Ember hajléki már rég nem épűlnek,
Szivek, tűzhelyek, agyak de sérűlnek,
Kik olvasandják ezt, majd elképűlnek,
Ha ő szivükben hív érzések fűlnek.
Ady

Lakhatás

Pártunk és kormányunk döntött: Mégsem négerekkel helyettesítik a magyar népet, hanem inkább beleavatkoznak a demográfiai folyamatokba.
Ugye, az idegenbe - cselédnek - kizavart 500000 szülőképes korú fiatalunkat már nem lehet visszahozni, hát a maradékot próbálják nagyobb szaporodásra ösztönözni.
Ennek az ösztönző rendszernek a bővítménye lenne a 10+10 milliós lakásvásárlási támogatás. Amikor először hallottam az ötletről, magam is elszörnyűlködtem: Honnét lehet előteremteni az ehhez szükséges sok billio forintot? Mára megjelent a "végleges" szabályozás, s kiderült, nagyon kevesen fognak ehhez hozzáférni. Mert az építőiparban is okos emberek dolgoznak, azonnal ráéreztek a lehetőségre, s megemelték áraikat. Immár Budapesten a 20 millio forint is kevés az új lakás, családi ház megvásárlásához. További forint alapú hitel (melynek kamatát a bankok önkényesen módosíthatják!) felvétele szükséges. Ezzel a havi törlesztő részlet meghaladhatja a 200 000 forintot is, ami a minimálbéres népünket máris leállítja a nagy pénzről. Akinek meg minimálbérnél több volt, az valahogy eddig is megoldotta a lakhatását. Természetesen a vidéki építkezésekhez a felkínált 20 millió még mindig bőségesen elégséges, de vajon - munka nélkül - miből törleszt a puszták népe? Közmunka díjból?
Valaha én is így jártam a szocpollal. Mikor fel akartam venni, akkor derült ki, hogy ha eladom a lakásomat és felveszem a szocpolt, akkor egy ugyanolyant vásárolhatok, csak 5 évvel fiatalabbat. Mert akkor is az építőipart (s vele a gazdaságunkat) akarták fellendíteni, s nem a demográfián javítani.
Most ez ismétlődik: a kormány a hiper-szuper támogatással nem a fiatalok otthonteremtését segíti elő, hanem a dübörgő gazdaságot akarja megmozgatni. Mert az építőipar fellendülése egy széles réteget juttat jobb helyzetbe az építőanyag gyártástól a bútoriparig.
Ha csak a demográfia lett volna a célzott terület, akkor egyszerű, olcsó lakásokat kellett volna adni az ifjúságnak, valamint munkát, amelynek hasznából az olcsó lakását korszerű, nagyméretű otthonra cserélheti. Vevőre várva: A legutóbbi hírek szerint most már bizonyosra vehető, hogy nem épül meg a XIII. kerületben található Central Park névre keresztelt lakópark utolsó két épülettömbje, s ugyanaz a sors vár a lakónegyedre, mint a néhány utcával arrébb található Narancsliget-torzóra. Vagyis van bőségesen spanyol és izraeli befektetők által felépített eladatlan új lakás. Első körben a kormány ezeken a vállalkozókon segít a 10+10 millióval. Pár száz milliárd erejéig. Aztán jöhet a gazdaságélénkítés, s ha marad még pénz, lehet a szaporulatra is költeni. Manipuláció előtt..

Időközben olvasom, hogy már 25 évre kitolták a törlesztés idejét, s ezzel a havi részlet megfizethetővé csökkent viszonylag széles rétegnek. Persze, ez azt is jelenti, hogy majd nyugdíjas korukig ott lebeg a fejük felett Damoklész kardja, hiszen az utolsó részletig nem az övék a lakás. Kiszámoló, aki biztos benne, hogy 25 éven keresztül nem veszti el állását, s a cca 50 000 havi törlesztés mellett normális életet élhet jövedelméből, az vágjon bele!. Ne feledjük, hogy a házastársak egyike a 3 gyerekkel közben gyesen van. S nem világos az sem, hogy a 3% örökké annyi-e, s a bankok milyen költségeket számolnak fel? S mire elég a 10+10 ?
Munkanélküli kőművesek, vagy dübörgő építőipar, sőt munkaerő hiány tapasztalható. Kinek a szavára adjunk?!

Sajnos, népünk harmadának jövedelmébe nincs beépítve a lakhatás joga, a tanulás joga, az egészséghez való jog stb. Mert mindenki nem fér bele a mentőcsónakba! (Süllyed a hajónk?!) Pláne, ha a gazemberek még idegenek sokaságát is hazánk testére szabadítják! Emlékezzünk kis pártjaink nagyszájú korifeusaira az elmúlt évből!.. Gyurcsány, Szigetvári, Juhász... Persze, ezeknek a törpéknek igen vad dolgokat kell mondani ahhoz, hogy egyáltalán felfigyeljen rájuk valaki ott a valóságshowban.
Bevándorlás ellenes politikánkkal elértük, hogy a délről érkező kettős állampolgárok sem kívánják ezek után hazánkat anyaországnak. Kénytelenek leszünk a nekik épült lakóparkokat (vagy ez) itthoniaknak értékesíteni. Csak ezek drága jószágok.. Ha valaki bele is fér a 20 milliós keretbe, akkor is komoly havi törlesztőre számíthat. Ehhez jön még a lakásrezsi, az élelem bére, a 3 gyerek nevelési költsége stb.. S ezzel meghaladtuk a netto 300 ezret, de autóról, nyaralásról az ennyicskét keresők ne álmodozzanak. Pedig ez már átlagon felüli jövedelem. Magyarországon a házasságok fele válással végződik. Kié lesz a drága otthon? S ki fizeti tovább a részleteket?
Hazánk lakosságának harmada sokkal rosszabb életszinvonalon él, mint a piszkos unióban munkátlanul tengődő migránsok, akiket az unio polgárainak AKARATA ELLENÉRE importáltuk. Senki sem kérdezte meg az unio polgárait, hogy a 23 millió munkanélküli mellé szükség van-e gazdasági menekültekre? Olyan menekültekre, akik iratok nélkül végigvágtatnak Európán, s származási helyük, képzettségük, nyelvismeretük, vándorlásuk oka stb tisztázatlan. A politikai menekültek kapcsán pedig kevés szó esett a genfi egyezményről, amit a Balkán és Nyugat-Ázsia minden országa aláirt. Vajon még ma is virágcsokorral fogadnák Bécsben a papírok nélkül érkező gazdasági menekülteket? (Akiket a már ott levő sötétebb bőrű menekültekkel együtt nyomban továbbküldtek a németek nyakára..)

Fiataljaink nagyobb hányadának csok..
Használt lakás, 2 gyermek, 60 m2, 880 ezer forint. Egy ilyen lakás ára jelenleg Budapesten 7 milliótól a csillagos égig.. Persze, Budapesttől távoli falvakban ezért a pénzért már emeletes családi ház is akad. Csak közmunka nem jut mindenkinek.. Viszont a használt lakás 3 gyereknél a támogatás 2,6 millió forint. Vagyis a 10+10-ből 2,6 a demográfia, a többi egyéb célokat szolgál.

