Munkanélküliség



Nos, a munkanélküliség nem valami Isten csapása, hanem MESTERSÉGESEN kialakított állapot. Mert a gazda megint elszúrt valamit, mint a II. vh kirobbantásánál.
Ugye, ma nincs túltermelési válság. Milliárdnyi ember él szinte minden vagyontárgy nélkül, minimális táplálékon. Vagyis lenne helye a megtermelt javaknak, amit "A" munkás készít, azt megkapja "B" munkás és fordítva. A pénz ebben a folyamatban csak katalizátor szerepet tölthetne be. Csak ezeket a gyárakat nem akarja megépíteni az ördög sem. Főképp az nem! Hiszen a cél épp a sztálini elv lehetett: "Meg kell kopasztani az embereket, s akkor tetszés szerint irányíthatóak!" Az éhes ember egy köcsög aludttejért is dolgozik, a jóllakott ellenben válogat. (Ide tartozik a devizahitel és a bankok egyoldalú kamatemelésének joga is.)
Mindehhez társul természetesen az immár 25 éve bizonyos rétegekben fennálló munkanélküliség. Az pedig szintén tudott, hogy a munkától elszokott embereket a munka világába visszavezetni nem könnyű feladat! Ha valaki megszokta, hogy délben hajnalodik, s csak a postás jöhetne már gyorsabban, mert kellene a segély, amíg az éjjeli szajrét nem sikerül elpasszolni..
Mert a munkátlan ember agya egy idő után már nem a munkakeresés körül forog, hanem a könnyű pénzszerzés körül. Még a hadsereg tanulatlan őrmestere is tudta, hogy az unatkozó katonával csak a baj van. Azért is dolgoztatták (a közmunkásokhoz hasonló feladatkörökkel) a bakákat. Meg a megalázásért, betörésért..
A közmunkások, ha már említésre kerültek! Az alapötlet ragyogó! (Zárt rendszerben!) De ugye, az ördög, meg a részletek.. A gyenge képességű polgármesterek vízgereblyézésen kívül más feladatot nem voltak képesek kitalálni. Noha útjaink, vízelvezető rendszereink némi ápolást még elviselnének. Parkjaink gondozása, kórházi és öregotthoni segédszemélyzet és még számtalan helyen lehetett volna hasznosítani a közmunkás erejét. Persze, ehhez nem ártott volna valamivel magasabb fizetés. Mondjuk, mint a döglődő Spanyolország munkanélküli segélye... Igaz, hazánk már nem döglődő..
Munkanélküliségi adatok Európában. Mindössze 23 millió embernek nincs munkája. Kell a migráns dolgos keze! Vegyük ehhez hozzá, hogy az adatok kozmetikázottak, hiszen Magyarországon sem csak 700 ezer a munkanélküliek száma, hanem több, mint 2 millió.

Egy másik döglődő államban, Görögországban, a pénzügyi krízis következtében jelentősen csökkent a törvényileg meghatározott minimálbér, amely jelenleg 583 euró (2012 júniusi állapot). A spanyol munkanélküli segély harmadát kapják a görögök: havonta 360 euro. (cca 100 000 Ft/hó/fő, mint a szlovákoknál). Görögországban (11 millió lakos) a munkanélküliek száma azonban 1,2 millió, ami 25,8%-os munkanélküliségi rátát jelent. 2015: A munkanélküliek száma 1,205 millió, míg a munkaerőpiacon aktívan jelen nem lévő inaktívak száma 3,347 millió februárban. 2015 jul.5-én a görög nép szavazott. Elutasították, hogy a magyar halottak közé kerüljenek. Az EU akceptálta élni akarásukat, s ma már kisebb megszorításokat, adósságelengedést, rendkívüli hitelt ígérnek a görög népnek. Igaz, ehhez kellett még az is, hogy a görög államfő Putyinhoz forduljon segítségért. Most, amikor az USA és csatlósai épp Ukrajnában próbálkoznak.. A TV mutatta, hogy a szavazás után görögök táncolnak az Akropolisz árnyékában. Azt hittem, ez a haláltánc, de felvilágosítottak, hogy "szirtaki" a neve..
Magyarország: 10 millió lakos. A hivatalosan munkanélküliek száma csak néhány százezer, mert csak az számít munkanélkülinek, aki heti 1 órát sem dolgozik és regisztráltatja magát. A tartósan munkanélküliek már nem látják értelmét a regisztrációnak. A külfölön dolgozók meg végképp... Magyar gazdaságilag inaktívak száma 2015: 2 114 900 fő.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlása szerint a 15-75 éves korcsoport tekinthető munkára alkalmasnak. Magyarországon a férfiak átlagéletkora 69 év. De a jó munkás felkel sírjából... 1996-ban a 15-65 évesek száma 7,1 millió fő volt, a 15-75 évesek száma 7,8 millió fő. Láthatóan a "fiatal" nyugdíjaskorúak (65-75 év) száma 700 000 fő. De a mosónők korán halnak..

Azért nagyon elgondolkodtató, hogy Európa ÉNY részén az árak nagyjából megegyeznek az unio többi részén tapasztalható árakkal, mert ugye, árukiegyenlítődés folyik. Ha valahol drágábban adnák a terméket, akkor más kereskedők azonnal vinnék áruikat oda, s nivellálódna az árszint. Ugyanez nem jön létre a munkabérek esetén. Ugye, az EU boldogabbik területein ugyanazért a munkáért többszörös bért lehet kapni, mint Dél- és Kelet-Európa munkahelyein. S a gyárak mégsem települnek át az olcsó munkaerő felé. A kormányok pedig le vannak intve: Mindenre szabad beruházni, csak munkahelyet tilos létesíteni! Lehet 4 évenként művelődési házat felújítani, 13 milliárdért strandot építeni, díszteret, stadiont csinálni, szállodát építeni és kastélyt felújítani, csak gyárat ne! Kellemes ez így Nyugat-Európának! Megy a keleti rabszolgamunkás olcsón, aztán oda adózik, oda fizeti a társadalombiztosítást, otthon meg már az elemi szociális kiadások is veszélyben vannak. Nyugdíjkorhatárt emelni 65 évre, miközben már a 45 évesre is fitymálva néznek kora miatt, 55 év felett pedig csak csoda folytán helyezkedhet el valaki. Jól hangzik, hogy milyen sokan (4 millió fő) dolgoznak nálunk, vagyis elvileg könnyedén fizeti államunk a szociális kiadásokat a nagy adóbevételekből. Viszont, ha azt nézzük, hogy a statisztika szerint már az is dolgozik, akinek 4 óra munkaviszonya volt az elmúlt héten, s megnézzük továbbá, hogy mennyi a költségvetésből fenntartott munkahelyek száma, mennyi a szolgáltatóiparban és más szekunder területen dolgozók száma, akkor nagyon kicsi létszám marad, amelyik fenntartja országunkat.

