Bank

Bérszívók: Rekord magasságokban a betéti kamat! Az OTP akciós kamata elérte a 0,01 %-ot ! Persze, ezt még a kamatadó csökkenti valamint a pénzfelvételt is 1% adó terheli. Mint alább láthatjuk, kormányunk keményen elbánt a bankokkal!

Éhbéren a dolgozók
Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető (középfokú végzettség) 384.000 300.000 - 693.000
Csoportvezető (felsőfokú végzettség)445.000 320.000 - 600.000
Középvezető 500.000 370.000 - 600.000
Felsővezető n.a. n.a.

Tulajdonosi kör
Közzétette a közgyűlési előterjesztéseket az OTP, ebből kiderül, hogy az igazgatóság a 2014-es eredmény után a részvényekre a névértékre vetített 145 százalékos mértékű osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek, a bank összesen 40,6 milliárd forintnyi osztalékot fizet ki. Apró szépséghiba, hogy az osztalék a névérték után értendő, s nem a részvény napi árfolyama után.

Veszíteni tudni kell
102 milliárdos veszteséget szenvedett tavaly az OTP, de 145 százalékos osztalékot ad. Menekülő ember.

Ukrajna burkolt támogatása
A devizahiteles-csomag és az Ukrán leánybank teljes goodwilljének leírása miatt történelmi mértékű veszteséget szenvedett el az OTP Bank a második negyedévben, vesztesége meghaladta a 150 milliárd forintot. 2016 eredménye.
A devizahitel esetében nem annyira veszteségről, mint inkább elmaradt haszonról kell beszélni. Illetve veszteség lehet a munkanélkülivé - s így fizetésképtelenné - vált deviza adós hátraléka, amennyiben az ingatlana nem fedezi a bank által anno kibocsátott hitelt, valamint a bank költségeit fedező kamatot. (Nyereség nélkül!) De ez nem igen fordulhat elő. Mint látjuk, ha valaki pénzt tesz a bankba, akkor 1%-kal kevesebbet adnak neki vissza, mint amit betett.

A bankok kapcsán meg kell emlékeznünk a nagyon lassan bár, de az eliminálódás felé tartó devizahitelekről. Itt nem mennék bele a részletekbe, csak annak a reményemnek adok hangot, hogy mindkét piaci szereplő számára nagyon tanulságos volt. A hitelt felvevők ezután már sokkal óvatosabbak lesznek, hogy mire is vállalkoznak egy bizonytalan gazdasági helyzetben. A bankok pedig - miután sokuk bezárhatja a boltot - rájöttek, hogy a birkáról csak a gyapjút szabad levenni, a bőr marad.

Őrzők
Azt mondja a jegybankelnök, hogy: "Mi leszünk a stabilizátorok, az őrzők, megóvjuk az országot a külső és belső támadásoktól." Gazdasági menekültek: A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly szeptember végén már 587 milliárd forintunk pihent külföldi bankokban.
Sokan tisztában vannak vele, hogy pénzt csak onnét lehet elvenni, ahol van. Menekítik pénzüket külföldre, mert ott nem elvehető. Volt.. De ma már a pénzvilág globalizálódott. Nincsenek szigetek..

Lengyelek - Orbáni útra léphet az új lengyel kormánypárt
0,39 százalékos különadót vezetne be a bankok számára – jelentette ki vasárnap este a PiS politikusa, Zbigniew Kuzmiuk.
Az unortodox gazdaságpolitika tovább terjed..

Lankadó bankadó
Ahol a hitelkereslet alacsony, ott a bankok inkább a betétesekre igyekeznek ráterhelni megnövekedett költségeiket. A francia Credit Agricole például szépen lefaragta korábbi kiemelkedő betéti kamatait. A betétesek kamatainak megvágása mellett más szolgáltatások drágítása, például a bankkártyák díjának vagy a hitelkeret-túllépési díj emelésével is javíthat egyenlegén egy bank.
A magyar betétesek ellenben kivették zömükben a pénzt a bakból, s ingatlanba, kincstárjegybe fektették. Számos bankunk ezért dögrováson van, ha csak a 10+10-es lakásépítés nem menti meg. Egy felháborodott kommentész: "A banki tartalékráta 5%, ami azt jelenti, hogy max. ennyit veszíthet egy kereskedelmi bank. Bankot kell alapítani, nem rabolni !!"

Felriadt újságíró
Képzeld el, hogy beteszed a keserves munkával összespórolt pénzedet a bankba, de az nemhogy kamatot nem fizet Neked, hanem még el is vesz a pénzedből, azaz negatív kamatot fizet. Azt hiszed, ilyen nincs? Pedig Magyarországon is lehet, hogy hamarosan így lesz.
Nem igazán követem a kamatváltozásokat, de mintha az OTP 0,15% éves kamatot fizetne, amit még kamatadó terhel. A pénzfelvételt pedig 1% különadó. Vagyis ma is negatív a kamat. Ha nem maradtam le valamiről..

