Globalizáció

Nyugaton már ismerik. Tüntetnek ellene. Nálunk még szeretettel fogadja népünk, mert csak a pillanatnyi munkahelyteremtőt látja benne. Mert mik is ezek a "globalista", multinacionális cégek? A neoliberalista eszme végrehajtói. Akik arra törekszenek, hogy cégeik határokon átnyúlva, azonos (lehetőleg általuk hozott) szabályok szerint működjenek. S nyereségüket teljes egészében arra tereljék, ami számukra a legüdvözítőbb, figyelmen kívül hagyva az adott ország kormánya és népe érdekeit. Mert a saját érdekeiket képviselik. Ami még nem tragikus addig a pontig, amíg valakik azért kontrollálják őket.
Mint látjuk azonban, a magyar kormány már ma is kevesebb, mint egy banánköztársaság kormánya. Brüsszelből - legalább is, amennyire mi láthatjuk - mindent felülbírálnak. Alaptörvényünket, törvényeinket, napi politikai döntéseinket. Annyi, hogy a miniszterelnökünknek még épp nem kell kikéredzkednie, ha a szükség szólítja.
Most pedig egy új szabadkereskedelmi egyezmény készül Amerika és az EU között (TTIP), amely automatikusan ránk is vonatkozna. Legfeljebb, ha olyan lesz benne, ami sértené az alkotmányunkat, akkor egyszerűen átiratják velünk alaptörvényeinket. Erejük megvan hozzá. Aztán az hírlik, hogy a multik államok felett állnának a szabadkereskedelmi egyezmény szerint. Ha teszem azt, egy multi sérelmezi, hogy valamelyik magyar szabály miatt nem jut kellő profithoz, akkor nem egyszerűen átiratja a törvényeinket (melyeket demokratikus parlamentünk hozott), hanem még kártérítést is kérhet kormányunktól. A multi és az állam közötti perben egy 3 tagú, magánemberekből (azért jogász végzettségű, mint a lakásmaffia ügyvédje) álló társaság döntene, amely döntés az államra kötelező
Értsd: Vége a demokratikus színjátéknak. A választott kormányt, a népakaratot 3 magánember felülbírálhatja.
Ugye, már ma is külföldre lehet menni panaszra, ha valaki a kormány intézkedéseivel nem ért egyet. S már ma is olyan emberek, szervezetek ítélkezhetnek kormányunk felett, akiknek semmi közük a magyar néphez, s nem is mi választottuk meg őket demokratikusan. De ez még nem feltűnő, mert szórvány esetek fordulnak elő, viszonylag kicsi erkölcsi és anyagi kárral. A szabadkereskedelmi egyezmény aláírása után már nagyban megy a játék.
Oda lyukadunk ki, hogy a ma még névleg működő kormányunk már csak a multik behajtócégévé degradálódik, s lassan elhal az állam.
Fiatal koromban tanították, hogy a kommunizmusban majd elhal az állam. Lehet, hogy titokban a szovjetek nyerték a hidegháborút ?! A kommunizmus kapujában állunk ?!

Obamah a vakoló Még nem publikus, mi lesz az amerikai szabadkereskedelmi egyezmény szövege. Márt csak azért sem, mert még napról-napra változik. Ellenben a kanadaiakkal már kötöttünk egyet (CETA), s az már előrevetíti, hogy minimum annyi lesz az USA-val kötendőben is, de az erőviszonyokat ismerve, kissé keményebb szerződésre számíthatunk. Mondjuk, még a parlamentek előtt van szavazásra a kanadai szerződés is. Orbán Viktor (mint magyar parlament) még elutasíthatja.. (Mivel a CETA mintegy 1500 oldalas anyag, ezért nem tették elérhetővé megkímélve bennünket egy ekkora anyag lefordításától, amire kormányunknak sincs fedezete a Questor ügy miatt) A németek valamivel demokratikusabbak a magyar kormánynál. Ott legalább a kanadai szerződés 1/3-át megmutatták a népnek. Németül. Persze, az unio népe és a kanadai nép között megkötött szerződés 2/3-a még a németeknél sem tartozik a népre. Demokrati nekik, a népnek meg KUS. Fura, de még a kanadai oldalakról sem jött le a szerződés szövege. Vajon csak az EU népe előtt titkos, vagy a kanadaiak számára is le van tiltva az IP cím?

