Böngésző 4.



Karácsony

Fenyö Pinea félék családja
Osi finnugor eredetu szavunk: zürjén ponel (‘fenyo’); cseremisz pinj (‘magnak hagyott fenyo’). Csak a magyarok nem tudták kimondani a "p" hangot, helyette "f" lett nyelvünkben. Lásd: pu > fa. pot > lábas.
Fenyö
Eredet [fenyo < ómagyar: fenyo < osmagyar: fenyu, fano (fenyo) < dravida: panar (ágas-bogas fa < faág) < panei, pennei (pálma)] Angolul a "fenyö = fir". Szinte "fire=pyre=tüz", ami piros fényt ad, mint mikor pirkad a hajnal.
Karácsony
A téli napforduló neve volt a Karácsony. Amely naptól kezve minden nap világosabb lesz. A Karácsony közben Natalisszá lépett elö. Elöször Mithrasz napisten, majd Jézus születésének napjává. S 3 nappal eltolták a napfordulótól hogy egyértelmüen egyházi ünnep legyen. A téli napforduló 2021. december 21-én 16:58-kor lesz idén. A fenyo már az emberiség oskorában is mágikus jelkép volt. Örökzöld ágai hirdették a téli napforduló ígéretét.
Cybele
papjai önként ivartalanították magukat. Pontosabban a heréiket vágták ki ezek a feltehetöen hermafrodita emberek. (Talán innen ered a "fenyö=pinus" szó, hiszen a követöknek csak a pinusa maradt meg.) A legtöbb esetben Cybele szimbólumait ábrázolták mellette - oroszlánt és fenyot. Az istenno kezében egy timpanum volt - egy zenei ütos hangszer, valamint egy jogar és több búza füle.
Attis Attila?
Azóta egy éves szertartást hajtottak végre a halott Attisz testének tisztítására. A Galli vagy Galilee-nek nevezett papokat Attisz emulációjában emlegetik. Egy fenyofa levágásra kerül, ibolyákkal borítva és a hegyi Cybele szentélybe vitték.

Mix

Önjutalom
Kulcsár Krisztián 2.6 millió forintra megemelt fizetésérol (tiszteletdíjáról), amit az elnök gyakorlatilag saját maga emelt meg több mint a duplájára, azaz 116 százalékkal. Ugye, a fönököm is kevesellte az 1,2 milliós havifizetést. Ennyiböl nyomorogni? Majd ad a kormány!

Mert ó az emberböl zeneszöveg
Agyi számítógépes interfész segítségével tweetelt egy 62 éves ausztrál férfi, akit korábban gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózissal diagnosztizáltak (ALS), melynek következtében mozgásképtelenné vált. Késöbb az ember is robotként lehet irányított.

A twitter nyomozói
kinyomozták, hogy nincs összeesküvés, hanem mindez csak elmélet. S az ö makulátlan portáljukon ilyen elméleteknek nem lehet megjelenni! Cenzurázva.
"megkérdojelezték az oltások, illetve a maszkviselési szabályok hatásosságát."
Pedig már tavaly megmondta a gyáli körzeti orvos (Pusztai drnö), hogy azért nem volt influenza járvány, mert maszkot viseltek az emberek. Persze, az influenza virusnál kisebb koronavirusok átmentek a maszkon. Idén pedig a maszkok anyaga is romolhatott, mert környezetemben egyre több az influenzás.

Viagra reklám
Meggyógyult a kovidos a viagrától! Kinek az ötlete lehetett, hogy viagrát ad be a beteg nönek?

Tüzijáték
Vannak, akik betiltanák. Mert valóban nagyon megszenvedik az állatok. Amelyek sok ezer ember táplálékának elegendö éves fogyasztással birnak.
Személy szerint megelégednék némi szigorítással. Idösávot 20-01 órára csökkenteném, s külön adót vetnék ki a petárdákra. Mert biztosan nem 100 Ft egy rakéta, s némelyik csapat rakéták sokaságát lötte fel. Van itt pénz egyeseknél!