De vajon valóban emelkedni fog a forint árfolyama? Ugye, ha olcsó a forint, akkor könnyebb eladni az áruinkat külföldön, viszont keveset tudunk vásárolni. Ha magyar áruról van szó, akkor az államnál halmozódik a különbözet. Külföldi tulajdonos esetén a pénz (az áru) elhagyja országunkat. Pláne így, hogy zömében bérmunkát végzünk. Ennek az a hátulütője, hogy nem vagyunk képesek elég árut megvenni, s külföldön eladási nehézségeik lesznek az ottani cégeknek.
A forint árfolyamát eddig lenyomta, hogy a lopott vagyon nagy sebességgel hagyta el hazánkat, s igen nagy lett az euro, dollár iránti kereslet. Ha bezárul a tolvajok útja, akkor ismét nőhet a forint ázsiója, mert akkor forintba próbálják (meg termelőeszközökben!) tartani a zsiványok a szerzeményt.
A forintban fizetett munkabéreknek is változni kell, hogy csökkenjen az unió és a rabszolga-övezet közötti kereseti aránytalanság, ami népvándorláshoz, az ország kiürüléséhez vezethet. S idegenekkel nem tudjuk pótolni a hiányzó munkaerőt, mert éhbérért senki sem megy ezer kilométereket. Éhenhalni otthon is lehet.. Lám, a migrációs válság kapcsán még a legnyomorultabb országok polgárai sem akartak nálunk maradni. Annál még a svéd szociális segély is jobb, mint a magyar munkabér.
Az alacsony banki kamat akadályozza a tőke beáramlását. De mit kezdenénk a tőkével, amikor senki sem mer befektetni? Bankrendszerünk is bénán áll, mert nincs betét és nincs hiteligény. Pláne a nálunk megszokott uzsoraszintnél! Ahol negatív betéti kamatnál 5-25 % hitelkamatot kérnek, meg 5-szörös hitelfedezetet. Nagy ötlet volt a devizaalapú hitel..
Természetesen ha megnőne hazánkban a tőkeigény (hitel), akkor emelkedni kellene a kamatoknak is. De a multi nem itt vesz hitelt, a magyar vállalkozó meg mukkanni sem mer.
Hazánkban - a sajtóban emlegetett defláció ellenére - a boltokban emelkedő árakkal találkozunk. Pl krumpli 50% emelés, cukor 10% emelés, gépipari termékek 5% emelés. Tán egyedül a kenyér ára stabil, ahol az 50 Ft-os búzából 250 Ft-os kenyér lesz. Ami olcsóbb, az az áfacsökkentés miatti húsárak, de rebesgetik, hogy ez csak pár hónap pünkösdi királyság. Egyedül az üzemanyag áraknál volt 25 % csökkenés (nyersolaj 50% csökkenés), mivel ma már olcsóbban termelik ki a kőolajat, illetve annyi az ára, amennyit kérnek érte. Persze, az oroszok szivatásán felül ebben a világgazdaság romlása is belejátszott. Álló gépnek nem kell olaj.

A történelem kereke
Az értékpapírosítás lényegében a hitelintézetek követeléseinek „becsomagolása” valamilyen értékpapírba, és annak továbbadása, ami által a bankszektor további likviditást tud teremteni – fejtette ki Balogh László. Felidézte: válság után az Egyesült Államokban és Európában a teljes értékpapírosítási piac összeomlott, likviditási problémák keletkeztek. Az Egyesült Államokban a piac azóta többé-kevésbé visszaállt eredeti állapotába, Európában azonban még mindig nem.

2008
A House of Debt hosszan tárgyalja az amerikai hitel-értékpapírosítási rendszer átalakulásait is, amik odáig vezettek, hogy a bankok lényegében bárkinek tudtak hitelt nyújtani, utána úgyis értékpapírosították és továbbadták a rossz hitelek kockázatait is. Ilyenkor a rossz hiteleket néhány biztonságosabb hitellel vegyítve jelzálog fedezetű értékpapírokká alakították, és az értékpapírokról már azt mondták, hogy a hitelek keverése miatt már csak minimális kockázatúak. De végül kiderült, hogy ezek a kockázatok elég komolyak voltak, hiszen a rossz hitelek bedőlése által okozott ingatlanár-esés berántotta a jobban teljesítő adósokat is.

Fedezet nélkül?
"Magyarország jelenleg közel 10 ezer milliárd forint, 1 millió forint/fő devizatartalékkal rendelkezik. Ez a devizatartalék szinte teljes mértékben az eurózóna országainak államkötvényeiben van... Az eurózónás államadósságok jelentős része jó eséllyel vagy nem lesz kifizetve, vagy csak elinflált értéken lesz kifizetve. Tovább bonyolítja a helyzetet: nem egyértelmű, hogy az eurózóna szétesése esetén milyen pénznemben kerülnek kifizetésre az egyes adósságok."
Ha a tartalékainkhoz hasonlóan az adósságunk is euroban van, akkor semmi gond. Azonban, ha a tartalék az euro, az adósság pedig dollár, annak komoly következményei lehetnek. Nem aranyfedezet kell, hanem egységes valutaelszámolás! S a magyar értékpapírok miért külföldi bankokban vannak? Az MNB nem biztonságos? Mellesleg, ha a dollár előbb dől be, mint az euro, akkor az sem gond, hogy abban van az adósságunk vezetve. Mindettől függetlenül a pénzpiacokra is áll, ami a gazdaságra, hogy minél több lábon áll a valutatartalék, annál biztonságosabb.
Szabó Gergely megrekedt a 100 évvel ezelőtti szinten. Még mindig az aranyfedezet hiánya zavarja, holott ezerszer kimutatták, hogy egy állam pénze mögött sincs nemesfém fedezet. A pénzünk mögött egyetlen fedezet (minden országban) a gazdaság. Gyárak, földek, természeti kincsek. Ha ezek nincsenek, akkor a pénzünk tényleg játékzsetonná változik. A pénz értéke pedig ennél összetettebb dolog. Mint tanították, a MUNKA a pénz értékének fedezete. Csak akkor miért változik naponta az árfolyam? Mert a Rothschildok úgy döntöttek? A pénzzel is lehet nagyban játszani. Ha nagy összegben hirtelen megnövelem ill. lecsökkentem egy valuta keresletét, akkor ezzel az értékét is befolyásolom rövid távon. Ennek kivédésére van az EU központi bankjától bizonyára független MAGYAR NEMZETI BANK, amely a valutatartalékait felhasználva korrigálja egy bizonyos lebegtetési sávon kívül a nemzeti valuta kereslet-kínálat okozta ártorzulását.

Mondjuk a haderőt is meg kellene említenünk, mint valuta fedezetet. Mert az biztosítja, hogy el ne rabolják értékeinket, illetve alapot teremt más országok kirablására. Pl olajért.. Az arany és a pénz.