A használt lakások ára - mivel keresletserkentő támogatás nincs rá - stagnálni, sőt csökkenni fog vélhetően. De meddig új egy lakás? Amit 10+10 millióval vettek meg.. Ugye, pár hónappal a beköltözés után immár az is használttá válik. A beköltöző fiatal otthonának értéke ebben a pár hónapban cca 10 millióval csökken. Vagyis, ha valamilyen nem várt esemény kapcsán eladásra kényszerülnek, akkor ennyit buktak sec perc alatt minimum. Persze, ingyen jött, ingyen megy.. Mondjuk, lehet ez a üzleti vállalkozás is. Ha jól olvastam, elég hozzá 3 gyereket 3 évre gondozásba venni, aztán visszaküldeni a menhelyre. Már jogos a 10+10.
Tetszik nekem ez a budapesti ingatlan boom is. Ugye, fiataljaink elmentek, s vélhetően kevesen jönnek vissza közmunkásnak. Munkahelyek nem létesültek. Akkor mi is az alapja a hirtelen tavalyi lakásár emelkedésnek? Pusztán a pénz elvesztésének félelme. Mert ugye, a banki kamat negatív, a bankok helyzete bizonytalan, tehát a legjobb, ha kiveszi a pógár a pénzét, s ingatlanba fekteti. Majd fel fog neki tünni, hogy az ingatlanon is lehet negatív jövedelem, nem beszélve a vásárlás és a majdani eladás költségeiről..
Ha a kormány a fiatalokon akart volna segíteni, akkor állásokat teremt európai bérekkel, ne csak a politikusok szócséplésében legyünk "európaiak" itt, a kontinens közepén. Mert a neoliberálisok egyfolytában Európába mennének. (Csak már látnánk, hogy mennek!) Ellenben a magyar gazdaság 25 éve helyben jár. A 2 világháború között a zsidók 20 év alatt a semmiből országot építettek (közben egy gazdasági válsággal), most a valamiből sem tudtunk előbbre jutni. Azért már vannak bíztató jelek! A Balaton vonalától nyugatra már egyre nehezebb minimálbéres munkára embereket találni. Hirdetik ugyan keleten az állásokat, azonban minimálbérből lakást bérelni, külön konyhát vezetni, utazni a családhoz...


Aki belevág a 10+10-be, annak nem csak a 10 millió 3%-os hitelből fakadó, 25 éven át tartó havi 50 ezres törlesztéssel kell számolni. Ugye, az egyik házastárs gyesen a 3 gyerekkel. A gyes fedezheti a törlesztést, jobb keresetűeknél még a rezsit is. A másik házastársnak kell annyit keresni, ami a család élelmezésére, ruházkodására és egyéb kiadásokhoz kell. Ennek a másik házastársnak kell még biztosítani a tartalékokat egy esetleges munkanélküliség időtartamára, hiszen törleszteni, élni akkor is kell.
Balról kritizálták a kormányt, hogy a fiatalnak meg kell előlegezni az építés költségeit, s csak később juthat hozzá a nagy pénzhez. Nem ismerem a pontos végrehajtást, de ha rész-számlázás lehet, akkor helyes a döntés. Ugyanis nulla megtakarítással ne akarja senki se tartani a markát. Ha egy fillért sem tudott összespórolni, akkor miből akar törleszteni? Vagy olyan tervei nincsenek?!
Ha a kormány valóban az építőipart akarta volna fellendíteni, akkor a rengeteg eladásra váró új lakás helyett csak családi ház építéséhez adta volna a nagy támogatást. Abból relatíve kevés új építésű vár eladásra hazánkban. Vagy csak az idei évtől elkezdett építkezés számítana új lakásnak, s az valóban segítené az építőipar fellendülését. Nézegetem a telek kínálatot: A spekulánsok Budapest térségében minden üres területet felvásároltak, s amerikai árakat megszégyenítő összegekért kínálják a balekoknak vagy építési vállalkozóknak. Immár csak bontásra ítélt házak vannak teleknek kínálva, de családi ház áron. Ez is jelzi, hogy a Budapest központú szemlélet zsákutca. Tán munkát kellene vinni az ország más részeibe is, a záros időn belül be nem épített telkekre pedig adót kellene kivetni, ami már több helyen megtörtént.

Ne legyünk a kormánnyal sem igazságtalanok! Ugye, a gyermekeket vállalókat támogatja a közösség: GYES/GYED, családi pótlék, adókedvezmény, lakáshoz jutási támogatás (fundamenta, csok, 10+10), vagyis sok milliót kapnak a gyermeket vállalók. Persze, azért ne azok szaporodjanak, akiknél ez első sorban pénz kérdés. A gyerek nem használati tárgy!

Ha én lennék a Hesperidák kertjében a simacska, akkor bizonyára előre tudtam volna a tervezett támogatásokról, s nyomott áron megvettem volna a külföldi befektetők eladatlan új lakásait. S most aratnák.
Mint szegény Antall miniszterelnök úr megmondta anno, létre kell hozni egy magyar burzsoáziát, amelyik valamelyest szembe tud szállni a nyugati világ gazdagjainak törekvéseivel. Bene.. Csak nem a moho sapienst kellett volna helyzetbe hozni, amelyik első dolga úszómedencés villaépítés, drága kocsi, drága nyaralások stb, hanem, akik a vállalkozásukat építették volna a képződött haszonból. Ebből a szempontból elhibázott lépés az egy kulcsos jövedelem adó. Ugye, a gazdaggá tett meggondolta volna 2x is a pénzkivonást a vállalkozásából egy 98%-os szja mellett.

Gazdaságélénkítés
Az új lakások építésével élénkülne a gazdaság, ha sok - fizetőképes - család vállalkozna a 3 gyerekre. Persze, számos fiatal tud még alapfokon számolni. Mibe kerül egy új lakás (használthoz viszonyítva) és mibe kerül 3 gyerek felnevelése a szülészorvostól az anyakönyvvezetőig. Tudtommal nagyon kevesen vették igénybe a 10+10 milliót, s nem a 3x-os kamatvisszafizetés riasztotta el őket a mai kamatszinvonal mellett. S a használt lakások ára előtt egy nagy zuhanás áll, mert a bankokból menekülő kistőke verte csak fel az árakat. Kitántorog Németországba másfél millió emberünk, s lesz üres lakás a mai fél millió mellé doszta! Meg a 30000 orvosunkból is nagyon hiányzik a külföldre távozott 1000. Így az öregek is előbb halnak, hagyják üresen lakásaikat.
A gazdaságot a lakáspiacnál jobban élénkítené a gyárépítés. Például első körben az importkiváltó gyárak és a mezőgazdasági terményfeldolgozó üzemek élénkíthetnék a gazdaságot, s azok ráadásul hamarosan hasznot is hoznának, különös tekintettel a brüsszeli források várható apadására.


Ingatlanpiac

Budapesten - ahol 85 ezer a KSH által üresnek tartott lakások száma -, és az egyetemi városokban csökkentheti a valóságban jelentősen a regisztrált állományt a be nem jelentett bérlők tömege. Főként az újszerű, 10 évnél fiatalabb otthonoknál kérdőjeleződik meg a lakások üressége, annak tudatában, hogy a lakásboom idején tömegével vásárolták bérbeadási céllal a fővárosi ingatlanokat, s a fővárosban az üresként nyilvántartott lakásból csaknem 16 ezer 2001 után épült.

Magyarországon az elmúlt 10 évben 216 ezer fővel csökkent a lakosság, miközben a már említett 320 ezer darabbal nőtt a lakásállomány.
..míg 2001-ben 341 ezer lakás minősült "nem lakott"-nak, addig 2011-ben ez a szám meghaladja a félmilliót.
Szerencsére a kormány családpolitikájának köszönhetően 2012 óta lakosságunk - és a fizetőképes kereslet - folyamatosan nőhet, így mára már kapkodja a nép a 30-50 milliós új otthonokat. A 10+10 törlesztése csak 50000 Ft/hó 25 éven át, de ehhez pillanatnyilag még 10 millió kellene piaci kamatokkal. Az meg már +100000 Ft/hó törlesztést igényel. Meg német kereseteket...
Nem lenne célszerűbb a kormány részéről a 3 gyereket vállalóknak ingyen telket adni? S aztán 5 éven belül építsen rá a fiatal magának lakást.