Nem robot a robotnak!
A világ 25 legnagyobb exportáló országában évente 10 százalékkal nőhet 2025-ig a mostani évi 2-3 százalékos növekedés helyett az ipari gyártásban használt robotokra költött beruházások összege - szerepelt a Boston Consulting Group (BGC), a világ egyik vezető üzleti tanácsadó vállalatának tanulmányában.
A jövő autóit, TV készülékeit stb már robotok fogják vásárolni! Vagy nagyobb munkanélküli segély kell, amiből vásárol a nép. Más szóval ingyen árut a piacra!

Új halálnem - Hirtelen halál

Öregek munka nélkül
Másrészt, ha a 150.000 hatvan év körüli férfi nyugdíjba vonulna, az ugyanakkor egy nagy tömegű munkaerő kereslet megjelenését okozná a munkaerőpiacon. Tehát több állást, több lehetőséget a fiatal munkanélkülieknek.
A mondat szépséghibája, hogy aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik, s 60 évesen még állásban van, az nem kapaszkodna a nyugdíjazásáért annyira. A segélyen, közmunkán tengődők szeretnék első sorban csekély havi járandóságukat magasabb nyugdíjra váltani. Mivel ez a réteg nem a magas keresetűek rétege, a 20-60 ezer Ft-os jelen jövedelmük emelkedne 60-100 ezer Ft-ra. Persze, azoknál a családoknál, ahol az egy főre eső jövedelem meghaladja a minimálbért, ott a 40 évet ledolgozott munkanélküli sem kap semmit. Sőt, még a család fizetheti a kötelező TB járulékát is. Ja kérem, menjen az öreg migránsnak valahová! Ha elég barna, eladhatja magát bangladesi menekültnek. Tán még zsebpénzt is kap a teljes ellátáson felül!

Munkanélküliek
Mivel az álláskeresési járadék juttatási ideje – a korábbi rendszer szerint megállapított ellátások kifutása miatt – már 2013-ban is jellemzően három hónap volt, az ebben az ellátási formában részesülők száma lényegében stabilizálódott. 2014-ben az előző évinél közel 30 százalékkal kevesebb regisztrált álláskereső részesült rendszeres szociális ellátásban szoros összefüggésben azzal a kormányzati szándékkal, hogy az alacsony összegű segély helyét fokozatosan az ennél érdemben magasabb jövedelmet eredményező közfoglalkoztatás vegye át. A regisztrált álláskeresők közül éves átlagban 231 ezren semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesültek, és további 132 ezren csak a havi 22 800 forint összegű foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapták.
Ugye, a közmunka díja fele a spanyol munkanélküli segélynek (ami nem 3 hónapig jár!). Elgondolható, milyen alacsony ezek után a magyar munkanélküli segély, ha a közmunka díja azt übereli.
A regisztrált munkanélküli, amennyiben van kereső a családban, akkor semmilyen segélyre sem jogosult. Mi több, még a családnak kell állni a TB járulékát is a regisztrált munkanélkülinek, akinek kevesebb joga van, mint egy frissen beérkezett gazdasági menekültnek. Magyargyűlölet az uralkodó nemzetiségünknél?!

A munkavállalási korúnak tekintett 15–64 évesek között a 4 millió 70 ezer foglalkoztatott és a 342,7 ezer munkanélküli mellett 2 millió 175 ezren voltak különböző okból gazdaságilag nem aktívak, 7,5 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.
(Londonban hej, van számos utca..)

2014-re a foglalkoztatottak száma 4,1 millió fölé emelkedett, a 15–64 évesekre számolt foglalkozási ráta pedig egy év alatt 3,7 százalékponttal, 58,1 százalékról 61,8 százalékra javult, ami az utóbbi közel negyedszázad legmagasabb. Ezzel a mutatóval az Európai Unió tagállamai között 2014 végére a 19–20. helyre kerültünk, megelőzve például Írországot, Lengyelországot vagy Szlovákiát. Ennek dacára a magyarok vendégmunkások Irországban, s nem az írek Magyarországon.

Gyertek haza, ludaim!
Nem hatott a neoliberálisok által elüldözött magyar fiatalokra a hívó szó. Hiába a méregdrága kampány, mindössze 21 fiatal jött vissza 1/5 fizetésért a külföldre távozott szülőképes korú, népünk legaktívabb részét képező százezrekből. AZ unioban nincsenek belső határok. Vajh honnét tudja a tőkés, hogy a Bécstől egy köpésre levő Hegyeshalomban elég a bécsi munkabér töredéke is ugyanazért a munkáért?!
Ne is gyere, nem is várlak..


Fővárosok - fedél nélkül
A munkanélküliek legalsó kasztja, akik már a lakhatás jogát is elvesztették. Az utca szemetében a kukákból étkezve, kéregetve várják a megváltó halált.
A hajléktalanság fogalmánál vigyázzunk, mert a kategória meghatározása nem egységes. Vannak országok, akik az albérletben lakókat, sőt, a rossz lakáskörülmények között élőket is ide sorolják.
Továbbá létezik saját népből "kitermelődött" hajléktalan és üres zsebbel bevándorolt hajléktalan, akire nem vonatkoznak a menekültellátás szabályai, vagy már kiestek a védőháló alól.

Jorgos lakása ugrott
Nem kell devizahitel vagy bankok által változtatható kamatozású forinthitel ahhoz, hogy valaki elveszítse félig kifizetett otthonát. Elég egy kis munkanélküliség.. Hazánkban is ismert a lakással rendelkező hajléktalan. Akinek semmije sincs, de valahogy kiutalnak neki egy lakást, aminek minden költségét a többi lakástulajdonos fizeti. Rezsicsökkentés?