Aranytartalék: 1. USA 8,133,5 (tonnában); 7. Svájc 1,040,1; 20. Ausztria 280,0; 43. Bulgária 39,9; Magyarország: A jegybank 1990-es döntése értelmében az addigi 65 tonnás aranykészletet rövid idő alatt szinte teljes egészében értékesítették.
Svájc aranya. "Csak az aranytartalékán közel 1000 milliárd forintot vesztett Svájc, az árfolyamküszöb elengedése miatt meg még bő 13 ezer milliárd forintot fél év alatt."
Az I.Világháború idejéig minden konvertibilis valuta aranyfedezettel bírt. A II. Világháború után már csak az USA dollár. A '70-es évektől már az sem.
Infláció: Az Egyesült Államokban például 1 uncia arany kb 20 USA dollár volt (1943-től 35 USA dollár, 1974-től 42,22 USA dollár). Vagyis, aki dollárban tartotta tartalékát, annak pénze ez idő alatt megfeleződött. Ennyivel támogatta az USA gazdaságát.
"Ettől kezdve valamennyi valuta értéke drámaian zuhant. Az 1913-ban meglévő helyzetéhez képest ma nincs olyan valuta, amely ne veszített volna jelentősen az értékéből. Még az erős svájci frank sem éri el az akkori értékének harmadát. Az USA-dollár kevesebb, mint 10 %-át éri, a jen századánál is kevesebbet. "
Arany árfolyam és változása.

Mint emlékezünk, az argentin válság után a világ urai megpróbálták felfűteni a gazdaságot a lakásépítési programmal. Ment a hitel boldog-boldogtalannak. A fűtőmotor beindult. Igen ám, de számos olyan is kapott lakáshitelt, aki nem tudta fizetni a jelzálogot. Nagy kár nem érte az illetőket, mivel Amerikában nem ismert az adósrabszolgaság, mint nálunk. Ott egyszerűen elsétál a csődbejutott, a ház a banké. Csak a nagyszámú üres ingatlan leverte az ingatlanárakat, s a bank vitte el a córeszt. Erre találták ki, hogy a rossz és jó adósok vegyítésével értékpapírokat bocsátottak ki, amelyeket az európai kvázi bankjaikkal felvásároltattak "befektetés" címen. Ezzel a pénzügyi gondjukat rálőcsölték Európára, mint a WTC biztosítását 2001-ben. S Európa fizette meg Amerika hülyeségét. Nem először és nem is utoljára.

Segítsd az éhezőket!
A mai alacsony kamatok és stagnáló beruházások mellett a bankszektor nem tudja biztosítani a megszokott jólétet alkalmazottainak, részvényeseiknek. Így az államokhoz fordultak, hogy immár sokadszorra támogassák meg őket vissza nem fizetendő pénzkölcsonnel. Eddig mindig megkapták a segélyt, mint más nemzetiségiek. Miért pont most ne kapnák meg?!


Völgy a völgyben?
A Bloomberg cikke szerint már ordító jelei vannak annak, hogy a világ egy újabb bankválság küszöbén áll. 3000 milliárd dollárnyi nem fizetnek jelenleg az adósok, az előző válságot az Egyesült Államok 1000 milliárd dolláros nem teljesítő hitelállománya okozta.
Vajon honnét lehet átcsoportosítani a pénzt a mérleg kiegyensúlyozására? Kvóta lesz, mint 2008-ban? Akkor a jó adósok előre reszkethetnek.. Mert még nem vonta vissza a kormány a bankok menet közbeni kamatemelési jogát.

A bankok bankja
(Az EU-s bank pedig a bankok bankjainak bankja, amit már csak a FED magánbank überel, amelyik a világ pénzét mozgatja. S akié a pénz...)
Kamatcsökkenés hatásai:
- Olcsóbban tudnak hitelhez jutni a bankok.
- A kereskedelmi bankok kedvezőbb kamattal tudnak hitelt nyújtani a lakosságnak.
- Csökkennek a megtakarítások.
- Több pénz lesz a gazdaságban.
- Gazdasági növekedés.
- Inflációnövekedés.
- Csökken a kereslet az állampapírok iránt.
- Gyengül a forint.
- Forint hitelnél ahol a jegybanki alapkamat a mérvadó csökkeni fog a törlesztő részlet. (..és ha később nőnek a kamatok?)

Mint olvassuk, az alapkamat csökkentés hatására csökken az állampapírok iránti kereslet. Már ugye, ahol vannak jobb ötletek..

Egyszer egy értő ember elmagyarázhatná, mi történne, ha a görögök bejelentenék fizetésképtelenségüket? (Államcsőd.) Vajon a hitelek zömét adó német bankok vinnék el a bajt, vagy a biztosító, amelyik 40 % kamatra adott hitelbiztosítást a pénzügyi tranzakciókhoz? Magyarán a német, vagy az angol bankrendszer bukna nagyot? Esetleg egyik sem, hanem ismételten kvóta szerint szétosztanák a bajt? Érdekes, de a javakat nem akarták kvóta szerint osztani..

A táltosok: Az MNB adatai alapján még soha nem volt a mostanihoz fogható, 343 milliárd forintot elérő nyeresége az első félévben.

Matolcsy közgazdaságtana lenne?
Lassan meg kell barátkoznia a lakosságnak a negatív reálkamattal, mivel a csökkenő hozamok mellett ősztől emelkedésnek indul az infláció – állapítja meg az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése.
Ugye, régen azt tanították, hogy inflációs időkben a kamatok megemelkednek. Vagyis a csökkenő kamatnak deflációval kellene együttjárni. Ha nő az infláció, akkor nőni kell hamarosan a kamatoknak is. Természetesen a lakossági betéti kamatok mindig csak nominálisan nőttek, a reálkamat minden időben elmaradt az inflációtól. (Mintha a reálkamat az épp az inflációval csökkentett nominál kamat lenne..)

A pénz, a dollár (N.Sami: Dolla=Fire) olyan, mint a tűz, mint az égő szalmacsóva. Átadjuk egymásnak, mégpedig minél jobban ég, annál gyorsabban. Azért az utolsó embernek a körmére ég...