Normális ?
"Nektek milyen érzéseitek vannak, ha azt mondjátok: „magyar vagyok”?"
"Nekem elég sokféle. Elso reflexbol azt várom, hogy valaki vagy valakik (akik szintén magyarok) azonnal megszóljanak, hogy na, itt van már egy szittya/magyarkodó/osmagyar/igazmagyar stb. Pedig én csak magyar vagyok. De ezzel, hogy kimondom, mintha megkülönböztetném magam a többiektol."
Valóban megkülönbözteted! Mert bizonyára magyar az anyanyelved, az állampolgárságod. S ebben megkülönböztetnek a némettöl, orosztól, romántól.. A magyar az mindig magyar volt. De nem szittya. Nem avar. A magyar különleges nép. De csak a hülye dicsekszik, hogy neki mekkora vagy mennyi van. Magyarnak lenni önmagában nem dicsöség. Ällapot. Ezért szoktam irni, hogy a zsidóknak, cigányoknak sem kellene szégyellni hovatartozásukat. Mert senki sem tehet arról, hogy hova születik. De az embersége már rajta áll...

Változnak napjaink

2020
Súlyosbítja
a neandervölgyi gén a koronavirust. Háromszor akkora eséllyel szorul lélegeztetésre, aki hordozza. Európában minden hatodik ember.
2021
Enyhíti
A kutatók Amerikai Tudományos Akadémia lapjában, a PNAS-ban közölt újabb eredményei szerint bizonyos Neander-völgyi gének védenek is a betegség ellen.

Eggyel több oltás kell
Kimutatták, hogy a negyedik oltások a harmadiknál valamennyivel magasabb antitestszámot generáltak, ám így sem volt megnyugtató az eredmény az omikron-variáns tekintetében.

Mix

Társtalanul
Nem talál párt magának a playboy modell, mert túl dögös. Ha nincsenek nagy igényei, akkor kisnyugdijasként bevállalnám.

Követhetnénk a példát!
"Új korlátozásokat vezettek be a kanadai Quebec tartományban az omikron variáns gyors terjedése miatt. Az alkoholt és kannabiszt árusító üzletekben csak oltási igazolvánnyal lehet vásárolni. "
Piát és marihónalját csak oltottaknak!

100 másodpercre a végitélettöl
Nagy szerencse, hogy mi több órával eltérö idözónában élünk!

Holdvilágos éjszakán kiröl álmodik a lány

Munka mint régen, csak több a kuncsaft.

Túl gyorsan hül le a Föld
Most alakult az imént 4 milliárd éve, s már milyen hideg van télen.

De nem vetettem le a kalapom
Nem lehetett egyszerü dolog pár homályos vonalból megállapítani, hogy a fáraónöt tolják. De jól hangzik! Én még datálni sem tudnám a firkát.

Nem élhetek nélküled
Kiborult a színészno, amikor ellopták a vibrátorát.

A HRW megmondja, mit tehet meg a magyar állam
„A magyar hatóságok nem tehetik fel népszavazásra a gyermekek és az LMBTQ emberek jogait, és nem hallgattathatják el azokat, akik szót emelnek az érdekükben”
Nem is szavaztatni kellene, hanem kényszergyógykezelni az aberrált betegeket!

Gáz van
„A modelljeink azt mutatják, hogy a részleges leállás, vagy a Gazprom gázszállításainak további csökkentése mellett is már inkább a biztonságos oldalon vagyunk”– közölte Ursula von der Leyen.
Csak a következö tél lenne borzalmas a túlélöknek

Lemaradtunk
A szlovák Klein Vision társaság megkapta a szükséges engedélyeket repülo autója üzemeltetésére. Immár semmi sem áll a szériagyártás útjában. Az autó halad, majd felszáll, és 170 kilométeres óránkénti sebességgel mintegy ezer kilométer megtételére képes a levegoben.

Francia TV összekeverte? Magyarországot és Romániát. Vagy burkolt fenyegetés?

IQ teszt: Aki nem retardált, az megoldja.

Cseszheti!
a 33 éves Balázs történetét, aki párjával meleg férfiként próbál szülové válni.(legfeljebb a kis helyiségben szülhet. Azért lettek a buzik felkarolva, mert nem lehet utódjuk.)

Diploma osztás
Bangóné Borbély Ildikó szerint más baloldali politikusok diplomájával is gond van. De ezt sejtettük, amikor valaki beléjük "folytotta" a szót.

Én meg idömilliomos..
Katarina Barley német szocdem politikus, az Európai Parlament egyik alelnöke egy interjúban beszélt arról, hogy szerinte a miniszterelnöknek, családjának és barátainak köze van közpénzek eltüntetéséhez.
A hölgyemény nem tudja, hogy hazánkban a gázszerelök nagyon gazdagok. S a szocialista utódok szarka természetüek. Ugye, a nyugati morál begyürüzése.

Moldova 88 évesen újra nösül. Nagyon megcsaphatta a mozdony füstje.