A legdrámaibb helyzet továbbra is Görögországban van, ahol 2013 szeptemberi adatok alapján a fiatalok 54,8 százaléka volt állás nélkül, illetve Spanyolország, ahol a 25 év alattiaknak 57,7 százalékának nincs állása.

Márk, te is csak nevedben vagy madar!
Európa és benne különösképp Magyarország társadalma elöregedőben van. Aki nem hajlandó felismerni, hogy a bevándorlási kérdés nem csak humanitárius, kulturális vagy rendészeti kérdés, hanem gazdasági is, az félrevezeti a közvéleményt. A bevándorlás totális elutasítása ugyanis jobban fájhat a pénztárcánknak, mint egy átgondolt, tervezett letelepedési program. A migránshitellel arra keresünk megoldást, hogy a mai fiataloknak is lehessen nyugdíja 2060-ban, akár adófizetői forintok nélkül adjunk esélyt a menekülőknek és ne teherként, hanem lehetőségként tekintsünk a fogadásukra.
Vajon Varga úr helyből ilyen?.. Ugye, a demográfiai problémát nem úgy oldjuk meg, hogy kivégezzük a magyarokat, s helyükbe szubszaharai embereket telepítünk. Darab-darab, de azért egy kicsit más. Aztán nem szociális segélyen élő közmunkásokat kellene akkor sem importálni, hanem 100-as IQ feletti szakembereket a hiányszakmákból. Németország: Olyan értelemben lendítő hatása van a migrációnak, hogy csak az idei bevándorlók ellátásához min. 1 millió ingyen téli ruha, hozzá fűthető szállás és sok plusz élelmiszer kell. A járulékos költségek (egészségügy, bűnügy stb) nem tervezhetők.

Magyarok: - Nem ázsiai menekültek
2013-as adatok szerint a bevándorlók foglalkoztatottsága idehaza csaknem 10 százalékkal magasabb, mint a magyar állampolgároké, amivel Magyarország vezeti az OECD-tagállamok listáját. Ez adódhat egyébként a Magyarországra dolgozni áttelepült határon túli magyarok magas számából is - ahogy ezt a Bloomberg írása is megállapítja.

A pofon
Andrea Nahles a tárca 2016-os költségvetésről szóló vitához hozzászólva rámutatott, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a "menekültek" között, és még a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya.
Elveszik a munkát a menekültek
Az idei 200 000 helyett tavaly mindössze 30 000 menekültünk volt, s 4700-an kértek munkavállalási engedélyt. Azok sem színesbőrűek voltak, hanem ukránok?, kínaiak, amerikaiak.. Mert dübörgő gazdaságunk immár az USA-ból is csábít ide embereket. S nem Detroitból.

Hol él Anita?
Ugye, a ballib pojácája szerint Magyarországon 6 millió ember is elég... Persze, ha nem zavarták volna külföldre a szülőképes korú magyarokat a liberálisok, akkor szép szaporulatunk lenne. A nyugdijasklubban is divat még a szex, de eredményt senki se várjon!
S beteg ember az, aki a magyarokat kiüldözi innét, s helyükbe Afrikát hozná a debil szinthez tartó IQ-val.

Az afrikai 70-es és az arab 84-es átlag IQ felett a magyaroké (etnikumokkal együtt) 98-as. Ezekkel az intelligens magyarokkal még tán a halálos ítéletüket is alá lehetne iratni. Pl társasházi lakógyűlésen a képviselő szemrebbenés nélkül bejelenti, hogy a 40 EFt-os kaputelefon javíttatása 160 000 Ft volt. Senki sem vitatja. Meg még számos ilyen tételt.. Gondoljuk el, hogy akkor mire képes a 70-es IQ-ju ember?

Német álom - zsugorodóban.
- 1,5 millió német szorul élelmiszer adományokra.
- 100 000 mérnök dolgozik atipikus munkaviszonyban és további 30 000 mérnöknek nincsen munkája.
- A friss munkanélküliek 22%-a azonnal (HarzIV) szociális segélyre szorul.
- A fiatalok munkanélküliségi kvótája az egész EU-ban rekord magasságban van, ezért a »szíreknek« a német munkahelyekért náluk sokkal jobban képzett lengyel, spanyol, görög és litván fiatalokkal kell versenyezni az állásokért.
Amiben a cikkíró téved, mert a migráns nem dolgozni megy, hanem német segélyt akar.

A németeket irányítók továbbra is ragaszkodnak a bevándorlás fenntartásáért. Mert állítólag kevés német gyerek születik, s így akarják biztosítani az utánpótlást. Vajh elhiszi ezt valaki Merkel asszonynak?! Hiszen, ha valóban munkaerőre lenne szüksége a német gazdaságnak, akkor az union belül is talál embert. Mondják, az drága. Tetszik gondolni. hogy a 2. generációs bevándorló is hajlandó lesz éhbérért dolgozni? De visszaküldeni már nem lehet.. S most a németek a világ szegény országaiból tetszés szerint válogathatnák a németül tudó, szakmával rendelkező munkásállományt, s nem segédmunkára is alkalmatlan "migráns" kellene nekik
Nem mellékesen a németek szép jövő elé néznek. Országukban millió számra török, arab és kurd. Vagyis importálták a déli népek közötti háborút saját területükre. Ez legalább olyan szándékos "balfogás" mint amikor a "baltás gyilkost" egy szobába szállásolták el az ellenségével hazánkban. Előre borítékolható az eredmény...

Hivogató: Mindenhol jó, de nekik is?
Számos helyen kihasználják a munkaerő felesleg biztosította extra hatalmat, s megengedhetetlen eszközöket alkalmaznak a dolgozókkal szemben. Állítólag egy keleti cégnél még verték is a munkást. S hiába a szakszervezet, a munka törvénykönyve: Ha valakinek nem tetszik, el lehet menni (az utcára éhenhalni).

Csökkenő munkanélküliség
A Világgazdaság összesítése szerint hivatalosan legalább 370 ezer magyart tartanak nyilván az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, döntő többségük az Európai Unióban települt le.