Magyarországon sok (több, mint fél millió) eladatlan, használt, üres lakás volt. A fiatalok elmentek külföldre a munka után, az öregek kihalnak. Az üres lakások száma folyamatosan nő. Eközben a devizahiteles átveréshez hasonlóan most az eladhatatlan új lakásokat szeretnék gyengébb embertársainkra rásózni. Ráadásul amerikai árakon! Csak bele kell sulykolni a csökött agyakba, hogy last minit! Csak ennyiért, csak most, csak neked!

Mindezeken túl természetesen csak üdvözölni lehet, hogy a kormányunk anyagiakkal is elősegítené a magyar népesség szintentartását. Azzal is egyet lehet érteni, hogy azokat a családokat akarják szaporítani, amelyek gyermekei nem a közmunkások táborát bővítenék, hanem ők lennének a jövő adófizetői. Azokat a családokat kell a szűkös keretből helyzetbe hozni, akik képesek gyermekeiket tisztességgel felnevelni, s szakmunkás vagy más végzettséget adni kezükbe. Akik esetleg támogatni tudják gyermekeiket az életben való elindulásban is. Mert mint napjainkban is látszik, ha a szülő nem tudja gyermekét segíteni a lakáshoz jutásban (önerő!), akkor annak helyzete reménytelenné válik. Ha egy gyerek úgy indul, hogy lakást kell bérelni (annak rezsijével együtt), akkor nehezen spórol össze egy "önrészt", bár a "róka" segítségével 8 év alatt akár 5 millió is összejöhet egy házaspárnak, ha addig nincs gyerek. S itt nem a munkanélküliekről és a közmunkásokról beszélek. Tessék utánaszámolni, mennyi Budapesten egy lakás bérlése rezsivel. Egy minimálbér nem fedezi. De enni is kéne, meg ruházkodni. S napjainkban még a munkanélküli nemzetiségi gyerek is autót akar először, és minden más utána jön.

Pillanatkép: „Azt gondoltuk, hogy az újlakás-vásárlások pörögnek majd fel, de a csok-igénylések 75 százaléka az önerős családi házak építésére megy" Ugye, a 20-40 milliós lakás helyett célszerűbb 20-30 milliós családi házat építeni. (El is kezdtek emelkedni az építőanyagok árai! Vegyen bontott téglát!)
A lakásépítések száma 2016-ban két és félszeresére, nagyjából 3100-ra nőhet Florova Anna, az OTP ingatlanpont Kft. ügyvezetője szerint. Tavaly mindössze 1250 lakásépítést regisztráltak. Évente cca 30000 lakás, ház felépítése garantálná a lakásállomány szintentartását.

..hogy ne csak Budapestben gondolkodjunk! A délkeleti határszélen már vannak falvak, ahol a 10+10 millióért egész utcát megvehet valaki. De munka nélkül hogyan tovább?! Vagy távolabb tekintve: Kína szellemvárosai. Van arra több is!

Némi bíztatás: Ha továbbra sem létesülnek munkahelyek, akkor a lakásárak pár éven belül töredékükre csökkennek. Mert ki akar ott lakást venni, ahol nincs munka, nincs megélhetés...
Ezt erősíti fel a népességcsökkenés is, bár azt lehet kompenzálni majomszintű bevándorlókkal. A budapesti zoo meg bezár..

Hajléktalanok

Kőműveshiány
Újsütetű milliomosaink építenének, de nagyon, csak kevés a kőműves. Ugye, a külföldiek számára készült lakóparkokat vitték volna, mint a cukrot, ha nem okozna az ára fogfájást. Az 500 000 üres használt lakást is vennék gyermekeink, ha nem lennének a magyar bérekhez viszonyítva felülárazottak.
Magyarországon megközelítőleg 270 ezren dolgoznak az ágazatban. Rengeteg, közel 20-25 ezer építőipari szakember dolgozik külföldön is, ami nem lehet véletlen, hiszen itthon az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 196 ezer forint körül mozog, ezzel szemben külföldön ennek a többszörösét is meg lehet keresni.
Mint minden szakmában, Európában többszöröse a bér a magyarénak. Pedig 25 éve elindultunk Európába. Lehet, hogy helyben járunk ?!
Piaci körkép: Csókhatás: "12 632 lakóingatlan cserélt gazdát áprilisban Magyarországon, ami az elmúlt 4 év legmagasabb, illetve a válságot követő évek második legmagasabb forgalmát jelenti. Az egy évvel ezelőttinél 4%-kal volt erősebb a forgalom.". A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című friss kiadványa szerint az új lakások részesedése a lakáspiaci forgalomból nem érte el a 2 százalékot. Az új lakások piacán továbbra is csökken az értékesítések száma, idén eddig mindössze 600 új lakást vásároltak a háztartások, ezért az új lakások éves szinten 2 százalékos áremelkedése alig érzékelhető az ingatlanpiacon.
Mint látjuk, a kutyának sem kell a fél millió használt lakás, mindenki újat szeretne. Használt áron. Vajon hány új LAKÁS kelt el a már kész, de át nem adott lakóparkokban? 20-40 millióért minimálbéres körökben. Akinek ennyi pénze van CSOK-kal együtt, az családi házra vágyik - érthetően. A kiskeresetűeknek a CSOK 10+10-e is sok törlesztésként. Ugye, senki sem garantálja, hogy holnap is lesz minimálbére, s a gyermekek utáni adókedvezményt, családi pótlékot nem törli-e el egy új kormány? S a híd alatt nem jó 3 gyerekkel lakni, pláne, ha még a szülőket is el kell tartani a semmiből. S míg a bepofátlankodó négerekre a kormány havi 140 000 Ft-ot költ per kop, addig a magyar hídlakó napi két babkonzervre számíthat.
Azonban nem csak elesett hajléktalanjaink vannak! Él hazánkban 73 000 ember havi 150 euro (50.000,-Ft) alatti nyugdíjból, de a nyugdíjasaink fele sem éri el a havi 100 000 Ft-ot (300 euro). Minimálbéreseink is 300 euro alatt visznek haza netto. Most akkor a marokkói gazdasági menekült fontosabb, mint a magyar ember ?! Bizony, ez már kimeríti a MAGYARGYŰLÖLET fogalmát, kedves megszállóink! S Szigetvári Viktor, Nagy Boldizsár még mindíg szabadlábon...

Fizetőképes kereslet
Ukrán és izraeli állampolgárok is előszeretettel veszik a magyar ingatlanokat. Tavalyhoz képest jócskát megnőtt a nem EU-állampolgár külföldiek érdeklődése a magyarországi ingatlanok iránt. A legkevésbé népszerű megye Békés, Nógrád és Tolna volt, ahol 3-3 ingatlan került külföldi tulajdonba. Lemaradó csókosok: Az előző negyedévben a legtöbb külföldi a pesti belvárosban vett (a külföldiek által kötött adásvételek közel fele), jellemzően 60-80 négyzetméteres átlagosan 45 milliós lakást. 2016 I. negyedévében a belvárosi kerületek részaránya 45% volt, az átlagos méret 55-90 m2, az átlagár pedig 40-60 millió Forint körül alakult.
Napi hírek olvasásakor egy parancsfile tör rám ismeretlen céllal: Hostname bud02s24-in-f6.1e100.net Network AS15169 Google Inc. City Mountain View, Palo Alto, California, United States http://216.58.214.230
Míg Magyarországon legalább az ingatlan forgalmi értékének 20 százaléka a szükséges önerő, a Barclays csupán annyit kér a lakásvásárlótól, hogy egy családtag vagy egy kezes a lakás vételárának 10 százalékáig tartalékként legalább három évig igazoltan rendelkezésre álljon. A devizahitelek idején ez nálunk is megvolt. Úgyis a banké lesz a lakás...

