Nyugdíjasok

Hazánkban ismét felmerült a nyugdíjrendszer módosításának kérdése. Mert az a kassza mindig hiányos..
A dolgozó embertől - kötelező jelleggel - nyugdíj takarékosságot várnak el. Ez adja az alapját a folyamatában levő nyugdíj kifizetéseknek. Miként a mai nyugdíjas is a pénzét az elődei eltartására fizette be. E nyugdíjnak kellene fedeznie a lakhatás, ruházkodás, élelmezés, orvosi ellátás, gyógyszerek stb költségeit minimális szinten.
Ma egy proletároknak épített panel palota rezsi költsége átlagosan 50 000 Ft körüli összeg. (Helytől, mérettől, állapottól stb függöen változó.) A nyugdíjas már sokat nem költ ruhára. Egy kiló levetett, de jó ruha kb 800 Ft. Cipő pedig a keleti áruházakban már 2500 Ft-tól kapható, s legalább 30 napot kibír. Bár egy otthon ülő nyugdíjasnál (ne zavarogjon annyit az utcán!) akár egy évet is kiáll. Enni azért még a nyugdíjasnak is kell, bár a cigány lovát már majdnem sikerült leszoktatni a táplálkozásról.. Ez, kórházi élelmiszer ellátás alapon számolva 21000 Ft/fő/hó. Öreg korban jönnek a betegségek. Átlag nyugdíjas arra is költ vagy 5000 Ft-ot havonta. Van, ki többet, a szerencsések kevesebbet. Eddig úgy 80000 Ft/fő/hó jött össze, s nem kaviárt evett az öreg, nem szórakozott, nyaralt, nem ment esküvőre, temetésre, s az unokájának is csak jókívánságait küldte Karácsonyra. Vagyis egy élhetőbb világ akár 100 000 Ft/fő/hó is lehetne a minimál nyugdíjas számára. Akiknek sosem lesz 1 millió Ft-os beültetett fogsoruk... Persze, ha túl jó a nyugdíjas dolga, akkor meg nem akar az istennek sem meghalni. Pedig bajban a nyugdíj kassza!

A halálozási statisztikát remélhetőleg erősen javítja majd, hogy elfogynak az orvosaink. Mert nyugatra küldtük őket! Mint hírlik, 4000 orvos mond le hamarosan arról, hogy járókerettel menjen betegeket ellátni. A teljes orvos növendék állomány sem fogja fedezni a hiányt. De miért maradna itt minden végzett orvos?! Ha egyszer Európa preferált területein ugyan azért a munkáért - mint egyéb szakmákban is - 5-szörös bért lehet kapni. Mert csak az áruk és árak egyenlítődnek ki az unióban, a bérek valahogy nem ismerik ezt a szabályt. Talán be kéne hozatni pár afrikai sámánt. Hátha a ráolvasás is segít.
Mondjuk, a sámánokkal együtt bizonyára ezrével jönnek migránsok, akiket a liberálisok tiltakozása miatt tilos egészségügyi karanténba zárni. Hozhatják magukkal a számos déli betegségek sokaságát az AIDS-től az eboláig. Hadd hulljon a férgese!

A halálozás különben is magyar jelenség. Míg az unio preferált területein szép, hosszú nyugdíjas évekre számíthat a nép, addig hazánkban a férfiak átlag életkora 69 év. Vagyis az átlag magyar férfi 4 boldog nyugdíjas évnek néz elébe. Bár sürgősen nekifoghat a spórolásnak! Egy átlagos temetés ma fél millió forint! Rakja össze a 4 éve alatt! Vannak, akik szerint 67 évre kellene emelni a nyugdíj korhatárt. S akkor már csak 2 évnyi nyugdíjat kellene kifizetni. Ezt pedig a magyar örökösök, Kolompár Arisztid és Orsós Szigfrid röhögve előteremti a nyugdíjasok részére. Akár egy rövid berlini kirándulás alkalmával is... Ugyanis demográfiai eltolódás van hazánkban, amely a nyugatra zavart - jó képességű - fiataljaink hiányában most gyorsuló tendenciát vesz. Mert amely etnikum hazánkban 100 éve 0,5 %-ot tett ki, az mára 25 %-os arányt ért el. Várhatóan egy v. két generáción belül a 25%-ból 50 % lesz... Ózdból pedig Detroit.. Ma kb 750000 iskolás magyar gyerek van. Ennek harmada (1/3) hátrányos helyzetű, hatoda (1/6) halmozottan hátrányos helyzetű. Ők fogják előteremteni a jövő nyugdíjait, vagy az Afrikából importált duplán halmozottan hátrányos helyzetűek. Megjegyzem, a döglődő Görögországban az átlagnyugdíj 1000 euro. Nálunk cca 300 euro. De jó lenne nekünk is döglődni!

25 éve folyamatosan mást sem hallani, hogy szegények vagyunk, nincs pénz. S közben a sokkal gyengébb szocialista táborbeli társak húznak el mellettünk gazdaságilag. Mondhatnánk, hogy náluk okosabb emberek vezetik az országot, de ez nem lenne igaz. Mondhatnánk, hogy ott a politikusok nem lopnak, de ez sem lenne igaz. Mert ma egy ország nem úgy él, ahogy dolgozik, hanem, ahogy New Yorkban eldöntik. Miként a valuták árfolyama mögött sincs semmilyen gazdasági indok, pusztán a világ urainak akarata.

Kóka úr óta folyamatosan dübörög a gazdaságunk. Talán a zajtól nem hallják a kormányban a szegények sírását.. S a mohó gazdagodási vágy annyira lefoglalja politikusi rétegünket, hogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntik. Mert a mértéktelen kiárusítása országunknak, a munkahelyek megszüntetése, a megszorítások mind-mind egy negatív spirálba döntik hazánkat. Aztán rádöbben a politikus, hogy már csak a másik politikustól tud lopni, mert minden elkelt. S neki együtt kell élni a nyomorgó szomszédaival, akik minimum irigyek rá. Persze, el lehet költözni ez erdélyi, vagy más területeken épült vityillóba, de idegenben sem lesz kellemesebb a helyzetük! Csak még kiszolgáltatottabbak lesznek.

A nyugdíjak szinten tartásának (emelésének!) egyetlen normális útja, ha a gazdaságunkat felvirágoztatjuk. Ha van jól fizetett dolgozó rétegünk, akkor lehet jó nyugdíjakat is fizetni. meg műkincsekre költeni stb..
Természetesen ehhez mindent fordítva kellene csinálni, mint ahogyan eddig tették. Nem állami támogatást adni döglődő kisvállalkozásoknak, hanem felkarolni sikeresnek ígérkező termékeket, s itthon gyárat építeni az értékesítéshez. Mert a primőr árun van az extraprofit.

KSH
Magyarország népességéből a 65 éves és idősebbek száma 2014. január 1-jén közel 1 millió 732 ezer volt, a népesség 17,5%-a. A társadalom aktív tagjaira háruló eltartási teher a háború óta gyakorlatilag nem változott, mivel az idősek egyre gyarapodó számát a 15 év alatti fiatalok számának hasonló arányú csökkenése kíséri. Halálos tavasz: 2015 első öt hónapjában 36 520 gyermek született, 2,7%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 59 047 volt, ami 2014. január–májushoz viszonyítva különösen nagy mértékben, 9,5%-kal emelkedett. A természetes fogyás 22 527 fő volt, 4 165-tel több az egy évvel korábbinál. Eltünt egy városnyi magyar..
2015 első tizenegy hónapjában 83 763 gyermek jött világra, ami mindössze 95-tel, 0,1 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát. A 11 hónap alatt 120 063-an hunytak el, ami 4,8 százalékkal (5 468-cal) haladta meg a 2014. január-novemberi adatot.
Minden évben eltűnik egy kisvárosnyi magyar a föld színéről. Pedig a nemzetiségen nem múlik a dolog. Mert őket nem tudták a jött-mentek bemelegíteni, mint a magyarságot. A magyart meg lehetett pisztolyozni, hogy vagy emeli hőmérsékletét, vagy megy az utcára. Ugye, aki az utcán volt addig is, azt nem lehetett megzsarolni. S ma már büszkék is a magyarok a másságukra. Egy nemzetiségi vonult idén csak fel velük, az "én is cigány vagyok" Ferenc. Az ő szexuális beállítottságát eddig is gyanítottuk, csak azt nem gondoltuk, hogy erre még büszke is!

Fogyókúra
az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatait idézve azt írta: míg 2012-ben egy év alatt 75 ezer ember ment nyugdíjba, addig 2013-ban 62 200, tavaly pedig már csak 50 ezer volt az öregségi nyugdíjba vonultak száma. Karcsúbban: Öt év alatt egyébként közel 90 ezerrel csökkent az öregségi nyugdíjból élők száma. (Megy ez nekünk!) A 2014-ben nyugdíjba vonultak közül: 35 ezer volt nő és mindössze 14 ezer férfi.

Rokkantak, özvegyek, árvák - Láthatóan az egyéb jogcímen járó ellátás összemérhető a "normális" nyugdíjasok számával.