Megszűnik a közmunka?: Miniszterelnökünk nem tud aludni a munkaerő hiány miatt. Felcsúton megszünt a munkanélküliség!

Munkaerő hiány
Mint olvassuk, egyre több területen és helyen tapasztalható a nyugat munkaerő elszívásának hatása. Azért a közmunkások még ma is a mellettem levő park padjain ülnek, várva, hogy a melléjük támasztott szerszám visszavezesse őket a munka világába. Persze, Nyugat-Magyarországon nem kell messze utazni a 4-szeres munkabérért. Csak tudnám, hogy miért nem libiai négereket alkalmaznak az osztrákok megalázó (3 euros) órabérért ?!

Analfabéta bevándorlók
..mert a diplomás nálunk is munkanélküli, minek jönnének? Igaz, az analfabéta is közmunkás, akinek keresete fele a svéd migráns zsebpénzének.
"Magyarország egy kevésbé hízelgő toplistára került fel: a valamivel több mint 400 ezer gazdaságilag inaktív (például munkanélküli, 74 évnél fiatalabb nyugdíjas, esetleg GYES-en lévő szülő) diplomással a vizsgált országokból hatodik lett. Ennél csak Örményországban, Marokkóban, Moldovában, Szebiában és Szaud-Arábiában magasabb az inaktív diplomások aránya."
Ugye, a kerítésnél is hatékonyabb, hogy így lerabolt bennünket az elit és az EU !

Az 5. hadoszlop
A magyarokat már nem lehet jobban lerabolni, hozasson a kormány külföldieket!
Apróság, de a néger ennyiért nem dolgozik, amennyit a "magyar" vállalkozó fizet! Legelőször a vendéglátóiparunk kezdett üvölteni a munkaerő hiány miatt. Mert náluk 16 órát kellett dolgozni 8 órás minimálbérért, amit aztán vagy kifizettek, vagy nem. Remélem, a kormánynak több esze van, mint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének! S tisztában vannak vele, hogy lejjebb már nem megy, csak korbáccsal, haláltáborokkal! S tanultak a nyugati példából, hogy csak az első generációs néger hajt keményen a magyar bér duplájáért, a második, harmadik generáció már svéd életszinvonalat követel!

Szivárvány iskolások a parlamentben
Hozzátette: ha nincs elég szakképzett munkaerő Magyarországon, akkor a szakképzést kell átállítani. Ha Magyarországon demográfiai vákuum tapasztalható, akkor a magyar családok támogatásával, otthonteremtéssel kell ezen segíteni - mondta.
Varga Mihály szerdán az MTI-nek nyilatkozva a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslatról elmondta, annak több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.
Vajon az újonnan kiképzettek meddig maradnának hazánkban az 5-szörös német bér helyett ?! Nem elég munkást képezni, azt meg is kell tartani! 25 év után időszerű a bérek felzárkóztatása "Európához". Vagy le kell zárni a határokat, aztán elő a korbácsot!

Cogito ergo sum - Hol jártál iskolába?
Rolek Ferenc szerint azonban évente 40-50 ezerrel csökken a munkaképes korú lakosság, amit ellensúlyozni kell, mert szinte minden ágazatban kevesebb a szakképzett dolgozó a szükségesnél. Nevetségesek azok a vélemények, hogy Magyarországnak nincs szüksége a külső munkaerőforrásra. Az, aki ellene van a külföldi munkaerőnek, egyúttal vegye tudomásul, hogy e nélkül zsugorodó gazdaságban fogunk élni – mondta.
Feltehetően nem unios országra gondolt a szocialista tőkés, hiszen azokból mehetnek Németországba is pénzért dolgozni az emberek, nem alamizsnáért, amit nálunk adnak. De, mint a vándoroltatás során láthattuk, aki valamilyen eséllyel indult munkát keresni az EU-n kívülről, az nem állt meg Magyarországon. Mert ennyi pénzért csak a magyar birka dolgozik, az sem sokáig. Ugyanis se lakhatás, se rekreáció, se gyógyellátás s még sok más sincs beépítve a béreinkbe. Csak az éhenhalás ellen elég, s jó esetben a csekkek befizetésére a magyar munkabér.
Ráadásul elveinkkel szöges ellentétben áll a harmadik világ országaiból való agyelszívás. Mert azzal bebetonozzuk azok elmaradottságát! Ugye, a munkát kell a munkaerőhöz vinni, s nem a munkaerőt vándoroltatni. Vajon mennyi pofapénzt kaphatott az USA-tól, aki ezzel szembemegy?!


Vigye Rolek úr a gyárát Németországba! Ott most 1 millió ember vár munkaalkalomra a már addig is meglévő x % munkanélkülin felül. S dolgoztasson német bérért, ha az emelt szintű magyart sokallja! Tessék végre megérteni, hogy normális ipart kell telepíteni hazánkba, ahol európai szintű munka folyik európai szintű bérekkel. S aztán lehet, hogy Angliába távozott hazánkfiai visszajönnek. Újratervezés.

Erősödő kapitalizmus
A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint számos ipari parkban már "farkastörvények uralkodnak". Az ott székelő vállalatok egymás embereit, vagyis a szemközti üzem dolgozóit, próbálják "lenyúlni" - mondta a Népszabadságnak László Zoltán.
Nos, akkor bizonyára végre 25 év után elindulnak a magyar bérek felfelé. De jó is lenne ezt letörni, vagy ha azt nem, legalább a háttérhatalomnak megfelelni jó pénzért..

A Rózsadombról nézve - Elutasítjuk a kvótát!
Országszerte munkaerőhiány van, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július elején többek között azt mondta, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.
A közelemben levő angol kereskedelmi cégnél is először a dolgozókat cserélték le diákokra, de már zömében azok helyett is önkiszolgáló pénztárak vannak. A minimálbérért 12 órában foglalkoztatott vendéglátóipari dolgozókból már előbb hiány keletkezett. Nem bérletörő idegen munkaerőre van szükségünk, kedves miniszter úr és Vállalkozók Szövetsége, hanem európai munkabérekre! Mindenesetre Varga úr megjegyzései kétséget ébresztenek a kormány kvótaellenes politikájával kapcsolatban.Vándorlás.