Piacmozgás - legjobban a magyar lakosság 20%-át kitevő Budapest aktivizálódott. A lakásügyletek fele itt köttetett. 30-70 m2-es használt lakások 10-25 millió Ft-ért. Ez egy minimálbéres 10-25 éves teljes jövedelme, ha sosem kerül lapátra. Tavaly 7612 lakást adtak át az országban a normális 30000 helyett, ennek is negyedét Budapesten. Úgy tűnik, a nyugat a medencéből ismét avar pusztaságot kíván létrehozni, úgy lerabolnak bennünket.

Az ingatlanban utazók a piac további erősödését várják. Mert türelmesek, hiszen mást nem tehetnek. Optimizmusuk okai a májusi hírek alapján:

1. Vége a csodának. Bezuhant az ipar az autógyárak miatt.
2. Itt van Brüsszel ítélete: megszorításokat várnak a kormánytól.
3. Orbán átadná az irányítást. (De kapitány úr! Nem utoljára illene távozni ?..)
4. Olyan mélyre került Magyarország, mint a válság legsúlyosabb időszakában
5. Vége az EU-s fejlesztéseknek, nagyot estek a beruházások
6. Ömlik a magyar munkaerő külföldre
7. Jönnek a burkolt adóemelések
8. Fogy az optimizmus a Gazdaságkutatónál

Sok jó ember kis helyen is elfér: "Győr-Moson-Sopron megye, ahol 53 új lakás jut 100 ezer lakosra". Más logikával: Budapesten 419 új lakást adtak át az első negyedévben, míg az egész országban 1407 került átadásra az ideális 10000 helyett.

KSH
Kétszer annyi lakásépítési engedélyt adtak ki fél év alatt, mint tavaly ilyenkor. Van azért egy rossz hír is: a falvak elnéptelenednek.
Mint olvassuk, tavaly 13 236 építési engedélyt adtak ki, amiből majdnem 8 000 realizálódott. Természetesen legalább évi 30 000 új lakás kellene a lakásállományunk szintentartásához. Szerencsére sok magyar van málenkij roboton gazdagéknál, s nekik ugye nem kell itthon lakás.. Te csak várj..

2016 első fele
2016 I. félévében 3420 új lakás épült, 11%-kal több mint egy évvel korábban - olvasható a KSH legfrissebb gyorstájékoztatójában. (860 meg le lett dózerolva ez időben)Vagyis a CSOK hatása (10+10 millió) mindössze 11%-os keresletet gernerált. Noha a magyar lakásállomány zöme korszerűtlen, pénzhiány miatt az üzlet pang. S a magyarok csúnyán megégették magukat a devizahitellel, nehezen akarnak hosszú távra adóssá válni. Talán, ha egy barátságos kötött kamat lenne a hiteleken, amit a bank nem módósíthat menet közben.. Ugyanis a munkahely esetleges elvesztése, egy váratlan betegség, válás már magában nagy kockázatot hordoz, egy kamatprés már túl sok ehhez.. Pedig most nagyobb völgy jön, mint 2008-ban.

Falazunk?
Ön is befalazta a pénzét az ezredfordulón? Jól döntött! Önnél már csak a NATO bombázók döntenek jobban!

Egyetemisták verik fel a lakásárakat!
A felbomlott ökológiai egyensúly miatt elszaporodtak az egyetemisták, s immár nem fértek el a kollégiumokban és a 85000 üres budapesti lakásban. Persze, lehet, hogy a munkát keresők vették ki a lakásokat. Vagy csak manipulálják a médián keresztül a lakáspiacot.

Hol van a kapitány?
Miközben a vidék kiüresedik, a házak eladhatatlanná válnak, az alatt Budapesten már arany árban mérik az albérleteket. Mert minden Budapest. Az ország hivatali központja, az egyetemek zömének birtokosa, a munkahelyek (főként a pénzesek!) is a főváros területén vannak. Felbillent az ország? Ugye, minden kormány Budapestet ajnározza, mert más, ha Csajágröcsögén mennek ki az elégedetlen emberek az utcára, s megint más, ha a 2 milliós város népe vonul a parlamenthez.
Pedig Siófokon is lehetne egyetem (pláne kertészeti!), ahol a nyári szünidő alatt szállodává alakulhatna a kollégium. S a polgármester helyében megvonnám a szennyező üzemektől a működési jogot. Menjenek távolabb a világvárostól.
A kisközségek elnéptelenedése ellen hatásos lenne a munkaerő igényes termények állami támogatása az egy személyben művelhető hatalmas gabonatáblák helyett. Továbbá a régi TSZ melléküzemágak mintájára Kft-k létrehozása helyi terményfeldolgozásra. Mondjuk, ebben a helyi vezetés is megmozdulhatna..

CSOK a családnak
Az utóbbi időben megjelent egy új eladói csoport a lakáspiacon az Otthon Centrum (OC) elemzése szerint. „Különösen a keleti országrészben jelentkeznek nagyobb számban azok az eladók, akik már több éve külföldre költöztek, és már nem akarnak hazaköltözni, ezért az itthoni lakás vagy ház értékesítése mellett döntenek”

Kínálat: A minimálbéres életkeresete nem elég egy lakásért. Pedig nem csak fedél kell a fejünk fölé.. Ugye, itt nem pasaréti villáról beszélünk, hanem egy patkánylyukról egy bérkaszárnyában.

Fantáziánk határtalan - Jöhet a kötelező biztosítás a házakra
Pillanatnyilag csak építményadó van. Pl egy panellakásra 6000 Ft/év. (Vajh mit fizethet egy villatulajdonos?!) Aki nem tudja majd fizetni a lakásbiztosítást, az mehet a híd alá a migránsokhoz? S csak annyi ellátmányt kap az államtól, mint a többi hajléktalan és a migráns? Mert hazánkban munkaerő hiány van, de azért néha még munkanélküli lesz a minimálbéres. Aztán ott marad a 3 gyerekkel, banki törlesztővel bevétel nélkül. Mert tartalékolni nem tud.

Lakások fillérekért: Nem tudom, mi a fillér átváltási árfolyama, de forintban megfizethetetlenek ezek az árak. Tessék elképzelni egy minimálbéres házaspárt, akik albérletben laknak, mosógépre gyűjtenek, vajh hány év alatt teszik félre a legolcsóbb lakásra elégséges összeget? Bár majd most, a minimálbér emelés után... Mindeközben néhány honfitársunk az elmúlt negyedszázad során többszáz milliós kunyhót spórolt össze a hasán.. Vagy vett egy gyárat gyermekének.. Pedig legalább egy komfort nélküli garzon minden állampolgárunknak kijárna..

Többen felvetették már, hogy meddig tart még a nagy lakásbumm? Meddig emelkedhetnek a lakás és albérlet árak? Meddig mossa a média az agyunkat?
Ugye, nem a valós kereslet generálta a lakásárak felfutását, hanem ide menekült a "kistőke" a banki kamatok lecsökkenése és a befektetési alapok botrányai után. Mert fiataljaink külföldön keresik pl az angol nyugdíjasok életszínvonalát is biztosító megélhetésüket. Nem alapítanak itt családot, lakásra sincs itt szükségük. Ha valami véletlen folytán egyszer hazajönnének, akkor nem egy nyomortelepen szeretnének lakni. Vagyis, a befektetők lakásai mennek a levesbe, hacsak ki nem lobbizzák a kormánynál, hogy a szépen szaporodó nemzetiségünk számára az állam vásárolja fel ezeket a lerobbant, rossz elosztású ingatlanokat. Mert nemzetiségünk nem keres olyan jól a közmunkával, hogy abból akár csak béreljen egy lakást. Az itthon maradott egyéb rétegeknél pedig egyre kevesebb gyerek születik, akik megöröklik a nagyszülők otthonát. Még eladásra is marad sokaknál. Persze, jöhet még ide a 6000 kínai mellé akár milliónyi is. Nigéria szépen szaporodó közössége is szívesen nézne új élettér után, így csak politikai döntés kérdése, meddig fogy a "magyar".