Kicsit azért emlékezzünk meg a félresikerült magánnyugdíjpénztárakról is. Amit a ballib elsíbolt.
Ugye, először is a csókos emberek kaptak koncessziót pénztárnyitásra. Világi buli volt, mert minimális munkával és befektetéssel kockázat nélkül lehetett villámgyorsan milliárdossá válni.
A vállalat átutalta az adott pénztárnál levő tagok havi nyugdíj befizetését egy összegben, de nevesítve és részletezve a MANYUP számára. Ők ezeket az adatokat mindjárt lementették a számítógépükre, s első ténykedésként levonták az 5 % sarcot. Második lépcsőben a befizetések 60 %-át visszautalták a ballib kormánynak (kincstárjegy), amit az aktuális kormány másnap eltapsolt. A maradék 35 %-ot a MANYUP befektette jól, vagy rosszul. Ez volt a magán nyugdíjasok vagyona, amire a jobblib rátette a kezét, bár valamit ki is fizetett - szerintem jogtalanul - a tagoknak. Jogtalan, mert az "állami" pénztárnál maradottak semmit sem kaptak, noha ugyanazt az összeget vonták tőlük havonta.
S most nézzük az elvet: Azzal etették be a népet, hogy nehéz idők jönnek, lehet, hogy az állam olyan rossz helyzetbe kerül, hogy még nyugdíjat sem fog tudni fizetni. S akinek van magán megtakarítása, az majd röhögve átvészeli a nehéz időket! Kérem, ha az állam akkora bajba kerül, hogy már nem képes megfelelni a minimális szociális követelményeknek sem, akkor az a gazdaságunk padlóra kerülését jelzi. Ha a gazdaság padlón van, akkor áru sincs. A bankban levő pénzt pedig nem lehet megenni, mert már zömében nem is papírból van, hanem néhány bit a bank számítógépén. A MANYUP befektetései is gazdaság függőek. Ha megroppan a gazdaság, a 35% befektetett pénz is elszáll. Vagyis hiába a magán megtakarítás, ha nincs mögötte gazdaság. Ha meg prosperál a gazdaság, akkor az állami nyugdíj is jó pénz. De így lehet tehenet fejni..

Természetesen az előbbiek nem alkalmazhatóak az önkéntes magánnyugdíj megtakarításokra! Ami tulajdonképpen egy banki megtakarítás, vagy államkincstári befektetéssel egyenértékű. S ami természetéből adódóan egy kockázati befektetése felesleges pénzünknek, ha valakinek nincs jobb ötlete..


Az államot terhelő nyugdíj kifizetések tehát 2 úton mérsékelhetők.
Egy: a gazdaságunk növelésével, ami szembe megy a nyugat politikájával.
Kettő: a népesség csökkentésével. Szülőképes korú fiatalok külföldre zavarásával, meleghullámmal és az egészségügy szándékos lerombolásával. De ide sorolhatnánk az erőszakra buzdító TV műsorokat, a rendőrség visszafogását, az esetleg nehéz körülmények dacára is sikeres magánemberek ellehetetlenítését.

Nyugdíjas kor - Ausztráliával pariban. Románok előnyben. Náluk a gazdaság jobban dübörög.
2012 France: Workers who entered employment aged 18 will be able to retire at 60 rather than 62, under the decree agreed at a cabinet meeting on Wednesday.
b) For France, workers can retire at age 60 with 41.5 years of contributions; for Greece, at age 59 with 37 years of contributions.

A görög nyugdíjak is veszélybe kerülhetnek: A harmadik mentőcsomagban hitelezők a rendszer konszolidációjának érdekében a 2010 óta elindított szigorítások "eltökéltebb" folytatását várták el az athéni kormánytól - ennek része például a 67 éves korhatár előtt nyugdíjba vonulók járadékának csökkentése, a kötelező ellátás nominális szintjének befagyasztása 2021-ig, a nyugdíjjárulékok, illetve a nyugdíjasokat terhelő egészségügyi hozzájárulás júliustól életbe léptetett emelése.

Hazudtunk éjjel.. "A születéskori várható élettartam 2000-2005-ben Nyugat-Európában 78,5 év, Magyarországon 2025-1030-ban 77,0 év; 2045-2050-ben 79,4 év.
Ugye, ma a férfiak várható átlagos élettartama 69 év. De a rohamosan javuló egészségügyi ellátásunknak és az egészséges életmód terjedésének köszönhetően 10 évvel tovább él majd a magyar.
Változnak napjaink..: Mint látjuk, 2008-ban még 69 év volt a férfiak átlagéletkora. Ez az adat a bekövetkezett aranykornak köszönhetően évről-évre nő. Egyszer majd utolérjük Matuzsálemet. Láthatjuk, hogy az osztrák élettartam szinkronban nő a magyarral, csak 8 év előnnyel. Lehet, hogy az osztrákoknál 8 évvel magasabb a nyugdíjkorhatár?! A "Bors" szakmai lap közlése szerint: A magyar férfiak átlagéletkora 68,2 esztendő. ... hogy a sokat evő példányok élettartama harmadával kevesebb, mint az éheztetett kis állatoké." Megvan a kincstári optimizmus forrása: Kevesebb zabát a népnek, s tovább él! Lehet, hogy az afrikaiak túlzabálják magukat, azért rövid életűek? További ötletek: A nép ne dohányozzon, ne igyon, ne szeretkezzen! Járjon ezek helyett pártgyűlésekre. Mindegy melyik párt, mert mind a mienk!
KSH kimutatása szerint már 1990-től folyamatosan nő a várható élettartam, összhangban a folyamatosan csökkenő fogyasztással. A különösen egészséges fővárosi környezetnek köszönhetően a budapesti férfiak születéskor várható élettartama napjainkra elérte a 74 évet, a nőké a 80 évet. Az egészségtelen hegyi levegőjű borsodiak élettartama 4 évvel elmarad. Természetesen ez a "várható" de nem biztosan bekövetkező élettartam. Mert, ha így lenne, akkor a sírok legalább felén 74 évnél idősebb kor lenne feltüntetve.


Elhalálozás oka Magyarországon: Látja? Nem látja? Na látja!
Másik hasonló és megint egy
1994-ben a 60 év felettiek a lakosság 20%-át tették ki, s a közülük meghaltak az összes elhunyt 75%-át adta. A 90-es évek közepén hazánkban a halálozás háromnegyede hatvan éven, 55%-a hetven éven felül következett be. A 35–64 év közötti halálozási arányok Magyarországon a legmagasabbak a megbízható adatokat szolgáltató országok körében, ideértve a harmadik világ országait is. Nem titkos adatok a népességről. Légzőrendszer rákja, szívbetegség és májzsugorodás tekintetében a legdrámaibb romlás a magyaroknál következett be 1975-1995 között. Sokba került a rendszerváltás! A születéskor várható élettartam (65 ill. 74 év) csak a kelet-európai országokban rosszabb a magyarnál.
Az aktív korú, azaz 20-64 év közöttiek népességen belüli aránya 2001-ben 63,3% volt, 2006-ban pedig 63,7%. Becslések szerint ez az arány 2021-re fokozatosan 59, 4%-ra fog csökkenni. Persze, ha néger rabszolgákat importálunk 4%-ban, akkor ez a becslés már nem igaz. S ha netán valami új kór ütné fel a fejét az idősek soraiban, akkor meg végképp hamis a becslés. Vagy romlana az orvosi ellátás szinvonala.. Mi is van a nyugdíjba vonuló orvosok utánpótlásával?..
Nékem olyan asszony kell: A legfrissebb adatok szerint a férfiak születésükkor átlagosan 69 év megélésére számíthattak 2008-ban, a nők 77-re. Ugyanakkor az egészségben várható élettartam a férfiak esetében 55, a nők körében 58 év volt.
Születéskor várható élettartam férfiaknál: 2002-2006-ig az Európai Unió átlaga: 74.51-75.84 évre nőtt. Magyarországon majdnem 10 évvel lemaradva: 68.34-69.20 év. Ez Romániában, Litvániában, Lettországban és Észtországban alacsonyabb, mint nálunk (65-67 év). Ausztriában 77.2, Cipruson 78.4, Olaszországban 78.5, Svédországban 78.8.
Halálozások aránya 2000-2008-ig, ezer lakosra: az EU-ban 10-ről 9.7-re csökkent. Magyarországon: 13.3-ról 13-ra csökkent.
Senki sem él örökké: Sajnos elmondható, hogy hazánk a rendszerváltást követően nemcsak az Unió fejlett országaival és az uniós átlaggal sem tudott az egészségügyi állapotokat és halálozási statisztikát szemlélve lépést tartani, de Közép-Kelet-Európa országai (volt szocialista államok) mögött is elmaradt.