Végre egy jó hír
Matolcsyék kiszorítanák az idegen kézben levő bankokat. Oda sem lett volna szabad adni a rendszerváltáskor! Miként a gyárainkat sem lett volna szabad hagyni lebontani. ..s hogy kormányelleneset is írjak: Nem lett volna szabad hagyni, hogy a rabszolgaövezetbe sorolják országunkat az EU csatlakozáskor. Öntisztulás?

Bajban a bankvilág
A japán kormány a 2008-as pénzügyi válság után öt évvel, 2013-ban döntött arról, hogy egy agresszív monetáris lépéssel 130 ezer milliárd jennek megfelelő bankjegyet nyomtat, leértékelve ezzel a nemzeti valutát. Azt várták ettől, hogy megnő az infláció, ami ösztönzi a fogyasztást, ez pedig gazdasági növekedést eredményez.
Ugye, az fogyaszt, aki bízik a jövőben, illetve olyan kretén, hogy áthedonizálja az életét. A nép bizalmát a kamatpréssel eljátszották a bankok. A primitív réteg pedig olyan kis jövedelemmel rendelkezik, hogy csak az olcsó élelmiszerekre futja. A világ számára a kilábalást én a munkanélküliek széles tömegének munkába állításában látnám. Ezen felül természetesen az innovatív térségek kiemelkedő fogyasztása járulhat hozzá apozitív spirál beindulásához.

Bezár a bazár?
Eltűnnek az emberek a bankfiókokból?
A technológiai fejlődés miatt a banki megoldások, szolgáltatások is átalakulnak a következő időszakban. A bankfiókok száma várhatóan csökkenni fog, és egyre többen a különböző eszközökről, mobilról, táblagépről, számítógépről intézik majd a pénzügyeiket.
Ugye, már több bank kivonult hazánkból és a maradók is csökkentik fiókjaik számát. 0 % betéti kamat mellett már ki az ördög viszi pénzét a bankba?! Hitelt pedig a svájci frank után csak a nagyon bátrak vesznek fel. Pláne a munkanélküliség idején... Ennek feloldására első körben vissza kellene vonni Orbánéknak a bankok egyoldalú kamatemelési jogát. Aztán lejjebb szorítani a munkanélküliséget, majd a fiatal házasoknak kedvezményes megtelepedést nyújtani. Aztán beindulhatna a lakáshitelezés, mert a mai lakásállomány zöme úgyis a bulldózerre vár. Sok "kistőkés" befektetése fog menni még a levesbe..

Egy "közgazda" megszólal
Bod Péter Ákos szerint a német választások után felgyorsulnak az események. Nem az lesz a kérdés, hogy beléphetünk-e az eurozónába, hanem, hogy kint maradhatunk-e belőle? Mert itt sorsközösség formálódik, s a déli államok adóssághegyét valakiknek szét kell hordani! A magyarok meg már élnek, mint Marci Hevesen, ideje, hogy a szegény, ezereuros görög nyugdíjasok válláról levegyék a terhet. S ez valóban nem gazdasági, hanem politikai döntést igényel. Szerintem pedig csak akkor kell csatlakozni, ha már elinfláltatták a déli adóssághegyet, vagy ha a torkunknak szegezi Brüsszel (NewYork) a kést. Az euro bevezetésével egyedül a görögök jártak jól, hiszen évekig fejlett államnak képzelhették magukat. Bár az utóbbi években már kezdenek megtanulni káromkodni..

Vajon ma kinek a felügyelete alá tartozik az Európai Központi Bank? Ami ugye, a Nemzeti Bank unios ekvivalense lenne.. (Elvileg a nemzeti bankok elnökeiből áll az igazgatótanács.)

Változók

Újabb, kockázatos "buborékok" növekednek, ahogy a központi bankok több trillió dollárt pumpálnak a piacokra – mondta Schäuble, aki egyébként a német szövetségi parlament elnökeként folytatja pályafutását, tehát meghatározó szereplő marad a német belpolitikában a leköszönését követően is.
A pénz bepumpálása azonos az inflációval. Remélhetőleg mindenki a saját valutájával veri.. Rossz lenne, ha a FED a dollárt nyomatná,. aztán, mikor az infláció kezdetét veszi, akkor áttolná a bajt Európára, mint 2008-ban.

Aranyember
Az Arany Világtanács legfrissebb jelentése szerint Németország rekordmennyiségű, összesen hatmilliárd angol font értékben vásárolt be aranyból a közelmúltban. A németek elsősorban aranyrudakat és érméket szereztek be a statisztikák szerint.

Napjaink célkitűzése a készpénz forgalom elsorvasztása. Ugye, drága a bankjegyek előállítása és kezelése. Macerás a vásárlásoknál a pénzvisszaadás. Pláne most, hogy eltörölhették a kötelező nemzeti valuta egyeduralmát, s számos fizetőeszköz van forgalomban.
De a fő, hogy a kártyás vásárlásoknál visszakövethető, hogy ki, hol, mennyit és mire költött.
Egyre több ország próbálja feltölteni aranytartalékát. Béke esetén ez felesleges, hiszen a valuta fedezete a HIT. Háború esetén pedig az arany a győztesé. Lásd magyar aranyvonat.
Véleményem továbbra is az, hogy egy nép gazdagsága a természeti kincsektől és a termelő erőktől, eszközöktől függ. Mert a bitet, papírt, aranyat nem lehet megenni.

Pénzbirodalom
Hazánk az egyetlen igazi szuperhatalom, a PÉNZIMPÉRIUM provinciája lett. A magyar közvagyon legértékesebb részét beolvasztották a nemzetközi pénzügyi közösség globális részvényvagyonába. A magyarok bérből-és fizetésből élő függőhelyzetű munkavállalókká váltak önállóan gazdálkodó szabad polgárok helyett - saját hazájukban. Munkájuk minden eredménye elhagyja hazájukat tőkejáradék, profit és kamat formájában. A magyarok ma pénzfeudalizmusban élnek, és évente három és fél hónapot robotolnak ingyen arctalan pénzviszonyokba elrejtőzött ismeretlen uraiknak

Jelentős valutagyengülés a török és magyar fizetőeszközben.
1 hónap alatt 3%-ot esett a forint az eurohoz képest. Megfelel a tavalyi egész éves inflációnak. Vagyis a multik ennyivel olcsóbban jutnak a magyar munkaerőhöz. Lehet, hogy ez is a "méz" egy része az euros madzagon ?!
Bankmúzeumok. Jönnek a kriptodevizák, amelyek fedezete elmarad a hagyományos fizetőeszközökétől. Ugyanis a dollár mögött ott a világgazdaság, a forint mögött a magyar gazdaság valamint a HIT, hogy holnap is értéke lesz. A kriptodevizák fedezete csak a remény, hogy nem fog elértéktelenedni semmi perc alatt.