Amíg a 140000 devizahiteles ügye nem rendeződik megnyugtatóan, addig muszáj mesterségesen magasan tartani a lakásárakat. Mert a bankok nem veszíthetnek, a devizahiteles már nem tud többet veszíteni, hát új szereplők kellenek a színházba. A lakásvásárlók.. A HVG bérlakásprogrammal enyhítene a lakáshelyzeten. Mert egy újszülöttnek minden vicc új. Ugyanis hazánkban már volt nagy számban bérlakás. El kellett adni, mert az állam nem bírta a fenntartásuk terheit! Nem bérlakás kell ide, hanem európai kereset! Amiből mindenki megoldja lakhatását!

Albérlet visszaestek az árak
A józan észnek megfelelően az albérlati árak visszaestek a 3 évvel ezelőtti szintre. (2 szoba 60 EFt/hó) Mert a média agymosásán kívül semmi sem indokolta az albérletek és a lakásárak emelkedését.
Ugyanis nem nőtt a kereslet, csak a kínálat. Sokan kivették a 0 %-os betéti kamatozású pénzüket a bankból, hogy jövedelmezőbbnek tűnő ingatlanba fektessenek. Csak a lakáson szép kis veszteség van, ha nem tudják kiadni! Vagyis a 0 % kamat sem realizálódik. Ha kiadják, akkor meg egymás alá licitálnak a nem bővülő kereslet eléréséért. Fiataljaink menekülnek a munkanélküliség elől az EU rabszolgatartó övezetébe, s még az ő esetleges itteni lakástulajdonuk is kiadóvá válik, nemhogy ők keresnének albérletet, tulajdont.

Építkezünk
Noha hazánkban 300 000 üres lakóház van és 85000 "üres" lakás volt Budapesten, a nagy bébibum miatt újabb lakások ezrei épülnek fel a fővárosban. A m2 ár az 700 000 Ft, ami egy minimálbéres teljes félévi jövedelme. Vagyis egy átlagos, 60 m2-es lakás gyakorlatilag a minimálbéres életkeresete. Csak miből él annyi éven át, ha jövedelme lakásra megy el?
Lehet, hogy jobban jár, ha épít egy villát a város peremén?!

Jövedelem eloszlási térkép. Ahol megfizetik a munkádat.

Ha végképp nem sikerül lerázni a liberális gazembereket, s be kell fogadni a 300 négert (első körre!), akkor azokat Budapest gazdag területére kellene letelepíteni. Az ingatlanárak garantáltan lezuhannának, s a 3 milliárdos kastély bontott tégla árban kelne el. (Ma is bejöhet ide nyugatról akárhány migráns, vita csak azon van, hogy ki tartja el az analfabétát?!)

Felborul az ország
mert minden Budapestre kerül. Így az ország többi része lassan kiüresedik - se munka, se perspektíva. Csak az üres házak, árvult kastély...

A kormány minden igyekezete ellenére túlszaporodik a magyar.
A nagy bébibum miatt nem győzi az építőipar az új lakások átadását. Jól kereső minimálbéreseink versenyeznek a 700 EFt/m2 áron kínált budapesti lakásokért, hogy aztán teleszüljék rajkókkal. Míg régebben 85000 üres lakás volt Budapesten, az mára zsúfolásig telt a nagy szaporodásban. Nem kéne ingyen fogamzásgátlókat osztogatni?! Nagy szerencse, hogy munkaerő hiány van hazánkban, így még pénzt is fizetnek a migránsok, csak letelepedhessenek nálunk. Vagy ez a migráns nem az a migráns? A fizetős vállalkozni, dolgozni érkezik, a továbbmenő pedig német segélyre?! Akiket aztán a németek kvótával nekünk ajándékoznának.. Mikor kerül már börtönbe embercsempészetért a FRONTEX vezetője, a görög és az olasz miniszterelnök ?!

Több üres lakást!
Kilakoltattak egy 69 éves asszonyt, mert 1,5 milliós tartozást halmozott fel. Ami önmagában még helyes is lehet, de tán nem az utcára kéne tenni, hanem egy olyan helyre, amilyent a befogadott menekült is megkap. Elvégre "magyar" államunknak a magyarokért is kéne annyit tenni, mint a jöttmentekért. 1 a 140 ezerből - Korpa közé keveredett..

Vegyen használt lakást! - ha van 10 millió spórolt pénze. A másik 10-et a bank kölcsönzi.
Sajna, már régen foglalkoztam (akkor is futólag) pénzügyekkel, így lehet, hogy elavultak ismereteim. De én még úgy tanultam, hogy a THM az a "Teljes Hiteldíj Mutató", vagyis a kamatokat és a költségeket vetíti a kölcsönrészre. Viszont akkor nem értem, hogyan változhat a kamat? Hiszen a kamattal a THM is változik. Vagyis cáfolja nevét.

Lakásárak idegen jövedelmekhez szabva.
Magyar álom: 3 szobás lakás távol a világtól mindössze 35 millióért. Ha egy minimálbéres havonta 20 000 Ft-ot félretesz (szülői segítséggel), akkor hány év múlva lesz ilyen hatalmas lakása? Cca 100 év... A magyar férfiak átlagéletkora 69 év. De akkor kiknek épülnek a lakóparkok?! S honnét lesz otthona a magyarnak? El lehet menni ebből a kurva országból?

Lakhatási jog
a Fidesz az alkotmányba foglalná, hogy tilos életvitelszerűen közterületen tartózkodni.
Amivel minden egészséges ember egyetért. De valahol lakni azért kellene. Legalább "menekült" szinten. Mert a magyar hajléktalannak is kijár az, amit az USA politikai üldözöttje megkap, s nem egy éjjeli menedékhely.. Állampolgári jogon meg kellene kapni minden magyarnak legalább egy komfort nélküli garzont. Ha már egyszer annyi pénzünk van, hogy az oltalmazottakat szükséglakáshoz juttatjuk ingyen.
S ha egy gyilkos gazembert - napi 8000 Ft költséggel a börtönben - eltartunk életfogytiglan, akkor egy becsületes munkásembert is megillet ennyi szolidarítás.

Miből?
Magyarországon rengeteg az üres ház, lakás. Építés nélkül is elég a népszaporulatnak. Ha a mesterséges hisztéria keltésnek vége, dobják a lakást a fiatal után. Igaz, ezek nem modern lakások.. De nagyon olcsók lesznek. Persze, amíg a média hatására mindenki erőn felül eladósodik, csak saját lakása legyen, addig nem indulnak az árak lefelé. Mindehhez az ÁFÁ-nak köze sincs! Ahol csökkentették az ÁFÁ-t ott a vállalkozó azt elnyelte. A népnek meg coki!

Soros népe országelhagyásra csábít
Menj, menj külföldre! Igaz, 12 órázással, de pár év alatt saját lakás. S minden szuper!

Devizahitel 1, s a nép nem tanul! Ma is megfejik a lakásárak média általi felhajtásával - hisztériakeltés. Persze, a hülyékért sem szakad meg a szivem, hiszen ők is ott rabolnak, ahol tudnak. Pl csaptelep csere 15 perces munkával "ingyen". Mindössze az 5000 Ft-os kiszállási díjat kell megfizetni, természetesen számla nélkül.

Devizás Jobbik
Vajon a Jobbik máig sem ismeri a deviza adósságok hátterét?! S a Sargentini jelentést csak azért nem támogatják, mert az nem eléggé Orbán ellenes? Más baj nincs a jelentéssel ?! A Jobbikot a régi szavazó gárda folyamatosan hagyja el. Mert már szerintük nem eléggé nemzeti, csak szocialista. Viszont ennek a jakobitának abban igaza van, hogy egy magyart sem lenne szabad az utcára tenni. Valami lakható hely a deviza adóst is megilletne, ha egyszer a hozzánk érkező politikai menekült is lakhatást nyer. (Hülyéknél még nyaralást is!)