Riogatnak:
, hogy csökkent a gyermekek száma, a fiatalok (lehet véglegesen) külföldre mentek, s nem lesz, aki a nyugdíjalapot 2030 után előteremtse.
Ugye, a biztosítónál felállítottak egy peremfeltétel rendszert, amiből valóban a fenti következtetésre lehet jutni. Szépséghibája a rendszernek, hogy még a jövő év eseményeit sem tudjuk 100% biztonsággal megjósolni, nem a következő évtizedekét! Természetesen a vezető azért van, hogy a legváratlanabb esetekre is legyen forgatókönyve. Mert arról se feledkezzünk meg, hogy a halandóság is nőni fog. A mai munkanélküliek is eltartottból eltartókká válhatnak, s a nyugdíjkorhatár is lassan az emberi élet végéig tolódik. S ezzel még semmilyen rendkívüli helyzettel nem kalkuláltunk.
Nem vettük figyelembe azt sem, hogy sorra vásároljuk vissza (jó drágán!) a baloldal által elkótyavetyélt közműveket, vállalatokat, amelyek profitja jelen ideig elhagyta országunkat. Az itt maradó haszonból sok műkincset vehet a nemzetünk bankja!
Az "öngondoskodáshoz" is lenne pár keresetlen szavam, de minek rontsam a polgártársak üzletét?!

Neoliberalizmus - következmény
A világ 27 állama, köztük Magyarország, már 2030-ra öreg társadalommá válik, azaz minden ötödik állampolgár betölti majd a 65. életévét.
Ugye, ez egyenes következménye annak, hogy a neoliberálisok külföldre zavarták a magyar ifjúság zömét. Az pedig, hogy az itthon maradottak egyre alkalmatlanabbak, a Gyurcsány politikájának következménye, amely a közmunkás rétegben képzett bővített újratermelést a családtámogatási politikájával. Ugyanis a jobb képességűek számbeli gyarapodásához a gyermekek száma utáni adócsökkentés vezetett volna. Ezért fordul elő, hogy a mai iskolás gyermekeink harmada hátrányos helyzetű, hatoda pedig halmozottan hátrányos helyzetű lett.

Mind elmegyünk majd egy szép napon
A szakemberek egyelőre csak találgatják az okait az első negyedéves brutális halálozási adatoknak, amely szerint ebben az időszakban 37 823-an haltak meg, 15 százalékkal többen, mint tavaly ilyenkor. Ebben az influenzajárvány minden bizonnyal közrejátszott.
2015 első nyolc hónapjában 60 162 gyermek született, 0,5%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 89 130 volt, ami 2014. január–augusztushoz viszonyítva nagymértékben, 7,2%-kal emelkedett. A természetes fogyás 28 968 fő volt, 5 743-mal több az egy évvel korábbinál.(KSH)
Az előzetes adatok szerint 2014-ben 91 500 gyermek született, 3,2%-kal több, mint az előző évben. A 2014-ben regisztrált 126 100 halálozás 0,5%-os csökkenést jelentett 2013-hoz képest. A természetes fogyás 34 600 fő volt, közel 3500-zal kevesebb az egy évvel korábbinál. (KSH) Nyugállományban.

Origo - Csökkenő számban
Fordulópontot a 2012-es év jelentett: néhány kivételtől eltekintve megszűntek a különféle korai öregségi nyugdíjazási formák (szolgálati nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, bányásznyugdíj, művésznyugdíj, polgármesterek, európai parlamenti képviselők, országgyűlési képviselők nyugdíja) és a rokkantsági nyugdíj. Elsősorban a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata miatt ezután már csak 2 millió 200 ezer fő kapott nyugellátást, ami 18 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Várólistán
A intézményi várólista fogalmát az 1997. évi LXXXIII törvény 5/B § k) pontja adja meg. Vagyis az adott egészségügyi intézményben a vizsgálatok, beavatkozások, műtétek sorrendjét ez a lista határozza meg. Minden fekvőbeteg egészségügyi ellátást végző intézmény a várólista alapján látja el a betegeket.
A várólistára való felkerülés időpontja szerinti sorrendtől való eltérés szakmai indokoltsága akkor állapítható meg, ha a várólistára felvett valamely beteg esetében sürgős szükség áll fenn, és ellátásának késedelme nagyobb kockázattal jár, mint a sorrend megváltoztatásának következtében hátrébb sorolandó betegeké.

Ahol a lista jogos - Transzplantációk
Ugye, hiába szeretne valaki azonnali veseátültetést, ha egyszer nincs baleset, nincs vese...
Műtétek: Valamilyen szinten itt is érthető a várólista, ha kevés a műtő és az orvos.

A fentieken kívül egyéb betegségek esetében is várólistára lehet kerülni. Az időpontot az SZTK portáján ülő adminisztrátor adja. Így vártam már én is egy hónapot tüdőgyógyászra illetve 2 hónapot bőrgyógyászra. Türelmes voltam, mert én is úgy ítéltem meg, hogy betegségem kibírja a késői orvoshoz jutást. De valóban minden ember betegsége kibírja? S olyan hangok is vannak, hogy az ellátó rendszer több beteg gyógyítására is képes lenne, de az adott pénzügyi kerethez kell igazodniuk.

Elhalálozások alakulása Ha a küldetés végetér
2015 első öt hónapjában 36 520 gyermek született, 2,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH. A halálozások száma 59 047 volt, ami 2014. január–májushoz viszonyítva különösen nagy mértékben, 9,5 százalékkal emelkedett.
A grafikonról leolvasható, hogy a halálozások megemelkedése és a születések csökkenése a rendszerváltás környékén vált tragikussá. Mikor a nép elveszti hitét a jövőben...

Mint ősszel a legyek
Az év első hónapjában csaknem 5 százalékkal több gyermek született, mint 2014 januárjában, és 13 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban; a halálozások számának növekedése összefüggésben állhat az influenzajárvánnyal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Pdf file: Magyarországi adatok, 2013. Népesség száma (2014. január 1.): 9 877 365 (férfi 47,6%, nő 52,4%). Élve születések száma: 88 689 fő. Élve születési arányszám: 9,0/1000 lakosra Terhesség-megszakítások száma: 34 891. Csecsemőhalálozási arányszám: 5,1/1000 élveszülöttre. Teljes termékenységi arányszám: 1,34. Halálozások száma: 126 778 fő.

Gyógyítók
A közfinanszírozott ellátásban dolgozó 35 ezer orvos közül 2800 már hetven éves is elmúlt, a háziorvosok közül több mint száz pedig nyolcvan év feletti, a nyugdíjas orvosok száma eléri az ötezret.
Az Európai Unió állítólag nem engedi, hogy itthon tartsuk frissen végzett orvosainkat, pedig a mi adónkból lettek kiképezve. Régen a szegény diák helyett valamely intézmény vállalta a taníttatás költségeit, cserében x év munkaviszonyt vállalt a diák az intézménynél. De az is lehet, hogy így szabadulunk nyugdíjasainktól..

Utánpótlás: mint látjuk, csak Debrecenbe évente 140 orvost képeznek ki, s orvosi egyetem van még Budapesten, Szegeden és Pécsett is.
Ha figyelembe vesszük a külföldre távozók számát, akkor is könnyedén felváltják a végzősök a 80 év feletti aktív orvosokat.

A nagy ötlet
"Kapjon több nyugdíjat, akinek több gyereke született!"
Há nekem 10 van! Ott ülnek Márianosztrán!

Superpension
A legfrissebb adatok szerint a leggazdagabb magyar nyugdíjas számláján 1 608 717 forint landol havonta – értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). Ez a szám pedig jóval több, mint a legutóbbi rekord, ugyanis 2015 januárjában a legmagasabb nyugdíj összege még csak 1,3 millió forint volt, 2014-ben pedig csupán 870 ezer forint.

Létszám
2015 januárjában 2 022 095 fő volt a nyugdíjasok száma Magyarországon. Az ötvenezer forint alattiak viszonylag kevesen vannak (73 ezren), ám az már beszédesebb szám, hogy a nyugdíjasok több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjból él. 100-200 ezer között 796143 fő, 200 ezer felett 101 ezer fő. A mintegy 2 millió nyugdíjas mellett 800 ezer fő rokkantnyugdíjas, árvaellátásos stb. növeli a kassza terheit.

Origo
Noha a magánnyugdíj biztosítással foglalkozók állandóan rémítgetik a népet, hogy nem lesz nyugdíj, csökken a nyugdíj, nő a nyugdíjasok tábora stb a valóságban a nyugdíjasok száma az utóbbi 20 évben stagnál, és semmi sem ad rá okot, hogy olyan jelentős javulások következzenek be az életszinvonalban, amitől a nyugdíjasok számának növekednie kell.
Olaszország és Görögország a GDP 15%-át költi nyugdíjra. Hazánk (ahol a nyugdíj fele a görögökének) a 11%-ot, a csóró izlandiaknál csak a GDP 2%-a jut a nyugdíjasoknak. (A görög GDP legalább duplája a magyarénak?)

Magyarországon 116 ezer forint az átlagnyugdíj. (Min. 28.500,- Ft max. 1.608.000,- Ft. Spanyolországban a munkanélküli segély összege kb a magyar átlagnyugdíjjal azonos))
Görögországban a nyugdíj az átlagfizetés akár 80 százalékát is elérheti, ami 1100 Eurót (350000Ft) jelent. Bár a hivatalos nyugdíjkorhatár sok más EU-országéhoz hasonlóan 65 év, a nyugdíjba vonulók tényleges átlagéletkora a jelentős engedmények miatt 61 esztendő. A fárasztónak és egészségtelennek minősített munkát végző nők ugyanis 50, a férfiak 55 éves korukban fejezhetik be a munkát. Egy görög átlagnyugdíjas 426 gyrost vehet majd (1 gyros 3 euró, azaz 870 forint). A budapesti pedagógus egy hónapban 160 gyrost (1 gyros 450 forinttal számolva) vehetne nyugdíjából. Kérem, fogadják felállva az örömhírt: a görög nyugdíjasoknak minden bizonnyal újra jár majd a tizenharmadik havi nyugdíj!
Izlandnak a GDP 2%-át kitevő nyugdíjalapjából mindössze havi 1000 euro átlagnyugdíjra futja.