Ki a munkanélküli?
Strukturális, vagy szerkezeti munkanélküliséginek hívják azt, amikor a rendelkezésre álló munkaerő nem azokkal a képességekkel, szaktudással rendelkezik, mint amire a piacon éppen szükség van. A közel 650 ezer fős munkaerő-tartalék láttán ugyanakkor gyanússá válik, hogy a munkaerő minőségével is gondok lehetnek. Munkaerőhiány: A gazdasági miniszter szerint autóipari beruházást buktunk, mert nincs elég szakképzett munkanélküli az autóiparban.
Győrben bővít az Audi. A bővítés elkészültéig csökkenti termelését a gyár, a 3. műszakot megszünteti, a dolgozók Németországban kaphatnak munkát.

Etnikum
Mi következik ebből a hazai cigányságra nézve? Aggasztóan sok dolog. A tabusított etnikum alapú felmérések hazai hiánya alapján csak sejthető mekkora a probléma. Körülbelül olyan lehet, mint az afroamerikai -fehér IQ gap az USA-ban. Rushton 2007-es szerbiai cigány intellektus vizsgálatában 70-es átlagos IQ-t állapított meg, ha ennél a hazai adatok pár ponttal magasabbak is lehetnek, kérdésessé teszik a cigányság felzárkóztatására tett oktatáson-életszinvonal emelésen keresztüli programokat.
Mint ismert, az afrikai feketék átlagos IQ-ja hasonló a szerb cigányságéhoz, vagyis 70-es. Ez a debilitás határa. Viszont, már a 84-es IQ alattiak is a retardált csoportba tartoznak, pedig az meg az arab világ átlaga. Természetesen minden rasszban vannak kiugróan magas intelligencia hányadossal rendelkezők, de az a ritka. Vagyis, ha kvóta, vagy más kényszer hatására megnyitjuk a határainkat, akkor a segélyre szorulók táborát növeljük meg. Ellenben, ha kintről válogathatunk, akkor meg a 3. világ országait taszítjuk szellemi nyomorba. Ergo le kell állítani a migrációt, s a megfelelő munkát kell vinni az elmaradott területekre. [Megjegyzés: vajon a melungeon népcsoport cigány származású?]

Rásszistá propaganda: "Magyarországon a munkaerő elfogyott". Majd hozunk az unioból munkanélkülit!

Spanyolok - nálunk gazdagabbak is elégedetlenek.
A munkavállalói jogok helyreálltását, több és jobb munkahelyet, méltó bérezést, elegendő és fenntartható nyugdíjakat, illetve valódi társadalmi párbeszédet követeltek a legnagyobb spanyol szakszervezetek által meghirdetett tüntetésen utcára vonulók vasárnap Madridban.
Ugye, amíg nagyra van nyitva a jövedelem olló, addig a többség elégedetlen lesz helyzetével. Ha viszont zárul az olló, az meg teljesítmény visszafogást eredményez. Ezért kell az államnak beavatkozni, hogy a mérleg ne billenjen el egyik oldalra sem.

11,8 %-os munkanélküliség a külföldre kitántorgott 500 000 főt nem számítva. Mert azokkal együtt 25 %-os munkanélküliség lenne az éhbéren foglalkoztatott népünknél. Viszont cserében a migráns nem óhajt nálunk megtelepedni, mert a mienknél jobb körülmények közül menekült. A postánál már javul a helyzet. Régebben durvább dolgokra is kényszerítették a nőket munkaidő után és előtt. Sőt, még állítólag a férfiakat is..

Képzettség: A munkanélkülieink 37 %-a max 8 elemis végzettséggel rendelkezik. Vagyis segédmunkára alkalmas. Ez nem azonos az összeszerelő üzemek elvárásaival, ahol szakmunkások, technikusok, néha mérnökök végzik az összeszerelő tevékenységet. Ez a "söpörd össze a szemetet" szint. De ennyi utcaseprőre nincs szükség. Pláne automatizálás után! Nehéz feladatnak ígérkezik egyre bővülő képzetlen rétegünknek hasznos elfoglaltságot biztosítani. S hülyéből a legjobb pedagógus sem képez csillagászt. De itt a friss munkaerő!

Időnként még mindig felröppen, hogy hozunk be Ukrajnából a nyugatra zavart magyar szakemberek helyett képzett munkaerőt. Mivel Ukrajnában fele akkora jövedelmek vannak, mint nálunk. Tetszenek gondolni, hogy a magyarok dupla pénzért vállalták a nyugati cigány életet !? Ha fele annyit keresnénk csak, mint az osztrákok, akkor kevesen indulnának útra. De ott 3-4-szeres jövedelmek vannak, itthon meg sokaknak semmi sem volt, csak devizahitel.

Hiány a Balatonnál
A megtollasodott lángossütők már rég rabszolgákkal végeztetik emberbarát tevékenységüket, de ma már senki sem akar ingyen dolgozni nekik. Ők pedig se fizetni, se dolgozni nem szeretnének. Fizessen az állam, amiért ellátják lángossal a még nyaralni képes kisebbséget. Mint egyik portálnál láttam, a megkérdezett magyarok 2/3-a nem tervez még belföldi nyaralást sem 2017-ben. Pedig Kóka úr óta dübörög a gazdaságunk.. Prosti a szigeten. Óránként 625 Ft..

Jönnek az ukránok!
Immár vízum nélkül utazhatnak be az EU-ba az ukránok. Állítólag a Balatonnál leszállnak a vonatról, mert csak a dunántúli magyart ismerik, németül nem tudnak. Na és a pénz sem motiválja őket. Okos közgazdáink szerint...

Félműszakra sorolva
A minimálbér 10 %-os emelése miatt több vállalkozásnál levitték a bevallott munkaidőt 4 órára, a többi idő zsebből megy. Vajon meddig lehet ezt megtenni a jó szakmunkással, aki esetleg még nyelvismerettel is rendelkezik?
Vagy ismerjük be, hazánkban csak területi és strukturális munkaerő hiány van. A képzetlen sokaság örül, ha kap valamilyen munkát, pláne az ország keleti részében. De kellene ide a sok nigériai orvos, szír informatikus, afgán csillagász, szudáni agysebész..