Az egyezmény életbelépésével már szabad utat kapnak hazánkba a génmanipulált termények. Jöhet majd a génmódosított szójabab, amit a parizerbe keverve megeszünk. Következménye pedig ismeretlen. (Mindenesetre a macskám nem eszi meg az embereknek szánt parizert! Okosabb lenne az állat az embernél?) Szójabehozatalunk származási helye egyenlőre biztonságos, 1000% felárral.
Valami azért nem lehet gömbölyű a szerződéseknél, mert a nép nem kap korrekt tájékoztatást. Olyan ködösítések vannak, mint az EU csatlakozásunknál a bécsi cukrászda létesítésének lehetősége. Amit anno harsogott a propaganda, de mindössze egy maffiózóról hallottam, hogy szüleinek vásárolt egyet Bécsben. A lényeges kérdésekről szó sem esett. Ugye, az EU csatlakozásnál sem közölték, hogy bár több pénzt fogunk kapni az uniótól, mint amit befizetünk, de az unió mondja majd meg, hogy melyik multinacionális cégnek kell adnunk a plusz bevételt. Egyáltalán, hogy mire költhetjük az uniós forrásokat. A szabadkereskedelmi megállapodásnál sem látni, hogy valóban csak az 5-8% vám eltörléséről menne a vita évek óta, vagy sokkal mélyebb tartalma is van a szerződésnek? Azt sem vezetik le, hogy miért is teremtene a megállapodás munkahelyeket, s ha igen, akkor mennyit. Mindenesetre autót bizonyára olcsóbban kapnánk. Ugyanis 27% helyett az USA-ban 7% az ÁFA. Magyarországon például az alsó-középkategóriáig olcsónak számítanak az autók, mert ebben a szegmensben árérzékenyek vagyunk. Akinek viszont 10 milliós autóra futja, annak 12 millió sem sok..

Sokan gondolják, hogy a GDP növekedésével végre életszínvonalunk is elmozdul a béka hátsójától. Ne reménykedjenek! A multik a nyereséget kiviszik országunkból. Egyedül a dolgozók munkabére marad, amit egyre jobban meg kell majd terhelni adókkal. Ugyanis a munkanélküliek hadát, a nyugdíjasokat, gyerekeket az elvékonyodott primer szféra nem győzi eltartani. Pedig ehhez járul még a szuper egészségügyünk, oktatásunk szinten tartása is, valamint a hadsereg, rendőrség, az állam és intézményrendszerének fenntartása.
Igaz, az uniótól kapunk támogatást. Stadionépítésre, díszterek létesítésére, kastélyfelújításra, vagy akár egy 13 milliárdba kerülő strand megépítésére is, aminek megtérülése évi 100 nap/1000 fővel és 1000 Ft belépővel számolva is hosszadalmas lesz. Ellenben gyárépítés sehol. Pedig évente legalább 100 db, ezer főt foglalkoztató gyár kellene ahhoz, hogy a munkanélküliség érezhetően csökkenjen. Valamint, hogy végre elinduljon az ország kifelé a gödörből. Mert hazai (főképp állami) vállalatok nélkül itt örökös gyarmat maradunk. Gyermekeink pedig a Rómából ismert beszélő szerszám nívójára degradálódnak.

Ha megnézzük az európai országok életszínvonalát, akkor láthatjuk, hogy ott élnek jól, ahol bármikor hazaküldhető idegen rabszolgákkal dolgoztatnak. Ahonnét tőkét helyeztek ki más országokba gyárak, bankok, földvásárlás képében. Akiknek a hitelképesség elbíráló cégek jó besorolást adnak, alacsony biztosítái díj ellenében kapnak kölcsön, s akik ezt tovább passzolhatják drágábban a rosszabb adós besorolásba kerülteknek, tovább nehezítve a szegények helyzetét.
Európa sereghajtói, vagyis a legnyomorultabb országok Bulgária, Románia és Magyarország. Akiknek nincs kihelyezett tőkéjük, csak beérkezett karvaly tőke. Ahol a gyermekek a legrosszabb körülmények között nőnek fel, egyre kisebb eséllyel a dráguló továbbtanulásra. Ezt hozta nekünk a neoliberalizmus. S ez számomra azért külön fájdalmas, mert önmagamat szabadelvűnek tartom. Amely szó azért nem fordítható le idegen nyelvre tartalomvesztés nélkül.