Oda a dubaji pénz? Azt hittem, 70 millió forintig az állam szavatolja a Sberbanknál elhelyezett betéteket. "Egy görög elemzés szerint egyedül Dubajban 45 ezer no ragadt benn a helyi prostituált-hálózatban."

Eppur si move Északi mágneses pólus
1990 és 2005 között évi 0-15 kilométeres elmozdulást mértek a tudósok, ez mostanra 50-60 kilométerre változott. A térképeken jelölt pozíciójához képest már 390 kilométerre található a tényleges északi pólus.

Bün és bünhödés
"Levágta férje nemi szervét az anya, mert megeroszakolta a lányát"
Elég lett volna ivartalanítani az állatot!

Hülyébb mint a veje
Niedermüller Péter szerint Trianonnak köszönhetik a külhoni magyarok, hogy jobban élnek.

Vége az ingyen nyaralásnak
Az ukrán menekültek kifejezetten jól érezték magukat a bolgár tengerparti üdülokben, hotelekben, csakhogy most az ország belsejében kialakított befogadó központokba költöztetik oket.

Sy-filis holdbarát?
Beállítása szerint azok a zsenik, akik ezt a betegséget megkapták, új emberré alakultak át. Szinte megorültek ettol a nemi betegségtol és elveszítették ítéloképességüket s így cselekedeteiket patológiai esetekként kell tekinteni s ki kell küszöbölni az emberiség egészséges fejlődésének útjából. Annyira, megy, hogy végül úgy látszik beszéde alapján, hogy a zseni a szifilisz aberrációja.

Gyógyszerész
Szifiliszrol Homérosz eposzában az Iliászban (XXIV. 585-621) is olvashatunk. Niobénak (Tantalusz leányának) 6 fia és 6 leánya volt. Az elsőszülött fiú volt Sypil, akinek neve azonos nagyapja alapította városéval és a mellette fekvo hely nevével.

Hadházy autót vett.
Repülöre még nem futotta. Nem sirja vissza a lódoktori praxisát.

Hőhullám
Sok halálos áldozata van a szokatlan melegnek Európában. Ugye, felénk a 30 fok feletti hömérséklet már kánikulát jelent. S napjainkban egyre több helyen 40 fok fölé kúszik a higanyszál. Még Londonban is.

Kevert faj
a Homo sapiens sapiens, vagyis a mai ember 1–4 százalék közötti mértékben magában hordozza a neandervölgyiek génállományát. A fehérebb bort, vagy a hízásra való hajlamot például tolük örököltük. Mellesleg a fekete emberek között is van idegen géneket hordozó. Mert a börszín nem releváns. Egyszerü gondolkodású emberek szerint a napos részeken az idöjárás hatására alakult ki a göndör haj és a sötét bör. S az innen kiáramló HSS a napban szegény területekre érve kifehéredett. Lásd Onyuta Judit, Májkell Dzsekszon..

Kutyacsont
„Tehát nem lehet kategorikusan kimondani, hogy az emberiség, mint az emberi faj, nem tud egymás mellett élni, nem tud egymással élni. "
Költözzön ki a mami Erzsébetre, Kispestre, vagy akár a 8. kerbe! Ne a villalakók földjéröl ossza az észt" (Elfogyhat!). Vagy ez már a senior kor jele nála?

Para Zita
Toxoplasma gondii egy igen elterjedt parazita Magyarországon is. Egy új kutatás szerint akikben ez az élosködo kimutatható, vonzóbbak lesznek, valószínuleg azért, hogy könnyebben terjesszék a fertozést szexuális úton.

Észbontó
Amerikaiakat kérdeztek, hol van Ukrajna ?

Lopják, a vizet?
Lövedékekkel szeretne esot fakasztani a felhokbol a kínai kormány, de a kísérlet nem túl sikeres. Egész tartományok küzdenek a szárazsággal, a Jangce folyó néhány szakasza teljesen kiszáradt, és a valaha mért legnagyobb hohullámtól szenved az ország jelentos része.
Mint olvashattuk, Európa folyói is elapadtak. Kiszárad az Aral és az Urmia tó. Ha mindenütt vízhiány mutatkozik, akkor hova lesz a csapadék? Szél viszi messze a fellegeket... Hazai vizeken. A folyó. A Rajna kincse. Bíztató.