A munkanélküliség 4-40 %-os az EU területén. Legnehezebb helyzetben a keleti és a déli országok vannak. 23 millió munkanélküli az EU-ban! S ehhez jöttek még az afroázsiai szakemberek, melyekből 1 év alatt minden húszezredik munkába állt. A többit kvóta szerint el kellene osztani eltartásra. Ha kevés, akkor a frontex még hoz belőlük Európába..
A suttogó hírek szerint 1 millió magyar ment külföldre, hogy javítsa az itthoni munkanélküli statisztikát. Ellenben a románoktól, bulgároktól több millióan. Minek következtében kevesebben fizetnek nyugdíjjárulékot, TB-t, s mivel a fiatal, képzett, nyelveket tudók mentek első sorban ki, hát a gyermekszülés feladata is a 70-es IQ-ju maradványra hárul, valamint az ország felvirágoztatásának kötelezettsége.

Filozófus helyett orvost!
Egy kérdőíves kutatás során 234 főt kérdeztek, elsősorban felsőfokú végzettségű, többségében nyelvet beszélő, jelenleg is aktív álláskeresőket. A felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek közel fele már több mint 25 helyen próbálkozott, az összes megkérdezett több mint negyede pedig már 50 helyre is beadta életrajzát, sikertelenül. Nem csoda, hogy 10 megkérdezettből 4 több mint egy éve nem kap képzettségének és felkészültségének megfelelő állást, noha minden tizedik megkérdezett 20-nál is több interjúval „büszkélkedhet”.
A diplomás polgártársak a nyugdíjasfoglalkoztatónál is próbálkoztak?

Csökkent a munkanélküliség - Németországban.
Vajon a népesség csökkenése okozta, vagy a szír orvosok tömege a nagyarányú munkanélküliség csökkenést a németeknél?
(a munkanélküliek száma szezonálisan kiigazítva 18 ezerrel csökkent). Németország lakossága cca 80 millió. A németek az 5,6 %-os munkanélküliséggel már közelítik a dübörgő magyar gazdaság 4 %-os munkanélküliségét. Csak így tovább, németek!

Van életem, mert henyélek
Az alapinformációt mindenki ismeri: a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkent, ami azt jelenti, hogy közel járunk a teljes foglalkoztatáshoz.
A részletes jelentésből megtudjuk például, hogy tavaly július és szeptember között a KSH 36 600 embert tartott nyilván, akik „soha nem dolgoztak”. Visszanézve a korábbi negyedéves bontásokat, azt látjuk, hogy 28 és 41 ezer fő között mozgott a számuk – nyilván az adatfelvétel sajátosságai magyarázzák az ingadozást – de ezzel együtt elmondható, hogy 30-40 ezer magyar a statisztika szerint soha nem lépett be a munkaerőpiacra. Feltételezhetően az ezzel járó következmények – tb-jogviszony, nyugdíjviszony hiánya – is sújtják ezt a csoportot. [Most, amikor a nyugdíjak egyre jobban elmaradnak a keresetektől, fog nyugállományba kerülni a rendszerváltás sokszor munkanélkülivé tett tömege. Majd a Jóisten gondoskodik róluk.. Vagy az Ördög!]

A KSH szerint július és szeptember között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül 17 100 fő volt munka nélkül. Ennél sokkal többen jutottak erre a szomorú sorsra a más végzettséggel rendelkezőknél. A legfeljebb alapfokú végzettségűek közül 61 700-an, a középfokú iskolát végzettek, de érettségit nem szerzők közül 53 700-an, az érettségivel is rendelkezők közül pedig 56 100-an szerepeltek a munkanélküliek között ebben az időszakban. De kellene pár százezer analfabéta néger is a statisztikába!

Elmegy a kútágas..
Januárban 7738 gyermek született, ami közel azonos (10-zel kevesebb) az egy évvel korábbi születésszámmal. Az elhunytak száma 11 291 fő volt, ami az előző év januári kiugróan magas bázishoz képest jelentős, 24 százalékos csökkenést jelent, számszerűen 3578-cal kevesebben haláloztak el a KSH szerint.
A magas munkanélküliség és a rendkívül alacsony munkabérek miatt sokan elhagyták hazánkat. S nem a debil réteg.. Kint munkát találnak, otthont teremtenek, családot alapítanak. Itt meg a fajfenntartás feladata Kolompár Kálmánra hárul. Igyekszik is szegény a statisztikák szerint (rokonsága megduplázódott az elmúlt emberöltő alatt), de mindenkit ő sem pótolhat. Jönne ide a sok kutatóintézet, meg hipermodern gyáróriás, de ki dolgozna ma már ott ?!

Magyarok - A rendszerváltás vesztesei
Pulai András szakértő szerint a legtöbben gazdasági okok miatt akarják elhagyni az országot, és jelentősre tehető azon fiatalok száma is, akik a vasárnapi választástól vártak politikai változást.
Ugye, szinte mindegyik párt benne volt a rendszerváltásban, amit aztán ügyesen kisiklattak. S nem Menyország lett hazánkból, hanem a Pokol előszobája. S egy párt sem dolgozik azon, hogy tisztességes módon kerüljön felhasználásra a kohéziós és a strukturális alap. Modern, magyar gyárakat a stadionok és a kisvasutak, valamint a globalista cégek megtámogatása helyett!

Germany
Történelmi csúcsra, 10,6 millióra emelkedett a Németországban élő külföldi állampolgárok száma 2017-ben, a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki adatai szerint a növekedés legfőbb oka az Európai Unióhoz (EU) 2004 óta csatlakozott országokból érkező bevándorlás.
Ugye, a csatlakozott országokhoz kellett vollna elvinni a munkahelyeket, s nem 10 millió embert elszakítani otthonától. A Németországban őslakos törökökkel (szorbok, cigányok) stb együtt 82 millió német állampolgár van a 10 millió bevándorolt mellett.
"A magyar állampolgárok száma tavaly év végén 207 025 volt, egy évvel korábban 192 340." Ezeket kérjük hazahozni, a nekünk szánt afrikai "menekültek" pedig legyenek a nyugatiaké. Nem akarunk népességcserét!


Hiányzik 300 ezer olcsó, jól képzett munkaerő a magyar vállalkozásoknak. Mert szakképzetlenünk van doszta.. Vagy drága szakképzett is. De magyar egészségügy, mely magas színtű, olcsó és széleskörű, olyan nincs. Valami mindig hiányzik...