Milliomosoknak - 100 milliós hitelt szavaztatna meg a közös képviselő a fogyatékosokkal
Mint írják, a hitel miatt hosszú ideig minden lakó közös költsége havi 36 000 Ft-ra emelkedne. Vajh mi történik azzal, aki nem képes ezt megfizetni? Fizet helyette is a jobbmódú? Mert a bank behajtja a tartozást a házon.. Esetleg robbantsa fel a saját tulajdonát, mielőtt elveszik? Kötelezővé lehet-e tenni a hitelfelvételt a részletet előre láthatóan fizetni nem tudók számára? Itt nem vizsgálják a jövedelem 25%-át?

Lakásproblémája van ?! Ófalu polgármestere 2 millió forintot ad minden betelepülőnek! Onnét is lehet távmunkában dolgozni. A kormány pedig hamarosan külön pénzzel támogatja meg a kisebb falvakan megtelepedni vágyókat. A nagy tolongásra tekintettel az árak kissé magasak a zsákfaluban.

Lakáskasza

Bezár a bazár
Újabb csókos embereknek kell munkát keresni. Pedig ez a "lakáskassza" majdnem olyan szuper buli volt a tulajdonosoknak, mint a manyup. Munka szinte semmi. Kockázat semmi. S dőlnek a milliárdok.. Csak jó összeköttetés kellett hozzá.
Tény, hogy a mai lakásárak mellett a lakáskassza segítsége (1-3 millió forint) legfeljebb egy nagyon vidéki háznál segítség. Ott viszont a 4-10 éven át történő havi 20 EFt megtakarítás okoz nagy gondot. Minimálbérből, közmunkából..
Persze, én mindig azt mondtam, hogy nem állami segély kell, hanem európai kereset az embereknek az európai árakhoz. S nem olyan durva törvények, melyek 1 millió forintos gázkazán cserére kötelezik a népet. New York homeless népe aggódik a magyarokért. Meg a bankok extra profitjáért.. A fidesz nem magyarázza meg, hogy miért ilyen megkésve változtat a lakáspolitikáján?! Sírás az ingyenpénz után: A kormány nem a lakáskasszát zárta be, csak az állami támogatást szüntette be. A kasszák tovább működnek még min 4 évig.

Mit nyer az adófizető, s mit veszít a lakásravágyó?
Olvasatomban a két fő 8 évig berak 20-20 ezer forintot havonta, akkor ehhez az állam 1.152.000 Ft támogatást nyújt. Ezzel a két ember 8 évi megtakarítása az állami támogatással elérheti az 5 millió forintot. Egy használt, 2 szobás panel ára 20 millió Budapesten. Vagyis még 15 millió hitel kellene. Ha minimálbéres párról van szó. akkor ketten együtt max 60 ezer forintos törlesztőt vállalhatnak. vajh hány évig törlesztik a 15 milliót? [K&H a legjobb ajánlat: 30 évig 60 EFt/hó, változó kamatozású, s erre a használt lakásra megy el az életed.] Világvége lakópark lakásár (új) 1 millió Ft/m2 a hirdetések szerint.

A minimálbéres fiatal is szeretne a 8 év előtakarékosság alatt szórakozni, nyaralni, egy trabantot vásárolni és fenntartani. Ha nagyobb családból származnak, akkor albérletet is kéne fizetni, s itt már bukik minden a mai albérlet árak mellett. A 3 gyerekes CSOK pedig csak nagy lakásra jár, ami használtan is több, mint 20 millió.

Szanyi kapitány sem lesz okosabb, mint öregszik, csak a memóriája.. Kavinton?! 2018.10.19.19.50. Echo TV: "A kormány rosszul dönt, mert a fiataloknak bérlakások kellenének!" Lehet, épp ő volt az egyik MSZMP-s, aki a bérlakások eladására voksolt anno, mert az állam nem tudta fenntartani szociális lakbér mellett a bérlakás állományt. Többet meg nem mertek elkérni a szegénnyé tett dolgozóktól. Akkor lehetett venni 200 000 Ft-ért 3 szobás lakást. Csak a vétel időpontjától kezdve a rezsi és fenntartási klts az új tulajdonost terhelte.
Szanyi elvtárs szerint egy szabolcsi munkás megfelelő bérlakás állomány mellett mehetne dolgozni Székesfehérvárra, mert ki tudná fizetni a (hány forintos?) bérlakás költséget. Ha szükséges, akkor a fehérvári munkaadó ma is ad szálláshelyet. Mellesleg miért akarná ez a brüsszeli bérenc szétszakítani a szabolcsi családokat?! Nem lenne helyesebb a munkát a dolgozókhoz vinni, mint a dolgozót vándoroltatni a munka után?

CSOK a családnak!
A kétgyerekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg
25 millióból már lehet venni egy nagyobb használt lakást Budapest rosszabb kerületeiben. Mint ismert, az új lakások ára 1 millió Ft/m2. Nem magyar bérekhez szabták. De ki fizeti a 15 milliós kölcsön törlesztőjét? A 3 gyereket otthon nevelő anyuka?
Vigyázat! Nem az "ingyen pénzt" növelte meg a kormány, csak az eladósíthatóság mértékét. Vagyis több (kedvező kamatozású) hitelt vehetnek fel a magyarok, egy életre hurokba dugva érte a fejüket. Talán már csökkent a lakásba befektetők rohama, ezért célozták meg a 2 gyerekes családokat. Aztán az anyuka GYES-éből fizetik a törlesztőt, s az apuka keresetéből élnek. Válni tilos! Minimálbéreseknek kívül tágasabb! Munkanélküli sem lehetsz. Nyaralás pedig a Balaton melletti idénymunkákon, szabadság alatt.

Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel használt lakás vásárlására 5 évig fix törlesztő részlettel: 30 évre 15 000 000 forint legkedvezőbb hitel havi 67 273 Ft (visszafizetendő: 24 218 280 forint) a legkedvezőtlenebb 83 389 Ft/hó (visszafizetendő 30 019 993 forint). Figyelem! Csak az első 5 év a fix kamatozású! A szerencsétlen 3 gyerekes 10-15 millió forinttal támogatja meg a csóró bankokat életkeresetéből. Az óvatosabb 2 gyerekes 10 milliós hitele után havi 65 000 forintot törleszthet 20 éven át, ha nem lesz kamatmódosítás a hitelidőszak alatt. Mindehhez minimum 240 EFt/hó netto kereset kell. Szerencsés esetben a keresetek ehhez képest nagyon megnőhetnek. Egy gazdasági válság pedig a 21-ezésben a bunda. Mindent visz. S 20-30 év nagy idő...

Az infostart már 10 + 10 milliót ír a 2 gyerekeseknek.

Kapkodják a minimálbéresek a 100 milliós lakásokat
Ugye, a leszorított banki kamatok miatt sokan lakásba fektették a csókos állásuk jövedelmét. Mivel ez a pénz fogytán van már, hitelekkel kell segíteni a lakásra vágyó fiatalokat. Először 10+10 millióval, majd az árak további emelkedése kapcsán 10+15 millióval, illetve 2 gyerekes csokkal. Ezekkel a fiatalok erőn felül eladósodnak, s noha már nincs devizahitel, de a bankok szerződés közbeni kamatmódosítása továbbra is fennáll. Kamatperiódus végén akár hasraütés szerűen.. Teccettek vóna fix kamatozást választani! Ja, hogy az drágábbnak tűnt - akkor!