Ellenpólus
A pakisztáni heves esozések miatt 580 ember halt meg Pakisztánban, és ezrek maradtak otthon nélkül. Július óta 60 százalékkal több eso esett az ország területén, mint amennyi általában szokott a monszun alatt.
Afganisztán. Äradásokkal küzd Kina

István király István
- görög-német-magyar eredetu; jelentése: virágkoszorú.
Istefan
A név István egy magyar férfinév származó görög Stephanos / értsd: korona (újgörög: stefani, ógörög: stémma) /, hasonlóan a latin Stephanus , német Stephan , szláv Stepan vagy Stevan. A magyar középkori változat Istefán. Bizonyára ezt a nevet kapta Vajk a keresztségben.
Bab Ilon A korona kifejezésnek a latin corona szó az alapja, (amely a KÖR szavunk származéka). Ez az ókorban a virágokból vagy lombos ágakból font koszorút jelölte. Winners of the Olympic Games, which were first held in 776 BCE and occurred every four years, were awarded a wreath made of olive leaves. These wreaths were known as kotinos and were said to have been gathered from the sacred wild olive tree in Olympia.
korona [13. század eleje] Latin jövevényszó, vö. latin corona ’virágkoszorú; koronaszegély; párkányzat, perem ; hegykoszorú; napudvar; hallgatóság, gyülekezet’, középkori latin ’tonzúra; a szentek feje fölé festett fénykör’. A latin szó a görög koróné ’minden, ami görbült; ajtókarika; korona’ fonévre vezetheto vissza. A korona az 1892-tol 1926-ig használatos pénznem neve is volt [1539], ez az elnevezés azon alapul, hogy a régi pénzek gyakran az uralkodói hatalmat jelképezo koronát ábrázolták. Igei származéka a koronáz [1416 u.].
Corona
koszoru, virágfüzér, jelesen ékítésül vig, de komoly és ünnepélyes alkalmakkal is; néha mint versenybér és tiszteletdij, különösen azok a koszoruk, melyeket a katonáknak jutalmul adtak (c. castrensis, navalis, civica, l. a római régiségekrol szóló kézi könyveket); nem különben a költok érdemkoszoruja, innen átv. ért. költoi dicsoség, nectere alicui coronam, valakit költeménnyel dicsoítni v. mint költot magasztalni; sub c. vendere, hadi foglyokat mint rabszolgákat eladni (kiket ilyenkor felkoszoruztak). Küln. (költ.) regni corona diadema, korona, királyi fejék, és innen átv. ért. egyh. corona fidei, a vértanuság koronája. stephanium (stefanium), koszorucska; iste, a, ud, mut. nm. ez, emez, v. az, amaz, rendesen azon személyrol v. a hozzá tartozókról van mondva, a kihez a beszéd intézve van.

Egy elitgimi vezetöjet kerdeztek.
Ugye, egyforma a berezese az összes iskolänak. De a tanärok szivesebben mennek egy elitiskoläba, mert ott könnyebb tanitani, mint egy lumpen gyerekeket oktato intezetben. Meg elviselni a helyzetet.

Jó hír
Azonban az olyan platformok, mint az Instagram, vagy az utóbbi idokben a TikTok, folyamatosan hódították el a legfiatalabbakat.

Cukormáz
Cukrot ettek a méhek - kék lett a méz! Ugye, a méhészek régen is cukrot adtak a méheknek a teleltetés elött, de attól nem lett lila a méz. Vajh mi lehet a francia cukorban?

Politika
10 évig kell dolgozni hazánkban egy lakás áráért. Csak a vezérigazgató 10 éves keresetéböl a Rózsadombon vesz villát, a minimálbéres pedig Bivalyröcsögén egy nádkunyhót.

Ijedj már meg!
Mivel a nagyobb rengések valószínusége 50 évente van, a korábbi földmozgások idopontja ismeretében hazánkban is küszöbön állhat egy ötös, hatos rengés.
Reng a föld
Az évtized legnagyobb rengései, két 4,7-es esemény, 2011 januárjában, illetve 2013 áprilisában következtek be. Az elobbi foként Oroszlány környékét, az utóbbi pedig Heves térségét érintette. (Na, ez az 50 év már letudva!)

Kifeküdte
A szemüveges, hosszú barna hajú lány nemrég azonban célt tévesztett az egyik bejegyzésével. Sokan ugyanis „mocskosnak” és „partiképtelennek” bélyegezték amiatt, hogy fiatal kora ellenére már 156 férfival feküdt le.
Nézzük a dolog pozitív oldalát! Tud számolni!

Dobó Kata még most is jól néz ki. Anno szívesen lettem volna Csák Elemér helyében.