Néhány megyében gyakorlatilag nincs munkanélküliség.
Jellemzően azokban, ahonnét a legtöbben vándoroltak nyugatra. Pl Ausztria szomszédai, a tolnai svábok. Ellenben az erősen nemzetiségi Baranyában 8 % a munkanélküliek aránya. De már az alföldi dinnyetermesztők is panaszkodnak, hogy 3 €-os órabérért nem kapnak szezonmunkást.

Bár a határszéli területeken még nagy a munkanélküliség, Budapesten már munkaerő hiány tapasztalható. Riogatnak is egyesek, hogy mi lesz, ha elfogynak a szakmunkások?
Kérem, ahogy fogy a munkaerő, úgy mennek felfelé a munkabérek. Aztán egy pontnál a vállalkozó gépesít, vagy felszámolja magát. S addigi munkásai új állást keresnek. Mert a növekedés sem végtelen. Mert termelni a piacra kell. A fizetőképes piacra. Piacképes árut. Ha rossz a minőség, magas az eladási ár, akkor a vállalkozó felgyújthatja az egészet. Munkásait pedig elküldheti.

Andrea beolvas

Úton a siker felé
Magyarország mintegy 3200 települése közül 40 már olyan falu, ahol ismeretlen a munkanélküliség. Főleg az osztrák határ mellett könnyű munkát találni.

Munka Újzélandon - Indokinaiak kíméljenek! Néger sem kell!
A magyar konzuli szolgálat tájékoztatása szerint azonban a kétoldalú kormányközi megállapodáson alapuló working holiday scheme (WHS) vízum csak a 18-35 év közötti fiatalok számára kínál egyéves, munkával egybekötött tartózkodási lehetőséget az országban. Évente 100 magyar állampolgár jelentkezését fogadják be, a helyek általában a jelentkezés megnyitásától számított pár perc alatt betelnek.

Szülőképes korúak vándoroltak ki a megélhetés miatt, s nem az öregek, gyerekek. Közülük is első sorban a jó szakmával, nyelvismerettel rendelkezők távoztak. Az elején még sok évfolyamból történt a merítés. Lassan ez az épp felnövekvő generációra korlátozódik.
Az sem utolsó szempont, hogy a hazánkban elérhető keresetek dinamikusan nőnek. Lassan már nem lesz értelme a nyugati cigány élet felvállalásának..

Közmunka alapötletként nagyszerű. A kivitelezés csapnivaló. Mert az nem szoktatja munkához a sosem dolgozott munkanélkülit, hogy közmunkásként napozik egy padon a parkban, mellette a söprű. Vagy gereblyével a kezében sétál az utcán. Különösen kontraproduktív, amikor a lehullott lombot söpörtetik össze, aztán éjjel a szél újra szétszórja, s lehet kezdeni előlről. Sziszifuszi munka.

Rejtett tartalék
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az elemi iskolát befejezni nem tudók örökös munkanélkülivé válnak. De kellenének ide a 85-ös IQ alatti migránsok! A nyugdíjkorhatárt nem azért emelik, mert kell a munkás kéz, hanem, mert kicsi a nyugdíjalap. Ennyi jut.

Bolhacirkusz
December 24. munkaszüneti nappá tételét kezdeményezik szocialista párti képviselők, és a Párbeszéd is támogatja a javaslatot.
Ez épp olyan ostobaságnak tűnik, mint nagypénteken megünnepelni Krisztus felakasztását. Ugye ezeken a napokon csak inni meg zabálni lehet. Sokkal jobban örülne a nép, ha egy forró nyári napot kaphatna ünnepnek. Ha már egyszer olyan nagy a munkaerő hiány, hogy kéretlen ünnepekkel kell azt fokozni. Persze, a nép az ünnepeknél is többre tartaná a hosszabb szabadságot. Amit akkor vesz ki, amikor szüksége van a feltöltődésre..

Fogyó tartalékok
Már ma is komoly gondokat képes okozni a munkaerőhiány Magyarországon, aminél a közeljövőben még rosszabb lehet a helyzet - legalábbis a jegybank legfrissebb előrejelzése szerint.
Helyesebb fogalmazással a "szakember tartalékokból" fogyunk ki. Mert retardáltakkal nem lehet szakfeladatokat elláttatni. Ergo, nem népszaporulatra van szükségünk, hanem értelmes emberekből utánpótlásra. Ezért fontos, hogy a családi pótlék munkához kötődjön, s ne a lumpenek szaporodjanak csak, merthogy arra ők is képesek.

Kalandra fel!
Nagyon nagy probléma ma Magyarországon az elvándorlás - sokan vállalnak Nyugaton munkát a magasabb bérek miatt. Az, aki visszajön a kint töltött munka után, nagy előnyre tehet szert a munkaerőpiacon, hiszen a munkaadók díjazzák a külföldi munkatapasztalatot.
Megtanult a tanár kint mosogatni, takarítani. A szakmunkás pedig magyar kollégáival építette az amerikai kapitalizmust, s egymástól elleshették a magyar technikát. Nem utolsó szempont, hogy a lányok válogathattak a 40 millió néger bikában, a fiúk pedig a 30 millió mexican bilit között.

A fordulat éve
2018-ban már több mosogatást végző pedagógus jött haza, mint amennyi kiment.
Ezt hozta a rendszerváltás: "tavaly 20 ezer itthon született magyar tért haza az országba, miközben "csak" 18 150-en távoztak külföldre. A javulás elsősorban utóbbi számnak, vagyis a kivándorlási hajlandóság csökkenésének köszönhető. 2017-ban még majdnem 27 ezer volt ez a szám, 2014-15-ben pedig a 30 ezret is meghaladta. Ezzel szemben a hazatérők száma tavaly egy kicsit még csökkent is az előző 20 906-ról, ami az elmúlt kilenc év csúcsát jelentette. "

Sok migráns - sok munkanélküli. Szabolcs és Baranya a legelmaradottabb. Mondjuk, a sikeresnek írt Tolnában sincs ipar, de rengetegen lettek nyugaton vendégmunkások. Volt jó szakmájuk és sokuknak nyelvismerete.