Luxemburg: A minimumnyugdíj 40 év biztosítás esetén 1514,43 euró havonta. Régi táblázat.

KSH: 2016 első két hónapjában 14 843 gyermek született, 0,5%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A 21 588 halálozás 18%-os visszaesést jelentett 2015. január–februárhoz képest. A természetes fogyás 6 745 fő volt, 4 821-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál.
Az előzetes adatok szerint 2015-ben 91 700 gyermek született, 0,2%-kal több, mint az előző évben. A halálozások száma 131 600 volt, ami a 2014. évihez viszonyítva 4,2%-kal emelkedett. A természetes fogyás 39 900 fő volt, 5 102-vel több az egy évvel korábbinál.
Az előzetes adatok szerint 2014-ben 91 500 gyermek született, 3,2%-kal több, mint az előző évben. A 2014-ben regisztrált 126 100 halálozás 0,5%-os csökkenést jelentett 2013-hoz képest. A természetes fogyás 34 600 fő volt, közel 3500-zal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Évente mintegy 35 000 fővel csökken népességünk. Ezt némileg kompenzálja a kettős állampolgárok betelepülése valamint a határainkon bejutott négerek száma. Azért még sok év csökkenése kell, hogy a munkanélküliség megszűnjön Magyarországon.

Olló
A legmagasabb összeg, amit nyugdíjként kap valaki az kétmillió forint a legalacsonyabb, pedig 10 ezer forint alatt van.

A biztosítási ügynökök folyamatosan nyugdíjcsökkenéssel fenyegetnek. Ehhez képest azt tapasztaljuk, hogy még pár évvel ezelőtt Snitt Pál 800 ezres nyugdíján sopánkodtak egyesek, mára már 1,6 milliós nyugdíj is akad a 28.500,- Ft-osok mellett. Hazánkban cca 1 millió 70 év feletti lakos van, akik nyugdíjat kapnak. A szuper egészségügyünknek hála, ez a szám bizonyára emelkedni fog. Vagy nem.. Ellenben a béreknek emelkedniük kell, ha nem akarnak bezárni a gyárak. Ez a béremelés első körben simán megoldható a vállalatok nyereségének terhére. A magasabb bér magasabb nyugdíj befizetést von maga után. Kérdés, hogy ez miként kerül újraelosztásra ?!..

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a 60 év felettiek száma 2.330.000 fő, amelynek 28 %-a még 65 év alatti és dolgozik. Ergo cca 1,6 millió nyugdíjasunk van, plusz a kedvezményezettek. Minusz a 65 év felett is jól fizető munkát végzők tábora.

Tót atyafiak
A szlovák zsenialitásnak köszönhetően a GDP náluk 30%-kal magasabb a mienknél, így a havi fizetés is magasabb. A nyugdíj 20%-kal magasabb, s nem 65 év, hanem 62 a nyugdíjkorhatár. S még nálunk fenyegetődznek a biztosítási ügynökök, hogy 70 év lesz a korhatár. Miközben az átlag magyar férfi 69 évet él...

Körkép - A luxemburgi munkás jobban dolgozott
A tanulmányban szerepelő országok között a legmagasabb nyugdíjminimumot Luxemburgban folyósítják, ami az aktuális árfolyamon átszámolva közel 530 ezer forintra tehető. De az osztrák nyugdíjasok sincsenek rossz helyzetben, ott a legkisebb nyugdíj 250 ezer forint körül mozog. A magyar minimálnyugdíj 7-szerese az indiainak.

Nyugdíjkorhatár - Lehet még emelni?
Amikor a memóriazavarok rendszeresen visszatérnek és kezdenek látványossá válni, akkor kell azonnal orvoshoz fordulni! 50 éves kor előtt az Alzheimer-kór szinte sosem fordul elő, 50 és 65 éves kor között is nagyon ritkán, 65 éves kor fölött viszont minden öt évben kétszeresére nő a kockázat.

Öreg kór
Míg 2005-ben az összlakosság 4 százaléka volt 80 év feletti, tavaly már elérte az 5,3 százalékot ez az arány - derült ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat csütörtöki jelentéséből
Magyarországon az összlakosság 4,2 százaléka volt 80 év feletti 2015-ben
Mint látjuk, hazánk ebben is 10 évvel le van maradva. De nem gond, mert Gyurcsány elvtárs szerint 6 millió magyar is elég lenne ide. Mondjuk, ha az a 6 millió valódi magyar, akkor el is fogadom ítéletét.

Ratko sokadik: Három év alatt 300 ezren mehetnek nyugdíjba, ami azt jelenti, hogy hosszabb távon nem lesz fenntartható jelenlegi formában a rendszer. Elhalálozások száma 130 000 körül van évente.
Hiába erőlködik a biztosító szektor, az itthon maradottak akkor sem engedhetnék meg maguknak a nyugdíjbiztosítást, ha elhinnék a szövegüket.

Jön a Kánaán!
A legfrissebb demográfiai kutatások és előrejelzések szerint Európa népessége a bevándorlók nélkül több mint 5 százalékkal csökkenne a következő 35 évben.
Mint ismert, minimum 5% a munkanélküliség ma az EU-ban. Ha 35 év múlva ennyivel kevesebben leszünk, akkor megszűnik a munkanélküliség 2050-re ?

Munkába állítaná a nyugdíjasokat az LMP: Munka hadának a lépése csoszog..
Látszik, hogy sok politikusunk még hírből sem ismeri a munkát! Ugye, szellemi foglalkozás íróasztal mellett még csak elmegy 65 év után is, de aki kemény fizikai munkát végzett életében, az már erre a korra nem verekedni viszi magával a botot!
Smukk asszony felhozza példának az egészségügyet. Nos, nekem már évek óta nyugdíjas korú mondja a székből, hogy öltse ki a nyelvét! Volt szerencsém a sürgősségivel is megismerkedni. Fiatal kezdő orvos és egy 80 év körüli vizsgált. Találkoztam már öreg bíróval és szépkorú ügyvéddel is. De lányokat hajszoló 70 éves bányászt még nem láttam! Vagy tetőfedőt, kőművest...

Rémhírterjesztők
A biztosítási ügynökök, devizahitelt áruló bankárok csak nem hagynak fel az emberek riogatásával, hogy nem lesz nyugdíjas öregkoruk. Pedig hazánkban fizetik az unio egyik legalacsonyabb ellátmányát. Miként az egyik legalacsonyabb munkabérét is! Hála a szocializmusból megörökölt politikusainknak!
Ráadásul a nyugdíjas évek is relatíve későn érkeznek el hozzánk, kivéve azokat, akiket már 55 évesen (ellátmány nélkül) lapátra tesznek. S nem üvölt a nép, hogy az összes párt menjen melegebb éghajlatra! S jöjjenek olyan emberek, akik jobb alkut képesek kötni elnyomóinkkal.
Mondjuk, a feltűnően buta kommentészek írását olvasgatva, meg is érdemelnék, hogy egy 10. emeletről való ugrással fejezzék be szánalmas életüket.

1,6 % nyugdíjemelés - Vajon egy magánbiztosító is emelne nyugdíjat a saját nyereségének terhére?
Megértjük, hogy a tolvajok miatt csak a dolgozó emberek kaphatnak egyenlőre 10-400 %-os béremelést. Azért ne feledje a kormány, hogy az inflációt csökkentő benzinár mérséklődés a nyugdíjasokat kisebb mértékben érinti, ellenben az élelmiszerár emelkedése (cukor, krumpli..) viszont komoly tétel a nyugdíjas kosarában. Bár a havi 1,6 millió Ft nyugdíjasnál mások a szabályok, mint a havi 28.500,- Ft-ból élőknél.. Vagyis immár nem a nyugdíjas lét ami számít, hanem a szegénység foka.

MSZP többet adna.. Máséval csallánt?
Persze, a nyugdíj olyan speciális tétel, amely csak a kormányon múlik. Mert a munkabér emelést ki fogja kényszeríteni a szakmunkás hiány a kormány segítsége nélkül is. Ott csak a segédmunkások esetében kell kormányzati beavatkozás, mely rétegnél még mindig nagy munkaerő kínálat van.
Viszont a nyugdíjat a magánbiztosítók nem emelik meg azért, mert rosszabb a gazdasági helyzet. A manyup kötött anno egy szerződést, hogy mennyi lesz a havi, s ha azt betartja, már mindenki örülhet. Egyedül az államtól lehet kisírni magasabb nyugdíjat a mi együtt sírunk, együtt nevetünk elv alapján. Többek között ezért sem értettem, miért akart az MSZP magánnyugdíj biztosítást a szemkilövős demokrácia idején?!