Szakadék felé rohan a forint, pedig felmászhatna hozzám is az emeletre!
Vajon a jegybankunk miért nem képes (akarat hiánya?) sávon belül tartani a forint árfolyamát?! Autobeállo pénz a forint. Az égben lebegők csarnoka..

Követve a török pénzt, a forint is gyengélkedni kezdett. Háttérben New York ? Vajon ez is a méz a madzagon? álljatok át eurora, s akkor nem játszunk az árfolyammal..
"Ma már 328 forint 37 fillért kértek egy euróért a bankközi devizapiacon, ami valamivel több, mint tegnap."
Vajon mennyiben jó ill. rossz nekünk a lebegő forint? Nyár végén azért illene Matolcsyéknak közbelépni. Addig pedig "fizessenek a gazdagok!".

2 % közelében a forint elértéktelenedése
Nyugaton dolgozol? Most add el eurodat! Többet kapsz érte. Vesztesek a külföldi nyaralásra készülők, akik most akarnak dollárt vásárolni. A szívem szakad meg... Várhatóan a 2% infláció begyűrűzik a bolti árakba is a külföldi termékeknél, illetve a benzináron át a magyar árukba is. Engem az árfolyam változás nem igazán érint. Nem adok el s nem veszek valutát. A boltokban pedig nem ritkán 5-10 % árkülönbség is van.

Szakértelem nélkül is belátható, hogy a pénz oda áramlik, ahol magasabb a hozama. Vagyis, ahol több kamatot adnak a bankok. Node, a fák sem nőnek az égig! Mert azt a magas kamatot valakiknek ki kell gazdálkodni. Vagyis a gazdaság fejlesztésének forrása megy el kamatokra. S egy idő után már nincs miből fizetni, legfeljebb rablóhadjáratok bevételéből.. Csomagos Lajos alapkamat emelést sürget. Mert szerinte így túl olcsó az államadósság finanszírozása. Vajh Lalit ezért fizetik, vagy ennyire futja?!

Bajban az euro?
Egy elemző szerint azonban lassan háttérbe szorulhatnak a törökországi fejlemények, mert az igazi problémát hamarosan Olaszország jelentheti majd kontinensünkön. (Meg a többi PIGS)
A pénzügyi szakértők tartanak a nyugdíjak és a szociális kiadások emelésétől, mert az ország már így is rendkívül magas adóssághegyet görget maga előtt. Az ország adósságterhe a GDP 130 százalékának felel meg, amivel a második helyen állnak az euróövezetben. Az olaszok és a görögök helyében már nem is erőlködnék! Felvenni minden hitelt, ami elérhető, aztán az eurozona fizesse meg helyettük.

Hun under attack
Nincs más dolga az MNB-nek, mint alacsony forintárnál vásárolni, magas forintárnál eladni. Árfolyamrés a magyar nyereség. Persze, ehhez némi tartalék valuta kell..

Az aranyon ült, az aranyon
Immár állítólag 31 tonna arany van az állami trezorban. Ha megszázszoroznánk, akkor újra lehetne arany fedezete a forintnak. Mindenki forintot akarna, illetve aranyat. Nyugdíj előtakarékosságnak Rabló Róbert részére.

Euro
A Politico globalista újság szerint a magyarok tiltakoznak a többsebességes unió miatt. Érthetetlen, hiszen minden épelméjű ember számára tiszta, hogy 27 sebességes unio kell, ha egy szintre akarják hozni a gazdaságokat.
S a lengyel zloty és hun forint miatt szorul folyamatosan a perifériára a két ország. Miért is? Ha egyszer a zömében külföldi tulajdonú vállalataink euroban számolnak, csak a bérmunkát és az itteni adót fizetik forintban. Persze, az oroszok elleni embargo nem az USA, hanem a magyar gazdaságot hátráztatja.
Nagyon szeretnék bevonni hazánkat is az eladósodott euros országok terheinek megosztásában, miközben továbbra is eltartásra váró négerek hadát importálnák a kontinensünkre.
S micsoda ajvékolás van a liberális továbbképző központ bezárása kapcsán! Nincs jogállamiság - mondják. Valahogy nem volt ilyen hangos a média, amikor Prágából zavarták el a Soros iskoláját. S persze, az is a jogállamiságot sérti szerintük, ha a magyar adófizetők pénzével gazdálkodó, választott magyar kormány meg akarja mondani, hogy milyen kutatási területekre ad pénzt. Mert a "kutatók" majd maguk szeretnék eldönteni, hogy mit akarnak kutatni közpénzből és hány forintot igényelnek ehhez.
Felzárkóztatási alapok: "A másik gond, hogy az eurózóna 19 államának versenyképessége jelentősen eltér egymástól, és érdemben sosem tettek semmit annak érdekében, hogy ezeket az eltéréseket mérsékeljék."

Pillanatfelvétel
A teljes pénzügyi közvetítőrendszer ma közel 260 000 milliárd dollárnyi forrást kezel, az ezen elérhető fajlagos bevétel azonban 2% alá csökkent, a technológiai, szabályozási változások erőteljesen veszélyeztetik a bankok domináns pozícióját.

Korszakváltás
De fény derült arra is, hogy szükség lesz a bankfiókban dolgozókra a digitális forradalom lezajlása után is, de másképp hívjuk majd őket: tanácsadóknak.
Mint értelmezem, a lakosságbarát bank azért fizet majd embereket, hogy elmondják, hová tegyem a pénzem. Önzetlenül.