Az eladósodás útján
Egy átlagos magyar család havi folyó kiadása a KSH adatai szerint 2017-ben havonta átlagosan 83 ezer forint volt, ez 7,6 százalékkal haladta meg az előző évi adatokat. Ebből közel 22 ezer forintot költöttünk élelmiszerekre.
Nem azonos hypermarketbe járok az újságíróval. Számtalan esetben látom, hogy az élelmiszerekkel megrakott kocsi után 20-40 ezer forintot hagynak a vevők az áruházban 1 bevásárláskor. 22 ezer forintot a hajléktalan költ havonta élelmiszerre.. A lakásrezsi a csökkentések után cca 60 ezer Ft egy 3 szobás panel esetében. Törlesztés és karbantartás nélkül.
Reggeli:
10 dkg átlagos szójaszalámi 200 Ft - 4 főre 800 Ft
1/4 vaj - 4 főre 250 Ft
2 zsemle - 4 főre 100 Ft
2,5 dl tejeskávé - 4 főre 300 Ft
-----------------------------------------
Mindösszesen a havi reggeli: 30 x 1450 Ft = 43500 Ft. Bár lehet reggelizni zsíros kenyeret üres teával és pikkszalámit is.

Változó kamattal
2405 kilakoltatás történt Magyarországon az év első 9 hónapjában, ez 18%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar friss adataiból.

Ne sírj a villádért!
A ma benyújtott törvényjavaslat szerint visszaadják lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaikon – derül ki a Nemzeti Eszközkezelő közleményéből.

Meddig tart a lakásbum?
Ugye sokan mentették megtakarításaikat ingatlanba a kamatszint csökkenésével. Ma már két főre esik egy saját otthon Budapesten. Ami azt jelenti, hogy rengeteg az üres lakás, amit csak a bérlőktől való félelem miatt nem adnak ki. Viszont egy negatív kapitálist képeznek. Feltehetően - a kamatemelkedés függvényében - hamarosan megindul lefelé az árspirál. S mindig a későn kapcsoló veszít legtöbbet. Aki utoljára vett magas áron, majd végsőkig vár az eladással. Aki először vásárolt és először ad el, az még nyerhet is az ügymeneten.

7,5 év netto fizetés kell ma Budapesten egy kis lakás megvásárlásához. Írja a HVG. Egy 50 m2 panel 20 millió forint. Vajon ez Csányi úr 7,5 éves jövedelme, vagy a közmunkásé?
219 EFt netto átlagbér - A pedagógus átlagon aluli.. Honatyáink éhbéren.. A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc frakcióvezetői posztjának köszönhetően is az átlagnál magasabb képviselői fizetésben részesülő honatyák közé tartozik a havi 1,7 millió forinttal. (Nem gyűjt lakásra.) Közmunkások A közfoglalkoztatotti minimálbér nyolc órás munkaviszony esetében már bruttó 81.530 forint, melyből a levonások után 54.217 forintot vihet haza a közfoglalkoztatott. Ezt a bért kapja a kocsma előtti parkban napozó és a keményen megdolgoztatott közmunkás is.

Magyarok: Használt ruha, használt autó, használt lakás. 29 évvel a rendszerváltás után.
Sokkal többen keresnek használt lakást mint újat Magyarországon: tíz emberből kilenc ilyen ingatlant venne - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Bizonyára sokkal többen tudják felvenni az életre szóló 10-25 milliós hitelt a használt lakásra, mint a 25-50 milliós hitelt az újra. Mert általában egy életre dugja hurokba a fejét a fiatal egy szálláshelyért.

A CSOK kiterjesztése ismét lendületet ad a banki hitelezésnek. Már épp lecsengett volna a kistőkések pénzmentő akciójaként ismert lakásbum, amikor megjelent a CSOK, majd annak egyre szélesebb körű változata. Vigyázat! A hitelt felvevő nem lehet beteg, munkanélküli vagy halott. Mert a következmények borzalmasak a hátramaradókra.

Hitelreklám
Hanyatlóban a túlfűtött ingatlanpiac? Egyre több reklám jellegű cikk jelenik meg, mennyire megéri ingatlanba fektetni. Még ki is számolják, milyen sokat keres, aki hitelből ingatlant vásárol a jelenlegi trendek mellett. Melyik fa nő az égig?

Rócsildék devizahitele Pénzügyi oktatás volt, vagy szabad rablás?
S vajon ezzel vége, vagy újabb válság jő a változó (vagy akár fix) kamatozású hiteleseknek?

A medve bőrére
"Több mint 1300 milliárd forint - ennyi hitelt vettek fel a magyar háztartások csak tavaly." Egyszer véget ér az út..
Kényelmes dolog hitelből előre hozni a vásárlásainkat, de egy életre hurokba dughatja fejét az adós. Fizetni kell a részleteket akkor is, ha lebetegszel, elválsz, házastársad meghal. Ha elveszted az automatizálás következtében munkahelyed, avagy kitör a háború. Ráadásul a közösség is pórul járhat, mert vissza kell fogni vásárlásaidat normál helyzetben is. Ami a piacot (s a munkahelyeket) sodorja veszélybe.

Túlértékelt lakások
Ne feledjük! Azért lehet magas áron eladni, mert ott van jól fizető munkahely. Ha a kormányzat elköltözne Budapestről, már a mai helyzetben is csökkennének a lakásárak. Vagy csak ipart telepítenének egy vidéki városkába.. Először csak kicsiben, aztán bővülhetne. Néhány Kft, amely fuzionálhat.

Drágulás oka A cikkíró szerint a béremelkedés ütemében drágultak a lakások. Mert a havi keresetből veszik leendő otthonaikat a fiatalok, s magasabb keresetből már jobb minőségű, nagyobb lakásokra is futja.
Szerintem meg egyszerűen a demográfiai robbanás.. Egyre több a gyerek, akiknek egyre több lakás kell. Meg visszajönnek külföldről a fiatalok. Plusz a külföldi menekültek, akik hozzánk nem segélyért jöttek. Szuper ország vagyunk, értünk még fizetnek is a betelepülni vágyók.

Ingatlanreklám Ki fizeti a reklámköltséget? mert augusztusban tele a média a horror albérleti árakkal, amelyek 1-2 hónap alatt megfeleződnek. Mert akinek nem jutott albérlő, az csökkenti vágyait a díjban. Aztán a másik kénytelen aláígérni, hogy visszacsábítsa a "kamatot" adó bérlőt.

Hazánkban több az üres lakás, mint a lakásra váró. Migránsokra várnak? Ha kidurran a lakáslufi, fénysebességgel csökkennek az árak. Persze addig te fizeted meg a leendő tulaj helyett a horrorárat.

Devizahitel II.
Személyi hitel: Az egyik legkedveltebb hiteltípusnak 2019. júniusában 13,10 százalék volt az átlagkamata az MNB adatai szerint, ami enyhe mértékben magasabb, mint az előző hónapban: akkor 12,84 százalék volt. Ez már a visszafizethetőség határát súrolja. Ha már nem büntetik az uzsorakamatot, akkor legalább a lakosság gondolkodhatna felnőtt fejjel, s ne később siránkozna, mint a devizahitelnél, hogy én ezt nem tudtam! Ez bizony a hülyeség adója, mint amikor bóvli cikkeket áraznak le a bolt bejáratánál, aminek megvétele még a hülyének is megéri. Csak neked, csak most, csak ennyiért... Pedig elavult lakásból ma is több van, mint amennyire igény lenne. Mert nem szaporodik a magyar, hanem kitántorog.

Lakásár
Végét járja a budapesti lakáspiacot korábban jellemző pörgés, Budapesten a KSH szerint majdnem felére zuhant a forgalom.