Ismét felmelegítve
Kapjon több nyugdíjat, aki több családi pótlékot kapott. Mivel ugye a nagy család gyermeke tartja el a gyermektelen nyugdíjast is. Igaz, esetleg épp Kistarcsán ül a gyermek, de az kit érdekel. Vagy épp az angol nyugdíjasok ellátmányát biztosítja Londonban.. Netán beteg a gyermek, s maga is ellátásra szorul. Már egyszer megpróbálták ezt letolni a torkán az amúgy alacsony nyugdíjas népünknek.
Mert a döglődő görögöknél 3x ennyi a nyugdíj. Az árak meg az egész EU-ban közel azonosak. Képzeljük el, amint a luxemburgi nyugdíjas (500EFt a minimál náluk!) csirkefarhátért áll sorba. A nyugdíjaink épp úgy le vannak maradva Európától, mint a béreink. Pedig bizonyos népességünk 26 éve folyton Európába menetel. Lhászáig hosszú az út..

Ingyen utilapu
A kormány fontolgatja, hogy ingyen útlevelet adna a nyugdíjasoknak, valamint 85 év felett nem büntetnék a nemi erőszakot.

Elsőkből lesznek az utolsók - Hiszel Magyarország feltámadásában?
Magyarország a legvidámabb barakk volt a szocialista diktatúra idején. Csak közben csatlakoztunk az EU-hoz.. Mára az EU egyik legszegényebb országa lettünk. Pedig az infláció a nyugdíjast is épp úgy érinti, mint a minimálbérest. Bár van 28.500,-Ft/hó és 1,5 millió Ft/hó nyugdíjas is, s az infláció másként érinti a szegényeket és a gazdagokat. Mert a kisnyugdíjast a cukor, hús, krumpli, tej árának emelése sokkal jobban érinti, mint a magas jövedelműt, s a benzinár csökkenés a kisnyugdíjast alig érintette meg. Ezért is nonszensz, hogy a "nagy inflációs kosár" alapján emelik a nyugdíjakat. (Amit azért a többek által elsiratott magánnyugdíj biztosító nem emelne meg!) Ugye, a béreket nem a kormánynak kellene emelni, hanem a vállalkozóknak. Akik ugyan rinyálnak állandóan, de közben szépen tollasodnak. A munkaerő hiány ki fogja kényszeríteni a vállalkozókból a béremelést a kormány nélkül is. Kivéve a segédmunkási munkaköröket, amelyekben bőséges munkaerő tartlékkal rendelkezünk. Itt lépett be a kormány a piac szabályozó ereje helyett, s emeltette meg a minimálbéreket. Mert a minimálbér nem fedezte a létminimumot. Csak a nyugdíjakra is hasonló törvényszerűség az érvényes. S 1,6 % helyett ott is 10 % emelés kellett volna első közelítésben, aztán másik évben 20 %, harmadik évben 30 %, s szép lassan beértük volna Európa döglődő államait. Természetesen így is csak az esetben, ha az infláció azonos a többi országban mérttel. Mert ha csak az infláció mértékében emelkedik a nyugdíj, akkor sosem érjük utól a többieket.

Ment a populista duma, hogy az egyszeri 10 EFt-os nyugdíjkiegészítést miért kapják a magas nyugdíjjal rendelkezők, akik nem szorulnak szociális támogatásra, akár az "ingyen nyaralók". Kérem, ezt egyszerű lett volna kivédeni. Csak a kormányhivataloknál kellett volna osztani az utalványt. Nem hiszem, hogy az 500E - 1,5 M Ft-os nyugdíjas elment volna Kolompár Kevin mellé sorba állni a segélyért, de a kisnyugdíjas szívesen bemenne érte akár havonta többször is. Természetesen a legolcsóbb a nyugdíjhoz csapott pénz kézbesítése a banki átutalásnál..

Nem lesz gázáremelés:
Csak a többi áru lesz magasabb áron elérhető!..
Ha a kormány azt mondja, hogy a nyugdíjakat az infláció mértékében 1,6 %-kal emelik, akkor el kell hinnünk, hogy valóban ekkora az általános infláció. Persze, az infláció minden réteget másként érint meg. Az átlagnyugdíjas, minimálbéres rétegnél az élelmiszer árak a dominánsak, mert viszonylag ritkán vesznek szinte már 10 millióért elérhető elektromos meghajtású autót, nagyobb háztartási gépet és balatoni üdülőt. A trópusi szigetek helyett a legközelebbi kacsausztató mellett nyaralnak, nem ebédelnek étteremben és divatos angol "second hand" üzletekben vásárolnak.
A kisemberek (a magyarok jó fele, családonként 1000 euro alatt) jövedelmét rezsire és élelmiszerre költi. Na, pont ezek ára emelkedett meg 10 - 30 %-kal.
A tojás egy részét ugyan kitették 10-15 %-kal olcsóbban akciózva, a csirkehúsnál is pillanatnyilag elengedték a tavalyi 15 %-os áremelés felét, de még év elején vagyunk. Mint tavaly a disznóhúsnál, még itt is változhat minden. A tej ára nem változott, azonos a tavalyi szinttel. A nyerstej felvásárlási ára 80 Ft körül van, ebből leveszik a javát, majd 160 - 300 Ft/l áron a maradék fehér vizet eladják. Egy év alatt drasztikusan emelkedett a cukor és a burgonya ára, de most a kenyér ára is ugrott. Hogy is lesz az 50 Ft/kg búzából 300 Ft/kg kenyér? Kisembereket kevésbé érinti, de nőtt a sör és a kávé ára is valamint a benziné. A WC papír és a gyümölcsfélék ára is szépen emelkedett.

Biztosítási ügynökök
Belénk beszélnék, hogy nem lesz a mai 30-asoknak nyugdíja, ha nem nyitnak magánpénztári számlát. Kérem, ha világháború lesz, akkor minden mindegy. Ha béke marad, akkor meg a miénk az unio legrosszabb nyugdíjrendszere. Ennél lejjebb már nincs.. Jobb unios országokban a gazdasági "menekültek" zsebpénze több, mint számos honfitársunk nyugdíja. Féljenek a luxemburgi 500 EFT minimálnyugdíjasok egy összeomlástól! Nálunk nem csökkenni, hanem jelentős mértékben nőni kell a nyugdíjaknak a következő években, vagy csúnya világ lesz!
Mellékesen jegyzem meg, hogy az állam romló helyzete a magánnyugdíj biztosítók helyzetének romlásával jár együtt. Ha romlik a pénz értéke, mint napjainkban is, akkor a biztosítónál felhalmozott tőke vásárlóereje is csökken. Legrosszabb esetben le is nullázódhat.
A jövőre nézve legjobb garancia az iparunk látványos fejlesztése lenne. Mert a gazdaság erején múlik, hogy milyen életszinvonalat biztosít a polgároknak, nem a bankszámlák vastagságán. Ha gyárak helyett sportlétesítményekre és más, profitot nem termelő területekre megy el a pénz, akkor a polgárháború előre jósolható.

Ismétlés a tudás anyja!
A MaNyuP egy óriási hoax volt! Az épp aktuális nyugdíjasok ellátásából elvonták a "magánnyugdíj befizetők" pénzének 6 %-át, amit az államnak az adókból kellett pótolni. Vagyis megnövelték az adóprést. Ugyanazt a pénzt vonták le a manyupostól, mint a hagyományos alapbefizetőktől. Csak: A MaNyuP mindjárt lelopta a 6%-nak az 5%-át munkadíj címén. A 60 %-án állampapírokat vásárolt, amit a ballib kormányzat másnap eltapsolt. Mindössze a befizetések 35%-át fektette be a MaNyuP különböző - nyereséges vagy veszteséges - alapokba. Ezt a 35%-ot államosította a jobblib kormány. Elkonfiskálva az esetleges tőke kamatok egy részét (bár ki is fizetett belőle szerintem jogtalanul!) valamint pótolta az esetleges MaNyuP veszteségeket.
Gyengébb embertársaink képtelenek megérteni, hogy a pénz nem termék. Nem ehető stb. Értéke annyi, amit épp a piac beáraz. Szélsőséges esetben nulla. Mert ha a gazdaság ( s ez által az állam) fizetésképtelen helyzetbe kerül, akkor a MaNyuP is bedöglik, s fizetésképtelen lesz. Vagyis hiába van akármekkora megtakarításunk, ha semmit sem kapunk érte a piacon, mert a gazdaság halott.
Valahogy arról is ritkán esett szó, hogy a magánbiztosítót egyáltalán nem érdekli, mekkora volt az infláció. X összeget betettél, ezért y összeget kapsz havonta életed végéig, függetlenül attól, hogy azért havonta egy villát vagy csak egy kanalat tudsz venni. Jó esetben, ha a biztosító nem megy tönkre, s nem lopják el a pénzedet.
Többek figyelmét elkerüli, hogy az eltartott rétegnek cca fele nem öregségi nyugdíjat kap, hanem egyéb jogcímen (pl rokkant, árva) kap járadékot. Vajh velük mi lenne egy valószínűtlen "összeomlás" idején ?!


Mi együtt sírunk..
Ők meg együtt nevetnek. Bár a politikusaink is megkeresik a pohár borra valót.. Na, és az élet árnyékosabb oldalán, tekintettel a hozzászólásokra..