Miből tengődnek a bankok? Betéti kamat 0,05 %. Hitelkamat 10 %. A feltűnően ushury cofidisk és provident bank hitel THM-je meghaladhatja a 20 %-ot.

..és hogyha vége a dalnak
Egyre több ízelítőt kapnak a lakáshitelesek abból, milyen is lesz, amikor az alacsony kamatkörnyezet egyszer csak véget ér - írtuk tavaly nyár elején, az Olaszország miatti piaci turbulencia idején. Megnéztük, romlott-e azóta a lakáshitelesek helyzete, és mi vár azokra, akik mostanság, 2019 elején tervezik a hitelfelvételt. Jó hírünk van: a változó kamatozású hiteleknél nem romlott tovább, a fix kamatozásúaknál pedig egyenesen javult a helyzet nyár óta.
nyáron és ősszel még úgy tűnt, hogy vége az alacsony kamatok korszakának, és átléptünk a hozamemelkedés korszakába, az elmúlt hónapokban azonban ismét nyugodtabbá váltak a piacok.
Mint olvashatjuk, a nyugtalan befektetői piacok miatt a további kamatemelés elmaradhat. Lehet a "szerzett" pénzt továbbra is ingatlanba fektetni.

Olyan ez a lakásügy, mint az aranyvásárlás. Veszítesz, mikor a nagy kereslet miatt magas áron veszed az aranyat, s veszítesz, amikor eladod az aranyat, amikor mindenki eladna. Cserébe annyit kapsz, hogy nem nullázódik le a vagyonod teljesen.

Hullámhegy Spekulánsok szabják a forint értékét?! (Árát..)
Hirtelen óriási összegben zártak külföldi befektetők a forint gyengülésére játszó, illetve nyitottak a forint erősödésére spekuláló pozíciókat, ami hozzásegítette a hazai fizetőeszközt ahhoz, hogy új több hónapos csúcsra kapaszkodjon az euróval szemben.

Errare humanum est
"Matolcsy szerint az USA gyorsan és hatékonyan lépett, ennek kulcsa az volt, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed és a kormány szorosan együttműködve elkerülték a megszorító intézkedéseket, ezért az Egyesült Államok már 2009-ben kijött a recesszióból, míg Európában csak 2012-ben kezdett elindulni a kilábalás."
Az USA nem kijött a recesszióból, hanem rálőcsölte a bajt Európára. Miként a WTC tornyoknál is láthattuk.

Fúzió?
Egyes vélemények szerint egy - az OTP-nél is nagyobb - magyar bank jöhet létre. Sajnos, csak kisebbségi állami tulajdonnal. Pedig egyszer helyre kellene hozni a rendszerváltás rossz döntését, amikor is minden bankot eladtak. (Csak előtte feltőkésítették.) Nagyon hiányzik egy bank, ahol nem uzsora kamatra adják a hitelt, s szerény, de biztos betéti kamatot számítanak. Ez jelentősen mérsékelhetné Magyarország kirablását.

A pénzcentrum és a matek
Kiszámolták, hogy megéri lakást vásárolni és azt bérbeadni.
Ugye, van a tipikus fiatal pár saját lakással, gyerek nélkül és havi netto 500 EFt bevétellel. Mivel a lakásukat lottón nyerték, hát maradt 20 MFt megtakarítás. Na, ehhez már csak potom 10 MFt piaci hitel kell, s lehet venni egy átlagos, 30 MFt-os lakást. A 10 M hitel kamata megegyezik a bérbe adás (havi 150 EFt) díjával, s 7 év alatt törlesztődik. Ezután már eladható a 30 MFt-os lakás, csak már emelt áron. Mert, mint a cikk írja, a bérleti díjak örökké 3 %-kal emelkednek, meg a lakásárak is. S 7 év alatt megduplázzák a pénzüket.
De mi lesz, ha a bérleti díjak csökkennek, meg a lakásárak is? Ha már a kormány nem tud magasabb csókot adni a fiataloknak, hiszen 3,5 ezer milliárd a kintlevő lakáshitel. Egy ország eladósodott életfogytig.. Persze, kockázat nélkül nincs üzlet. Nagy kockázat, nagy hozam (vagy bukta). Akinek nincs kockáztatni való pénze, az tegye kincstárjegybe. (2,5 % évi kamattal) Minimálbér környékén pedig ilyen gondok nincsenek. Máról holnapra élnek, s nincs MANYUP biztosításuk. De mivel rosszul tápláltak, magánorvosra sem telik, nem is lesznek hosszú életűek.

Variáljuk! Legyen 10 millió "csak" a készpénze. +10 milliós hitellel vehet egy 2 szobás panelt. A törlesztő piaci kamattal 60 EFt. Ennyiért kiadja (viszik, mint a cukrot), s néhány év után hitelmentesen övé a lakás, amit majd horror áron értékesít a bankároknak.
Persze, egy lakáspiaci fordulat mindezt boríthatja. Ha már nincs bérlő, vagy a lakásárak visszatérnek a realitás talajára

Terroristák, figyelem!
Nektek és az offshore lovagoknak nem kell a bankba rohanni! Az adategyeztetés csak a kiskeresetű, dolgozó emberek kötelezettsége. Mert hátha a havi 400 € keresetével pénzmosást végez, avagy fegyvert vásárol, adót csal..

EBRD
Simor András: marad Londonban az EBRD. Felmerült, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a brexit miatt elhagyja Londont, de kiderült, várost nem csak épületet vált a bank. Mert a főnökség Londonban és New Yorkban van, tehát az uniós banknak is ott a helye, ahonnét dirigálnak az EU-nak.