Földvásárlás, ha már szóba került! Ugye, ha idegenek szerzik meg földünket, az még a gyáreladásoknál is tragikusabb következményekkel járhat. Mert, ha nincs semmink, még akkor is elboldogulunk valahogy, ha van élelmünk. De ha a földet eladjuk?! Ugye, az áruk szabad mozgása.. A terményt a tulajdonos simán kiviheti országunkból, s a kormány tehetetlen ellene. Akkor is, ha itt éheznek. Ha nincs valutánk külföldről hozni helyette másik élelmiszert. Akkor jöhet a kannibalizmus? Olyan ez nagyban, mint mikor kicsiben neked nincs munkád, pénzed, de azért az éléskamrád tele. Kellemetlen helyzet, de túléled. De ha a kamra is üres?!

Egyszer bizonyára eljön majd az idő, amikor a Föld népe egy egységgé válik. Ez azonban csak egy igen hosszú folyamat eredményeként jöhet létre, nem parancsszóra. Ugye, az Európai Unió kapcsán is láthatjuk, mekkora károkat okozott a siettetés. Ma már az unió közelebb áll a széteséshez, mint az egységesüléséhez, mert nehéz harmóniát teremteni a kulturálisan, gazdaságilag annyira eltérő területek között.

Egyszer már rendszert váltottunk, mikor is a tejjel-mézzel folyó Kánaán eljövetelét ígérték. Ebből csak a Kánaán látszik teljesülni. Se tej, se méz..
Az EU-s csatlakozásunknál is csupa jóval kecsegtettek. Magas jövedelem, munka mindenkinek. Orbán Viktor 1 millió munkahelyet ígért. Csak azt felejtette el közölni, hogy az Londonban lenne...

Bűnesetek

Európa jövője A vér szerinti svédek a várost tömegesen hagyják el, a bűnözés megfékezhetetlen. Harc a népesség csökkenése ellen: Kongó után Svédországban követik el a legtöbb nemi erőszakot a világon. A Svéd Bűnmegelőzési Tanács (Brottsförebyggande radet vagy BRA) szerint a megtorlástól való félelem miatt az áldozatok alig 5-10 százaléka tesz feljelentést a rendőrségen. Svédországban évente 60 ezer (!) nemi erőszakot követnek el. Összetört egy álom.. Az újabb svéd lázongások ismételten megmutatták, hogy a valóságban még a másod- és harmadgenerációs bevándorlókban is óriási az elégedetlenség, sőt gyűlölet a többségi társadalommal szemben.

Fekete leves

Nem tanultátok meg a politika nyelvét. Most táblával a nyakatokban állhattok a rabszolgavásáron..

TTIP - Kollektív szerződés?
A legnagyobb titokban tárgyalt a Transz-Csendes-óceáni Partnerség 600 magántársasággal arról, hogy a profitéhes óriásvállalatok jogait az emberek és kormányok jogai fölé helyezzék.
A kormányoknak az állampolgárok jogaiért kellene kiállniuk, de ezzel szemben különböző paktumokon, megállapodásokon belül egyre több jogokkal ruházzák fel a cégeket és veszélyeztetik az állampolgárok jogait, vagyis megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy legalább harcolhassanak egy tisztább, élhetőbb, demokratikusabb környezetért.

Munkahely teremtés
A TTIP hívei által tett azon kijelentések, miszerint az egyezmény pozitív hatással van az EU és az USA foglalkoztatottságára, a szakemberek többségének véleménye szerint nem állja meg a helyét. A tárgyalások elején az Európai Bizottság által kiadott értékelés még egy millió munkahely elveszítésével számolt, amelyeknek kétharmada az EU-t sújtaná.