Hazánkban nincs nyugdíjemelés, csak a pénzromlásnak megfelelően szinten tartják a nyugdíjak vásárlóértékét. Természetesen ez átlagszám. S nem biztos, hogy az 500 000 Ft-ot kapó nyugdíjas vásárlói kosarát olyan arányban terhelte meg az infláció, mint az 50 000 Ft-ból gazdálkodóét. Minél kisebb a jövedelem, annál nagyobb hányadot tesz ki belőle az alapvető élelmiszerek ára. Vagyis a nyugdíjak korrigálását a különböző fogyasztói csoportokat terhelő infláció sáv figyelembevételével kellene kialakítani.

Kitekintő
Franciaországban 616 euró (184.000 ft) a minimálnyugdíj és 1.640 (492.000 ft) az átlagos.
A kiegészítő pénztárakból és egyéb megtakarításokból származó juttatásokkal együtt a férfiak átlagosan 1600 eurót (500 ezer forintot), a nők pedig ezer eurót (300 ezer forintot) kapnak havonta. Összehasonlításképp a francia minimálbér 2011-ben bruttó 1365 euró (420 ezer forint), amelyből 1072 eurót (330 ezer forintot) kapnak kézhez a munkavállalók, az átlagbér bruttó 2 ezer euró (616 ezer forint) körül mozog, amelyből 1600 eurót (500 ezer forintot) vihetnek haza a franciák.

Ott leszek nyugdíjas, ahol többet adnak! Sikersztori: Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu. A Bajnai-kormány az államháztartási hiány leszorítása érdekében rákényszerült a 13. havi nyugdíj elvételére, a nyugdíj-indexálás módjának megváltoztatására, illetve nyugdíjkorhatár 62 évről 65-re emelésére.

Kezdhetünk spórolni
Temetések 300 000 Ft-tól a csillagos égig. De ne aggódjon senki! Akinek nincs pénze, az sem maradhat a keselyűknek, sakáloknak hazánkban. Hány kiló szén is kell egy ember elhamvasztásához?

Nem szóltak neki, hogy hazudjon?!
Magyarországon a nyugdíjrendszer stabil, és hosszútávon is fenntartható - mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint ismert, hazánkban a nyugdíjak a bérekhez hasonlóan a mezőny végén vannak. Lejjebb már nincs, hacsak nem lesz egy világégés. Akkor meg már minden mindegy..

Cukkolják a kormányt, hogy esedékes a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj visszaállítása. Kérem szépen, mi nyugdíjasok nem extrákra vágyunk, csak egy akkorka nyugdíjra, amit a döglődő Görögország is kifizet öregjeinek. Még álmunkban se jut eszünkbe a hatalmas gyáriparral büszkélkedő Luxemburg minimálnyugdíja..

Munkatáborosok: A 72 évvel ezelőtt orosz munkatáborokba hurcolt magyar felnőttek (min. 20 évesek) számára rendkívüli nyugdíjemelést ad kormányzatunk. Állítólag még 60 000 embert érint a mintegy 90-110 éves korú állampolgáraink közül. Szinte úgy érzi az ember, hogy a munkatáborok szanatóriumok voltak, mert sokan élnek utána matuzsálemi kort. Vagy valaki rosszul számolt.. Nemrég még 42000 volt a 90 év felettiek összlétszáma, de ebbe értendőek a holokausztosok is a gulágosokon felül, valamint a munkatáborokat elkerült "átlag" magyarok.

Hogyan mondjam el..
Hazánkban strukturális munkanélküliség van. Elfogytak a műkörmössé képzett bányászok, most az állami hivatalnokokat kellene sürgősen orvossá képezni, a 4 elemis közmunkásból pedig minősített hegesztőt előállítani. Mert szakember hiány alakult ki a hatalmas unios bérkülönbségek miatt.
A nyugdíjasokat pedig nem lehet újra hadba állítani. Nem csak azért, mert közben kiestek a szakmából, hanem egészségi állapotuk is erre predesztinálja őket. Mert ma csak az képes jó munkát végezni a nyugdíj előtti években, aki valamiért megkímélt munkakörökben dolgozta le eddigi életét. 65 év után pedig csak az képes dolgozni, aki fizikailag semmit sem tett egész életében. Vagyis, a hiányszakmákban hiába akarnák tovább dolgoztatni az embereket, még a "könnyű" orvosi pályán sem lenne felhőtlen ügymenet. Az ember is elkopik, mint minden más. 50 év után egyre több nyavalya ér el bennünket, melyek egy része már nem is javítható. Viszont, ahogy mennek nyugatra fiataljaink a német nyugdíjasokat istápolni, itthon egyre kevesebb nyugdíjalap befizető lesz. Ami eredményezi, hogy egyre kevesebb jut az amúgy is nevetségesen alacsony nyugdíjaink kifizetésére, vagy a kormánynak más területekről kell pénzt elvonni a nyugdíjak megtartása érdekében. Pl kevesebb juthat stadionokra, kastélyfelújításokra, vagy a drága dublini kerítés helyett aknamezőt kell lerakni a szerb határra.

Munka hadának a lépése csoszog
Most, hogy munkaerő hiány lépett fel, s immár minden cigány csatasorba lett állítva, a szudáni politikai üldözöttek pedig nem akarnak megállni nálunk éhbérért robotolni, hát újra a nyugdíjasokat hívná harcba pártunk és kormányunk. Pedig bő 10 évvel ezelőtt engem még elküldtek jóval a nyugdíjas kor előtt, hogy öregedjek tovább otthon, mert kell a hely a fiataloknak.
Ezek a munkát csak hírből ismerő emberek azt hiszik, hogy a nyugdíjas kort valami jutalomjátéknak találták fel, amikor végre van ideje az embernek kitombolni magát a sok évi mókuskerék után. El sem tudják képzelni, hogy aki valóban dolgozott életében, s nem a lábát lóbálta egy íróasztal mellett, az bizony 60 felé elkopik. Ki a soros? - Munka nélkül Európában.
Varga a temetőben - Kelj fel és járj!
A miniszter elmondta: a nők, a fiatalok és a nyugdíjasok aktivitását ösztönző további intézkedésekkel további százezrek térhetnének vissza a munkaerőpiacra.
Senki se gondoljon arra, hogy kevés a pénz a nyugdíjemeléshez! Egyszerűen teljes életet kínálnak a nyuggereknek. Azért van a felszólításban némi rasszista felhang is, mert a 2 milliós cigányság nem lett megszólítva. Pedig visszamennének a kukásautó hátuljára csüngeni, ha a fehér ember engedné!

Kényeztetnek - na nem úgy!
A kormány hatalmas - 2,9 %-os - emelésre készül a kiszivárogtatott hírek szerint. Ilyen tempóban egy emberöltő alatt utolérhetjük a döglődő görögöket! S lesz végre feltámadás.. ha közben nem romlik tovább a helyzetünk a legvidámabb barakktól a "demokráciába" vezető úton.
Azért ne feledjük, hogy a nyugdíjas réteget alaposan széthúzták: 28.500,- Ft-tól 1,5 millió forintig. Vagyis nem lehet egy kalap alá venni a nyugdíjasokat! Egyik éhezik a híd alatt, a másik ferrarit vásárol közpénzből..

Haláli Dobogós helyen.
Magyarországon 76 év a születéskor várható átlagos élettartam, ami nem csak a 80,9 éves uniós átlagtól marad el, hanem még a visegrádi országokétól is: ebben a tekintetben a csehek, a szlovákok és a lengyelek egyaránt megelőznek minket, a négy állam közül nálunk a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam.
Vajon mi lehet az oka a korai halálnak? Orvosi ellátottságunk? Rabszolga életformánk? Egészségtelen életvitelünk? Genetikai adottság? A magyar sikerektől a csehek is ihletet kaptak. Ha a rövidéletű magyaroknál lehet 65 év a nyugdíjkorhatár, akkor náluk pláne..

Mi van a kosárban?
S hogy mit keres az idei kosárban a 2-6 kilowattos hangszóró, a relaxáló gyógymasszázs, az elektromos fogkefe, valamint az 1 terabyte-os külső merevlemez - ennek próbáltunk utána járni.
A fogyasztói kosár tartalma évente változik, hogy a kívánt számok előálljanak. Mint érzékeljük, az élelmiszerek ára mindössze cca 25 % a kosárban. Nos, a kiskeresetűek a rezsin felül erre költik jövedelmük oroszlánrészét. Az idősek gyógyszerre, élelmiszerre és rezsire költenek a legtöbbet. Azonban nem győzöm mondani: ma nem dolgozókra és nyugdíjasokra oszlik a fogyasztói réteg, hanem jómódúakra és szegényekre. Hiszen a nyugdíj 28.500- Ft-tól 1,5 mFt-ig terjed. A szegények kosarába nem fér be az új autó, a modern TV, a nyaralás, építkezés stb. Ez a réteg napról-napra él. Az egyik fogyasztói kosárban szereplő hangszórót pedig az elképzelhető legszűkebb társadalmi réteg vásárolja, mert napjainkban még a TV is eldobhatósnak készül magas ára dacára. Nem igen javítják.. Annyi, hogy az idősek kosarában sokkal több a gyógyszer és orvosi ellátás, mint egy ereje teljében levő fiatalnál. Ellenben a fiatalok többet költenek ruhára, szórakozásra, nyaralásra, otthonteremtésre stb.
Az én pénzem vásárlóértéke: cukorár növekedés: itt csak 14%. Zöldség: itt csak 10,6%, sertéshús 10%. A boltokban kicsit nagyobb százalékok láthatók. Helyeselhetően a bélszínt törölték a kosárból, mivel a háztartások abszolut többsége nem is ismeri a fogalmat. Helyette bekerült a karácsonyi hal. Szintén új elem az ultrahangos fogkőeltávolítás. Csak postázni kell a protézist... Távozik a listáról az őzcomb, amit életemben egyszer kaptam egy vadászótól. Törlik a listáról a Népszabadságot valamint a "mi autónkat", a suzuki SX4-et. (Nemzetiségi honfitársainkból még egynél sem láttam!)