Kockázat
Eddig az óriási kockázat miatt kértek a bankok 5 %-ot meghaladó uzsora kamatot. A kamatcsökkentéshez kockázatcsökkentést kérnek.
"Új adatszolgáltatási keretrendszert írt elő a piaci kockázatra vonatkozóan, amely egyebek között enyhíteni fogja az adatszolgáltatási és közzétételi követelményeket, továbbá egyszerűsíti a piaci kockázatokra és a likviditásra vonatkozó szabályokat a kisebb és egyszerűbb struktúrájú bankok számára."
Bizony, épp ma voltam adategyeztetésre, mert megfenyegettek, hogy zárolják a számlám, ha 1 hónapon belül nem igazolom, hogy magyar nyugdíjas vagyok, nem pedig egy pénzmosó maffiózó. Bár a pénzmozgásból sejthették volna, hogy élelmiszerre megy el a zöm..

Euro
A felmérésben megkérdezettek fele (49 százaléka) szerint Magyarországnak nincs szüksége a közös európai fizetőeszközre, 13 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.
Ugye, a butábbak azt hiszik, ha bevezetnénk az eurot, akkor megnőne az életszínvonal. Miért is?
Ellenben mi is fedezeteivé válnánk az eladósodott PIGS államoknak. Ergo, csak akkor szabad bevezetni az eurot, ha kellő mértékben mi is eladósodtunk. Aztán fizessék a gazdag államok a hiányt! Ipartelepítés, fegyvervásárlás...


Mosoda a nyugdíjasoknak?
A nyugdíjasok számláin röpködnek a milliók, ami felveti egy esetleges pénzmosás lehetőségét. Így a kiskeresetű, offshore számlás vállalkozókkal ellentétben, a magyar nyugdíjasnak igazolni kell adatait minden évben a bankban. Meg, aztán nehogy migránsok bújjanak meg a magyar név mögött! Maradjanak azok csak névtelenül! Magyar élelmes vállalkozók pedig dupla áron átvehetik a névtelen kártyákat, amelyre a bevételeiket irányíthatják. A NAV meg fusson a pénze után! (Bár kezdenek megjelenni olyan írások, melyek szerint nem kell mindenkinek regisztráltatnia magát a bankban, csak a külön kiértesített embereknek.

Intim betét
Egy éve ilyenkor még 2 572 milliárd forint állt lakossági lekötött betétben, mára ez 2 479 milliárdra olvadt. Mindez cca 1% kamaton. A tőkét a bankok néha 10 % feletti uzsora kamatra adják a megszorultaknak. Ebből telik szuper fizetésekre.

Hitelvilág, stádium
Magyarországon szinte teljes foglalkoztatás van, a reálbérek folyamatosan emelkednek, ezzel egy időben a hitelek (beleértve a roppant népszerű személyi hiteleket is) kamatai a padlón vannak, és a magyarok viszik is a kölcsönöket, mint a cukrot.
Cca 2 % betéti kamat mellett 10 % feletti uzsora hitel kamatokról hallani. Ez a kamat a pénzcentrum szerint "padlón" van?

Sunyiban
Az uzsorakamaton felül: Szerződésmódosítási díj, levelezési díj, hiteligazolás kiállítása - csak néhány díjtétel, ami nem szerepel a személyi kölcsönök THM-ében.

A lehúzás után
Az idei első félévet 322 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta a magyar hitelintézeti szektor. Érthetetlen, miért nincs egy bankja sem a kormánynak?!

Divergencia
Az euró bevezetése és a konvergencia-előírások hatalma ahelyett, hogy megoldott volna problémákat, újakat teremtett, pont úgy, ahogy a megbukott aranystandard rendszer.
A Positive Money szervezet 2017 júniusi választások előtt a brit törvényhozók (képviselők) körében végzett felmérése szerint: a törvényhozók 70 százaléka szerint csak az államnak áll hatalmában pénzt teremteni. A képviselők 85 százalékának fogalma sem volt a valóságról: arról, hogy a banki hitelezés is pénzt teremt.

Matolcsy-Varga 1 : 0
A forint további zuhanásban. Már 336 Ft-ot kell adni 1 €-ért. Ez kedvez a multiknak, mert ők csak a munkadíjat és az adót fizetik forintban, Minden más euroban történik. A külkereskedelemben részt vevő hazai cégek, valamint a külföldön nyaralók, import árut vásárlók jártak rosszul.
A forint gyengítése tulajdonképpen burkolt infláció, amely tovább ösztönözhet a sokszoros értéken eladott lakások megvásárlására. Vagy valutába való befektetésre, ahol az átváltási veszteségekkel illik számolni.
Az infláció fedezete lehet a bérkiáramlásnak. Nagy vesztesek a nyugdíjasok, mert náluk elmarad az érdemi kompenzáció. A külföldön munkát vállalók nyernek.

Bankot vett az OTP Szerbiában. Már Ukrajnában is sikeresen terjeszkedett.

Do-lá-re-la-dó
A monetáris politika egy nagyon hosszú út végére ért, és bebizonyította, hogy elbukott.
A Saxo előrejelzése szerint a dollár gyengülése adna egy kis időt még a globális piacoknak. Bár a strukturális problémákat nem oldaná meg, rövid távon azonban ez a legegyszerűbb eszköz, amit a politika sem ellenezne annyira.
2019-re mondják a nagy recesszió kezdetét. Na, recesszió, húzz bele! Utolsó negyedévben vagyunk.

Trump államosítaná a magán nemzeti bankot?
John Kennedy egyszer megpróbálta.. Ólommérgezést kapott.

Valaki világosítsa fel Kásler doktort, hogy mi is volt az a devizahitel, s hová lett a pénz!

Digitális pénz
"Egyetértünk Nagy Mártonnal, a Magyar Nemzeti Bank alelnökével, Magyarországon valóban elegendő négy-öt lakossági nagybank - mondta Kovács Levente."
Való igaz! De az egyik legyen 100 % állami tulajdonú, amely az állam és az állampolgár közös pénzügyi dolgait intézi. A nehezen digitalizálható helyekre (pl zöldségpiac) fém készpénz alkalmazása. A 10 és 20 ezres bankók helyett digitális fizetés. Fémpénz kiadó automaták ilyen helyekre.