Németország
A német munkanélküliségi ráta hosszú hónapok óta olyan alacsony, mint az újraegyesülés óta még soha: 3,1%. Ez egy piacgazdaságban gyakorlatilag teljes foglalkoztatást jelent.
Minden harmadig ipari menedzser leépítést tervez 2020-ra, és a természetes ingadozást meghaladó mértékű gazdaság lassulására számít.
A digitálisan irányított, robotizált, gépsorok által végzett termelés további térnyerése közvetlen kihatással lesz a munkaerőpiacra. Német elemzők szerint a termelő szektorban 2025-ig 1,3 millió munkahely szűnik meg.

Hazánkban gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség
Aki tud és akar dolgozni, az kap állást. Pillanatnyilag inkább bizonyos szakmákban munkaerő hiány tapasztalható. S kormányunk már nem a közmunkásokban látja a rejtett tartalékot, hanem a sír szélén állókban. Munka hadának a lépése csoszog..
A nyugdíjasra a középső generációnak is szüksége lenne a gyereknevelés támogatásában. Sajnos, a zsebkendőnyi méretű mai lakások a szimbiózist kizárják.

Láss, ne csak nézz!
2010-ben az Orbán-kormány pont akkor került hatalomra, amikor a magyar gazdaságra rátelepedett a válság okozta sokk. Emiatt hosszú ideig inkább még a leépítések jellemezték a hazai munkaerőpiacot, mint a munkahelyteremtés.
A cikkíró - nőneműnek látszó - egyed megnézhetné a saját grafikonját, amely szerint minden évben volt emelkedés, bár ennek üteme az idővel nőtt. Sajnos, valóban sokan elhagyták szülőhelyüket. 25-35 év közötti már nincs a 10 emeletes lépcsőházunkban. Ellenben a lakások 2/3-át nyugdíjasok lakják. Miként egy nagy ember mondta a csatlakozási tárgyalások során: Ezek rabszolgát akarnak belőlünk csinálni!

Vendégmunka
A napi.hu szennylap szerint 50 000 gazdasági bevándorló van hazánkban. Szerencsétlen firkász nem tudja, hogy mi a különbség bevándorló és vendégmunkás között. A bevándorló idejön, hogy segélyekből tengődjön élte végéig. A vendégmunkás pedig szerződése végével visszautazik, szülőföldje visszafogadja.
S csak remélni merem, hogy a mocskos Károlyi banda Trianonjával elszakított magyarokat nem sorolta ide.
Más kérdés, hogy az olcsó munkaerő elodázza a modernizációt. Minek gépesítésre pénzt pazarolni, ha ember is van bőven?

Gépesíthető munkahelyek
Automatizálható feladatnak tekintették a rutinszerű, egyszerűen leírható, és ebből adódóan leprogramozható feladatokat, illetve azokat, amelyek a technikai fejlődésnek köszönhetően (illetve mai tudásunk szerint) kiválthatóak robotok és számítógépek által.
Ébresztő! Nem sok magyarra, hanem jólképzett magyarokra lesz szükség.

Sok alulképzett firkász keveri össze a gazdasági migránst a vendégmunkással. Pedig akad különbség. A migráns segélyért jött, s itt is akar érte maradni. Dolgozni nem akar, de többnyire nem is tudna. A vendégmunkás dolgozni érkezik. A munkája végeztével visszamegy szülőföldjére, amely őt visszafogadja. Ha a vendégmunkás nem veri le a béreket, akkor pozitív tényező. Munkájával hozzájárul a nyugdíjasok eltartásához.

Sok, vagy kevés a magyar munkavállaló?
A 2019. szeptember–novemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.
A leendő eltartók: A 15–24 éves munkanélküliek száma 8,3 ezer fővel, 43 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 2,9 százalékponttal, 13,2 százalékra nőtt. A munkanélküliek több mint egynegyede ebből a korcsoportból került ki.

Hol az igazság?
Tavaly decemberben a Vasas Szakszervezeti Szövetség mintegy kétszáz alapszervezetéből mindössze öt cégnél sikerült megállapodni az idei bérekről. A 200 partnercég több mint felénél létszámcsökkenésre kell számítani 2020-ban - írja a 24.hu.
A minap még vendégmunkásokat akartak behozatni a munkaerő hiány csökkentésére, ma meg már elbocsátásokról szól a hír?

Autóipar féküzemben
A Mercedes állítja: nincs szó tömeges elbocsátásról, csak a hatékonyságnövelés miatt bontottak fel szerződéseket Kecskeméten.

Elektromos autó
Ez a forgatókönyv azt jelentené, hogy 410 ezer munkahely szűnne meg csak Németországban. Mi lesz szegény migránsokkal?

Fordul a kocka?
Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt.
Jelentkezésszámok alapján legnagyobb növekedést a szakmunka területén regisztrált Magyarország legnagyobb állásportálja, amelynek mértéke elérte a 22 százalékot. Kiemelkedő előrelépés volt a vendéglátás (20%), a mérnöki szakmák (14%), és az adminisztrációs pozíciók (13%) területén is.

A ló másik oldalán ?
"igazából a legtöbb szakmát fel lehetne sorolni, mindenütt keresik a szakembereket, diplomásokat."
Egyedül a szakképzetlen nemzetiségiek, bevándorlók iránt nem mutatkozik keresletnövekedés.

PC vagy ostobaság?
Ugye, aki nem megy tovább a németekhez, az vagy öreg, vagy nö. Férfiak nem jöttek, csak sokgyerekes cigányasszonyok. Milyen munkát adnának nekik? Közmunkát a magyarországi rokonaik mellett ?

Europai minimálbér
, amit Dobrev Klára emleget. De a részletezésben csak a magyar minimábér reformját feszegeti. Pedig megvalósitható, csak a bulgár minimálbért kell europainak nevezni. Akkor már minden ország belefér.

Mandinerböl demagogia az egész
A minimálbérrol szóló uniós javaslat mindenekelott kimondja, a legkisebb keresetek és a bérek megállapítása továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik, nincs szó tehát közös minimálbér-összegrol, és az Európai Bizottság sem helyezheti nyomás alá a tagállamokat.

Politika
Nyitólap