Nem lesz ez sok?!
A Blikk számításai szerint idén novemberben 12 ezer forint, jövő novemberben 16 ezer forint prémium jár az átlagnyugdíjasoknak, ha bejönnek a gazdasági tárca GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzései.
Elég lenne 1 kg száraztészta, meg némi cukor, liszt, amit az MSZP osztott a romáknak! A hatás így is, úgy is hasonló. Mert immár a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj is kevés lenne, úgy leromlott a nyugdíjas nívó. Kérjük a döglődő görögök nyugdíját!! Avagy rabszolga sorsból nincs feltámadás?

Holdfogyatkozás
Idén az év első két hónapjában 14,6 ezer gyermek született, 2,2 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 21 százalékkal nőtt év/év alapon, az első két hónapban 27 ezren haltak meg. A természetes fogyás 12,4 ezer fő volt, csaknem ötezerrel több az egy évvel korábbinál - közölte a KSH. A rendszerváltás óta évente cca 130000 ember hal meg és cca 90000 születik hazánkban. Éves fogyás 40000 lenne, ha nem jönnének Kínától Ceylonon át a világ minden tájáról betelepülők, valamint Izrael és Románia kettős állampolgárai, akik feltehetően csak átutazók rossz jövedelmet biztosító országunkban. Jó ötlet volt a gyerekek utáni adóelengedés, de ki szüljön, ha külföldön dolgozik a szülőképes korosztály?!

Minimálbéremelés 10-25 % volt. Nyugdíjemelés 1,6%. Nem együtt sírunk, nem együtt nevetünk.. Beszélgettem emberek közt többet forgolódóval. Szerinte a nyugdíjasoknak kár most emelni, mert 80 %-uk protest hangulatban van. Vagyis elkésett, kidobott pénz lenne az emelés..

A magyar értelmiség 3. vonala megállapította a "Szabadfogás" címet viselő produkciójában, hogy a magyar nyugdíjasok nagyon jó helyzetben vannak. ..és most már kuss disznó, nincs moslék! Jó, azért akadt, aki felemlegette a valorizációt, mint nyugdíjemelésre jogosító tényezőt, de a többség puzsérostól tiltakozik mindenféle nyugdíjemelés ellen. Mert agyukban az állami nyugdíj olyan, mint a magánnyugdíj: Befizettél "x" összeget, az után jár havi "y" összeg, ha a világ dől össze, akkor is. De épp ez az állami nyugdíj jelentősége, hogy nem a befizetéseket veszik alapul, hanem a megélhetéshez szükséges jövedelmet. Mert a legkisebb nyugdíjból sem szabad éhen halni és a híd alatt lakni! Annyi minimum minden magyart megillet, amit a bevándoroltatottak megkapnak! - Mondjuk, a 28500 és a másfél milliós nyugdíj szerintem is nagy olló...
Viszont az unióban az egységes árakhoz egységes jövedelmek dukálnának, mint Bogár László fogalmazott: "Aki árt mond, mondjon bért is!". S ha csak a nyugdíjak szinten tartását nézzük, akkor is kell az infláció ellentételezése. De a nyugdíjas is ember végső soron. Az is szeretne egyszer európai szinten élni, mint a PIGS országok nyugdíjasai. Mint olvassuk, a minimálbér 1992-ben 8000 Ft/hó, 2008-ban 69000 Ft/hó és 2017-ben 127500 Ft/hó. Minimálnyugdíj 1992-ben 5200 Ft/hó, 2008-ban 28.500 Ft/hó és 2017-ben 28500 Ft/hó. Az átlagnyugdíj 2008-ban 64000 Ft/hó, 2017-ben 128000 Ft/hó. Ez nem azt jelenti, hogy ennyivel nőttek a nyugdíjak, hanem a frissen nyugdíjba menők magas nyugdíja felhúzza a régiek ellátmányának átlagát. Meghal a 85 éves Miska bácsi a 40000 Ft-os nyugdíjával, s helyette friss nyugdíjas a 65 éves Feri bácsi a 160000 Ft-os nyugdíjával. Míg az előbbi lefelé, az utóbbi felfelé húzza az átlagnyugdíjat. A nyugdíjasok száma 1999-ben 3,2 millió, 2017-ben 2,2 millió. Tavaly (2016) decemberében a bruttó átlagkereset 288 800 forint volt, 5,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Borosan
Az MSZP azt ígéri, hogy amennyiben ők kerülnek kormányra, visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. A párt képviselői azt mondják, még zajlanak a számítások, hogy mindezt miből tehetnék meg.
Anno az MSZP vette el a 13. havi nyugdíjat, mert kellett a pénz a 80 cm magas kilátótoronyra és a kakaóbiztos számítógépekre. Persze, a FIDESZ is visszaadhatná a megálmodott üveghíd, a 3 milliárdos ugrótorony és a 200 milliárdos stadion helyett. Mert nem mindenki él olyan fényesen, mint a taxis médiasztár, aki le is mondana egy esetleges 13. havi nyugdíjról. Nyugdíjasaink fele 100 ezer Ft alattit kap, 70 ezren 50 ezer alattit. Miközben egy panelpalota rezsije 40-70 ezer forint havonta. S nem csak rezsi kell a megélhetéshez..
Nagy csalódás Boros Imre gondolkodása, aki a nemzetiségi Horthy korszakának nyugdíjrendszerét sírja vissza! Vajh ott mennyire volt infláció követő a nyugdíj? De mi azért az inflációnál többet szeretnénk, mert a relatív nyomort is meg lehet unni.. Nem csoda, ha a színesbőrűek elvadulnak Európában!


Vissza a munkahelyre, nyögdíjas!
Az elgondolás első közelítésre szép! Csak ugye, pont azok tudnak újra munkába állni, akik életükben keveset dolgoztak, de csókos ismeretségüknek köszönhetően amúgy is szép nyugdíjuk van. Mert a piszkos szocialisták idején 55 évesen mehettek a nők nyugállományba. Ma ez 65 év. Közben az utóbbi 27 évben sokszorosát kellett teljesíteni a legtöbb munkahelyen, mert könnyen röpült a dolgozó. Nem véletlen, hogy a viszonylag jó orvosi ellátottságunk mellett is kiemelkedő a magyar halálozás.

..Meg híres Werbőczi Úri pereputtya.. Egyre többen hagyják el az országot, ez derül ki a Statisztikai Hivatal adataiból. A felmérés szerint pár éven belül 370 ezren költöznek külföldre, miközben a születések száma is egyre kevesebb.
Volt, aki azzal érvelt, hogy a nyugdíjas befizetései nem változnak, miért emelkedne a nyugdíj?! Azért, mert ez nem a nép átverésére szánt magánnyugdíj, hanem az ország szolidarítási alapja. S ne feledjük, hogy a 10-25 %-kal emelt minimálbéresnek sem kell 10-25 %-kal többet teljesítenie. Mindössze arról van szó, hogy ennyivel nőtt a kiskeresetűek megélhetési költsége. Egy kevés választási plusszal..

Rónai et. és Kozsó et. beszélgetett a nyugdíjas kérdésről. Szép dolog, hogy a szocialisták visszaadnák az általuk eltörölt 13. havi nyugdíjat, bár ez csak 8 % emelés lenne, miközben a minimálbérek 10-25 %-kal nőttek, az árak pedig a kiskeresetűek kosarában még ennél is jobban. Valóban alacsony a szociális alapon biztosított 28.500 Ft és magas az 1,5 milliós nyugdíj. Ezt az ollót csukni lehetne, ha mondjuk 4 éven át nem százalékos, hanem fix emelés lenne mindenkinél. Mondjuk, 15000 Ft/fő/hó éves szinten. Ezeken túl bennünket, nyugdíjasokat nem érdekel, hogy ki számfejti és utalja át a havit, csak jöjjön!.

Ideje
A lengyelek lecsökkentik a nyugdíjkorhatárt 67 évről a nők számára 60, a férfiaknak 65 évre. Az ukránoknál marad a 60 éves nyugdíjkorhatár, mert 62 év az átlagéletkoruk. Ki fizetne TB-t, ha csak a temetőbe vinné a postás a nyugdíjat?
A lengyeleknél valamelyik tisztességtelen párt emelte meg 5 éve a korhatárt, miközben a világ gyárai automatizálnak, több népnél bevezetnék a munka nélküli jövedelmet. Valahol Európában.