Szerintem is csak támogatható, hogy időt, pénzt, fáradtságot kímélve a kormány a nyugdíjasoknak szánt juttatásokat digitálisan küldje ki a nyugdíjas számlájára. Mindjárt kevesebb pénzespostás kell. S a pénz másodpercek alatt megérkezik. Minek rezsijuttatás, amit egyedül az elektromos művek felé lehet hosszadalmas procedurával érvényesíteni?

A vátesz
Magyarország kilép az EU-ból és 375 Ft lesz egy €.
Úgy tűnik, a magyarok nem veszik eléggé az eurot, reklámozni kell..

Short
Láthatóan az MNB patikamérlegen próbálja adagolni az üzeneteket, most keresik, hol van az a kamatszint, aminél már megáll a forint elleni spekuláció. A jegybank ugyanis azt sem akarja, hogy hirtelen mindenki zárja a pozícióit és túlzottan erősödjön a forint. A jegybank szokásos havi ábrakészlete szerint továbbra is 3000 milliárd forint körül van a külföldi befektetők forint elleni spekulatív pozíciója, ha ez hirtelen csökkenne jelentősen, az komoly erősödést válthatna ki.

A FORINT is megijedt a koronavírustól. (Öreg is, beteg is..)
Az eurót közvetlenül kilenc óra előtt 340,60 forinton jegyezték, ami a forint valaha elért leggyengébb árfolyama. Az eddigi mélypont az idén február 12-én elért 340,37 forintos eurójegyzés volt. [Matolcsynak most kell eurot eladni, s amikor alacsonyabb az árfolyam, akkor venni.] Kivárásra játszik? Szerda reggel folytatódott a forint vesszőfutása, a keddi 347-es szint után szerda reggel a 350-et ostromolta az euró árfolyama. Sokat szeretne kapni Matolcsy az állami eurotartalékért? Mindenesetre a nyugatról hazatérők jól járnak a keresetük beváltásával.

Fékezett
Az egyik uzsorás cég már úgy hírdeti a hitelt, hogy a THM nem változik. MIÉRT ?! Változhatna a teljes hiteldíj mutató? Mert akkor az cáfolja a nevét! Nézetem szerint, ha a kamat vagy a költségek változhatnak, akkor értelmetlenné válik a THM megnevezés. Vagyis, ha a szerződésben szerepel a bank által vállalt THM, akkor egy esetleges kamatemelés esetében az egyéb hiteldíjakat kell a banknak visszafizetni az adós számára. Mert a THM nem változhat. Remélhetőleg egy bírósági per is ezt eredményezné.

Ideiglenes hiteldíj mutató
Mint olvassuk, a bankok 5-10 évre garantálják a fix kamatot a 20 éves törlesztési periódusból. De nagyképűen THM-ről írnak. Viszont, ha a kamat változik, akkor érvényét veszti a "teljes hiteldíj mutató". Valamint a kalkulált összeg, amit a banknak az adós a hitelért cserében odaad. Zsákban macska.

Devizaárfolyam
Állandóan a magyar forint romló átválthatóságát erőltetik, pedig az USA dollár úszik az adósságban, az eurot pedig a PIGS államok adóssághegye nyomja agyon. Akkor miért nem jó a forint ?! Az infláció pedig az egész világgazdaságot sujtja.

Afgán bank
összeomlása miért is érint bennünket? Bajba leszünk, ha az afgán paraszt nem tud szines TV-t vásárolni? Oda lesz az afgán pénzben tárolt forint fedezet?

Megint a bankok járnak jól
Megveszi a paraszt emelt áron az aranyat. Jó pénzért beteszi a bank trezorjába. A helyzet normalizálódása után nyomott áron visszaadja a banknak.

Svájc nem lop
Nem akarja zárolni az orosz gazdagok pénzét a háború miatt. Ugye, Svájc abból a bizalomból él, hogy ott a pénz biztonságban van. Ha ezt a bizalmat megingatnánk, akkor eléggé kiürülnének a svájci bankok. Svájc pedig élhetne az óragyártásból. Az EU-s bankok rátették a kezüket az orosz pénzre, mint anno Gadhafi pénzére. Nem lopják, csak zárolják.

Egekben az euro forint árfolyam
Matolcsy megint gazdagodni fog. A hülyék drágán vesznek eurot, majd olcsón eladják.

A jüan lép a dollár helyébe?
Az oroszok elleni pénzügyi szankciók a kinai bankrendszer felé terelik az oroszokat. Amely már ma is a Távolkelet meghatározó valutája. S majd Szingapur veszi át Svájc szerepét? Ezzel a szankcióval az USA ugy lábon lötte magát, mint a németek a gázzal.

Még nem ordítasz?
Ugye, az inflációnak, a drágulásnak eddig köze sem volt a háborúhoz. Sem a keleti kereskedelemhez. Pusztán arról van szó, hogy a Rócsildék el akarják inflálni a föld hatalmas adósságállományát. Erre besegítünk nekik az évi 10 % feletti béremelésekkel, a csókos emberek ferrari vásárlásaival, diszburkolatok építésével gyárak helyett stb.

Az aranyon ült, az aranyon
Megszünt az arany menekülö valutának lenni? Hatalmas infláció van, a forint gyengül, mégsem viszik az aranytömböket a befektetök. Lehet, hogy benött a fejük lágya? Pedig a bankok szívesen adnák..

Devizahitel 2
A túlfütött gazdaság elbizakodottá tette az embereket. Hitelt vettek fel minden mennyiségben. Ezt lassan vissza kellene fizetni. De mi lesz, ha elválnak, megbetegednek illetve hamarosan munkanélküliek lesznek? Mert a vágtató inflációt csak a munkanélküliség fékezi meg. Ugye, azt jól gondolt´k, hogy a pénzromlás, béremelések miatt könnyü lesz a törlesztés. De azzal nem számoltak, hogy munkája csak a csókos embernek lesz megint, mint a rendszerváltás után. S ez nem magyar jelenség most. Vagyis külföldre is hiába megy munka után, mert ott is bezárnak a gyárak.

Politika
Nyitólap