Schiffer András - pozitív szerepben
„Orbán Viktor és a kormány tagjai 2014-ben több olyan kijelentést tettek, hogy a szabad kereskedelem önmagában jó, önmagában hasznos. Itt van világnézeti különbség köztünk. A szabad kereskedelem főként egy gyengébb perifériális, félperifériális ország számára, de az az igazság, hogy hosszú távon az egész bolygó számára is pusztulást jelent. Egy friss amerikai kutatás szerint, ha ez az egyezmény megköttetik az USA és Európa között, az az egész Európai Unión belül 600 ezer munkahely megszűnésével jár” – mondta az LMP társelnöke.

Ugocsa koronáz - Igent mondunk a TTIP-re! A demokrácia nevében! - video.
Még szerződés sincs, már gyötörnek bennünket!

A Jobbik
Gyöngyösi szerint teljesen egyértelmű, hogy számtalan káros hatása is lenne a szerződésnek, a Jobbik legfőbb kritikája az úgynevezett beruházás-védelmi egyezménynél csúcsosodik ki, ami része lenne a TTIP-nek.
Ez azt jelenti, hogy a nagy multinacionális vállalatok, ha a nyereségérdekük sérül, akkor nemzetállamokat perelhetnek be, ráadásul nem az adott állam igazságszolgáltatásának a keretein belül, hanem profit alapon működő „magánbíróságokon”.

A tájékoztatás hiánya
Az Eurobarometer friss kutatása szerint a magyarok többsége támogatja az Egyesült Államok és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) is – melyet eközben az Országgyűlés négyötöde, a Jobbik, az LMP és egyre inkább a Fidesz-KDNP képviselői is elleneznek. A kormány a keleti nyitás és nyugati zárás párhuzamos politikájával tehát további népszerűségvesztést kockáztat.
Szavaztak.. Miközben a magyar nép zöme azt sem tudja, mi is az a TTIP. Magamat átlagosan tájékozottnak tartom, de a TTIP részleteit én sem ismerem. Valaki esetleg megmutatná népünknek a rabszolgavásár kiskátéját? Csak abból következtethetek a TTIP értékeire, hogy titkos az egész szerződés tervezete, vagyis jobb, ha a nép nem is tud róla! Ha nem tudom, nem fáj.. mondá a megcsalt férj is.

Videokedvelőknek. ..és egy másik: Az átnevelő szerintem meg az Ócsa lesz (szép négyszögletes alakú mindentől távol).

Agyrém

TPP
Tüntetők százainak tiltakozása közepette írta alá 12 ország képviselője csütörtökön az új-zélandi fővárosban a Csendes-óceán két partját összekötő, főként az Egyesült Államok által szorgalmazott kereskedelmi egyezményt (Trans-Pacific Partnership, TPP).
Látott már valaki konkrét tanulmányt a "kereskedelmi" egyezmények munkahely és exportnövelő hatásáról ?! De mit is írok, hiszen még a tárgyalások is fű alatt folynak, amiről a nép semmit sem tudhat. Legyen nekik meglepi!

Plutokrácia
Rosszul állnak a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok óriási közös gazdasági projektjéről, a transzatlanti szabadkereskedelemről, főleg miután kiszivárgott, hogy mit is szeretnének pontosan elérni az amerikai tárgyalók. Az egyezmény közben egyre népszerűtlenebb és már a vezető politikusok is kezdenek elfordulni az egésztől. Lehet, hogy ez lesz a szabadkereskedelmi menetelés vége?
Ugye, nem a kereskedelmi megállapodás a problemás, hanem, hogy az államok fölé helyezné a gyártulajdonosokat a szerződés. Nem a vámunio ellen tiltakozik a világ, hanem, hogy a General Motors vezérigazgatója nagyobb hatalmat kapna, mint egy ország demokratikusan megválasztott miniszterelnöke.

Mix

Fékek és ellensúlyok
Ungár Klára vezetheti januártól az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetet, az erről szóló döntést a napokban hozta meg a kerület ellenzéki többségű képviselőtestülete – tudta meg a PestiSrácok.hu. Egyelőre nem tudni, hogy miért épp a semmilyen egészségügyi végzettséggel nem rendelkező szélsőségesen liberális politikusra esett a Gyurcsány Ferenc-Varju László duó által gründolt helyi koalíció választása, az azonban számos másik, az októberi önkormányzati választás óta nyilvánosságra került példából okulásként levonható tanulság, hogy a baloldal verhetetlen a pozíciók osztogatásában.

Politika
Nyitólap