Riogató
A nyugdíjkifizető átszervezése miatt késhetnek a nyugdíjak.
Javaslat: Nyisson a kifizető egy számlát az adott banknál, aztán adjon megbízást, hogy adott napján a hónapnak a megadott számlaszámokra a megadott összeget utalják át. Munka nélkül is működik, csak szoftver kérdése. Egyedül a frissen megállapítandó nyugdijaknál lehet munkája a nyugdíjkifizetőnek. Miért kell ezt túlmisztifikálni ?!

Tovább élünk
A cikk szerint (bizonyára az egészségesebb életmódunk és a javuló orvosi ellátásunknak köszönhetően) egyre többen érik meg a nyugdíjkorhatárt. Ma már minden 5. magyar nyugdíjas és minden 5. ember kínai. Régebben 3 milliós volt a tábor, mert az egyéb jogon járó havi ellátmányosokat is ide számolták. Ma ezt az 1 millió főt külön csoportba teszik.
Most kitalálta valaki, hogy 16 millió forintért lehet nála bérelni élethosszig (10 év?) egy lakást, amit a kliens halála után újra értékesítenek ugyanennyiért. Természetesen ezen felül fizetni kell a rezsit és a szolgáltatásokat is. Népünk 100 EFt-os nyugdíjasai a 10 milliós öröklakásukból bizonyára tülekedni fognak a lehetőségért.

Minimum
Ehhez megjegyezném, hogy az évi nyugdíjemelést a szociális alapon megállapított - 28.500 Ft-ot kapó - nyugdíj is kapja. Vagyis még a szociális ellátás is több 28.500 Ft-nál. Persze, érzem én, hogy a 100 EFt is kevés.. A normál nyugdíjminimum kb a munkabér 2/3-a. Vagyis, aki dolgozott életében, az azért nem 28500 Ft-tal kezdi nyugdíjas éveit.

Meglepő
Hol jó nyugdíjasnak lenni? listán a 30. helyet sikerült megszerezni, megelőzve a jóval magasabb nyugdíjjal élő görögöket. ..s eltelt pár nap: Budapest is benne van a legjobb tízben. Lehet, hogy Karácsonyra már a magyar nyugdíjasnak lesz a legjobb dolga a világon. Kontra ugyanott, ugyanazon a napon.

- Hová sietnek, Józsi bácsi? - Jelentkezni pincérnek a nyugdíjas foglalkoztatóba!

Munkába menet Malenkij robot
Kiss Gábor, a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet Igazgató Tanácsának elnöke és Kováts Balázs, a Szomszédok ügyvezetője is megerősítette: a konkrét foglalkoztatás még nem kezdődött el.
Szerencsére "Igazgató Tanács" már van.. Ki fizeti a révészt? Várhatóan a minimálbér emelés után a nyugdíjasok is megkapják az inflációnak megfelelő 25 % nyugdíjemelést. A Budapest környéki és a Ny. magyarországi nyugdíjas még munkát is vállalhat ezen felül. De mi lesz a munkanélküliséggel sujtott területeinken, ahol a nyugdíjak is siralmasak?

Jáj, a segily!
Riogatnak, hogy a mostani munkabér netto 66 %-át kitevő teljes nyugdíj akár 34 %-ra is lecsökkenhet!
Előfordulhat, de tessék nézni a nyugdíjak emelkedési ütemét és a munkabérek emelkedési ütemét! Köszönő viszonyban sincsenek. 25 % minimálbér emelés és 2,6 % nyugdíj emelés.. Ha így folytatódik, akkor a 34 %-os új nyugdíjas is császár lesz a régi 66 %-os mellett! Vajh mikor veszik észre az emberek, hogy kétszámjegyű infláció mellett 2% a kincstárjegy kamata? Vagy már észre is vették, azért hajlandóak 3-szoros árat fizetni a lakásokért? A földvásárlás biztosabb befektetésnek tűnik..

Compare
Míg 2016-ra átlagosan 10 ezer forinttal nőttek a bérek, tavalyhoz képest idén májusra már 20-30 ezer forintos növekedésfigyelhető meg - olvasható a lapban.
2016-ban egy fizikai munkás megközelítőleg bruttó 163 ezer forintot keresett teljes munkaidőben, addig mára bére meghaladhatja a 185 ezer forintot. 15 % átlagbér növekedés az eltelt 1 évben.

A bankmonitor aggódik
Vajon lenyúlhatják-e a magánnyugdíj pénztárak a befizetett összegeket, vagy azt tuti megkapja a befizető? Kérem szépen lopás ellen semmi sincs biztosítva igazán. Aki hozzáfér a pénzedhez, az el is lophatja. Aztán rá lehet kenni a nehéz gazdasági helyzetre, ami miatt a biztosító becsődölt, mint egy turistaüzlet.
Azonban nem ez a legbiztosabban bekövetkező veszteséged, ha nyugdíjat akarsz! Ugyanis nem számolsz az inflációval. Pedig nem is kell minden évben 20 % infláció ahhoz, hogy a pénzed 20 év alatt köddé váljon.
Mindezt ne keverjük a kötelező magánnyugdíj biztosítással, amit a Gyurcsányék visszaállamosítottak (60% kincstárjegyben!) - különben jogosan! Mert a mai nyugdíjasok ellátmányát akarták egyesek saját magánvagyonukká tenni a kötelező biztosítási társaságok révén.
Mára vége az ingyen jött milliárdoknak, s ez sok volt biztosítóst irritál. Vajon bíróság elé került már a kötelező manyupokat létrehozó törvények megalkotója? Hiszen már a törvény születésének pillanatában látni lehetett, hogy nagy lopásra készülnek az elvtársak.

A magyar nyugdíjasok jövőjéért aggódóknak írnám, hogy egyre több magyar dolgozik bejelentetten Nyugat-Európában. Ha Brüsszel is úgy akarja, akkor ezek az emberek már külföldről fogják kapni a nyugdíjukat. Vagyis a távoli jövőben nyugdíjasaink száma drasztikusan lecsökken. Már az elmúlt pár évben 3 millióról 2 millióra csökkent a nyugdíjas létszám, s ez jelentősen csökkenhet az elkövetkező években. Kérdés, hogy lesz-e nyugaton elég munkás, amelyik kitermeli az ott dolgozó magyarok nyugdíját. További kérdés, hogy addig is ki tartja el az öregeket, ha mindenki külföldre megy dolgozni?

Viccpénz
Teljes nyugdíjra (netto kereset 66 %-a) a 20 évnél többet dolgozó jogosult. Csak akadnak embertársaink, akik évtizedekig nem kaptak munkát. Vagy csak félműszakot dolgozhattak bejelentetten, illetve be sem voltak jelentve. Ők csak résznyugdíjra jogosultak, ami akár 5000 Ft is lehet havonta. Ami csak zsíros kenyérre elég a híd alatt. Azért annyit ők is megérdemelnének, mint a neoliberálisok migránsai! Akik semmit sem dolgoztak nálunk.

Teszteli a kormány, meddig lehet kitolni a nyugdíjkorhatárt
Míg az 50-54 éveseknek 86 százaléka aktív, addig az 55-59 éveseknek már csak 73 százaléka dolgozik vagy keres munkát. A közvetlenül a nyugdíjazás előtt álló 60-64 éves népességnek pedig mindössze 34 százaléka volt aktív a munkaerőpiacon tavaly.

Bízunk benne, hogy a kormány nem akarja kiszúrni a nyugdíjasok szemét azzal, hogy visszaadja a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíjat! Ugyanis az mindössze 8,5 %-os emelést jelentene, miközben pl a tej, vaj ára 50 %-kal emelkedett az idén, de a tojás, hús árak ÁFA-csökkenése is elszállt a levegőbe, a kenyér ára burkoltan emelkedett. A dolgozói munkabérek ugyanazért a munkáért 10-25 %-kal emelkedtek. Pl a TESCO dolgozói az utóbbi egy évben 2 havi keresetüknek megfelelő összeggel kapnak többet, de még 25 %-ért sztrájkolnak - különben nagyon helyesen. Momentán egyedül a Jobbik TV-je (simacska) kampányol a nyugdíjemelések ellen.

Német adóprés
A német nyugdíjasokból 4,4 millió fő fizet személyi jövedelemadót. Általában a + bevételeik után, de 600 000 főnél a nyugdíjat adóztatják meg. Etikusabb lett volna eleve oda sem adni a szuper járulékokat, mint adót kivetni a szolidarítási alapra. 21 millió a német nyugdíjasok száma, akiket a kelet-európai munkások tartanak el.
Ugye, a szocik által sokat siratott MANYUP-okba kellett volna a szuper keresetűek pénzét utalni, s csak egy egészséges határig nyugdíjlevonást alkalmazni a szolidarítási nyugdíj számára. Mi által az onnét kifizetendő nyugdíjnak is plafonja lenne. S nem hallgatnánk állandóan a MANYUP reklámszakembereitől azt, hogy nem lesz miből nyugdíjat fizatni az államnak. (Ma miből fizetik?)



Politika
Nyitólap