felét sem fedezi. Ezért nem értettem, miböl futja 2 milliós nyugdijakra !?
    S miért nem lehet visszahozni a nyugdijplafont? 500 EFt felett ne legyen járulékbefizetés, de nyugdij se! A gazdagok legyenek öngondoskodóak!

    Nyugdijcsökkentés?
    "Tovább nohet a nyugdíjkorhatár, csökkenhet a járandóságok értéke, növelhetik a dolgozókra kirótt járulékokat."
    Ma, a sokak számára létminimumot sem biztosító nyugdíjat sem a járulékokból fizetik. A kormánynak egyéb forrásokhoz kell folyamodni. Ezért is érthetetlen a milliós nyugdijak megállapítása. Meg persze nagyon sok az élösködö, aki tán soha semmi hasznot nem hajtott, de csókos ember. Az öngondoskodás blödli. Egyrészt kevés embernek van rá módja, másrészt a jövö generáció termelö képességétöl függ a megtakarítás értéke. Hogy 1 kg kenyér 10 Ft vagy 10 millió lesz-e? Nem kellene a retardáltakat szaporítani! Családi pótlék csak adólevonás formájában..

    A nyugdijasnak is fenn kéne tudni tartania magát! Fizetni a rezsit (most emelkedik), az ételt és a gyógyszereket. De ha meghibásodik a vízcsap, azt ki cseréli ki? Vagy bármelyik háztartási gép... A nyugatról hazajött szerelök horror áron dolgoznak, többnyire számla nélkül. A gázszerelö napi 100 000 Ft-ot kért (havi nyugdija az 1/3-nak!) s a többi is vastagon számol. Persze, lehetne nagy szoc otthonokat építeni, ahol a rezsi kisebb lehetne. De az államnak az is sokba kerülne.

    Egy Bogár naplója
    Kedves Bogár úr! Nem mondtál semmit. Triviális dolog, hogy a jövö generáció teremti elö a nyugdijak vásárlóerejét. Kell a gyermek. Saját gyermek. De MUNKÄRA alkalmas utód legyen. Aki után nem plusz nyugdij jár, hanem a felnevelt gyermek fogja támogatni az idöset keresetéböl. Szülötartás. De mi lesz a gyermektelenekkel !? Öket ki fogja istápolni öreg korukban a lakásmaffián kivül ? A gyermeknevelöknél van GYES, babaváró hitel, családi pótlék... Kell a gyermek, de munkára fogható, testileg, szellemileg minöségi gyermekek kellenek.



    Politika
    Nyitólap