Fizetőképes kereslet
"Elképesztően elavult a budapesti lakásállomány, és az ingatlanpiac felívelésekor is jellemzően ezek a használt lakások cserélnek gazdát."
Bár az átlagkereset - papírforma szerint - eléri a netto 240 000 Ft-ot havonta, azért jusson eszünkbe, hogy ez nem a median átlag! Igaz, ez nem tartalmazza az adóelkerüléssel, számla nélkül elért kereseteket sem. Ellenben számla nélküli munkára kevés embernek van lehetősége. Leginkább a házak, lakások építésénél, felújításánál, javításánál dolgozók juthatnak így extra bevételhez. Persze, sok fodrász, kereskedő is él az adóelkerüléssel tapasztalatom szerint. Még nagy - online - kereskedők is!
A nagy átlag viszont alkalmazott. Valakinek a keze-lába, s bére a minimál környékén honol. Abból pedig megélni is művészet, nem lakáscélra félretenni egy új építésű, 30 milliós lakásra. Ha pedig még albérletbe is kényszerül, akkor sorsa megpecsételődött. Vagy mehet ki nyugatra.
Tovább drágul a lakhatás, mert kötelezően bevezetik a nulla energiaigényes otthonokat. Ami helyes lenne, ha ingyen lenne. Mert napjainkban az "olcsó" ház is elérhetetlen a többségnek, az extrákkal épült pedig csak a felső 100 ezer számára megszerezhető.
Csapda lehet. Mert ha nem kap rá fennmaradási engedélyt, akár le is bontathatják.

Venni vagy bérelni?
A kérdés nem ilyen egyszerű, hiszen a bérletek méregdrágák. Budapesten gyakori a 100 000 Ft-os bérleti díj, amihez még az 50 000 Ft-os rezsi társul. S a kezdő pedagógus fizetésnek lőttek. Enni pedig minek?

Változó idők
Már több hónapja azt tapasztaljuk, hogy nem emelkednek tovább az ingatlanárak, sőt az elmúlt hónapokban ahhoz, hogy valaki el tudja adni a lakását, már komoly árengedményekre volt szükség – hívta fel a figyelmet Balla Ákos ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

A kormány is átlátta, hogy csak akkor lehet a lakásépítéssel gazdasági fellendülést elérni, ha van fizetőképes kereslet az új lakásokra. Ezért szinte évente emelte a fiatalok lakástámogatását (CSOK). De a csúcs a babaváró 10 millió, amihez másik 10 milliós hitelt kapcsolva már összejön a budapesti panel ára. Bár a szegényebbeknek továbbra is a telekvásárlás és saját kezű házépítés a javallott. Mert ott még igénybe veheti az építési/felújítási 3 milliót is.

De ha baj van? Ha közbejön egy betegség, halál, válás...
Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint száz házasságból körülbelül 40 házasság végződik válással - ezt figyelembe véve számítani lehet rá, hogy az idő előrehaladtával egyre több olyan elvált lesz, akiknek vissza kell fizetniük a korábban felvett, házassághoz kötött állami támogatást. A babaváró hitel esetében a kamattámogatás feltétele, hogy az igénylést követő öt éven belül legalább egy gyermeke szülessen a párnak. Ha ezt már teljesítették, és ezután válnak el, akkor sem dőlhetnek hátra, mivel a válás kimondása után elvesztik a kamattámogatást - az addig igénybe vett támogatást azonban nem kell visszafizetni.
A csok esetében a válás után visszafizetendő összeg attól függ, hogy a vállalt gyermekek közül hány született meg. Mi történik például akkor, ha egy pár két gyermeket vállalt és egy új építésű lakásra vett fel 2,6 millió forint támogatást, de végül az első gyermek megszületése után elválnak? Ebben az esetben az első gyermek után 600 000 forint támogatásra jogosultak, viszont a fennmaradó kétmillió forintot vissza kell fizetniük, méghozzá a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével.

Alapjog de ki fizeti?
Az EP európai alapjoggá tenné a megfelelő lakhatást. A devizahitelesek visszakapnák a lakásukat? Senkit sem lehetne többé utcára tenni? De akkor mit ér a bankok lakáskölcsöne? Ha nem fizetem vissza, akkor sem tehetnek az utcára? Nagy bankcsődök jöhetnek! A rezsit az állam fizetné?

Jobbik? Kinél?
Kárpát Dániel Péter a kormányt ostorozza, amiért leszavazta OV az alapjogon járó lakhatást.
Viszont én emlékszem még a nagy bérlakás állományra, amely istentelen terhet rakott a kormány vállára. Mert a lakást fel kell építeni (ingyen!), fenn kell tartani (ingyen) s valakinek a rezsit is fizetni kell, ha polgári jogon jár a lakhatás. S mindezt egy olyan rétegnek is, amelyik egész életében nem tesz semmi hasznosat a közért.
Ha ez a Daniel Péter tudna számolna, akkor hamar rájönne, erre nincs pénz a kasszában. Egy 60 lakásos panelház értéke kb 1 milliárd. Rezsije kb 60 millió/év, karbantartás nélkül. Ilyenből mennyi kellene az országban? S ki fizetné a mai lakás banki törlesztőjét, ha ingyen is lakáshoz juthat? Ez a Dániel Péter butább, mint az Apró Antal unokája, pedig az sem akárki...

Ki volt a tanítód, hol jártál iskolába?
"a mindenkori kormány legyen köteles olyan lakáspolitikát folytatni, hogy egy átlagos keresetű polgár belátható időn belül megfizethető árú lakhatáshoz juthasson."
A KSH szerint az átlagkereset 400 000 Ft/fő/hó. (Szerintem a jó fele!)
"felfogásához legközelebb egy bérlakás-program indítása áll, de a lakhatási támogatás bevezetését és egy panelprogram indítását is jó eszköznek tartja."
Mint emlékezünk, a tanácsi bérlakásokat el kellett adni, mert az állam nem tudta fenntartani őket. A lakhatási támogatás helyett magasabb munkabért követeljen, amiből lehet fizetni egy bérletet. Az elavult, energetikailag is rossz panelek helyett magasabb hőszigetelésű, kisebb létszámú lakótömbök kellenének.

Vajon ki fogja megfizetni a lakásvásárlások támogatásáért eladósodott állam hiteleit? Természetesen azok a fiatalok, akik most kedvezményesen eladósodnak nyugdíjas korukig. Majd kevesebb munkabért kapnak. S a mobilis réteg megy külföldre a pénz után, a gyengébb itthon maradókra pedig még nagyobb teher hárul. Csapdában vannak.

Tanulatlan emberek feszegetik a bérlakás program beindítását. Elfelejtették, hogy a rendszerváltáskor az állam eladta fillérekért a bérlakásait, mert túl nagy teher volt a fenntartásuk. Mert piaci lakbért nem lehet a kiskeresetüektöl beszedni, mert nem tudnák fizetni.

Uzletpolitika
Az inflacio befektetesre osztonzi a kisgazdagokat. Legegyszerübben lakasvasarlasra. Pedig az sem kockazatmentes. Ugyvedi klts, közjegyzöi, földhivatali klts, illetek, epületfenntartasi klts. S a jövö vasarloi igenyek ismeretlenek. Ha en gazdag lennek, most termofoldet vasarolnek.

Lakásár A növekedés határai
az eladásra kínált lakások és házak eredetileg meghirdetett árát sok tulajdonos mérsékelte. Tavaly és az idén átlagosan 4,3-4,5 százalékkal mérsékelték az árat egy-egy árcsökkentés során. Egy 45 millió forintos ingatlannál ez több mint 2 millió forint, és ekkor még ott van az esetleges további alku lehetosége. A töretlen és lendületes drágulás idején is azért többségben voltak azok, akik mérsékelték a kínálati árat, de a tavalyi és idei 80 százalékos arány már egyértelmu jele annak, hogy sok lakás annyira túl volt árazva, hogy esély sem mutatkozott az eladásukra.

Politika
Nyitólap