Meghalt a király - éljen a király!
Erzsébet királyné fogadta a leköszönö és az új miniszterelnököt. Elment az életkedve.

Mit keresett Horthy Hitler autójában?
Nyugalom! Mindegyik heteroszexuális volt . Erdogan ajánlatot tett Putyinnak. (Tisztességeset!)

Rabszolgák 3. évezred
Jelentosen megnott, mintegy 50 millióra emelkedett az elmúlt években a világban azoknak a száma, akiket akaratuk ellenére munkára vagy házasságra kényszerítettek.

Fekete lyuk
Csak darázs ne legyen benne.

Piramisépítök
Meddig ép egy papir:
De már korábban is voltak az építés körülményeire vonatkozó leletek, amelyekrol arról meséltek, hogyan építették a gigantikus piramisokat az egyiptomiak. Ezek közül a legismertebbek azok a papíruszok, amelyeket a Vörös tenger partján találtak, méghozzá egy osi kikötobol, Wadi al-Jarf mellol.
It megtudhattuk azt is, hogy a Kőfő üreges. Lehet, hogy oda is fáraókat temettek ?!
Víz alatt is építettek piramisokat.
Csónakkal szállíthatták a köveket.
Frédi és Béni kökorszaki városa. Kinában.
Japan: "What Professor Kimura says is not exaggerated at all. It's easy to tell that those relics were not caused by earthquakes."
Alaszkát se felejtsük el.

Konteo!
A nagy egyiptomi piramisok körül mindig is hatalmas volt a tudományos ás az áltudományos diskurzus is, miközben sokan és sokszor próbálták azt megfejteni, hogy mégis hogy építették ezeket az alkotásokat.
Ugye, az áltudományos nézet szerint a piramisok rámpák segítségével épültek. 150 m magasra, kötőelemek nélkül.

Fantasztikus!
A hüllo-civilizáció tagjai már beépültek az emberiség társadalmába és folyamatosan manipulálnak mindannyiunkat? A végso céljuk az, hogy átvegyék a hatalmat fajunk irányítása felett, márpedig ehhez a radikális, tekintélyuralmi, az államot az egyének fölé helyezo rendszer-berendezkedés tökéletes eszköz lehet.

Népességcsökkentés humánusan
Világszerte zuhanórepülésben van a férfiak spermiumszáma, derítette ki egy új kutatás. A konkrét ok továbbra sem ismert.
A meg sem született embert nem kell megölni háborúval, járványokkal. (A spermiumok vulgáris neve ondo, ami magyarul hullám jelentésü.)

Trägär szavak - ostoba megfejtések
Pina: Eszerint a fan szóval lenne azonos eredetu. Természetesen nem az angol fan [fen] vagy fun [fan] szóról van szó, hanem azzal, amelyet ma lényegében csak a fanszor(zet) összetételben használunk. Bizonyára sokan lelkesek lesznek, ha megtudják, hogy a finnugor korban ez még *puna alakú volt.
A nyest lapnál rosszul olvashatták a finnugor szót! Amelyik bizonyára nálunk fana lenne. (lásd: puserta > facsar). Olvasottabb embereknél a "puna=forrás".
A fasz, akárcsak a pina, a nyelvemlékekben eloször a belole képzett melléknévben bukkan fel: a faszú már 1370 és 1380 között, míg a fasz fonév 1405 körül.
A phasi meg egy ember. Szanszkrit.

Nagykarácsony
"Környezetvédelmi szempontból egyértelmuen a legjobb döntés szerinte a vágott és minél nagyobb fa – kezdi egy elsore meglepo kijelentéssel, amit további meglepo kijelentések követnek: „A nem vásárlásnál és gyökeres fenyonél is sokkal jobb megoldás!! "
Lám, vannak gondolkodó egyetemi tanárok is!

Zelenszkij az univerzális. Furcsa képek.

Jóslat 2023
Az EU szétesik Nagy-Britannia visszalépése után, az eurót pedig nem használják többet.
Lengyelország és Magyarország elfoglalják a valamikori Ukrajna nyugati régióit.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank összeomlik. Az euró és a dollár helyett a digitális fizetoeszközöket használják majd.

Idöutazó
jött vissza 2671-böl. Ällítása szerint egy idegen faj áttelepít 8000 kiválasztott embert egy másik bolygóra, mert a mardékot egy másik idegen faj elpusztítja a Földön. Akkor honnét jött ez az igazmondó juhász?


Politika
Nyitólap